Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

A jakie jest Wasze zdanie na temat takiego montażu?

[ATTACH=CONFIG]363324[/ATTACH]

Szczegóły znalazłem na stronie -> http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php#dp4rys05k

Ja uważam, że aby uzyskać podobny efekt wystarczy po prostu zwiększyć luzy dylatacyjne przeznaczone na piankę. Można całkiem bezpiecznie zrobić luz 3cm na stronę (taki luz jest przecież wręcz zalecany do dużych okien w kolorze więc zastosowanie go przy każdym oknie nie jest błędem!!!) i porządnie wypełnić pianą.

Największym błędem jaki często widzę jest stosowanie minimalnych luzów rzędu 0,5-1cm. Później trudno to dobrze wypełnić materiałem izolacyjnym i robią się mostki. Do tego okna są narażone na odkształcenia pod wpływem słońca.

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To do słów bWojtka dodam jeszcze jedno: plus odpowiednie najechanie na ramę ociepleniem. Dwa centymetry to absolutnie podstawa.

Przy "najechaniu" 3cm mostek liniowy staje się mało znaczący. Ja zalecam swoim klientom przykrycie prawie całej ramy. Jeżeli nie ma szkleń stałych w ramie to wygląda to całkiem dobrze a "efekt energetyczny" jest zbliżony do montażu w warstwie ocieplenia.

Zresztą cała ta pogoń za eliminacją mostków termicznych przy montażu jest na obecną chwile ślepym zaułkiem. Montaż w warstwie ocieplenia podnosi koszt o 300-600% zależnie od techniki montażu i nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego (zwrot w kosztach ogrzewania liczony w dziesiątki lat).

A co radzicie jak są szklenia stałe. Do tego prowadnica rolet? Jakaś alternatywa dla dość drogich poszerzeń?

Ja polecam stosować ramy o nieco zwiększonej wysokości (np Veka Alphaline) i potem roletę zrobić węższą jak okno o np 3 cm. Wtedy ocieplenie nachodzi ok 2,5 cm na ramę a okno dalej dobrze wygląda.

Do tego jak już wspomniano można nieco zwiększyć luzy na piankę.

Witam

Przy "najechaniu" 3cm mostek liniowy staje się mało znaczący. Ja zalecam swoim klientom przykrycie prawie całej ramy. Jeżeli nie ma szkleń stałych w ramie to wygląda to całkiem dobrze a "efekt energetyczny" jest zbliżony do montażu w warstwie ocieplenia.

Zresztą cała ta pogoń za eliminacją mostków termicznych przy montażu jest na obecną chwile ślepym zaułkiem. Montaż w warstwie ocieplenia podnosi koszt o 300-600% zależnie od techniki montażu i nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego (zwrot w kosztach ogrzewania liczony w dziesiątki lat).

bwojtku nie przesadzaj z liczbami. Skoro twierdzisz, że "efekt energetyczny" jest zbliżony to jaki ON jest w obu przypadkach Twoim zdaniem ?

Montaż w warstwie ocieplenia jest wg Ciebie droższy o 300 do 600 % ??? to za ile montujesz w licu muru ?

Opierając się na moich systemach wiem, że dodatkowy koszt materiałów koniecznych do wysunięcia okna referencyjnego to od 50 zł do 130 zł (zależny od rodzaju konsol) reszta materiałów jaka musi zostać zastosowana do wykonania izolacji termicznej i uszczelnienia jest taka sama, nawet jak policzę najdroższe z możliwych konsol, które umożliwiają wysunięcie stolarki o ok 20 cm to otrzymamy 180-190 zł - a wiadomo, że takie sytuacje są dość szczególne i zazwyczaj wymuszone przez konstrukcję muru. Może ja coś źle liczę ? popraw mnie.

To odnośnie mocno ponaciąganych liczb.

Odnośnie samego montażu w warstwie ocieplenia to nie wykonuje się go aby uzyskać oszczędności wynikające tylko i wyłącznie ze sposobu montażu stolarki, sposób montażu musu zostać dobrany do całości budynku a nie "na pałe".

Sam niejednokrotnie odradzam inwestorom montaż w ociepleniu kiedy jest on nieuzasadniony.

Pozdrawiam

Witam

To kiedy jest uzasadniony ?

Jakie kryterium powoduje ze jest uzasadniony ?

Tak z czystej ciekawosci pytam :)

Bo jesli tylko mostek liniowy styku okna z murem to bwojtek nie myli sie w tym co napisal.

Tak ? ma racje ? to widzę, że i Ty nie za bardzo z wyliczeniami :) chętnie te Wasze wyliczenia liniowego mostka zobaczę, widocznie audytorzy, którzy dla mnie robią obliczenie oszukują :)

A kiedy jest uzasadniony:

- wymogi projektu

- konstrukcja ściany

- grubość ocieplenia

- wymogi odnośnie uzyskania dofinansowania

- budownictwo pasywne

wystarczy ?

pozdrawiam

Tak ? ma racje ? to widzę, że i Ty nie za bardzo z wyliczeniami :) chętnie te Wasze wyliczenia liniowego mostka zobaczę,

Psi dla okna w warstwie ocieplenia przyjmuje się dla uproszczenia jako zero. Dla okna, w którym rama jest przykryta 3cm materiału izolacyjnego 0,05W/mK*.

To może ty wykaż na podstawie tych danych opłacalność montażu w warstwie ocieplenia?

*Fizyka Budowli - prof. dr hab. inż. Jerzy A. Pogorzelski

Ciekawia mnie te dluzsze kotwy ;)

Moze wrzucisz jakies fotki z tego montazu ?

Ja dopiero przymierzam się do montażu i szukam możliwie najlepszego sposobu, poza montażem w ociepleniu, ponieważ dla mnie jest zbyt drogi. Znalazłem sposób jak w załączonym linku i ciekawy byłem opinii forum. Z tego co jednak znalazłem na FM, pozostanie chyba jednak opcja z grubszą pianką (3 cm) i najechanie izolacją na ramę, najmniej kłopotliwa i bez ekstrawagancji cenowej ;)

Psi dla okna w warstwie ocieplenia przyjmuje się dla uproszczenia jako zero. Dla okna, w którym rama jest przykryta 3cm materiału izolacyjnego 0,05W/mK*.

To może ty wykaż na podstawie tych danych opłacalność montażu w warstwie ocieplenia?

*Fizyka Budowli - prof. dr hab. inż. Jerzy A. Pogorzelski

bwojtku - o "opłacalności" nie będę mówił bo to bzdura - jaka jest OPŁACALNOŚĆ budowania domu ???

Natomiast wyrażana przez Ciebie opinia, że różnica wartości mostka liniowego 0 a 0,05 jest "niczym" nie jest prawdziwa. Pominę już fakt, że obie te wartości jakie podajesz odbiegają od wartości rzeczywistych, ale zostańmy przy tej różnicy 0 a 0,05.

Psi wielkość, która jest znana od lat w temacie szyb zespolonych i niezwykle ważna jeżeli chodzi o całkowity współczynnik U okna - zgadzasz się ?

Walka jaka nadal jest prowadzona o Psi ramki między szybami trwa i nie idzie tutaj o wartości liczbowe większe niż 0,001.

Nie będę pisał kolejnych elaboratów - Psi to Psi ważny parametr tak samo przy szybach zespolonych jak i połączeniu okna z murem.

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/ciepla-ramka - warto poczytać.

Przytoczę tylko najważniejsze istotne dla Twoich obliczeń:

- różnica pomiędzy "najgorszą" a "najlepszą" ramką to 0,026 (pakiet 2 szybowy) więc CAŁA walka z szybami szła o 0,026 - a dla Ciebie 0,05 to NIC

Idąc Twoim tokiem rozumowania PO CO komu "ciepła ramka" ???

Drugi istotny element to to, że w przypadku budynków pasywnych należy zastosować okna i odpowiednio je wbudować w ścianę aby całkowity współczynnik był na odpowiednio niskim poziomie. Dlaczego o tym piszę ? a no dlatego, że jak widzisz, ten wg Ciebie parametr "bez różnicy" ma duży wpływ na takowe obliczenie. Przyrównując do szyby - artykuł - różnica nawet do 11% - przy różnicy Psi TYLKO 0,026.

I tyle w temacie - pomimo, że wartość liczbowa 0,05 dla wielu wyda się niczym to jednak w odniesieniu akurat do Psi to spora różnica.

pozdrawiam

Edytowane przez MMichal