cactus 08.08.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 MMichał ale dopłata za ciepłą ramkę to zwykle kilaset złotych za wszystkie okna, czasem może ponad tysiąc a montaż w ociepleniu to już tysiące złotych. I jak możesz pisać że opłacaloność nie ma znaczenia. Włąsnie o to chodzi w budowaniu żeby zainwestowane pieniadze w ocieplenie miały sens sie zwrocić w ogrzewaniu. Bo jak sie nie zwrócą to po co w ogóle ta zabawa? Dla samego dobrego współczynnika albo bo ktoś musi miec wszystko naj... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.08.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam MMichał ale dopłata za ciepłą ramkę to zwykle kilaset złotych za wszystkie okna, czasem może ponad tysiąc a montaż w ociepleniu to już tysiące złotych. I jak możesz pisać że opłacaloność nie ma znaczenia. Włąsnie o to chodzi w budowaniu żeby zainwestowane pieniadze w ocieplenie miały sens sie zwrocić w ogrzewaniu. Bo jak sie nie zwrócą to po co w ogóle ta zabawa? Dla samego dobrego współczynnika albo bo ktoś musi miec wszystko naj... ? Jak byś przeczytał odrobinę więcej niż mój ostatni post to byś wiedział - napisałem, że dodatkowy koszt materiałów do zamontowania okna referencyjnego w ociepleniu rozpoczyna się od 50 zł. I po pierwsze jak chcesz oszczędzać to po co budujesz dom ? Ciekawe ILE zaoszczędzisz np na ociepleniu dachu albo jeszcze lepiej na ociepleniu fundamentu czy też płyty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.08.2016 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 bwojtku - o "opłacalności" nie będę mówił bo to bzdura - jaka jest OPŁACALNOŚĆ budowania domu ??? Wprawdzie to nie na temat ale odpowiem - jest w dłuższej perspektywie czasu tańsza niż jego wynajmowanie. Natomiast wyrażana przez Ciebie opinia, że różnica wartości mostka liniowego 0 a 0,05 jest "niczym" nie jest prawdziwa. Pominę już fakt, że obie te wartości jakie podajesz odbiegają od wartości rzeczywistych Sorry ale podałem źródło tych wartości. Podważasz obliczenia profesora Pogorzelskiego? Szkoda, że nie podniosłeś rękawicy i zamiast wykonać tutaj stosunkowo proste obliczenia (które niestety nie będą po twojej myśli) zacząłeś pisać o ramkach dystansowych, które nie maja tutaj nic do rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.08.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam Wprawdzie to nie na temat ale odpowiem - jest w dłuższej perspektywie czasu tańsza niż jego wynajmowanie. Więc rozpatruj całość tej inwestycji a nie jej części składowe, to jak zakup hybrydowego auta kiedy się zwróci ? Sorry ale podałem źródło tych wartości. Podważasz obliczenia profesora Pogorzelskiego? Jak mam dyskutować z profesorem Pogorzelskim i Jego teoretycznymi rozważaniami sprzed kilkunastu lat ? Będziesz w mojej okolicy to zapraszam na kawę bo to temat rzeka Szkoda, że nie podniosłeś rękawicy i zamiast wykonać tutaj stosunkowo proste obliczenia (które niestety nie będą po twojej myśli) zacząłeś pisać o ramkach dystansowych, które nie maja tutaj nic do rzeczy Jesteś w błędzie Psi jest Psi - nie będę tego pisał raz jeszcze skoro dla Ciebie wartość mostka liniowego wokół szyby i wartość mostka liniowego wokół okna nie mają nic do rzeczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.08.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Jak mam dyskutować z profesorem Pogorzelskim i Jego teoretycznymi rozważaniami sprzed kilkunastu lat ? Przez te lata zmieniły się prawa fizyki? To może ja zacznę... Przyjmijmy średni domek o obwodzie okien 80mb. Różnica temperatur w sezonie grzewczym 16 stopnie (średnia na zewnątrz +5 a wewnątrz 21). Czas trwania okresu grzewczego - 220 dni czyli 5280h. Straty ciepła przy wzroście "psi" 0,05 powiększą się o: 0,05*80*16*5280=337902W czyli 338kWh. Przy ogrzewaniu czystym prądem w pierwszej taryfie (przypadek raczej niespotykany) da to 200zł rocznie. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym 85zł... Przy pompie ciepła 44zł. Gdzieś popełniłem błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.08.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 MMichale Temat rzeka, masz racje ale Prof Pogorzelski nie podał wartości liniowego współczynnika strat na syku okno-mur z sufitu A że wartości są sprzed kilkunastu lat ma oznaczać że są nieprawdziwe na dzień dzisiejszy ? Wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 09.08.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam napisałem, że dodatkowy koszt materiałów do zamontowania okna referencyjnego w ociepleniu rozpoczyna się od 50 zł. pozdrawiam Koszt materiałów może sie zaczyna... Napisz za ile jesteś w stanie zamontować takie okno 150 x150cm w ociepleniu z robocizną ? Fakty są takie że każde takie okno to dodatkowe kilka stówek. Ja zanim w coś zainwestuje to liczę czy mi się to opłaci, nie ważne czy to jest ocieplenie czy sokowirówka czy maszynka do mielenia mięsa Jak mi wyjdzie z obliczeń że montaż okien w ociepleniu zwróci mi się za 30-40 lat (a tak to mniej więcej wygląda) to dla mnie nie ma to najmniejszego sensu. Ja nie musze mieć najlepszych okien tylko dlatego żeby były naj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.08.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 .....Więc rozpatruj całość tej inwestycji a nie jej części składowe, to jak zakup hybrydowego auta kiedy się zwróci ?..... oj szybko, bardzo szybko o czy się przekonasz kupując takowe i porównując koszty zakupu i eksploatacji z dieslem. Różnica w cenie zakupu zwróci ci się w ciągu roku a a jak jeździsz tak dużo jak ja to w pół roku Ale nie o samochodach tu mowa Odrzucając podejrzenie Ciebie o żywotne zainteresowanie w promowaniu montażu w warstwie ocieplenie (hi hi ale Ci dowaliłem ) montaż w ociepleniu nie może być rozpatrywany w kategoriach opłaca się bądź nie - bo nigdy się nie opłaca co wystarczy na spokojnie wyliczyć Podawanie tu kosztów o ile wzrośnie stawka za montaż w ociepleniu to nie fair wobec tych którzy u Ciebie towar zakupują Nie TY im narzucasz marże, nie TY im narzucasz kalkulacje prac jakie inni wykonują I to dla mnie jest największe świństwo jak sprzedawca systemu Knesel rozpowszechnia takie dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.08.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Przez te lata zmieniły się prawa fizyki? To może ja zacznę... Przyjmijmy średni domek o obwodzie okien 80mb. Różnica temperatur w sezonie grzewczym 16 stopnie (średnia na zewnątrz +5 a wewnątrz 21). Czas trwania okresu grzewczego - 220 dni czyli 5280h. Straty ciepła przy wzroście "psi" 0,05 powiększą się o: 0,05*80*16*5280=337902W czyli 338kWh. Przy ogrzewaniu czystym prądem w pierwszej taryfie (przypadek raczej niespotykany) da to 200zł rocznie. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym 85zł... Przy pompie ciepła 44zł. Gdzieś popełniłem błąd? Bwojtku. I wystarczy raz w roku zrobić w domu imprezę Obliczono że człowiek w tańcu generuje 400 Wh energii Wieć... zamiast inwestować w montaż w ociepleniu lepiej zapraszać gości do chałupy bo nawet tylko siedząc każdy generuje 100Wh policzcie jak intensywne życie towarzyskie prowadzić trzeba by wyjść na zero totalne zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.08.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam Odrzucając podejrzenie Ciebie o żywotne zainteresowanie w promowaniu montażu w warstwie ocieplenie (hi hi ale Ci dowaliłem ) montaż w ociepleniu nie może być rozpatrywany w kategoriach opłaca się bądź nie - bo nigdy się nie opłaca co wystarczy na spokojnie wyliczyć Dowaliłeś ? a czym niby ? Dla mnie ryba jak ktoś sobie dom stawia - jego dom jego sprawa ? Nie będę jednak się godził z bzdurnymi obliczeniami i głupotami typy - "montaż w ociepleniu jest 600% droższy" Podawanie tu kosztów o ile wzrośnie stawka za montaż w ociepleniu to nie fair wobec tych którzy u Ciebie towar zakupują Nie TY im narzucasz marże, nie TY im narzucasz kalkulacje prac jakie inni wykonują I to dla mnie jest największe świństwo jak sprzedawca systemu Knesel rozpowszechnia takie dane. Kolejny raz nie czytasz ze zrozumieniem - piszę o kosztach materiałów a te nie są żadną tajemnicą, nasze cenniki są ogólnodostępne. Jak znajdziesz "klienta" który zapłaci Ci za Twoje usługi 1000 zł za mb to Twoja sprawa - gówno mnie to obchodzi, ale czas "sprzedawania" klientowi bzdurnych cen materiałów czas skończyć - i to jest w moim interesie aby klient wiedział ILE kosztuje system. Co do obliczeń i praw fizyki - prawa fizyki się nie zmieniły ale metody badawcze/obliczeniowe owszem. Wiesz jaką wartość parametru Sd swego czasu podawała firma będąca liderem na rynku rozwiązań uszczelnieniowych ? ponad 2000m - dane z karty technicznej wydanej ok 10 lat temu a dzisiaj ten sam produkt ma Sd prawie 10-krotnie mniejsze - i co prawa fizyki się zmieniły? materiały ? NIE teraz po prostu są możliwości aby to zbadać dużo dokładniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.08.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam Przez te lata zmieniły się prawa fizyki? To może ja zacznę... Przyjmijmy średni domek o obwodzie okien 80mb. Różnica temperatur w sezonie grzewczym 16 stopnie (średnia na zewnątrz +5 a wewnątrz 21). Czas trwania okresu grzewczego - 220 dni czyli 5280h. Straty ciepła przy wzroście "psi" 0,05 powiększą się o: 0,05*80*16*5280=337902W czyli 338kWh. Przy ogrzewaniu czystym prądem w pierwszej taryfie (przypadek raczej niespotykany) da to 200zł rocznie. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym 85zł... Przy pompie ciepła 44zł. Gdzieś popełniłem błąd? Co do praw fizyki - to już napisałem. Co do Twoich obliczeń to proponuję jednak zlecić je osobą, które się na temacie znają ciut lepiej. (ja na ten przykład sam ich nie robię) Rozumiem, że wg Twoich wyliczeń różnica Psi 0,026 daje "oszczędność" w skali roku dla długości linii 80 mb - 176 kWh czyli około 23 zł (pompa ciepła) rozumiem, że teraz wszyscy którzy planują budowę domu i jego ogrzewanie PC zakupią okna z szybami na zwykłych ramkach bo kto rozsądny dopłaci kilkaset złotych do ciepłej ramki ??? przecie zwróci się to po pi razy oko 35 latach Czy dobrze policzyłem ?? Na tym kończę i wypoczywam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.08.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Czy dobrze policzyłem ?? Wygląda na to, że tak. Tyle, że nie chcesz w to uwierzyć bo twoje wyobrażenie było zupełnie inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 09.08.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Proszę, błagam. Czy ma ktoś linka do jakiegoś montażu okien w szkieleciaku. Wg Was dobrze zrobionego. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.08.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 W szkielecie musisz zrobic montaż szczelny. Folia musi byc polaczona szczelnie z folia paroszczelna jaka masz wewnatrz szkieletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.08.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 .....Jak znajdziesz "klienta" który zapłaci Ci za Twoje usługi 1000 zł za mb to Twoja sprawa - gówno mnie to obchodzi, ale czas "sprzedawania" klientowi bzdurnych cen materiałów czas skończyć - i to jest w moim interesie aby klient wiedział ILE kosztuje system i klient dalej g.... wie bo cena jest zalezna od zastosowanych elementow...wysuniecia poza lico...ilosci niezbędnych elementów Nie ma stalej stawki za montaz a swoja droga....kończę z montazami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.08.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Po8 latach od montazu na inwestycji wymienialem okno i jestem w lekkim szoku.Juz widac postepujaca degradacje piany. Za pozno wpadlem na pomysl by zrobic to zdjecie ale widac jak piana od strony zewnetrznej zmienila kolor. To ze kolor to byloby to male piwo.....ona po prostu sypala sie jak piasek.Piana dobra. Markowa. Zaaplikowana odpowiednio zgodnie z zasadami sztuki.Wiem.....bo w tym bloku okna wstawialem.Echhh...to byly czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 27.08.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 W jednym ze salonów (markowe okna ) powiedzieli mi że jeśli idzie o montaż to mam w tej samej cenie samą pianę ale bardzo dobrą (jakaś niebieska Soudala ? ) oraz gorszą pianę z taśmami paroizolacyjna i paroprzepuszczalna. Podobno oba rozwiązania dobre i oni nie widzą różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.08.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Hmm.. a gdyby tak połączyć taśmy + niebieska pianka? To byłby zapewne baaardzo dobrze:) Ps. Dlaczego uważam że jakiekolwiek taśmy/folie są warte użycia? Bo sam jestem pianistą i widzę, że dokładna aplikacja piany to czynność bardzo precyzyjna. Często mimo szczerych chęci - niewykonalne (np. otwory w lukarnach wymagające akrobatycznych zdolności - jasne że da się zrobić doliczając do montażu rusztowania, podnośniki itp). Więc można uznać, że aplikacja piany zawiera w sobie zagrożenie genem niedoskonałości. Do tego dochodzi trwałość właściwości pian montażowych, które coraz częściej są podważane. Z resztą - podobne obserwacje można wysnuć z artykułu na oknoteście:http://oknotest.pl/montaz-okien/co-daje-cieply-montaz-okien-pvcna końcu jest odpowiedni film - trochę długi, ale te kilka minut wystarczy, by na własne oczy zobaczyć w czym rzecz (szybciej i skuteczniej niż czytanie niejednego wpisu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Testis 06.03.2017 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam, Jedno krótkie pytanie na temat montażu warstwowego a mianowicie właśnie zamontowali mi drzwi zewnętrzne w tym systemie lecz panowie monterzy dodam że afiszujący się logiem dobrymontarzysta użyli taśmy tylko po stronie zewnętrznej a po wewnętrznej nie tłumacząc to użyciem pianki dwuskładnikowej i zapewniając mnie że użycie taśmy od strony wewnętrznej nie jest wymagane przy takowej piance i prosił bym o jakąś konkretną ripostę w stronę monterów lub utwierdzenie mnie w przekonaniu że takowy montaż jest prawidłowy. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grarmi 11.06.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Witam,Czy zastosowanie taśm w oknach juz zamontowanych ma jakikolwiek sens? Pytam póki jeszcze nie są wykończone od wewnątrz ani ocieplone od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts