Jerry304 29.01.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nie planowałem ocieplać skosów na stryszku nad poddaszem ale zostało trochę mat. i stw.,że jak nie zrobię tego teraz to nie zrobię tego wcale. Postanowiłem dać wełnę 15 między krokwie i jakimś cienkim OSB to wybić. Jak cienkie może to być OSB (8,10,12mm) a może lepiej płytami K-G ? Jak macie u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nie planowałem ocieplać skosów na stryszku nad poddaszem ale zostało trochę mat. i stw.,że jak nie zrobię tego teraz to nie zrobię tego wcale. Postanowiłem dać wełnę 15 między krokwie i jakimś cienkim OSB to wybić. Jak cienkie może to być OSB (8,10,12mm) a może lepiej płytami K-G ? Jak macie u siebie ? Ani to nie wyjdzie stryszek (bo w końcu ocieplony), ani poddasze (bo OSB, za mała izolacja). Raczej powinieneś się zdecydować. Najlepiej dla domu, aby ta przestrzeń była dobrze wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 29.01.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Najlepiej nie ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 29.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nie planowałem ocieplać skosów na stryszku nad poddaszem ale zostało trochę mat. i stw.,że jak nie zrobię tego teraz to nie zrobię tego wcale. Postanowiłem dać wełnę 15 między krokwie i jakimś cienkim OSB to wybić. Jak cienkie może to być OSB (8,10,12mm) a może lepiej płytami K-G ? Jak macie u siebie ? Ja tak mam. Zamiast OSB dałem saiding (siding ) biały. Był tańszy od OSB 8 mm. Oczywiście szczelina idzie po całym skosie do kalenicy, pod kalenicą zakończone bez ostatnich dwóch (po jednej na skos) desek i zasłonięte siatką PCV. Jest wyraźniej zimno niż w pokojach na poddaszu, zwentylowane dobrze. W ostatnie mrozy nie spadła mi tam temperatura poniżej zera - czyli można będzie np. suszyć pranie (podłoga wyłożona wykładziną za 8 zł). Na starszych strych robi wrażenie. Dawno to tak w domach robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Mam ocieplony dach do samej góry i wszedzie poprzykręcane płyty zielone. Na "stryszku" mam podłogę z OSB pod podłogą jest wełna 15 cm i znowu płyta zielona która jest sufitem na poddaszu. Najlepsze że ten stryszek to ma słuzyć jako schowek na kartony i inne takie tam pierdoły. Po ociepleniu widzę że w prześwicie ma z 70 cm - ale se poszaleje , pewnie nawet tam nie wejdę, bo klaustrofobi się nabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.01.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ajeśli chodzi o pytanie w temacie Płyta OSB jest sporo droższa od płyty k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 29.01.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ajeśli chodzi o pytanie w temacie Płyta OSB jest sporo droższa od płyty k-g. Płyta OSB 8mm( 2,5x1,25m) kosztuje 28,29zł a zielony K-G- 29 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 29.01.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Też się zastanawiam.Czy w przypadku karton gipsów mogę sobie urządzić suszarnię na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 29.01.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ajeśli chodzi o pytanie w temacie Płyta OSB jest sporo droższa od płyty k-g. Płyta OSB 8mm( 2,5x1,25m) kosztuje 28,29zł a zielony K-G- 29 zł Ty masz na całym poddaszu łaźnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.01.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Daj OSB 8 , a nad jętkami dopiero wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 30.01.2009 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Daj OSB 8 , a nad jętkami dopiero wentylację. Na jętkach to ja mam podłogę stryszku. Czy w przypadku płyt K-G muszę stosować jakąś wentylację w skosach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.01.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Nie doczytałem początku. Jeśli chcesz ocieplać nad poddaszem użytkowym to raczej przychylam sie do opinii jerry304-lepiej nie ocieplać. To jest taki bufor pomiędzy pomieszczeniami ocieplanymi a strefą na zewnątrz domu. Musi być bardzo dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.01.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A dlaczego by nie ocieplać. Tyle miejsca się tam marnuje. Do tego u mnie będą rury od DGP, więc lekko podgrzewać się będzie. Jak już wykończę wszystko w domu i dookoła domu to się wezmę za stryszek. Póki co pójdą dechy na podłogę i będzie rupieciarnia. Ale z czasem będzie to bardziej cywilizowane pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.01.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A dlaczego by nie ocieplać. Tyle miejsca się tam marnuje. Do tego u mnie będą rury od DGP, więc lekko podgrzewać się będzie. Jak już wykończę wszystko w domu i dookoła domu to się wezmę za stryszek. Póki co pójdą dechy na podłogę i będzie rupieciarnia. Ale z czasem będzie to bardziej cywilizowane pomieszczenie. Bo w pierwszym poście pisałeś, że nie zamierzałeś ocieplać co myślącemu człowiekowi sugeruje, że nie planowałeś tego używać. Jeśli boisz się jakichś strat ciepła z tego obszaru to oczywiście, że lepiej ocieplić nie zapominając o wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.01.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A dlaczego by nie ocieplać. Tyle miejsca się tam marnuje. Do tego u mnie będą rury od DGP, więc lekko podgrzewać się będzie. Jak już wykończę wszystko w domu i dookoła domu to się wezmę za stryszek. Póki co pójdą dechy na podłogę i będzie rupieciarnia. Ale z czasem będzie to bardziej cywilizowane pomieszczenie. Bo w pierwszym poście pisałeś, że nie zamierzałeś ocieplać co myślącemu człowiekowi sugeruje, że nie planowałeś tego używać. Jeśli boisz się jakichś strat ciepła z tego obszaru to oczywiście, że lepiej ocieplić nie zapominając o wentylacji.Tylko, że ten post przed chwilą był moim pierwszym ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.01.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A dlaczego by nie ocieplać. Tyle miejsca się tam marnuje. Do tego u mnie będą rury od DGP, więc lekko podgrzewać się będzie. Jak już wykończę wszystko w domu i dookoła domu to się wezmę za stryszek. Póki co pójdą dechy na podłogę i będzie rupieciarnia. Ale z czasem będzie to bardziej cywilizowane pomieszczenie. Bo w pierwszym poście pisałeś, że nie zamierzałeś ocieplać co myślącemu człowiekowi sugeruje, że nie planowałeś tego używać. Jeśli boisz się jakichś strat ciepła z tego obszaru to oczywiście, że lepiej ocieplić nie zapominając o wentylacji.Tylko, że ten post przed chwilą był moim pierwszym ..... No fakt. Zwracam honor autorowi. I dzięki za wyjaśnienie. U ciebie to wydaje się logiczne. Autor nic nie pisał co chce z tym miejscem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 30.01.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Autor nic nie pisał co chce z tym miejscem zrobić. Jak wspomniałem wcześniej zostało mi trochę mat.i pomyślałem o ociepleniu strychu (ekipa jest chętna ) Co do przeznaczenia nie mam pomysłu ale muszę się zdecydować szybko bo jak wstawią opuszczane schody (80x90) to żadnej płyty na strych już nie wtargam. Kuszą mnie płyty OSB-8mm , czy między płyty a wełnę też trzeba dać folię paroizolacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Autor nic nie pisał co chce z tym miejscem zrobić. Jak wspomniałem wcześniej zostało mi trochę mat.i pomyślałem o ociepleniu strychu (ekipa jest chętna ) Co do przeznaczenia nie mam pomysłu ale muszę się zdecydować szybko bo jak wstawią opuszczane schody (80x90) to żadnej płyty na strych już nie wtargam. Kuszą mnie płyty OSB-8mm , czy między płyty a wełnę też trzeba dać folię paroizolacyjną? Chyba lepiej dać. Choć nadal uważam, że lepiej tego nie ocieplać i uszczelniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 30.01.2009 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Choć nadal uważam, że lepiej tego nie ocieplać i uszczelniać. Masz rację , chyba odpuszczę ten temat a 4tys. przeznaczę na coś innego . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts