Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończą dom czy mnie?

Pieter

Recommended Posts

Prosiłbym o radę? Stan domu w środku to na całości ścian położony tynk mineralny.Na górze skosy K/G. Rozmawiałem z wykonawcą i powiedział iż gipsowanie,gładz,malowanie itd,ułożenie płytek w 2 łazienkach,ułożenie plytek na podłodze w kuchni i hollu,montaż parapetów,drzwi 8 szt,schody przygotowane pod trepy ,ułożenie deski Barlineckiej wogóle wykończenie tak że można będzie tylko gniazdka montować--za 1m2 175 zł całość,dom mam 155 m2. Na umowie chce podać cenę 27 tys zł.Czy warto się skusić czy szukać dalej.?

Dla porównania napiszę Ci jak to u nas wyglądało: wykańczaliśmy 120 m2 domu, ścian i sufitów było ok. 400 m2. Tynki gipsowe + G-K.

Z robót przewidziano następująco: gdzie trzeba szpachla, wszędzie malowanie, ułożenie płytek w 2 łazienkach (+ montaż wszystkich łazienkowych urządzeń), ułożenie plytek na podłodze w kuchni i holu, montaż parapetów wewn., zabudowa sufitu 2 "jaskółek" "boazerią".

Jeden wykonawca powiedział za ten zakres prac 20 tys, a drugi 7 tys. To było w 2007 roku :roll:

Kubaj napisał

Ten od 7 tys na pewno nie wiedział co mówi...

jejku jak ja lubię takie teksty,

jak kierownik budowy bierze 1000 zł to zapewne gamoń i nic nie umie, a gość co nam chce coś zrobić za połowę ceny mniej niż firma to zapewne nieuk który nic nie potrafi i na dodatek był słaby z matematyki.

:lol: :lol: :lol:

A może tak napiszmy że warto sprawdzić wykonawcę, gdzie i co robił, czy inwestorzy są zadowoleni z jego prac a nie negować kogoś i podejrzewać o to że jest nie kumatym gościem :wink:

Jeden wykonawca powiedział za ten zakres prac 20 tys, a drugi 7 tys. To było w 2007 roku :roll:

Ten od 7 tys na pewno nie wiedział co mówi...

bądź spokojny, wiedział, wiedział ;-) zresztą robił później u nas - za tę stawkę właśnie. Prace wykonane stosunkowo szybko i bardzo dobrze, byliśmy (jesteśmy) zadowoleni.

• 1 month później...
Niestety prawdopodobnie Kubaj ma rację .Określony zakres prac wymaga czasu, a jeść trzeba, nie mówiąc o innych aspektach.Osobiście miałem wykonawcę który za wykończenie poddasza żądał 1400,- zł , ubawił mnie tym do łez , pracował 2 dni zorientował się ile musi wylać potu i słuch o nim zaginął.Pozdrawiam

Niestety prawdopodobnie Kubaj ma rację .Określony zakres prac wymaga czasu, a jeść trzeba, nie mówiąc o innych aspektach.

ale w czym ma rację? że nasz wykonawca robił "za darmo"?

Prace zajęły ekipie w sumie ok. 10 dni. Przez 2 dni robiły 4 osoby, przez resztę 2 osoby. Dostali 7 tys. zł. czyli "na łebka" wychodzi dniówka w wysokości 290 zł. Moim skromnym zdaniem całkiem sporo.