Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak malować Duluxem jednokrotnego krycia

Recommended Posts

zadałeś pytanie "jak malować duluxem jednego krycia?"

odpowiedź brzmi :

"nie malować" :roll:

z dulux'em miałam do czynienia raz i więcej nie będzie ... śliczny, drogi , niby najlepszy dulux do łazienek do jednokrotnego krycia ... malowałam sufit w łazience - zrobiony notabene wedle sztuki (gładź, unigrunt) ... na wałku mi farba razem z gładzią została :evil: .... masakra :evil:

zrezstą - poczytaj na forum, duzo tego było

od siebie ...se spróbuj najpierw na kawałku sciany którego ci najmniej żal :roll:

zagruntowałem ściany unigruntem Śnieżki z dodatkiem pigmentu pod kolor końcowy. Po tym jednokrotne malowanie duluxem. Z góry na dół .Malowałem po trzy pasy o szerokości wałka , następnie kolejne trzy ale tak aby ostatni pas był jeszcze mokry ,żeby nie powstawały paski o mocniejszej barwie

Do duluxu musi być wpierw położony grunt (pisze na opakowaniu jak wół - bez urazy) inaczej będzie ci odchodzić np. gładź w miejscach które za mocno kilka razy przejedziesz wałkiem. Jako grunt polecam "Grunt Śnieżka" - cały dom tym zagruntowany a potem położone farby dulux i nie ma żadnych problemów. Lub zagruntować wg przepisu duluxa - farbę rozcieńczyć z wodą - ale to wychodzi drożej.

Do duluxu musi być wpierw położony grunt (pisze na opakowaniu jak wół - bez urazy) inaczej będzie ci odchodzić np. gładź w miejscach które za mocno kilka razy przejedziesz wałkiem. Jako grunt polecam "Grunt Śnieżka" - cały dom tym zagruntowany a potem położone farby dulux i nie ma żadnych problemów. Lub zagruntować wg przepisu duluxa - farbę rozcieńczyć z wodą - ale to wychodzi drożej.

miałam unigrunt , a i tak odłaziło .... tak więc jakby hameryki nie odkryłeś i opatentować nie możesz :roll:

Gruntowałem oryginalnym gruntem Duluxa - ściany malowało sie parszywie - wystarczyło wałkiem przejechać 2 do 3 razy w tym samym miejscu i już się farba zwijała ze ściany ..

Mimo to zmęczyłem jedno pomieszczenie - po kilku miesiącach żona zachlapała delikatnie kawałek ściany - przetarła delikatnie wilgotną ściereczką plamy - kolor / chyba pigment / zlazł i pokazała się żółta ściana :evil: / kolor był brzoskwiniowy / - farba z mieszalnika .

Nigdy wiecej tego syfu - teraz muszę się zmusić i przemalować to pomieszczenie .. - na pewno nie będzie to już Dulux ...

Jeśli chcecie dobrej farby kupujcie te z mieszalnika. Farby bazowe są dużo lepszej jakości.

P.S. Pod dobrą farbę NIE GRUNTUJEMY " UNI GRUNTEM" !!!! , stosujcie farby podkładowe np. jak poprzednicy napisali śnieżka, lub rozcieńczona farba! Najlepiej oryginalny grunt duluxa. Uni grunt bardzo dobrze nadaje się na słabe podłoża, pod gips, tynk, a mniej pod farbę.

Pozdrawiam.