Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

Wneki nie powinny tylko MUSZA byc gladkie. Wystarczy zatara zaprawa badz klei.

Kto to zrobi i komu za to zaplacisz to juz twoje uzgodnienia .

Bez tego otwor NIE JEST PRZYGOTOWANY dk montazu.

Nie musi byc suche jak pieprz ale nie moze byc wilgotne bo butyl kiepsko sie klei

I wbrew temu co sie tu mowi moze byc to wykonane takze zaprawami na bazie gipsu.

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ale gips ten tynkarski słabo schnie przy tej grubości (1.5cm), zrobiłem kawałek wnęki w wiatrołapie tym i schnie dwa tygodnie i dalej mokra plama....

Zrobimy raczej cementowo wapienną ale kupic taką tynkarską czy lepiej zwykłą jak do murowania ścian ?

Wyczytałem też w innym wątku że warto wytynkować też parę cm ściany od zewnątrz muru bo tam też taśmy się klei? Prawda to? Bo na zdjeciach u was nie widać żeby ktoś to tam kleił ?

Witam

No ale gips ten tynkarski słabo schnie przy tej grubości (1.5cm), zrobiłem kawałek wnęki w wiatrołapie tym i schnie dwa tygodnie i dalej mokra plama....

Zrobimy raczej cementowo wapienną ale kupic taką tynkarską czy lepiej zwykłą jak do murowania ścian ?

Wyczytałem też w innym wątku że warto wytynkować też parę cm ściany od zewnątrz muru bo tam też taśmy się klei? Prawda to? Bo na zdjeciach u was nie widać żeby ktoś to tam kleił ?

DSC_1140.jpgDSC_1141.jpg

Teraz widać mam nadzieję.

I co Wy na te gipsy się upierać ? - tak jak już mówiłem wielokrotnie dla mnie to złe rozwiązania, żadnych gipsów, jest pełno innych dużo lepszych rozwiązań wolnych od gipsu :)

Pozdrawiam

Edytowane przez MMichal

Panowie - już trochę zgłupiałem co do montażu, będzie na ciepły parapet ale dom buduję z pustaków z jeden strony zamkniętych ale mimo to ekipa mi wygłądzi wszystkie "strony otworów" zaprawą.

Pytanie czy od spód otworu robić z pustakó i na to ciepły parapet czy lepiej obniżyć o połowę pustaki i zrobić pod okna 2 rzędy z pełnej cegły?

Z pierwszym rozwiązaniem mniej "Zachodu" ale jak ma mi później okno latać bo ciężko na pustakach dobre wykonać montaż to pójdę w cegły....

pozdrawiam

Witam

[ATTACH=CONFIG]362737[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362738[/ATTACH]

Teraz widać mam nadzieję.

I co Wy na te gipsy się upierać ? - tak jak już mówiłem wielokrotnie dla mnie to złe rozwiązania, żadnych gipsów, jest pełno innych dużo lepszych rozwiązań wolnych od gipsu :)

Pozdrawiam

To tynk cem-wapienny ? bo wygląda na mocny patrząc na kolor - dużo cementu...

Widze też że robione zewnętrzne fragmenty ściany przy oknie... jak widać co człowiek to opinia...

Klei

Siatka

Klei

Jak chcesz miec bardzo mocno to jeszcze raz siatka i klei

Pozostanie problem kotwienia i moim zdaniem podmurowanie ceglami jest rozwiazaniem optymalnym

sorki ale nie bardzo rozumiem, tzn. kombinacja klej/siatki ma rozwiązać problem kotwienia czy dopiero cegła? bo jeśli cegła to po co te siatki kleje na spodzie?

Cegła pozwoli na mocowanie kotwy (w przypadku ciepłych parapetów dybla).

Dwie cegły -

ja też stoję na stanowisku, ze na zewnątrz warto obrobić. Mało kiedy pustaki są na tyle równo wymurowane, by tworzyly równą płaszczyznę.

Cegła pozwoli na mocowanie kotwy (w przypadku ciepłych parapetów dybla).

Dwie cegły -

ja też stoję na stanowisku, ze na zewnątrz warto obrobić. Mało kiedy pustaki są na tyle równo wymurowane, by tworzyly równą płaszczyznę.

ok tu jest jasna sprawa ale po co ten klej/siatka?

I czy jak sie zaprawa obrobi boczne krawedzie to nie bedzie problemu tez kotew przypomocowac?

Jeśli podmurujesz cegłą to siatka nieptorzbena. Chyba że uznasz, że dzięki niej klej się lepiej trzyma a nie w 70% wpada w dziury;)

Obrobione krawędzie dają szansę by kołek trzymał się tez w tym tynku a kotwa nie potrzebowała "profilowania młotkiem" do kształtu ciosanego pustaka..

Witam

sorki ale nie bardzo rozumiem, tzn. kombinacja klej/siatki ma rozwiązać problem kotwienia czy dopiero cegła? bo jeśli cegła to po co te siatki kleje na spodzie?

Może uda się zamknąć temat ...

http://oknotest.pl/montaz-okien/mocowanie-dolu-okna-w-osciezy-z-pustaka-ceramicznego

Masz tutaj artykuł i film jaki jest sposób na zamocowanie dołu okna w pustaku ceramicznym.

Pozdrawiam

Jeśli podmurujesz cegłą to siatka nieptorzbena. Chyba że uznasz, że dzięki niej klej się lepiej trzyma a nie w 70% wpada w dziury;)

Obrobione krawędzie dają szansę by kołek trzymał się tez w tym tynku a kotwa nie potrzebowała "profilowania młotkiem" do kształtu ciosanego pustaka..

tak właśnie myślałem ale post nikt ważny mnie zmylił. Ja nie będzue budował z taki pustaków otwartych - tylko takich co mają górę zamknięta 1cm zaprawą(gładką) i to datkowo wyrówna się zaprawą c-w więc moze te 1,5-2cm by starczyło?

muszę przeliczyć jak to by wyszło z tymi cegłami - a kołki, dyble jak długie się stosuje? Pytam bo jakby mi nie wyszło z dwoma rzędami cegieł to może chociaż jeden + do tego z 2cm już będzie....

Witam

Może uda się zamknąć temat ...

http://oknotest.pl/montaz-okien/mocowanie-dolu-okna-w-osciezy-z-pustaka-ceramicznego

Masz tutaj artykuł i film jaki jest sposób na zamocowanie dołu okna w pustaku ceramicznym.

Pozdrawiam

dzieki

W innym wątku przy nietypowych wysokościach podmurówki radzono użyć bloczków z betonu komórkowego, tam wymiary są do wyboru i koloru, 7.5, 10, 12.5, 17.5cm itd Do tego możesz je kłaść bokiem dopasowując się do szerokosci muru. Dodatkową zaletą jest tez to że są bardzo długie około 60cm i szybko sie muruje.

Witam

Przymierzam się do okien Vetrexa, zapytam ich, ale ciekawy byłem opinii z forum, czy taki wariant był już dyskutowany.

Był - koncepcja z punktu widzenia termiki bardzo dobra, gorzej z zamocowaniem mechanicznym.

Co prawda wykonaliśmy specjalne śruby dzięki którym można wykonać montaż w ościeżu "obłożonym" np styropianem do 50 mm ale ... popularne to nie jest, dość drogie bardzo czasochłonne i trudne w wykonaniu.

pozdrawiam