michalp 29.01.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam, Projekt przwiduje wentylację z kuchni i małej spożarni 2 x spiro 15 cm. OK, idę z tym w górę, a co na dachu dać? Jak to zakończyć? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 29.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 a jaki dach? balcha/gont/dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 29.01.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Blachodachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.01.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zwykle daj się takie kominki wentylacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 29.01.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 no to dwa kominki wentylacyjne do blachodachówki np http://www.allegro.pl/search.php?string=wentylacyjny+kominek&category=5&country=1 ale raczej tam gdzie będziesz kupował blachodachówkę powinni mieć coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 29.01.2009 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A jakie drogie to cholerstwo A jesli mam idące obok siebie dwie wentylacje (2 x spiro 150), to musze dawać na dachu dwa takie zakończenia, czy wcześniej jest jakaś możliwość, aby te dwie rury spiro połaczyć? I druga sprawa - czy wywietrznik kanalizacji również czymś takim zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 29.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 do dachówek są jeszcze droższe tu znajdziesz więcej informacji http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm jeśli się nie mylę - każdy kanał osobny kominek kanalizę możesz chyba tym też wyprowadzić, ale najlepiej z dala od innych - na wypadek jak miało by się cofnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blady00 29.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 do kanalizy są trochę inne niż wentylacyjne , przynajmniej jeśli chodzi o dachówkę. Każdy kanał osobny kominek.Przy poprawnej wentylacji grawitacyjnej mogą być obok siebie (kanliza i wentylacja) ,ale chyba nikomu ona porawnie nie działa (poza moim domkiem, ale ja mam na wszystkich wentylacjach nasady obrotowe .Strata ciepła w zimie ale zawsze świeże powietrze w domu. warunek rozszczelnione okna)więc lepiej je odsunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.01.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam, Projekt przwiduje wentylację z kuchni i małej spożarni 2 x spiro 15 cm. OK, idę z tym w górę, a co na dachu dać? Jak to zakończyć? Michał Może nim zapytasz jak to zakończyć to powiedz jak zamierzasz to zacząć Chodzi mi mianowicie czy rury wentylacyjne chcesz wyprowadzać ze ściany czy z sufitu, co jest niezbyt poprawne i pokutuje wykraplaniem się pary wodnej (dotyczy to zwłaszcza nieocieplonych rur wentylacji grawitacyjnej w łazienkach). Być może przy rurach spiro poprzez ich karbowanie unikamy tego mankamentu. Tak czy owak zawsze można podkuć ścianę i wypuścić tam kolanko rury fi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 30.01.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Może nim zapytasz jak to zakończyć to powiedz jak zamierzasz to zacząć Projekt przewiduje: - kuchnia i mała spiżarnia jest na parterze (dom z poddaszem, a nad poddaszem część nieocieplona). Kanał wentylacyjny to rura spiro fi15 przechodzącą przez strop parteru, przy ścianie w jednej sypialni, przez podwieszany sufit, przez część nieocieploną do dachu. I właśnie: - gdzieś spotkałem rury spiro ocieplane - czy takie będą lepsze w części nieogrzewanej? - jakie zakończenia wybrać - ocieplane czy nieocieplane? I druga sprawa: - zakończenia są na fi11, a ja powinien wg projektu mieć rurę fi15. Nie widziałem do mojej blachy innych zakończeń, więc czy dać spiro 15, a zakończenie 11 (przez przejściówkę) czy po prostu spiro 11 i po sprawie. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 30.01.2009 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 I jeszcze jedno, mam dylemat, co wybrać:- jeden producent (tańszy) proponuje ciepłą rurę, ocieplony kominek;- drugi producent (droższy) proponuje docieplić rurę, kominek nieocielony, ale z odprowadzeniem skroplin na dach. Bać się skroplin skoro kominek będzie docielony (w pierwszym rozwiązaniu)? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.01.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts