Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taryfa budowlana jest nielegalna!!!

cmac

Recommended Posts

Faktycznie ciekawy temat odkurzony. Zdaje się, że sprawa sprowadza się do tego czy budowa (nieważne jakiego obiektu) systemem gospodarczym jest działalnością gospodarczą.

W mojej ocenie jest jak najbardziej. Jest to działalność produkcyjna, której produktem jest obiekt budowlany. Oczywiście produkt ten wykonywany jest na użytek własny, nie mniej przepisy nie przewidują rozdziału majątku na taki, którym możemy dysponować swobodnie i taki, który może być wykorzystywany tylko i wyłącznie, po wsze czasy, tylko przez jego wytwórcę (ewentualnie spadkobierców).

Nikt nie zabrania włascicielowi, zaraz po wybudowaniu takiego domu systemem gospodarczym, sprzedać go (nierzadka przecież praktyka), za uiszczeniem oczywiście stosownego podatku. Co wtedy z energią zużytą na budowę tego domu? Należałoby się cofnąć do rachunków za okres budowy i dopłacić energetyce za taryfę biznesową, gdyż nagle okazało się, że ta akurat budowa była biznesem? Tak się nie da. Dlatego każda budowa "prewencyjnie" traktowana jest jako działalność produkcyjna.

Tyle w temacie od strony fiskalnej.

Aha czyli idąc tym tropem jeżeli mam na podwórku cyrkularkę (piłę do drzewa) to powinienem ją zasilać z osobnego licznika z taryfą C bo przecież jak utnę sobie deski to mogą być na użytek własny ale przecież mogę je sprzedać! I to będzie działalność produkcyjna.

:D

Dla mnie bezsensu. Bo skoro nie mam firmy to jak mogę prowadzić działalność produkcją i handlową?

Deweloper mając firmę i tak sobie wszystko od podatku odlicza.

A więc powinno się dostać zwrot podatku za tą taryfę!

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Każdy napisał to co wiedział na temat danej grupy taryfowej.

to w takim razie mam teraz pytanie...

Mam działkę. Na działce jest budynek gospodarczy starszy niż ENEA. Był tez i dom, a i było tez do niego przyłącze. Przyłącze ENEA rozebrała, a z nowe ponad 3 koła ode mnie skasowała.

Stary dom rozebrałem, a budynek gospodarczy wyremontowałem.

Nowy dom jest w SSO a za kilka tygodni wstawię okna i będzie SSZ.

Czy jeżeli postawię sobie na działce Camping to będę mógł do niego podłączyć taryfę G, no bo z tego co piszecie to taryfa C będzie nielegalna??

powiedzcie mi proszę ile średnio płacicie miesięcznie za prąd na zwykłej taryfie?Ja jestem jeszcze na budowlanej i płacę miesięczie około 220 zł,w bloku jak mieszkałam płaciłam około 180zł,dodam że gotuję na indukcji,3 telewizory w tym plazma która chodzi cały dzień,kochane moje dzieci uwielbiają TV :-? syn naokrągło playstation który mocno ponoc wciąga prądu oraz komputer,praktycznie niewyłączany i pare innych urządzeń wciągających prąd,wydaje mi się że ta kwota 220zł jest niska aż boję się zmienic taryfę na G,bo może się rypnęli,sąsiadowi wymienili licznik bo ponoc za mało zużywał chodź jeszcze niemieszka.

To tak a propos kryzysu, czyli szukamy oszczędności.

Brat się buduje i mierziła go opłata za prąd budowlany, same opłaty co dwa miesiące prawie 100zł. Zainteresował się i okazało się, że zakłady energetyczne normalnie ludzi okradają, czemu mnie to nie dziwi?

Taryfa tzw. budowlana faktycznie dotyczy budowy jednak jest to taryfa przemysłowa czyli może być sprzedawana dla firm, które np. coś budują. Jeżeli ktoś buduje sam (znaczy systemem gospodarczym) to bez problemu może mieć prąd jak każdy inny odbiorca indywidualny. Zaznaczam że brat nie załatwiał żadnych dokumentów, tylko zmienił taryfę, a budowa jest na etapie ściany i dach, bez żadnej elektryki tylko skrzynka w granicy. Wiadomo, że różnica w opłatach stałych jest ogromna. LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ OKRADAĆ!!

I znów jakiś nawiedzony robi ludziom wode z mózgu a ci go słuchają jak proroka. Może zacytujesz jakiś paragraf potwierdzajacy twoja tezę, że taryfa C jest tylko dla prowadzących działalność gospodarczą. Gdzie i kiedy coś takiego ktoś zapisał? Czy wiesz co to jest zatwierdzona przez organ państwowy aktualna taryfa stosowana przez przedsiębiorstwa zajmujące się obrotem i dystrybucja energii elektrycznej? Czy wiesz na podstawie jakich aktów prawnych sporzadza sie taryfę? Proponuję chociaż poczytać przytoczone przez Ko. Stanisława rozporządzenie a w szczególnści par. 6.1 tego rozporządzenia pt. "Podział odbiorców na grupy taryfowe".

I następny/a.

już kiedyś dyskutowałem z ZEWT trzymając przepisy w łapie i odrzucając głupawe argumenty pracownika (dot. warunków do przyłącza ziemnego). Po kilkunastu minutach facet stracił cierpliwość i stwierdził, że jak jeszcze trochę z nim podyskutuje to przez 3 lata mnie nie podłączą . Skończyło się na załatwieniu sprawy przez współpracującego z ZEWT elektryka.

Jakie to przepisy trzymałeś/aś w łapie? Oświeć mnie. Dyskutujmy na fakty a nie mity.

A to ,że ktoś od czasu do czasu zapoda, że on jest cwany i ma G a dopiero ściany postawił wynika tylko z błedu człowieka. W ZE pracuja różni ludzie szczególnie w BOK ach. Są rózni młodzi , którzy dadzą się zahukać i piszą co mu petent dyktuje.

Dawajcie do mnie te pełne teczki aktów prawnych z których to rzekomo wynika ,że ZE was okradają kwalifikujac wasze budowy do grupy taryfowej C. Wyjaśnimy sprawę raz na zawsze.

Ja przez ostatnie 2 miesiące miałam przeprawę z ZE,próbowałam zmienić taryfę budowlaną na G11. Pani w BOK stwierdziła,że jeśli mam numer nadania domu,to zmienią mi taryfę. Dopiero na miejscu(dodam,że buduję się 100km od teraźniejszego miejsca zamieszkania),wyszło,że dla pani z BOK 2 różne dokumenty

-numer nadania domu

-odbiór z powiatowego nadzoru budowlanego

TO TAKIE SAME DOKUMENTY :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: .

Więc nie pisz pan,że błędy wynikają przez zaszczucie urzędników przez petenta.Błędy wynikają z niewiedzy i głupoty pracowników ZE

MASAKRA

8,63zł/kWh - niezły wynik.

Przez 2 miesiące zuzycie wynosi 15kWh.

Nie prościej było zdemontować licznik na ten czas lub zmienić moc zamówioną do np. 1kW ?

No właśnie, że nie:

1. Demontaż licznika to nowe warunki, nowe przyłącze nowa umowa = opłata kilka tysięcy

2. Zmiana na 1kW - OK to jest spora oszczędność. Trzeba wynająć elektryka około 200 zł. Trzeba zakupić zabezpieczenie oraz trzeba to zgłosić do ENEA. ENEA ma natomiast czas aby zrobić kontrole i zmienić umowę- to na dziś mają bezpłatne.

Gdy jednak będę chciał mieć ponownie większe kW to zlecam ponownie prace elektrykowi płace 200 zł i czekam aż ENEA zrobi odbiór i zechce zmienić taryfę.

Oszczędność ????

ile wynosi taryfa budowlana w woj.Łódzkim?

To zależy jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe.

Wcześniej zamieszczałem moją fakturę. Szczegółowe dane odnośnie cen znajdziesz na stronie twojego dostawcy energii.

Jeśli chodzi o sam prąd to opłata jest podobna jak zwykła- wysokie są natomiast opłaty stałe :evil:

• 4 weeks później...

Wyciąg z teryfy ENERGA-OPERATOR

Niezależnie od napięcia zasilania i wielkości mocy umownej z rozliczeniem za pobraną energię

elektryczną odpowiednio:

G11 – jednostrefowym,

G12 – dwustrefowym (strefy: dzień, noc),

G11e, G12e – odpowiednio: jednostrefowym i dwustrefowym (strefy: dzień, noc),

przeznaczonym jedynie dla odbiorców już korzystających z rozliczeń w tych grupach, z

zastosowaniem przedpłatowego układu pomiarowo - rozliczeniowego (dotyczy wyłącznie

Oddziału w Toruniu i obowiązuje do 31.12.2010 r.).

G12p – dwustrefowym (strefy: dzień, noc),w którym strefa nocna posiada, dwa progi zużycia

energii elektrycznej czynnej w strefie nocnej (I próg powyżej 400 kWh, II próg powyżej 800 kWh).

Przekroczenie progu w ciągu miesiąca powoduje obniżenie ceny energii elektrycznej w tej

strefie. Dotyczy indywidualnych gospodarstw domowych zużywających w roku kalendarzowym

powyżej 10 000 kWh, stosowany w rozliczeniach z odbiorcami, którzy dotychczas w tej grupie

byli rozliczani (dotyczy wyłącznie Oddziału w Toruniu i obowiązuje do 31.12.2010 r.),

G12r – dwustrefowym (strefy: szczyt, pozaszczyt),

G12w – dwustrefowym (strefy: dzień, noc), w którym do strefy nocnej zaliczane są dodatkowo

wszystkie godziny sobót i niedziel oraz innych dni ustawowo wolnych od pracy.

zużywaną na potrzeby:

a) gospodarstw domowych,

b) pomieszczeń gospodarczych, związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych

tj. pomieszczeń piwnicznych, garaży, strychów, o ile nie jest w nich prowadzona działalność

gospodarcza,

Definicja prof. dr hab. Zbigniewa Madeja

Wyższa Szkoła Zarządzania i Prawa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie

(to tylko jedna z wielu opinii)

Gospodarstwo domowe to jeden z podmiotów gospodarczych, jedna osoba lub ich zespół, razem zamieszkujących i wspólnie się utrzymujących (w ogromnej większości połączonych więzami biologicznymi i stanowiących rodziny).

Funkcja wytwórczo-zaopatrzeniowa:

a. Produkowanie dóbr i usług np. budowanie domu,

b. Nabywanie na rynku głównych dóbr konsumpcyjnych oraz przedmiotów wymagających przetworzenia i przygotowania do spożycia,

c. Pozyskiwanie dóbr konsumpcyjnych w inny sposób niż ich wytworzenie lub nabywanie, a szczególnie poprzez system świadczeń i ubezpieczeń społecznych np. usługi medyczne, darowizna.

Funkcja konsumpcyjna polega na procesach zaspokajania potrzeb, czyli zużywaniu określonych dóbr materialnych oraz usług w celu zaspokajania potrzeb jego członków. W ramach tej funkcji wyróżnić można dwa rodzaje zadań:

a. Zadania sprzyjające rozwojowi fizycznemu członków gospodarstw tj. prawidłowe wyżywienie, warunki mieszkaniowe, wypoczynek oraz opieka socjalna,

b. Zadania sprzyjające rozwojowi intelektualnemu członków gospodarstw domowych tj. prawidłowy proces wychowania, edukacji i podnoszenia kwalifikacji, czyli kształtowanie systemu wartości i rozwoju osobowości członków gospodarstwa domowego.

O ile definicje z wikipedii można traktować z przymróżeniem oka, to myślę, że naukowiec z tytułem prof. dr hab.

Wynika z tego jasno, że brak zgody na taryfę G przy budowaniu sposobem gospodarczym, jest złą interpretacją prawa przez sprzedawców energii jak i również przez URE

Tak jak już wczesniej pisałem ze dawno, dawno temu, jak była komuna, jakiś urzędas z Zakładu Energetyki (a W PRL wszystkie podlegały pod jeden Zarząd) aby przypodobać się towarzyszom, wpadł na genialny pomysł psujący krew budującym (władza uwielbiała takie pomysły) rozgraniczając tych co budują od tych co mieszkają innymi taryfami (bo z kułaka trzeba łupić)

I tak, sprzedawcy energii otrzymali w prezencie dodatkowy bonus w postaci haraczu, który wykorzystują nader skwapliwie.

• 2 months później...

Drodzy Panowie i Drogie Panie. Piszecie ciekawe posty na temat ,,walki Don Kichota z wiatrakami" jednak nie podajecie swej przynależności do dystrybutorów energii. Ja tez bedę się budował (czekam na przetarg działki). Wniosek o przyłączenie i umowę o świadczenie usług dystrybucji złożę w ENEI. Tak tak - są dwa wnioski - jeden o wydanie warunków na przyłącze, potem umowa na wykonanie przyłacza i dopiero potem wypełnia się wniosek o świadczenie usług dystrybucji czego wynikiem jest umowa o świadczenie usług dystrybucji. Zaraz po kupnie działki chcę postawić sobie budynek gospodarczy i kemping a następnie podpisać imowę na taryfę G11 dla podpunktu b i e. Jest przecież na stronie 11 i 12 arkusza taryf z enei napisane jak byk ze taryfa typu G11,12 itp może być wykorzystywana na różne potrzeby. Skopiowałem więc z arkusza taryf ENEI

NiezaleŜnie od napięcia zasilania i wielkości mocy umownej

z rozliczeniem za pobraną energię elektryczną odpowiednio:

G11 – jednostrefowym ,

G11p – jednostrefowym, z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,

G12 – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna),

G12p – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna), z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,

G12w – dwustrefowym (strefy: szczytowa, pozaszczytowa),

zuŜywaną na potrzeby:

a) gospodarstw domowych,

b) pomieszczeń gospodarczych, związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych

tj. pomieszczeń piwnicznych, garaŜy, strychów, o ile nie jest w nich prowadzona działalność

gospodarcza,

c) lokali o charakterze zbiorowego mieszkania, to jest: domów akademickich , internatów, hoteli

robotniczych, klasztorów, plebanii, kanonii, wikariatek, rezydencji biskupich, domów opieki

społecznej, hospicjów, domów dziecka, jednostek penitencjarnych i wojskowych w części

bytowej, jak teŜ znajdujących się w tych lokalach pomieszczeń pomocniczych, to jest: czytelni,

pralni, kuchni, pływalni, warsztatów itp., słuŜących potrzebom bytowo-komunalnym

mieszkańców o ile nie jest w nich prowadzona działalność gospodarcza,

d) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych i zagranicznych

przedstawicielstw,

e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych w których nie

jest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego pomiaru –

administracja ogródków działkowych,

f) oświetlenia w budynkach mieszkalnych i klatek schodowych, numerów domów, piwnic,

strychów, suszarni, itp.,

g) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych,

h) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych,

i) garaŜy indywidualnych odbiorców, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza.

Pozostałe odbiorcy czyli ci prowadzący działalność gospodarczą mają taryfy:

Zasilanych z sieci elektroenergetycznych niskiego napięcia o mocy umownej nie większej niŜ 40 kW

i prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego w torze prądowym nie większym niŜ

63 A, z rozliczeniem za pobraną energię elektryczną odpowiednio:

C11, C11o – jednostrefowym,

C11p – jednostrefowym, z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,

C12a – dwustrefowym (strefy: szczytowa, pozaszczytowa),

C12ap – dwustrefowym (strefy: szczytowa, pozaszczytowa), z zainstalowanym licznikiem

przedpłatowym,

C12b – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna),

C12bp – dwustrefowym (strefy: dzienna, nocna), z zainstalowanym licznikiem przedpłatowym,

Grupę taryfową C11o stosuje się wyłącznie w przypadkach, gdy odbiorniki energii sterowane są

astronomicznym zegarem sterującym, wymuszającym załączanie i wyłączanie wszystkich

odbiorników, skorelowanym z astronomicznym czasem zachodów i wschodów słońca albo

sterowanym radiowo lub przez SCA (sterowanie częstotliwością akustyczną), zainstalowanym na

koszt odbiorcy w porozumieniu z Operatorem i oplombowanym przez Operatora.

Kolega tak zrobił z tymi taryfami a ma już stan surowy otwarty. Dla tym bardziej gołej działki tez jest to możliwe. Od dodatkowo postawił sobie budynek gospodarczy(blaszaka) (najpierw zgłosił do starostwa ze stawia (5m dł, 3m szer i 2,5m wys) narysował odręcznie mapkę i dał im to. po miesiącu nie przyszło odwołanie więc postawił i miał podbitą mapkę z budynkiem gospodarczym. Z tym podszedł do ENEI - oczywiście chcieli mu dać C11 i 3 fazy (3 razy większa moc w stosunku do 1 fazy przy tym samym zabezpieczeniu => 3 razy większa opłata dystrybucyjna i przejściowa zależna przecież od mocy). On na to że jest błąd bo pisał wniosek o zawarcie umowy na G11 (napisał że do bud gospodarczego i kempingu, altanki) i że wniosek był na 1 faze a oni chcieli dać 3 fazy. Dodał im też że jak maja jakieś obiekcje to mają napisać na piśmie. Umowę oczywiście podpisali bo miał ze starostwa mapkę o tym że stoi tam budynek gospodarczy.

Jest więc możliwość podłączenia się na G11.

handlarze nośnikami energii jak wiemy mają mocne lobby, tak mocne że gdyby jakiś nawiedzony intuicją wynalazca spod pcimia dolnego wynalazł metodę uzyskiwania darmowej energii to nikt nie produkowałby odpowiedniego sprzętu do takowego zastosowania, do utrzymania takiego lobby potrzebne są pieniądze dlatego wszystko z tym związane jest drogie a na dokładkę gdyby każdy miał własne źródło energii stalibyśmy się społeczeństwem trudnym do kontrolowania a to jak wiemy z polityki nie wchodzi w rachubę, dlatego zawsze wszelakiej maści zakłady energetyczne czy inne orleny będą zdzierać ile wlezie a dla uciszenia gawiedzi wstawia się taryfę "dla gospodarstw" niejako specjalnie obniżoną, nie należy jednak wierzyć że taki wynalazek jest dotowany bo nie jest, a jeśli w takie bajki ktoś wierzy to... ja nie bronię, jednakowoż wszelka dalsza dyskusja z wyznawcą wspomnianej przed chwilą socjologicznej zagrywki jest bezcelowa tak samo jak udowadnianie trzylatkowi że świętego mikołaja nie ma.

• 2 years później...
  • 9 months później...
  • 10 months później...
Trzeba zacząć od tego, że nie istnieje żadna taryfa budowlana, więc nie może być też zatwierdzona przez Urząd Regulacji Energetyki. Taryfa przemysłowa C istnieje jak najbardziej i jest oczywiście legalna, ale nie jest ona właściwa dla odbiorców indywidualnych budujących dom na własne potrzeby. Właściwa byłaby w przypadku budowy do celów komercyjnych np. sprzedaż domu po wybudowaniu i osiągnięcie z tego tytułu zysku. W przypadku budowy domu na własne potrzeby właściwą taryfą jest taryfa G. Więc moim skromnym zdaniem jedyny dokument jaki Zakład Energetyczny może wymagać to oświadczenie o przeznaczeniu budynku na użytek własnej rodziny. Wymaganie innych dokumentów typu: odbiór techniczny budynku, zaświadczenie o zameldowaniu, zaświadczenie o nadaniu numeru, oświadczenie kierownika budowy itp nie mają uzasadnienia prawnego.

• 9 months później...
Trzeba zacząć od tego, że nie istnieje żadna taryfa budowlana, więc nie może być też zatwierdzona przez Urząd Regulacji Energetyki. Taryfa przemysłowa C istnieje jak najbardziej i jest oczywiście legalna, ale nie jest ona właściwa dla odbiorców indywidualnych budujących dom na własne potrzeby. Właściwa byłaby w przypadku budowy do celów komercyjnych np. sprzedaż domu po wybudowaniu i osiągnięcie z tego tytułu zysku. W przypadku budowy domu na własne potrzeby właściwą taryfą jest taryfa G. Więc moim skromnym zdaniem jedyny dokument jaki Zakład Energetyczny może wymagać to oświadczenie o przeznaczeniu budynku na użytek własnej rodziny. Wymaganie innych dokumentów typu: odbiór techniczny budynku, zaświadczenie o zameldowaniu, zaświadczenie o nadaniu numeru, oświadczenie kierownika budowy itp nie mają uzasadnienia prawnego.

problemem jest prawna definicja gospodarstwo domowe i

taryfa dla odbiorcy zuzywajacego energie na potrzeby gospodarstwa domowego

otoz definicja prawna gospodarstwa domowego nie istnieje wiec nalezy uzywac

definicji jezykowej

wczesniej taka definicje przytoczono

na dokladke na stronce URE istnieje broszura "prawa konsumenta energii elektrycznej"

ktora podaje implementacje praw konsumenta z dyrektywy UE zobowiazujacej rzady panstw unii

do ochrony konsumentow czyli tych ktorzy nabywaja uslugi i towary na swoje potrzeby

w tym nabywcy energi elektrycznej nabywcy gazu ciepla wody itd

z broszury tej wynika , z zalaczonego slowniczka ze gospodarstwo domoowe to wlasnie konsument

tak wiec jesli tylko macie prawo wlasnosci dzierzawy wynajmu danej nieruchomosci powolujecie sie na

ustawowe i rozporzadzenie ministra gospodarki oraz magiczne slowo gospodarstwo domowe i zadacie taryfy G

(punkt a)gospodarstwo domowe w taryfach , nie obchodza was szczegolowe wyliczanki pozostale bo sa dodane dla sciemy , gdyz

sa podzbiorem pojecia gospodarstwo domowe) do przylącza na terenie danej nieruchomosci za ktorego bedziecie pobierac energie do zaspokajania potrzeb waszego gospodarstwa domowego prowadzonego na terenie tej nieruchomosci (wystarczy to wasze magiczne oswiadczenie woli)

Z prowadzenia swojego gospodarstwa domowego nie musicie sie nikomu spowiadac bo to jest wasza prywatna sprawa jak

i gdzie prowadzicie swoje gospodarstwo domowe.

to jest wasza prywatna sprawa czy lezycie na sianie i dogrzewacie sie lampa soluks

czy ladujecie telefon na lace , gotujecie obiad na grilu ,ostrzycie siekiere czy tniecie drewno na ognisko

Z pewnoscia zakladowi energetycznemu nic do tego, do czasu gdy jestescie tylko konsumentem zuzywajacym energie na wasze wewnetrzne potrzeby, nic mu do tego czy budujecie szalas domek na drzewie wille z 10 basenami

wszystko to miesci sie w pojeciu waszego GOSPODARSTWA a domowego bo ani nie rolniczego ani nie przemyslowego

i tego sie trzymac, kazdy konsument zuzywa energie elektryczna na potrzeby swojego gospodarstwa domowego

oczywiscie do czasu gdy minister gospodarki zmieni swoje rozporzadzenie co do taryf i zdefiniuje inaczej konsumenta energii elektrycznej

co bardzo prawdopodobne znajac mozliwosci kazdego rzadu panstwa demokratycznego do

bezkarnego lupienia obywateli na rzecz oligarchii