nikt ważny 31.07.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Wneki nie powinny tylko MUSZA byc gladkie. Wystarczy zatara zaprawa badz klei.Kto to zrobi i komu za to zaplacisz to juz twoje uzgodnienia .Bez tego otwor NIE JEST PRZYGOTOWANY dk montazu.Nie musi byc suche jak pieprz ale nie moze byc wilgotne bo butyl kiepsko sie kleiI wbrew temu co sie tu mowi moze byc to wykonane takze zaprawami na bazie gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.07.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 No ale gips ten tynkarski słabo schnie przy tej grubości (1.5cm), zrobiłem kawałek wnęki w wiatrołapie tym i schnie dwa tygodnie i dalej mokra plama....Zrobimy raczej cementowo wapienną ale kupic taką tynkarską czy lepiej zwykłą jak do murowania ścian ?Wyczytałem też w innym wątku że warto wytynkować też parę cm ściany od zewnątrz muru bo tam też taśmy się klei? Prawda to? Bo na zdjeciach u was nie widać żeby ktoś to tam kleił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.07.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Gdzie Ci sie śpieszy? Przygotuj otwory na dzien przed montazem. W ta pogode wystarczy Wszystko zalezy jak jest wymurowany. Jesli spoiny sa pelne i na rowno z pustakiem to zewnetrzny tynk bedzie przerostem formy nad trescia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.07.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 No ale piszesz że ma być suchy a ja na gipsowym tynku widziałem normalnie krople wody po kilku dniach od nałożenia w miejscach gdzie było go grubiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.07.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) Witam No ale gips ten tynkarski słabo schnie przy tej grubości (1.5cm), zrobiłem kawałek wnęki w wiatrołapie tym i schnie dwa tygodnie i dalej mokra plama.... Zrobimy raczej cementowo wapienną ale kupic taką tynkarską czy lepiej zwykłą jak do murowania ścian ? Wyczytałem też w innym wątku że warto wytynkować też parę cm ściany od zewnątrz muru bo tam też taśmy się klei? Prawda to? Bo na zdjeciach u was nie widać żeby ktoś to tam kleił ? Teraz widać mam nadzieję. I co Wy na te gipsy się upierać ? - tak jak już mówiłem wielokrotnie dla mnie to złe rozwiązania, żadnych gipsów, jest pełno innych dużo lepszych rozwiązań wolnych od gipsu Pozdrawiam Edytowane 31 Lipca 2016 przez MMichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.07.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Panowie - już trochę zgłupiałem co do montażu, będzie na ciepły parapet ale dom buduję z pustaków z jeden strony zamkniętych ale mimo to ekipa mi wygłądzi wszystkie "strony otworów" zaprawą. Pytanie czy od spód otworu robić z pustakó i na to ciepły parapet czy lepiej obniżyć o połowę pustaki i zrobić pod okna 2 rzędy z pełnej cegły? Z pierwszym rozwiązaniem mniej "Zachodu" ale jak ma mi później okno latać bo ciężko na pustakach dobre wykonać montaż to pójdę w cegły.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.07.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Klei SiatkaKlei Jak chcesz miec bardzo mocno to jeszcze raz siatka i kleiPozostanie problem kotwienia i moim zdaniem podmurowanie ceglami jest rozwiazaniem optymalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.07.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Witam [ATTACH=CONFIG]362737[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362738[/ATTACH] Teraz widać mam nadzieję. I co Wy na te gipsy się upierać ? - tak jak już mówiłem wielokrotnie dla mnie to złe rozwiązania, żadnych gipsów, jest pełno innych dużo lepszych rozwiązań wolnych od gipsu Pozdrawiam To tynk cem-wapienny ? bo wygląda na mocny patrząc na kolor - dużo cementu... Widze też że robione zewnętrzne fragmenty ściany przy oknie... jak widać co człowiek to opinia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.07.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Klei Siatka Klei Jak chcesz miec bardzo mocno to jeszcze raz siatka i klei Pozostanie problem kotwienia i moim zdaniem podmurowanie ceglami jest rozwiazaniem optymalnym sorki ale nie bardzo rozumiem, tzn. kombinacja klej/siatki ma rozwiązać problem kotwienia czy dopiero cegła? bo jeśli cegła to po co te siatki kleje na spodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.07.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Cegła pozwoli na mocowanie kotwy (w przypadku ciepłych parapetów dybla). Dwie cegły - ja też stoję na stanowisku, ze na zewnątrz warto obrobić. Mało kiedy pustaki są na tyle równo wymurowane, by tworzyly równą płaszczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.07.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Cegła pozwoli na mocowanie kotwy (w przypadku ciepłych parapetów dybla). Dwie cegły - ja też stoję na stanowisku, ze na zewnątrz warto obrobić. Mało kiedy pustaki są na tyle równo wymurowane, by tworzyly równą płaszczyznę. ok tu jest jasna sprawa ale po co ten klej/siatka? I czy jak sie zaprawa obrobi boczne krawedzie to nie bedzie problemu tez kotew przypomocowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.07.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Jeśli podmurujesz cegłą to siatka nieptorzbena. Chyba że uznasz, że dzięki niej klej się lepiej trzyma a nie w 70% wpada w dziury;)Obrobione krawędzie dają szansę by kołek trzymał się tez w tym tynku a kotwa nie potrzebowała "profilowania młotkiem" do kształtu ciosanego pustaka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.07.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Witam sorki ale nie bardzo rozumiem, tzn. kombinacja klej/siatki ma rozwiązać problem kotwienia czy dopiero cegła? bo jeśli cegła to po co te siatki kleje na spodzie? Może uda się zamknąć temat ... http://oknotest.pl/montaz-okien/mocowanie-dolu-okna-w-osciezy-z-pustaka-ceramicznego Masz tutaj artykuł i film jaki jest sposób na zamocowanie dołu okna w pustaku ceramicznym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 01.08.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Jeśli podmurujesz cegłą to siatka nieptorzbena. Chyba że uznasz, że dzięki niej klej się lepiej trzyma a nie w 70% wpada w dziury;) Obrobione krawędzie dają szansę by kołek trzymał się tez w tym tynku a kotwa nie potrzebowała "profilowania młotkiem" do kształtu ciosanego pustaka.. tak właśnie myślałem ale post nikt ważny mnie zmylił. Ja nie będzue budował z taki pustaków otwartych - tylko takich co mają górę zamknięta 1cm zaprawą(gładką) i to datkowo wyrówna się zaprawą c-w więc moze te 1,5-2cm by starczyło? muszę przeliczyć jak to by wyszło z tymi cegłami - a kołki, dyble jak długie się stosuje? Pytam bo jakby mi nie wyszło z dwoma rzędami cegieł to może chociaż jeden + do tego z 2cm już będzie.... Witam Może uda się zamknąć temat ... http://oknotest.pl/montaz-okien/mocowanie-dolu-okna-w-osciezy-z-pustaka-ceramicznego Masz tutaj artykuł i film jaki jest sposób na zamocowanie dołu okna w pustaku ceramicznym. Pozdrawiam dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 01.08.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 W innym wątku przy nietypowych wysokościach podmurówki radzono użyć bloczków z betonu komórkowego, tam wymiary są do wyboru i koloru, 7.5, 10, 12.5, 17.5cm itd Do tego możesz je kłaść bokiem dopasowując się do szerokosci muru. Dodatkową zaletą jest tez to że są bardzo długie około 60cm i szybko sie muruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.08.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Moze nieprecyzyjnie napisalem.Chodzi mi o to ze gdy nie bedziesz podmurowywal ceglami to dobrze jest dziury w pustakach zamknac - staad klej i siatka.Przy ceglach czy suporexie jest to zbedne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 05.08.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 A jakie jest Wasze zdanie na temat takiego montażu? Szczegóły znalazłem na stronie -> http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php#dp4rys05k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Zapytaj producenta okien co on o tym myśli. By się nie okazało, że w razie reklamacji odrzuci sprawę jako niezgodną z jego instrukcją montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 05.08.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Przymierzam się do okien Vetrexa, zapytam ich, ale ciekawy byłem opinii z forum, czy taki wariant był już dyskutowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.08.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Witam Przymierzam się do okien Vetrexa, zapytam ich, ale ciekawy byłem opinii z forum, czy taki wariant był już dyskutowany. Był - koncepcja z punktu widzenia termiki bardzo dobra, gorzej z zamocowaniem mechanicznym. Co prawda wykonaliśmy specjalne śruby dzięki którym można wykonać montaż w ościeżu "obłożonym" np styropianem do 50 mm ale ... popularne to nie jest, dość drogie bardzo czasochłonne i trudne w wykonaniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts