MEDE 29.01.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Lada chwila rozpoczynam budowę i mam wątpliwości. głupia sprawa... Zwiedzając składy budowlane już wiem, płacąc gotówką mam większe rabaty, mało tego, bez faktury mam jeszcze taniej. Kto w takiej sytuacji nadstawia karku....ja czy sprzedawca? Czy mam obowiązek posiadania pełnej dokumentacji finansowej skąd i w jakiej cenie kupiłam materiały budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Lada chwila rozpoczynam budowę i mam wątpliwości. głupia sprawa... Zwiedzając składy budowlane już wiem, płacąc gotówką mam większe rabaty, mało tego, bez faktury mam jeszcze taniej. Kto w takiej sytuacji nadstawia karku....ja czy sprzedawca? Czy mam obowiązek posiadania pełnej dokumentacji finansowej skąd i w jakiej cenie kupiłam materiały budowlane?Jeżeli bank będzie wymagał faktur, to pewnie że musisz mieć. Jeżeli ktoś Cię posądzi o kradzież, też by się przydała jakaś podkładka w stylu faktury. Inaczej nie musisz posiadać faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.01.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Sprzedawca ma obowiązek zaksięgowania każdej przyjętej wpłaty.Sprzedawca ma obowiązek wystawienia faktury (rachunku), paragonu fiskalnego. Kupujący (w Polsce) nie ma obowiązku odebrania dowodu wpłaty(KP), faktury, rachunku, paragonu fiskalnego. Jednak, tak jak pisze Trociu, posiadanie faktury legalizuje dokonanie tranzakcji. Inna sprawa - jeśli wiesz, że kupując towar bez faktury Vat zapłacisz o 22% taniej, to może to być podciągniete pod "paserkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDE 30.01.2009 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 mnie bank nie dotyczy, dziękuję Wam za wyjaśnienia. Dla mnie jasne ryzyk-fizyk, przyznam się szczerze, że oferty na składach po cenach netto są kuszące.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 02.02.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 mnie bank nie dotyczy, dziękuję Wam za wyjaśnienia. Dla mnie jasne ryzyk-fizyk, przyznam się szczerze, że oferty na składach po cenach netto są kuszące.... Jeśli Ciebie bank nie dotyczy, byłoby bezpieczniej, abyś jednak miał te faktury no chyba, że masz inne wiarygodne dokumenty, na wypadek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts