Kominki.fm 30.05.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Witam ponownie Cała kwestia rozbija się o to, że moje firmy akceptują niższy poziom zysku z budowy jednego kominka, a mogą sobie na to pozwolić, ponieważ kupujemy trochę taniej. Z kolei, jak kupujemy taniej, to jesteśmy bardziej konkurencyjni, a w konsekwencji montujemy więcej kominków i znowu musimy dużo kupować, a jak dużo - to taniej itd itd itd. Uruchamia się zatem samonapędzający się pozytywny dla firmy mechanizm. Poza tym, na podstawie wywiadów z klientami, mogę wywnioskować, iż jesteśmy lepiej zorganizowani. Każdy klient otrzymuje ofertę praktycznie ad hoc po wysłaniu zapytania, projekt z wizualizacjami może być przez nas korygowany w nieskończoność i jest bezpłatny, a dodatkowo powstaje w ciągu 1-2 dni, realizacja kominka od zamówienia trwa tylko od kilku do kilkunastu dni, bezpłatnie doradzamy klientom na ich budowach, kontakt z naszymi doradcami odbywa się nawet wieczorami, w dni świąteczne, klienci mają ogromny wybór rodzajów kamieni od ręki, cała nasza kadra jest zaangażowana i naprawdę staramy się nie zawieść klientów. To jest siła, a nie jakieś dziwne kwestie, o których napisał powyżej Pan Kierzkowski. Szczerze mówiąc, jest dla nas zupełnie obojętne jakie marki wkładów kominowych będą stosowane w naszych kominkach, byleby tylko sprawowały się dobrze i aby cały kominek mieścił się w budżecie klienta. Często jest jednak tak, że klient stwierdza, iż jesteśmy za drodzy. Problem zatem nie jest w cenach, tylko zupełnie w czymś innym. Nie zamierzam także podpowiadać konkurencji, co zrobić, by przekonać do siebie większą ilość klientów. Jedno jest pewne, trzeba cieżko pracować i nie liczyć na gigantyczne zyski z budowy jednego kominka. Te czasy już się skończyły. Piotrek, nie ma tematu, zawsze masz u mnie szacunek i nie ulega wątpliwości, iż jesteś wybitnym fachowcem. Panie Kierzkowski, Piotrek - a jaka byłaby Wasza cena na ten kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.05.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Dołączam do grona klientów zadowolonych z usług firmy Kominki i Kominy .Pełen profesjonalizm ,polecam z czystym sumieniem A to nasz kominek (więcej fotek w mojej galerii) No ale to przecież standardowy kształt bryły i standardowe wykończenia zewnętrzne.... Ni tak do końca nie wiadomo w jakiej technologi został wykonany, nie pokazane jest również nigdzie wnętrze tego kominka... a wnętrze istotne i aktualnie coraz bardziej doceniane przez klientów, nawet wyżej niż zewnętrzna kosmetyka. Kominek postawiony prawdopodobnie na ścianie zewnętrznej... czyli wnętrze prawdopodobnie izolowane prawidłowo... parę złotych. Granit... jakiego pochodzenia, parę złotych wykończenie nad fasadą... jak po kilku miesiącach będzie wyglądało, ale myślę że jest przemyślane i to... itp. itp. DGP? ... parę złotych Co odbiera ciepło z spalanego drewna... tylko korpus wkładu, rury i szyba? Czyli dyskusja i wyliczanki to jakoweś wróżenie, no albo wspólnymi siłami dobrze uskuteczniany marketing... Edytowane 30 Maja 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.05.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Danielu. Czasy naiwnych właścicieli małych firm kominkowych też się powoli kończą. Ja tez ciężko pracuję, klientów nie muszę szczególnie do siebie przekonywać. Buduję dużo kominków i zysk generuję właśnie ilością i doskonałą organizacją pracy a nie gigantycznym zyskiem na jednostkowej realizacji. 300 km to 600 zł. 1 zł za kilometr to poniżej kosztów eksploatacji samochodu, ale niech będzie dla idei. Legalnie zatrudnieni ludzie to koszt ok. 1200 zł z Hotelem i dietami. Pod warunkiem, że są jak to określiłeś, dobrze zorganizowani i pracują sprawnie , szybko i skutecznie. To muszą być doświadczeni odpowiedzialni fachowcy, a nie miśki z łapanki po 8 zł za godzinę. Skromnie licząc 7 m2 płyty krzemianowo wapniowej DOBREJ JAKOŚCI to kwota ca 700 zł . Rury przyłączeniowe to 200 - 400 zł, adapter przyłączeniowy do powietrza z zewnątrz - 300 zł i....mogę przestać dalej liczyć, bo chyba jakiś czas temu skończyły mi się pieniądze które według Ciebie starczają na wykonanie usługi. Resztę pieniędzy muszę przeznaczyć na wkład kominkowy, by go od Ciebie kupić. Oczywiście mogę dać klientowi 10 % upustu na wkładzie, co pozwoli mi zakupić pozostałe materiały do budowy kominka. Kleje, kratki, siatki, tynki, jakąś rurę do powietrza z zewnątrz, profile do wykonania półki dekompresyjnej i parę innych drobiazgów. Kolejne kilka czy kilkanaście % pochłonie granit, oczywiście zależnie od rodzaju, gatunku i sposobu obróbki. Coś pominąłem? Pewnie tych projektantów którzy ZA DARMO rysują projekty w nieskończoność. A może darmowe programy do projektowania w komputerze? Reklamę w całej Polsce pewnie też masz za kilka złotych?... Słyszałem o firmach, których pracownicy wyruszają na montaż o 4 rano, jadą kilkaset kilometrów, montują kominek i wracają w nocy, albo nad ranem. Można i tak...Słyszałem o firmach, które liczą za dojazd tylko koszt paliwa, co po zużyciu pojazdu kończy się złomowiskiem i brakiem środków na odtworzenie taboru. Słyszałem sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.05.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Spartherm Polska wkrótce przestanie istnieć, . ... na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski ? a jeżeli chodzi o firmę kominki i kominy, to zdarzyło się, że moi klienci podsyłali mi kontroferty z tej firmy. Faktycznie były nawet o 30% niższe, mimo to jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności, finalnie moja firma robiła kominek. Trzeba tylko uświadomić klienta i zwrócić uwagę na pewne bardzo istotne rzeczy. Pracuję w tej branży już ładnych parę lat i jedno wiem, nie da się zrobić usługi na wysokim poziomie za marne pieniądze. Nad przyzwoitą wizualizacją trzeba posiedzieć 2-3 dni, a zazwyczaj na jednej się nie kończy. Przy niskim zarobku, zawsze będzie pokusa aby zaoszczędzić a to na materiale, a to na robociźnie i nie zrobić czegoś, co powinno być zrobione, a to na pensji dla pracownika (a nie godziwie wynagrodzony pracownik to najgorszy pracownik). Czasy montażu 20-30 kominków miesięcznie mam już za sobą i szczerze powiem, nigdy więcej. Stwierdziłem, że nie będę hipermarketem sprzedającym byle co i byle jak, byle mieć obrót i zysk na jako takie wypłaty dla pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 30.05.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 więc tak, krzemówki niełamliwe 700 to juz baardzo taniutko, klej , jakies ytongi, cos do przyklejenia ich oraz kamienia, dajmy 300, rury 250, jakies profile i płyta(u mnie równieżjako okładzina płyty) 150, granit 1500 najtaniej, przepustnica itp 100 , kratki najzwyklejsze 150- juz daje 3150. zakładam , ze robota jest pod domem , kasam rękawy, biorę pomocnika, inwestor to mój znajomy, wykonuję kominek tak jak bym chciał u siebie, zajmie mi to 5 dni roboczych - proponuję 5000 za całość - pasuje ? Witam ponownie Cała kwestia rozbija się o to, że moje firmy akceptują niższy poziom zysku z budowy jednego kominka, a mogą sobie na to pozwolić, ponieważ kupujemy trochę taniej. Z kolei, jak kupujemy taniej, to jesteśmy bardziej konkurencyjni, a w konsekwencji montujemy więcej kominków i znowu musimy dużo kupować, a jak dużo - to taniej itd itd itd. Uruchamia się zatem samonapędzający się pozytywny dla firmy mechanizm. Poza tym, na podstawie wywiadów z klientami, mogę wywnioskować, iż jesteśmy lepiej zorganizowani. Każdy klient otrzymuje ofertę praktycznie ad hoc po wysłaniu zapytania, projekt z wizualizacjami może być przez nas korygowany w nieskończoność i jest bezpłatny, a dodatkowo powstaje w ciągu 1-2 dni, realizacja kominka od zamówienia trwa tylko od kilku do kilkunastu dni, bezpłatnie doradzamy klientom na ich budowach, kontakt z naszymi doradcami odbywa się nawet wieczorami, w dni świąteczne, klienci mają ogromny wybór rodzajów kamieni od ręki, cała nasza kadra jest zaangażowana i naprawdę staramy się nie zawieść klientów. To jest siła, a nie jakieś dziwne kwestie, o których napisał powyżej Pan Kierzkowski. Szczerze mówiąc, jest dla nas zupełnie obojętne jakie marki wkładów kominowych będą stosowane w naszych kominkach, byleby tylko sprawowały się dobrze i aby cały kominek mieścił się w budżecie klienta. Często jest jednak tak, że klient stwierdza, iż jesteśmy za drodzy. Problem zatem nie jest w cenach, tylko zupełnie w czymś innym. Nie zamierzam także podpowiadać konkurencji, co zrobić, by przekonać do siebie większą ilość klientów. Jedno jest pewne, trzeba cieżko pracować i nie liczyć na gigantyczne zyski z budowy jednego kominka. Te czasy już się skończyły. Piotrek, nie ma tematu, zawsze masz u mnie szacunek i nie ulega wątpliwości, iż jesteś wybitnym fachowcem. Panie Kierzkowski, Piotrek - a jaka byłaby Wasza cena na ten kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 30.05.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 jest moze z 10-30 firm w Polsce które mogą sobie pozwolić na tak postawione warunki: nie negocjujemy ceny wkładu, robimy kominki super a klienci są o tym przekonani i zapłacą ile chcemy. dobrze , ze się do nich zaliczasz i szczerze gratuluję, jednak klienci głosują znacznie częsciej zasobnoscią portfela, kryzys czy jak kto woli stagnacja nie skończy się za rok dwa czy pięć nawet, daj bóg aby nie było gorzej. dla tych paru firm rynek pewnie się nie skurczy, kto wie moze nawet urosnie troszeczkę? jednak dla dystrybutora wymienionego spartherma sprzedaż takiej ilosci wkładów to bedzie koniec, nisza cos jakby MCZ dzisiaj (bez obrazy dla produktu) a w normalnym salonie wkładu spartherma, gdzie w zielonej górze kupisz go taniej w detalu niz u spartherm polska w hurcie na pewno nie zobaczysz, bo klient po otrzymaniu oferty wyzwie cię od oszusta i naciągacza. zdaje się ze co najmniej jeden z filarów tego forum z pozycją równą twojej juz sobie rzeczone wkłady odpuscił, a piotr batura kupuje tylko czasami i jak wnioskuję u pana daniela ... na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski ? a jeżeli chodzi o firmę kominki i kominy, to zdarzyło się, że moi klienci podsyłali mi kontroferty z tej firmy. Faktycznie były nawet o 30% niższe, mimo to jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności, finalnie moja firma robiła kominek. Trzeba tylko uświadomić klienta i zwrócić uwagę na pewne bardzo istotne rzeczy. Pracuję w tej branży już ładnych parę lat i jedno wiem, nie da się zrobić usługi na wysokim poziomie za marne pieniądze. Nad przyzwoitą wizualizacją trzeba posiedzieć 2-3 dni, a zazwyczaj na jednej się nie kończy. Przy niskim zarobku, zawsze będzie pokusa aby zaoszczędzić a to na materiale, a to na robociźnie i nie zrobić czegoś, co powinno być zrobione, a to na pensji dla pracownika (a nie godziwie wynagrodzony pracownik to najgorszy pracownik). Czasy montażu 20-30 kominków miesięcznie mam już za sobą i szczerze powiem, nigdy więcej. Stwierdziłem, że nie będę hipermarketem sprzedającym byle co i byle jak, byle mieć obrót i zysk na jako takie wypłaty dla pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 30.05.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 więc tak, krzemówki niełamliwe 700 to juz baardzo taniutko, klej , jakies ytongi, cos do przyklejenia ich oraz kamienia, dajmy 300, rury 250, jakies profile i płyta(u mnie równieżjako okładzina płyty) 150, granit 1500 najtaniej, przepustnica itp 100 , kratki najzwyklejsze 150- juz daje 3150. zakładam , ze robota jest pod domem , kasam rękawy, biorę pomocnika, inwestor to mój znajomy, wykonuję kominek tak jak bym chciał u siebie, zajmie mi to 5 dni roboczych - proponuję 5000 za całość - pasuje ? Ale proszę o podanie ceny całego kominka, razem z wkładem kominkowym, czyli ile razem ma zapłacić klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 30.05.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 u mnie tego wkladu nie kupi bo będzie zbyt drogi, skoro w zielonej górze kupi po tyle w detalu co ja w hurcie.prosze nie mieć mi za złe , jestem nieduzym podmiotem , nigdy nie grałem w spartherma- bardziej z przypadku- więc nie mam zalu do Pana o cokolwiek, jak pewnie inni mogą mieć.fakt jest taki ze hipotetyczny koniec Spartherm Polska będzie również klopotem dla Pana, gdyż jest taki konkurencyjny dopoki on istnieje.nie muszę Pana znać, aby nie widzieć niezykłej łatwosci w robieniu interesów, dlatego mniemam, ze ma już Pan pomysł na taka sytuację, stawiam, ze będzie to produkcja- trafiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 30.05.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 u mnie tego wkladu nie kupi bo będzie zbyt drogi, skoro w zielonej górze kupi po tyle w detalu co ja w hurcie. prosze nie mieć mi za złe , jestem nieduzym podmiotem , nigdy nie grałem w spartherma- bardziej z przypadku- więc nie mam zalu do Pana o cokolwiek, jak pewnie inni mogą mieć. fakt jest taki ze hipotetyczny koniec Spartherm Polska będzie również klopotem dla Pana, gdyż jest taki konkurencyjny dopoki on istnieje. nie muszę Pana znać, aby nie widzieć niezykłej łatwosci w robieniu interesów, dlatego mniemam, ze ma już Pan pomysł na taka sytuację, stawiam, ze będzie to produkcja- trafiłem? Po pierwsze, wkłady kominkowe produkcji niemieckiej i austriackiej rabatujemy bardzo niewiele, więc Pana twierdzenie, iż sprzedajemy je taniej niż Pan kupuje jest nieprawdziwe. Po drugie, nie mam w ogóle planów, by rozpoczynać produkcję wkładów kominowych. Aktualnie produkujemy kominy ceramiczne NIKO, a już w ciągu miesiąca uruchomimy produkcję kominów stalowych. Po trzecie, bardzo cenię firmę Spartherm, a w szczególności ich właścicieli i bardzo mi zależy, by im się wiodło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.05.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Piotr Batura nie kupuje u Daniela. Powody opisałem powyżej. W tym roku sprzedałem dwa Sparthermy. To również z tych powodów. Podobne podejście prezentował kiedyś Jotul, tłumacząc:"Panie Piotrze, nie musi pan zarabiać na wkładzie. To doskonały produkt, niech pan sobie odbije na obudowie":sick: Dodam, że był taki rok w mojej karierze, gdy miałem wynik drugi lub trzeci w Polsce, w ilości sprzedanych wkładów firmy Spartherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.05.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ale proszę o podanie ceny całego kominka, razem z wkładem kominkowym, czyli ile razem ma zapłacić klient. Danielu, to my zadaliśmy TOBIE pytanie. W jaki sposób zarabiasz na kominku w Gdańsku, skoro na wkładzie wychodzi ci mniej niż 5 % a pozostałe koszty nie przekraczają 3000-4000 zł? Wspomniałem, że będziesz pewnie odwracać kota ogonem i nie myliłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 30.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Danielu, to my zadaliśmy TOBIE pytanie. W jaki sposób zarabiasz na kominku w Gdańsku, skoro na wkładzie wychodzi ci mniej niż 5 % a pozostałe koszty nie przekraczają 3000-4000 zł? Wspomniałem, że będziesz pewnie odwracać kota ogonem i nie myliłem się. Pan Kierzkowski, także i Ty, dalej nie podaliście ceny za cały kominek. Nie rozumiem dlaczego. Ja podałem, ale nie będę podawał szczegółów kalkulacji, ani metodologii moich wycen. Oczywistym jest, że jest to cena rentowmna dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.05.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Pan Kierzkowski, także i Ty, dalej nie podaliście ceny za cały kominek. Nie rozumiem dlaczego. Ja podałem, ale nie będę podawał szczegółów kalkulacji, ani metodologii moich wycen. Oczywistym jest, że jest to cena rentowmna dla mnie. Czyli wszystko jasne. Oczywiście dla osób zorientowanych o czym rozmawialiśmy. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 30.05.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 stawiam banany przeciw sliwkom , ze klient kupi u was wkład - 30 %, moze vat mu zrobicie 8% na fakturze przy tym, tego nie wiem. informacje te mam od klientów , którzy często chwalą się nie pytani, kiedy podaję im cenę, pewnie niektórzy kłamią , natomiast ilosc zgodnych wypowiedzi jest tak duza, że nie wypada nie wierzyć. dostałem juz kiedys wykład od klientów: ze jestem oszustem, jak równiez, ze nie znam rynku , jak również dobrotliwe porady zeby po prostu sprzedawać taniej . Sparthermów jak mówiłem nie sprzedawałem i nie sprzedaję, ale jesli klient pyta o cenę, nie wypada mu nie odpowiedzieć. za poradą Piotra - niepotrzebnie inwestujecie w foldery dla hurtu. Spartherm to Pan, Panie Danielu Po pierwsze, wkłady kominkowe produkcji niemieckiej i austriackiej rabatujemy bardzo niewiele, więc Pana twierdzenie, iż sprzedajemy je taniej niż Pan kupuje jest nieprawdziwe. Po drugie, nie mam w ogóle planów, by rozpoczynać produkcję wkładów kominowych. Aktualnie produkujemy kominy ceramiczne NIKO, a już w ciągu miesiąca uruchomimy produkcję kominów stalowych. Po trzecie, bardzo cenię firmę Spartherm, a w szczególności ich właścicieli i bardzo mi zależy, by im się wiodło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 02.06.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Jestem z Gorzowa Wielkopolskiego a mimo to z czystym sumieniem mogę polecić firmę z Zielonej Góry. Mój kominek kosztował mnie o 3000 tys mniej niż oferta innych firm i to na kominku bez żadnych płaszy czy też rozprowadzenia. Ekipa montażowa pierwsza liga na miejscu zmieniliśmy pewne elementy w projekcie, każda uwaga została zaakceptowana i poprawki wykonane, bez żadnego marudzenia, po montażu całe pomieszczenie zostało dokładnie wysprzątane. W międzyczasie kulturalnie porozmawialismy o żużlu , ekipa z poczuciem humoru, w pewnym momencie Mirek spytał Tomka czy ma rozmienić stówę na co ten drugi odpwiedział, że gdyby miał stówę to by sobie życie ułożył. Co do elementów to nie różnią się one od wyszczególnionych w innych ofertach: wysokiej klasy płyty izolacyjne, szamot i ten sam wkład. Panu Piotrowi Baturze zawdzieczam pomysł na kominek, więc jeśli wyrazi zgodę zamieszczę zdjęcia kominka. Poza tym zgodzę się z tym co napisał na poprzedniej stronie, potwierdając niejako to co pisałem wcześniej w dziale, że firma kominy i kominki burzy pewien układ, dziwna politykę cenową, każdy niech nazwie sobie to jak chce. Ale jeżli produkcja jest w Polsce a produkt jest tańszy za zachodnią granicą to coś tu jest nie tak i nie pomoże tu próba dyskredytacji poprzez konkurencję, ktoś tu już pisał, że zaraz zacznę wklejać linki do radio maryja. Nie bardzo mnie to obchodzi, mam wymarzony kominek zaoszczedziłem 3000 zł Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.06.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 No to by się zgadzało. Kominek (obudowa) za 3000, a w sumie powinien kosztować 5000-7000 (w zależności od "pazerności" wykonawcy ). Sprytne manipulacje marżą na wkładzie za kilka tys Euro, pozwala bawić się w Robin Hooda. Beata&Sławek. Jasne, że chciałbym zdjęcia pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.06.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Beata&Sławek No tutaj akurat padają konkrety. Czyli konkretne ceny kompleksowe - ostateczne do zapłaty. Jak zamieścisz zdjęcia i opiszesz konkretnie z jakich materiałów wybudowany Masz kominek, jaka powierzchnia bryły konstrukcyjnej i jakich materiałów pomocniczych - klei, zapraw, użyto. To będzie wtedy więcej wartościowych informacji, przydatnych dla innych, jakaś możliwość dla porównań. No i możesz też coś napisać o kosmetyce zewnętrznej, czyli ewentualnym wykończeniu zewnętrznym, np. kamień, tynk, farba - emulsja, itp. PS w pewnym momencie Mirek spytał Tomka czy ma rozmienić stówę na co ten drugi odpwiedział, że gdyby miał stówę to by sobie życie ułożył. To oczywiście zapewne żart jest totalny i nie ma nic wspólnego z zasobnościami finansowymi (zarobkami) tych pracowników? Edytowane 2 Czerwca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 02.06.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 http://images37.fotosik.pl/2080/b22719cf7f22c01f.jpg http://images40.fotosik.pl/2065/9efab1407cc7480a.jpg Wkład Spartherm Varia 2Rh 51 cmSzamoty firmy RathPłyty izolacyjne Promasil Jaka zaprawa i kleje nie wiem, cena końcowa 16700 + 120 za kratki. Pozostało jeszcze oczyścić i zaimpregnować cegłę, dwie cegielki już tak na szybko zrobiłem i wygląda super, na resztę nie miałem czasu, jeszcze w czoraj byłem w kraju a już dzisiaj pisze z emigracji w lipcu to porawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.06.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Rozumiem, że cała obudowa jest wykonana z szamotów (płyt) Rath. Czyli kominek z ciepłymi ścianami, popularnie nazywany "kominek ciepły"Nie wnikam w cenę wkładu, ale skoro piszemy o konkretnych cenach to u nas taka obudowa to koszt ok. 5200 - 6400 zł, w zależności od gabarytów (powierzchni ścian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 02.06.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Obudowa cała z szamotu,ekipa przyjechała w poniedziałek o 14 odjechała w środę o 14,w poniedziałek pracowali trochę dłużej, we wtorek od 8 do 16, w środe od 8 do 14. Nocleg był w hotelu oddalonym o 4 km,to tak w odpowiedzi sugerujace, że może ktoś wstaje o 4 rano i śpi w busie na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts