cooler1979 29.01.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Bardzo proszę o pomoc ,nie wiem jak zmniejszyć krzywą grzewczą w viessman vitodens 200 . Przy niskiej temperaturze na zewnątrz przegrzewa mi doma majstrowanie przy zaworach i temp główną nie zdaje egzaminu . Mam je bardzo docieplone, szczelne i z rekuperacją. Niestety serwisant nie zostawił mi " instrukcji obsługi serwisanta". Czy mógłby ktoś krok po kroku jak zmienić tą krzywą z 1,4 do 0,4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.01.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jaki typ regulatora ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 29.01.2009 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 regulator pogodowy o ile sie nie myle to vitotronic 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.01.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Kodowanie 1 , Adres d3: - wpisujesz wartość 4 / jak chcesz krzywą 0,4 / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 29.01.2009 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Przepraszam ale nic nie rozumiem , daleko mi to elity forum Możesz napisać jak wprowadzić to kodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.01.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Podczas pracy kotła jednocześnie naciskasz i przytrzymujesz około 3 sek dwa przyciski - zał/wył kocioł i włącznie kotła w tryb pracy tylko podgrzewania c.w,u - czyli przycisk z kranikiem i sąsiedni obok niego z lewej strony . Przyciski pod pokrętłem zmiany temperatury .Gdy to uczynisz włączy się tryb kodowania 1 .Wówczas naciskasz przycisk minus / - / bodajże trzy razy - masz wyświetlony adres kodowy d3 . Naciskasz ok, liczba przy adresie miga - naciskasz minusem odejmując od jej wartości ile chcesz , potem znowu ok i znowu obydwa przyciski razem rzez około3 sek.Kocioł pracuje z przestawiona krzywa grzewczą . Zażądaj od serwisanta lub sprzedawcy instrukcji obsługi kotła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 29.01.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dzięki pablitoo , za radę poratowałeś mnie za rachunkami . O instrukcję cięzko sie doprosić. Instalator był świetny w instalacji podłogówka, hydraulika, pompy, natomiast sam nie wiedział jak wejść w stan serwisowy (trochę techniki i się gubi ), a obecnie nie mam mamony (1 chf 3 zł )żeby wzywać servis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 30.01.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Kurcze mam teraz inny problem , po zmianie krzywej grzewczej( w dół ) rano pojawiła mi się usterka F4 (palnik nie odpala ), ciśnienie gazu, ok (1,7 bar), gaz dobrej jakości, nowy piec, 3 miechy. Temperatura główna na piecu 17 stopni na zewnątrz 3 C . Mam też drugie pytanie, krzywa grzewcza jest ustawiona na 0,8, natomiast jak ustawić (na jaką wartość) POZIOM krzywej grzewczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zmiana krzywej grzewczej nie ma wpływu na zapalanie palnika czy ciśnienie gazu po reduktorze ... Jak ustawić poziom krzywej ?? Fabrycznie jest 0 . Ustawisz 1 - kocioł bedzie grzał wodę do temperatury o stopień wyższej niż wynika z krzywej grzewczej , ustawisz 5 - analogicznie o 5 stopni ,ustawisz -5 - analogicznie o 5 stopni mniejitd ... Błąd F4 - awaria palnika - brak sygnału płomienia / elektroda jonizacyjna nie przekazuje informacji o zapłonie palnika / - najprawdopodobniej małe ciśnienie gazu , lub pad elektrody jonizacyjnej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 31.01.2009 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 To już sam nie wiem przy 21 st i krzywej 0,6 jest wszystko ok . Około godziny 22 przy przejściu na temp. nocna 18 st , kocioł wyłącza się i pokazuje usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derifter 31.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Około godziny 22 przy przejściu na temp. nocna 18 st , kocioł wyłącza się i pokazuje usterkę. Mnie tez interesuje ten temat, (ciut bym zmienil zachowanie swojego pieca choc nie mam az takiego problemu,) wiec go sledze. Tutaj zrobilbym tak: Cofnalbym swoja zmiane, wrocil do starych ustawien i zobaczyl czy zachowanie sie pieca tez wrocilo. Jesli tak - znaczy ze zmiana byla w ktoryms momencie bledna. Osobiscie nauczylem sie wlasnie w tej chwili jednego: Nie dotykaj niczego jesli nie wiesz co robisz. Jesli zmiana jest odwracalna to jeszcze pol biedy, gorzej jesli nie lub jesli sie NIE WIE czy jest odwracalna. Malo tego: Módl sie zeby serwisant wiedzial co robi. Problem ze serwisant to nie bulka w sklepie, rzadko jest na zawolanie i nie kosztuje 70 groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 31.01.2009 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Ogólnie z tą usterką nie jest tragicznie, viesiek też nie jest ciężki w obsłudze. W momencie kiedy zwiększe temperaturę o2 st C wszystko wraca do normy.Po prostu chcę go ustawić raz ( żeby mi nie przegrzewał pomieszczeń)i więcej się do niego nie dotykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 06.02.2009 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jednak okazało się że był wpływ temperatury na pracę pieca i była przyczyna we wpadaniew usterkę f4 . Serwis telefoniczny załatwił sprawę (na razie) .Już myślałem że mam wadliwe elektrody jonizacyjne bo słyszałem że wyszła partia wadliwych i wiele osób miało te same objawy na przykład na forum elektroda pl. Koleś z infolini (naprawdę kumaty) kazał mi w 2 kodowaniu w pozycji 11 zmienić wartość na 13(było 0 ) a w pozycji 87 wartość na 15 (było0). Zmniejszyłem temperaturę na 17 stopni na noc i po raz pierwszy nie wpadł w usterkę więc mam nadzieję że już będzie ok. Powiedział że ma często zgłaszane tą usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 19.02.2009 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Aha i jeszcze jedno jeżeli ktoś kupił nowy piec vitodens 200w i ma problem właśnie z wpadaniem pieca w usterkę F4 to pierwszym krokiem który powinien zrobić to sprawdzić elektrodę jonizacyjną. Jest z nią problem ponieważ wyszła cała seria kotłów z wadliwymi elektrodami. W zasadzie powinni wymienić je od razu po zakupie gratis, gorzej jeżeli usterka ta wyjdzie po dwuletnim okresie gwarancji.Informację mam z serwisu (Już mają prawidłowo działające do wymiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 wszystkie instrukcje na: http://www.viessmann.pl/pl/dokumentacja_techniczna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 20.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Aha i jeszcze jedno jeżeli ktoś kupił nowy piec vitodens 200w i ma problem właśnie z wpadaniem pieca w usterkę F4 to pierwszym krokiem który powinien zrobić to sprawdzić elektrodę jonizacyjną. Jest z nią problem ponieważ wyszła cała seria kotłów z wadliwymi elektrodami. W zasadzie powinni wymienić je od razu po zakupie gratis, gorzej jeżeli usterka ta wyjdzie po dwuletnim okresie gwarancji.Informację mam z serwisu (Już mają prawidłowo działające do wymiany). U mnie to samo (F4 Vitodens 200W) - wadliwa partia kotłów. Serwisant wymienił całą elektronikę sterującą kotłem i usterki już nie ma. Dodatkowo poprawiło się z załączaniem kotła - na starej elektronice załączał się do 30 razy na dobę teraz na nowej maksymalnie 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 20.02.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 3 razy na dobę? Aż mi się nie chce wierzyć . Tyle razy załącza ci sie piec przy normalnym użytkowaniu i mieszkaniu w domu ? Czy mógłbyś podać namiary na swojego serwisanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 20.02.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 3 razy na dobę? Aż mi się nie chce wierzyć . Tyle razy załącza ci sie piec przy normalnym użytkowaniu i mieszkaniu w domu ? Czy mógłbyś podać namiary na swojego serwisanta? Mi też się nie chciało wierzyć. Jestem z Lublina. Serwisant z firmy Know Lublin. KNOW Sp. z o.o. 20-447 Lublin, ul. Diamentowa 2A e-mail: [email protected] tel: +48 (81) 745 44 00, fax: +48 (81) 441 54 17 czynny: pon.-pt. 8.00-17.00 Ustawienia na kotle identyczne jak w poprzednim uszkodzonym sterowniku: Z fabrycznych ustawień zmienione: krzywa z 1,4 na 0,7 antyzamrażeniówka na -5 temp. normalna na 21 temp zredukowana na 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 20.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 3 razy na dobę? Aż mi się nie chce wierzyć . Tyle razy załącza ci sie piec przy normalnym użytkowaniu i mieszkaniu w domu ? Czy mógłbyś podać namiary na swojego serwisanta? Mi też się nie chciało wierzyć. Jestem z Lublina. Serwisant z firmy Know Lublin. KNOW Sp. z o.o. 20-447 Lublin, ul. Diamentowa 2A e-mail: [email protected] tel: +48 (81) 745 44 00, fax: +48 (81) 441 54 17 czynny: pon.-pt. 8.00-17.00 Ustawienia na kotle identyczne jak w poprzednim uszkodzonym sterowniku: Z fabrycznych ustawień zmienione: krzywa z 1,4 na 0,7 antyzamrażeniówka na -5 temp. normalna na 21 temp zredukowana na 19 Antyzamrażeniówka - jaki to adres w kodowniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 20.02.2009 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Antyzamrożeniówka kodowanie drugie dojdź do A3 i zmień skala do - 9 ja sobie tak ustawiłem (właśnie się włączyła na dworze -10st C i załączyl się i zacząłł mocniej grzać, do dwóch stopni celcjusza więcej!) Całkowite wyłączenie antyzamrożeniówki tylko za pomocą serwisanta i wpisanie tego faktu do książki serwisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts