Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakończenie przewodów wentylacyjnych

Recommended Posts

A jakie drogie to cholerstwo :o

A jesli mam idące obok siebie dwie wentylacje (2 x spiro 150), to musze dawać na dachu dwa takie zakończenia, czy wcześniej jest jakaś możliwość, aby te dwie rury spiro połaczyć?

I druga sprawa - czy wywietrznik kanalizacji również czymś takim zrobić?

do dachówek są jeszcze droższe :(

tu znajdziesz więcej informacji

http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm

jeśli się nie mylę - każdy kanał osobny kominek

kanalizę możesz chyba tym też wyprowadzić, ale najlepiej z dala od innych - na wypadek jak miało by się cofnąć :)

do kanalizy są trochę inne niż wentylacyjne , przynajmniej jeśli chodzi o dachówkę. Każdy kanał osobny kominek.Przy poprawnej wentylacji grawitacyjnej mogą być obok siebie (kanliza i wentylacja) ,ale chyba nikomu ona porawnie nie działa (poza moim domkiem, ale ja mam na wszystkich wentylacjach nasady obrotowe .Strata ciepła w zimie ale zawsze świeże powietrze w domu. warunek rozszczelnione okna)więc lepiej je odsunąć

Witam,

Projekt przwiduje wentylację z kuchni i małej spożarni 2 x spiro 15 cm. OK, idę z tym w górę, a co na dachu dać? Jak to zakończyć?

Michał

Może nim zapytasz jak to zakończyć to powiedz jak zamierzasz to zacząć 8)

Chodzi mi mianowicie czy rury wentylacyjne chcesz wyprowadzać ze ściany czy z sufitu, co jest niezbyt poprawne i pokutuje wykraplaniem się pary wodnej (dotyczy to zwłaszcza nieocieplonych rur wentylacji grawitacyjnej w łazienkach).

Być może przy rurach spiro poprzez ich karbowanie unikamy tego mankamentu.

Tak czy owak zawsze można podkuć ścianę i wypuścić tam kolanko rury fi 100.

Może nim zapytasz jak to zakończyć to powiedz jak zamierzasz to zacząć

Projekt przewiduje:

- kuchnia i mała spiżarnia jest na parterze (dom z poddaszem, a nad poddaszem część nieocieplona). Kanał wentylacyjny to rura spiro fi15 przechodzącą przez strop parteru, przy ścianie w jednej sypialni, przez podwieszany sufit, przez część nieocieploną do dachu.

I właśnie:

- gdzieś spotkałem rury spiro ocieplane - czy takie będą lepsze w części nieogrzewanej?

- jakie zakończenia wybrać - ocieplane czy nieocieplane?

I druga sprawa:

- zakończenia są na fi11, a ja powinien wg projektu mieć rurę fi15. Nie widziałem do mojej blachy innych zakończeń, więc czy dać spiro 15, a zakończenie 11 (przez przejściówkę) czy po prostu spiro 11 i po sprawie.

Michał

I jeszcze jedno, mam dylemat, co wybrać:

- jeden producent (tańszy) proponuje ciepłą rurę, ocieplony kominek;

- drugi producent (droższy) proponuje docieplić rurę, kominek nieocielony, ale z odprowadzeniem skroplin na dach.

Bać się skroplin skoro kominek będzie docielony (w pierwszym rozwiązaniu)?

Michał

A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli.