Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

firma komink i ikominy

glowac

Recommended Posts

• Odpowiedzi 533
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobre pytanie? :) Co się stanie?

Wyobraź sobie drzwi wejściowe, którym zamontujesz zawiasy nie na dłuższej krawędzi, tylko na ich krótszym odcinku. Pomijam kwestie niewygody w otwieraniu, bo to abstrakcja, ale obciążenia jakim poddane zostaną takie zawiasy i całe drzwi są kilkukrotnie większe. Do tego w kominku który Ci się marzy, dochodzi jeszcze skrzydło boczne. Wygodniej otwiera się takie ustrojstwo do góry i mniej jest z tym problemów. Oczywiście opcja otwierania na bok jest konieczna, by móc wyczyścić szybę. Trzeba jednak bardzo uważać by nie manewrować wtedy zbyt zamaszyście. Łatwo uszkodzić czy zbić szybę.

Wyobraź sobie drzwi wejściowe, którym zamontujesz zawiasy nie na dłuższej krawędzi, tylko na ich krótszym odcinku. Pomijam kwestie niewygody w otwieraniu, bo to abstrakcja, ale obciążenia jakim poddane zostaną takie zawiasy i całe drzwi są kilkukrotnie większe. Do tego w kominku który Ci się marzy, dochodzi jeszcze skrzydło boczne. Wygodniej otwiera się takie ustrojstwo do góry i mniej jest z tym problemów. Oczywiście opcja otwierania na bok jest konieczna, by móc wyczyścić szybę. Trzeba jednak bardzo uważać by nie manewrować wtedy zbyt zamaszyście. Łatwo uszkodzić czy zbić szybę.

Dlatego też największą szybę jaką znalazłam otwieraną na bok jest wkład Unico Dragon 4B 68,5 cm ale już ktoś mnie poinformował, że te wymiary to nie do końca tak a jeżeli chodzi o jakość wkładu - szału brak :(

Odnośnie Dragona 4 B

Widziałem, montowałem, pakowałem i co zostało w kręgosłupie nosiłem ich mnóstwo.

Ale nie mierzyłem szyby centymetrem... bo po co...

Wierze osobie która robiła szkic schematowy i osobie która zamawia szyby. Czyli pracownikom UNIROLU.

Akurat nie mam tego wkładu u siebie, bo na potrzeby forum bym zmierzył szybę...

Pozdrawiam

Edytowane przez bohusz

To nie moja działka, ja się na tym nie znam a do dzisiaj nie wiem co zrobić z moim kominkiem :( ....a czas leci.

To może zdecyduj się czy chcesz mieć SZAŁ, czy przyzwoity kominek. Spartherma 100 cm albo Unico 68...

Bo 30 cm różnicy w kominkach to sporo...Jedź do Gdańska dotknij, otwórz drzwi wewte i wte wte , spójrz na ceny, potem na stan swojego konta i albo złapiesz luzik...albo współczuje mężowi:p

W związku z tematem ja mam pytanie - ile musiałabym wydać na przyzwoity, nie koniecznie Spartherma, kominek narożny (to u mnie wymusza umiejscowienie kominka) z masą kumulacyjną z płyt szamotowych wykończonych tynkiem, który będzie ogrzewać kilka pomieszczeń.

W przypadku zastosowania wkładu kominkowego z szybą w kształcie litery "L" o tak dużym rozmiarze (przednia część o szerokości 100 cm), nie ma sensu stosowania płyt szamotowych na zabudowie kominkowej. Zbyt dużo energii cieplnej zostanie oddane przez wielką szybę, by skutecznie naładować masę akumulacyjną. Oczywiście można ewentualnie zastosować kręgi szamotowe na piecowe (Helix XL w przypadku tego Spartherma), ale też nie będzie to rozwiązanie idealne. Reasumując, albo wielka szyba, albo akumulacja ciepła.

Jeżeli chodzi o tańszą alternatywę do Spartherma, to polecam polski Arysto A10 L (100/45)51 DJ H - link: http://arysto.com.pl/pl/p23

Arysto oferuje niezłe wkłady kominkowe z korzystną relacją jakości do ceny, ponadto dobrze funkcjonuje serwis producenta.

Droższą alternatywę stanowi niemeicka LEDA, która aktualnie posiada najnowocześniejszy mechanizm podnoszenia szyby do góry, totalnie bezobsługowy, bezszelestny, nie trzeba go serwisować. Polecam http://www.ledapolska.pl

To nie moja działka, ja się na tym nie znam a do dzisiaj nie wiem co zrobić z moim kominkiem :( ....a czas leci.

No teraz to już Masz spore zamieszanie....

Tak dumam i może coś z tego dumania wyjdzie niebawem...

Jest ciepło, za bardzo nie po testujesz wkładu kominkowego u siebie w domciu.

..... dobrym rozwiązaniem byłoby zakupić wkład, popalić w nim przykładowo miesiąc i jeżeli coś Ci nie spasuje, lub nie będzie spełniał oczekiwań grzewczych, wizualnych, itp. mieć możliwość go zwrócić i otrzymać 100% zwrot ceny wkładu...

Czyli produkt testujesz u siebie w konkretnej sytuacji, jesteś pewny swoich testów i prób...

Dobre rozwiązanie?

Dumam dalej...

To może zdecyduj się czy chcesz mieć SZAŁ, czy przyzwoity kominek. Spartherma 100 cm albo Unico 68...

Bo 30 cm różnicy w kominkach to sporo...Jedź do Gdańska dotknij, otwórz drzwi wewte i wte wte , spójrz na ceny, potem na stan swojego konta i albo złapiesz luzik...albo współczuje mężowi:p

Po pierwsze to nigdzie jeździć nie muszę bo tu mieszkam i salony kominkowe odwiedziłam. Niestety w większości pracują tam tacy ludzie jak Ty. O stan mojego konta to jak na razie martwić się nie musisz to po drugie a po trzecie jak tak czytam Twoje posty tu i ówdzie to powiem Ci jedno - milczenie jest złotem.

Edytowane przez symbor

W przypadku zastosowania wkładu kominkowego z szybą w kształcie litery "L" o tak dużym rozmiarze (przednia część o szerokości 100 cm), nie ma sensu stosowania płyt szamotowych na zabudowie kominkowej. Zbyt dużo energii cieplnej zostanie oddane przez wielką szybę, by skutecznie naładować masę akumulacyjną. Oczywiście można ewentualnie zastosować kręgi szamotowe na piecowe (Helix XL w przypadku tego Spartherma), ale też nie będzie to rozwiązanie idealne. Reasumując, albo wielka szyba, albo akumulacja ciepła.

Jeżeli chodzi o tańszą alternatywę do Spartherma, to polecam polski Arysto A10 L (100/45)51 DJ H - link: http://arysto.com.pl/pl/p23

Arysto oferuje niezłe wkłady kominkowe z korzystną relacją jakości do ceny, ponadto dobrze funkcjonuje serwis producenta.

Droższą alternatywę stanowi niemeicka LEDA, która aktualnie posiada najnowocześniejszy mechanizm podnoszenia szyby do góry, totalnie bezobsługowy, bezszelestny, nie trzeba go serwisować. Polecam http://www.ledapolska.pl

Panie Danielu dziękuję za jak zwykle rzeczową i bez nadęcia odpowiedź. Może to jest jeden z powodów dlaczego interesy idą dobrze mimo kryzysu.

Co do reszty - my Polacy tak mamy jeden mądrzejszy od drugiego.

Po pierwsze to nigdzie jeździć nie muszę bo tu mieszkam i salony kominkowe odwiedziłam. Niestety w większości pracują tam tacy ludzie jak Ty. O stan mojego konta to jak na razie martwić się nie musisz to po drugie a po trzecie jak tak czytam Twoje posty tu i ówdzie to powiem Ci jedno - milczenie jest złotem.

Czyli Waćpanna pomarudzić chciała...no to już nie zawadzam...:rolleyes:

Czyli Waćpanna pomarudzić chciała...no to już nie zawadzam...:rolleyes:

Nie chcę i nie lubię marudzić. Jeżeli błądzę to tylko dlatego, że nie wiem co powinnam wybrać - kominek "na urodę" czy bardziej rozsądną wersję.

Jeżeli pytam na forum to nie po to, żeby ktoś był złośliwy tylko po to by wsparł swoją wiedzą i doświadczeniem. Za co tym, którzy tak czynią z tego miejsca bardzo dziękuję.:)

Dziękuję też tym, którzy nie chcą się wychylać i na priv dobre rady podeślą:)

Są tacy którzy na moich radach się poznali...Skąd wiesz, ze Ci którzy szepcą Ci na uszko po privach, dają Ci dobre rady? Przecież nie błądziłabyś, gdybyś wiedziała co dobre. Tu przynajmniej można obiektywnie ;) i oficjalnie stwierdzić, że eniu jest be...:)

Witam!

Ktoś wyżej napisał albo bajerancka wielka szyba albo kumulacja i to jest punkt wyjścia do podjęcia odpowiedniej decyzji. Ja mam niewielkie pionowe drzwiczki, zgrabne bez bajerów i trudno mi dłużej siedzieć na wprost w odległości ~ 3m - nie jestem aż tak ciepłolubny. Zmierz sobie mając już dużą wiedzę na temat gabarytów wkładu z wielką szybą, jak będzie się to Tobie komponować w chałupie, jakie wyposażenie(meble) chcesz poustawiać(w jakiej odległości od kominka) może to pomoże w wyborze. Popieram ideę kumulacji i gdybym jeszcze raz miał podejmować decyzję wybrałbym tak samo. Enia lubię choć w przeciwieństwie do Piotra jest zgryźliwy ale Go rozumiem, nawet popieram, nerwowy facet jest i to też mnie nie dziwi! Trzeba mieć zdrowie żeby na FM utrzymać nerwy na wodzy. Nic się nie dzieje bez przyczyny! Pozdrawiam i życzę powodzenia.