BeataSlawek 03.06.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 @DANIEL SIS i znowu nieuczciwe podejscie do sprawy, z jednej strony potwierdzenie,ze kominek ma grzac kiedy sie w nim pali i to od wielkiego dzwona a z drugiej zarrzut, ze sie nie odzyskuje ciepla z kliku szczap spalonych w ciagu roku. Skoro pale od swieta to szukam kominka minimalistycznego , lub czegos po srodku co ma jakas przyzwoita cene. Ok zacznijmy od mojej ceny wyjsciowej 16700 za kominek z ciepla obudowa a teraz dodajcie do tego wasze udogodnienia za same kregi 4700, DGP?, plaszcz?, sterowanie? Jesli napale w kominku 5 razy w roku po ilu dekadach mi sie to zwroci? Ja sobie tego kata bez kominka teraz nie wyobrazam mam cos po srodku, napale sobie dla klimatu 5 razy w roku w jakies deszczowe jesienne dni, Boze Narodzenie, moje urodziny 2/12, urodziny malzonki 20/01 i to tyle. Moje wyobrazenie jest takie przed taka uroczystoscia rozpalam kominek a ten po rozgrzaniu siebie i obudowy ma dawac przyjemne cieplo przez kilka godzin obudowa ma dawac cieplo po wygasnieciu tak zeby w trakcie nie biegac z drewnem i dokladac. Takie sa moje potrzeby co do kominka i wydaje mi sie,ze zostana one zaspokojone, czego chciec wiecej? @forest co do bebechow na wierzchu nie martw sie za kilka miesiecy dam nowe zdjecia i gwarantuje Ci, ze nic nie bedzie widac nawet z metra troche wkladu wlasnej pracy i bedzie idealnie i wciaz bardzooo oplacalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symbor 03.06.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Pewnie, że o tym wiemy. Polskie prawo stanowi, że piec czy kominek nie może być głównym i jedynym źródłem ciepła. Nie chodzi nam też o negowanie konkretnych rozwiązań, sam właśnie ostatnio wykonałem duży kominek otwarty, który daje ciepło jak się pali i tylko w tym konkretnym pomieszczeniu. Raczej chodzi o to, że jak jest możliwość wykorzystać energię to dlaczego nie. A w większości przypadków się tego nie robi... pzdr Moja szwagierka wybudowała dom 8 lat temu. w tamtym też okresie zamontowała kominek. Przyzwoity wkład, obudowa z płyt gipsowo kartonowych i DGP. W tamtym czasie taki standard. rozpala kominek bardzo często, szczególnie jesienią i wiosną. Naprawdę jest u niej tak cieplutko, że już więcej odzyskanej energii naprawdę nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.06.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Pisałem wcześniej o identycznym kominku za 10-12 tyś. dla tych co palą od "wielkiego dzwonu" oraz o pozornej taniości i szybkości wykonania prac, gdy pozostawia się jeszcze dużo rzeczy do zrobienia w gestii samego użytkownika kominka... przeczytaj jeszcze raz ... O tfu ... znowu się tu pojawiłem ... Pozdrawiam. PS. Moja szwagierka wybudowała dom 8 lat temu. w tamtym też okresie zamontowała kominek. Przyzwoity wkład, obudowa z płyt gipsowo kartonowych i DGP. W tamtym czasie taki standard. rozpala kominek bardzo często, szczególnie jesienią i wiosną. Naprawdę jest u niej tak cieplutko, że już więcej odzyskanej energii naprawdę nie trzeba. A ja właśnie pozbyłem się ostatniego Poloneza w mojej firmie, w której to pracowały (w sumie kilka sztuk) od kilkunastu lat jako "osiołki" i bardzo je sobie chwaliłem ... złego słowa nie dam powiedzieć na ten samochód ... zresztą kiedyś to był standard ... ale już więcej bym nie chciał ... Edytowane 3 Czerwca 2013 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 03.06.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 nie w tym rzecz...oczywiście to klient wybiera a my jesteśmy po to aby to wykonać. Możemy doradzić, wyjaśnić, zaproponować ale to klient ma decydujący głos a my to akceptujemy. Dla wielu kominek kojarzy się z ciepłem i tak ma być...nie do każdego paleniska też zastosujesz wymiennik akumulacyjny bo nie ma to sensu! Oczywiście, że warto być oszczędnym i ujarzmiać energię ale nie zawsze się da - wiele jest czynników. Nie odnoszę się też krytycznie do waszego kominka - dobre palenisko, ciepła obudowa hmmmmm czego chcieć więcej. Trudne przynajmniej dla mnie jest akceptowanie tanich i złych technicznie wkładów zasypujących rynek, ale wolny rynek i każdy ma prawo. Najważniejsze abyście byli zadowoleni a kominek funkcjonalny i bezpieczny a czytając wasze posty utwierdzam się, że tak jest i tak ma być!pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symbor 03.06.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 A ja właśnie pozbyłem się ostatniego Poloneza w mojej firmie, w której to pracowały (w sumie kilka sztuk) od kilkunastu lat jako "osiołki" i bardzo je sobie chwaliłem ... złego słowa nie dam powiedzieć na ten samochód ... zresztą kiedyś to był standard ... ale już więcej bym nie chciał ... Proponujesz wymieniać kominek co 2 czy co 5 lat? przecież to co dzisiaj jest standardem jutro już będzie "Polonezem";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.06.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Moja szwagierka wybudowała dom 8 lat temu. w tamtym też okresie zamontowała kominek. Przyzwoity wkład, obudowa z płyt gipsowo kartonowych i DGP. W tamtym czasie taki standard. rozpala kominek bardzo często, szczególnie jesienią i wiosną. Naprawdę jest u niej tak cieplutko, że już więcej odzyskanej energii naprawdę nie trzeba. No oczywiście, że nie trzeba skoro jest ciepło. No tylko może udałoby się uzyskać ten sam identyczny efekt, spalając połowę mniej drewna... o to tu chodzi. Czyli mniej drewna i taki sam efekt - w dodatku w wydłużonym czasie bez potrzeby palenia... No ale jak tu czytam wypowiedzi, to jest dla większości nieistotne. Niech tymi sprawami martwią się energooszczędni "dusigrosze" - Niemcy, Austria, Norwegia, itp. oni coś tam robią konkretnie na własnym prywatnym podwórku, aby być bogatszym narodem. Więcej informacji w języku polskim Edytowane 22 Czerwca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 03.06.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 O Forest może Ty poczytaj bo wygląda to tak jakbyć czytał i wybierał tylko to co Ci pasuje. To dużo pracy polega na zamalowaniu kilku elementów czarnym sprayem tak aby się stałe niewidoczne (mój wybór), otynkowanie kominka które ma odpowiadać wystrojowi całego pomieszczenia, nie mając jeszcze kuchni i salonu ciężko to zrobić. Prace dodatkowe oceniam na około 2 godziny koszt max 200 zł, przy czym ta drugą pracę musiałbym wykonać niezależnie od wykoanwcy. A co do oszczędności spalania napiszę jeszcze raz co z tego, że spalę mniej drewna skoro nie zwróci mi sie to za 100 lat. A jak ktoś weźmie do ręki instrukcje Spartherma to się dowie, że drewno to zakumulowana energia słoneczna pod wzgędem ekologicznym zupełnie obojetna bo wytworzone w trakcie spalania CO2 odpowiada CO2 przerobionemu w trakcie wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.06.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 A co do oszczędności spalania napiszę jeszcze raz co z tego, że spalę mniej drewna skoro nie zwróci mi sie to za 100 lat. A jak ktoś weźmie do ręki instrukcje Spartherma to się dowie, że drewno to zakumulowana energia słoneczna pod wzgędem ekologicznym zupełnie obojetna bo wytworzone w trakcie spalania CO2 odpowiada CO2 przerobionemu w trakcie wzrostu Koszt jakiegoś stalowego wymiennika to plus minus 500 zł No ale polecam: Bez kosztowa oszczędność to stosowanie jednej z OCZYWISTOŚCI KOMINKOWE Czysty kominek Usuń sadzę z wnętrza wkładu kominkowego i rury dymowej raz w roku lub w razie potrzeby. Dzięki temu kominek będzie lepiej grzał. Warstwa sadzy, nawet grubości kilku milimetrów, zmniejsza efektywność wkładu kominkowego, ponieważ ciepło nie jest odprowadzone przez korpus i rury, ale unosi się do komina i dalej na zewnątrz. Czyść kominek częściej, jeśli spalasz dużo drewna sosnowego, które pozostawia więcej sadzy niż w przypadku innych rodzajów drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.06.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Koszt jakiegoś stalowego wymiennika to plus minus 500 zł No ale polecam: Bez kosztowa oszczędność to stosowanie jednej z OCZYWISTOŚCI KOMINKOWE Czysty kominek Usuń sadzę z wnętrza wkładu kominkowego i rury dymowej raz w roku lub w razie potrzeby. Dzięki temu kominek będzie lepiej grzał. Warstwa sadzy, nawet grubości kilku milimetrów, zmniejsza efektywność wkładu kominkowego, ponieważ ciepło nie jest odprowadzone przez korpus i rury, ale unosi się do komina i dalej na zewnątrz. Czyść kominek częściej, jeśli spalasz dużo drewna sosnowego, które pozostawia więcej sadzy niż w przypadku innych rodzajów drewna No i koniecznie noś ciepłe gacie w zimne dni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 03.06.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Oho jest i Capo di tutti capi światka kominkowego, zaraz nas porozsadza po kątach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.06.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Oho jest i Capo di tutti capi światka kominkowego, zaraz nas porozsadza po kątach. Nudą kosmiczną z was wieje, nie ma co rozsadzać...Forum przysypia. Idę Blankę odkurzyć. Będzie miał Bolt chociaż jakąś korzyść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.06.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 masz rację bo wyglądasz jak idź stąd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symbor 12.06.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 W związku z tematem ja mam pytanie - ile musiałabym wydać na przyzwoity, nie koniecznie Spartherma, kominek narożny (to u mnie wymusza umiejscowienie kominka) z masą kumulacyjną z płyt szamotowych wykończonych tynkiem, który będzie ogrzewać kilka pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.06.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 W związku z tematem ja mam pytanie - ile musiałabym wydać na przyzwoity, nie koniecznie Spartherma, kominek narożny (to u mnie wymusza umiejscowienie kominka) z masą kumulacyjną z płyt szamotowych wykończonych tynkiem, który będzie ogrzewać kilka pomieszczeń. Według mojego rozeznania do 12 000 zł, za całość kompleksowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symbor 12.06.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Według mojego rozeznania do 12 000 zł, za całość kompleksowo. A jakie wkłady masz na myśli? I czy któryś z nich jest przynajmniej zbliżony wielkością szyby do Spartherma Varii 100:( Ja po prostu zakochałam się w tej dużej szybie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.06.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) W związku z tematem ja mam pytanie - ile musiałabym wydać na przyzwoity, nie koniecznie Spartherma, kominek narożny (to u mnie wymusza umiejscowienie kominka) z masą kumulacyjną z płyt szamotowych wykończonych tynkiem, który będzie ogrzewać kilka pomieszczeń. Obudowa z płyt ceramicznych to nie masa akumulacyjna. Tym bardziej za 12.000 całość No a ten wkład z szybą metrową... Edytowane 12 Czerwca 2013 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symbor 12.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No a ten wkład z szybą metrową... Zbliżony to nie metrowy to po pierwsze a po drugie najlepiej szydzić zamiast coś konkretnego odpowiedzieć Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.06.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Zbliżony to nie metrowy to po pierwsze a po drugie najlepiej szydzić zamiast coś konkretnego odpowiedzieć Gratuluję Powiadam ci odpuść sobie tego jegomościa bo jadem leje na 2m. EńkoBatura tak już ma. ..Naprawdę jest u niej tak cieplutko, że już więcej odzyskanej energii naprawdę nie trzeba....... Za często im tego nie przypominaj bo drgawek dostaną a jak się napuszą to zaczną budować zbiorniki na odzyskaną energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.06.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Zbliżony to nie metrowy to po pierwsze a po drugie najlepiej szydzić zamiast coś konkretnego odpowiedzieć Gratuluję Konkretów napisałem tu tyle, że niektórym rozum pomieszało od nich... Co uważasz za zbliżony do metrowego? 90 cm? Czyli sam wkład zamiast 14.000, będzie kosztował 12.000? Jaki jeszcze konkret Cię interesuje? Chętnie odpowiem, tylko konkretnie spytaj. Na początek mały zgrzyt. Jeśli myślisz o otwieranym na bok narożnym wkładzie z dłuższą szybą zbliżoną do metra, zapomnij. Chyba, że będziesz go otwierać raz na tydzień. O tym też już było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.06.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Konkretów napisałem tu tyle, że niektórym rozum pomieszało od nich... Co uważasz za zbliżony do metrowego? 90 cm? Czyli sam wkład zamiast 14.000, będzie kosztował 12.000? Jaki jeszcze konkret Cię interesuje? Chętnie odpowiem, tylko konkretnie spytaj. Na początek mały zgrzyt. Jeśli myślisz o otwieranym na bok narożnym wkładzie z dłuższą szybą zbliżoną do metra, zapomnij. Chyba, że będziesz go otwierać raz na tydzień. O tym też już było... BaturaEńko po co się ślinisz:P:) powiedz lepiej co sie stanie z tym otwieraniem właśnie takiej szyby a nie zapomnij..Co urwie się pęknie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts