krzychud77 29.01.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam i proszę o poradę doświadczonych...Parkiet dąb wędzony, przyciemniany pod wpływem amoniaku został położony i polakierowany około 5 miesięcy temu... i wszystko było glanz........ a teraz....kolor nie jest już czarny taki jak był ale nabiera powoli jasnego koloru, jak patrzę na parkiet to wydaje się, że za następne 5 miesięcy dab wędzony czarny nabierze naturalny kolor dębowy...szok!!!! Czy wiecie coś na ten temat aby parkiet wędzony tak szybko jaśniał, czy może został źle uwędzony, proszę o radę... bo spędza mi to sen z powiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 30.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 U nas nie dość, że nie jaśniał to jeszcze od niego 'wędziła' się podłoga z naturalnego dębu, która leżała obok.A 'zapaszek' amoniaku unosił się w domu do cyklinowania i lakierowania. PozdrawimP.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 30.01.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 jaki podklad i lakier ..?? to po pierwsze..klej..nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 30.01.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 jaki podklad i lakier ..?? to po pierwsze..klej..nazwy lakier podkładowy z firmy Pallman, nie pamiętam dokładnie, ale po opakowaniu myslę że może to być IS - base, na górę była położona warstwa lakieru poliuretanowego z firmy Bona Mega a ma to jakieś znaczenie, nie sprawdzałam tego dokładnie co to były za lakiery, lakier to lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 30.01.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 kurcze ..podklad z innej firmy od nawierzchniowego jakos nie sadze..moze miec..znaczenie..potraktuj posadzke debu wedzonego alkoholem a poliuretanem obaczysz róznice i wpływ..zewn warunków dosyc szybko..stad pytanie..zapewne..miałeś podklad wodny lub alkoholowy i teraz posadzka ci szarzeje..daj jakies foto..a najlepiej kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 30.01.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 z wypowiedzi wnioskuję że parkiet rozjasnia się przez lakier użyty ???bo do tej pory myślałam że to z drewnem coś nie takmusze popytać dokładnie... zrobię fotki jak bedę u wujka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 30.01.2009 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 czyli należałoby reklamować lakier ???bo posadzkarz twierdzi że drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 30.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 no nie wiem co sie robi dokladnie szukam przyczyny wiec prosze o podanie nazwy lakierów i fotki..jest ciezko znalezc przyczyne czegos zlego z parkietem(o ile to rzeczywiscie postepuje) jesli sie tego nie widzi bez zadnych info dodatkowych..musze iwdziec ..jaki lakier nazwa dokladna zarówno podkladowy jak i nawierzchniowy..o tego klej i gruntówka najlepiej..producenta parkietu tez chetnie bym poznał ..metzler kiedys opisywał jednego producenta posadzek..ale termo..moze to ten sam tylko z amoniakiem..nic nie wiem wiec nic nie powiem.. jak na razie nie wiem czy cokolwiek nadaje sie do reklamacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.01.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Witam i proszę o poradę doświadczonych... Parkiet dąb wędzony, przyciemniany pod wpływem amoniaku został położony i polakierowany około 5 miesięcy temu... i wszystko było glanz.... .... a teraz.... kolor nie jest już czarny taki jak był ale nabiera powoli jasnego koloru, jak patrzę na parkiet to wydaje się, że za następne 5 miesięcy dab wędzony czarny nabierze naturalny kolor dębowy... szok!!!! Czy wiecie coś na ten temat aby parkiet wędzony tak szybko jaśniał, czy może został źle uwędzony, proszę o radę... bo spędza mi to sen z powiek... Kto zakupił parkiet? Wy czy parkieciarz? Należy się dowiedziec u producenta parkietu jakie lakiery zaleca na swój produkt? Najlepiej na piśmie! Sprawa nadaje się na reklamację! Chociażby z braku informacji, że parkiet wędzony pod wpływem światła dziennego traci kolor. Czasami bywa tak, że parkiet taki w środowisku stężonego amoniaku pozostaje zbyt krótko i garbniki dębu nie zostały zneutralizowane przez amoniak. Wtedy ta głębia koloru brunatnego zaczyna jaśniec. Koloru naturalnego dębu nie osiagnie. Trzeba by się przyjrzec przekrojowi klepek, które wam pozostały i zapewne leżą zapakowane w coiemnym miejscu. Sprawdźcie czy klepki w całym przekroju maja ten sam ton koloru ciemno brunatnego lub czarnego. Sprawdźcie również parkiet pod szafą czy dywanem, jeki w tych miejscach ma kolor. Sorawdźcie czy te jaśniejące powierzchnie są narażone na światło dzienne-duze okna balkonowe czy tarasow. Ciemny parkiet pod wpływem światła dziennego jaśnieje np. orzech szarzeje, buk żólknie, dąb ciemnieje a drewna ciemne jaśnieją. Z dębem wędzonym jest jak z odzieżą czarną która pod wpływem słońca szarzeje. W waszym przypadku jest to jednak zbyt szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 31.01.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 teraz to już po ptokach... za późno żeby pytać czym producent zaleca lakierować bo już polarkierowanyw sumie to parkiet my kupiliśmy od producenta ale za poleceniem parkieciarza i to on odbierał parkiet z produkcji, parkiet prawie wszędzie jest jasny, chociaż ciężko stwierdzić bo podłoga jest teraz strasznie zróżnicowany kolorystycznie, część parkietu jest jasna część ciemna, ale pierwotnie tak nie było, bo miała to być klasa I parkietu, bo chciałem uzyskać taką alternatywę do drewna wengesprawdzałem klepki i wydaje mi się że w przekroju są ciemne ale też są i jasne (ale z tego co już wiem, to możliwe że to jest tak zwany biel), fakt są duże okna balkonowe i podłoga jest narażona na światło... ale kto by przypuszczał że parkiet od światła tak jaśnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 31.01.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 chciałem umieścić zdjęcia parkietu ale niestety nie wychodzi mi to jak można umieścić zdjęcie .... czy ktoś może dać jakieś wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 31.01.2009 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 no nie wiem co sie robi dokladnie szukam przyczyny wiec prosze o podanie nazwy lakierów i fotki..jest ciezko znalezc przyczyne czegos zlego z parkietem(o ile to rzeczywiscie postepuje) jesli sie tego nie widzi bez zadnych info dodatkowych..musze iwdziec ..jaki lakier nazwa dokladna zarówno podkladowy jak i nawierzchniowy..o tego klej i gruntówka najlepiej..producenta parkietu tez chetnie bym poznał ..metzler kiedys opisywał jednego producenta posadzek..ale termo..moze to ten sam tylko z amoniakiem..nic nie wiem wiec nic nie powiem.. jak na razie nie wiem czy cokolwiek nadaje sie do reklamacji.. nikt nic nie mówił jaką chemię do parkietu używają... parkieciarz to w sumie moj jakiś tam "znajomy", ale teraz to taki dalszy... za bardzo nie chce mówić jaką chemię użył, wiem tylko na pewno że lakier poliuretanowy nawierzchniowy bo taki podobno miał być dobry... czy to źle? aha ale z tego co ostatnio usłyszałem to lakier jako podkład użyty na bazie alkoholu... klej z tego co pamięta chyba też poliuretanowy ... sytuacja patowa bo chcę ciemną podłogę, ale co teraz zrobić... no i kto to zrobi? pewnie parkieciarz... ja już zapłaciłem za podłogę i za nową nie mam zamiaru płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 31.01.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 http://www.imageshack.us dajesz przegladaj znajdujesz zdj potem host it i w posta wklejach skopiowany hotlink forums1.. no to nie wiem..nigdy nawet do głowy mi nie przyszło bejcować..posadzki z debu wedzonego..pewnie sie da ale nie wiem czym(trzebaby przeprowadzić próby)..pewnie jarekkur ci cos wiecej na ten temat powie..jedyne wyjscie to wycyklinować zabejcować na czarno i lakier badz olej..tak ja to widze teraz wszyscy beda winni oprócz tych co sprzedali i zrobili jak zwykle.. Hmm..jeśli nie poinformował cie nikt ze z czasem wedzony jasnieje to niedobrze..zrobiłbym zadyme obum panom..czy tez stronom.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.01.2009 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Sztucznie farbowane drewna w tym wędzone z biegiem czasu w trakcie użytkowania wykazują róznice kolorystyczne, szczególnie w miejscach chodzenia. Wyrównanie tych kolorów jest prawie nie mozliwe. O tym powinien parkieciarz Was poinformowac.Jezeli kupiliście bezposrednio u producenta to on ma ten obowiązek.Narazie trudno Wam coś praktycznego doradzic. Szukajcie rozwiazania również na drodze reklamacji. Podejrzewam, że Twój parkiet był wędzony raczej metodą chałupniczą. Sprawdź przekrój klepki a najlepiej kilku tak jak pisałem we wcześniejszym poście. Jezeli niema jednolitego koloru na wskroś a tylko na 6-7mm to mam rację. Takie drewno jaśnieje szybciej.Dąb wędzony przemysłowo to mokre fryzy parkietowe umieszczone w autoklawach. Tam są nasycane tkanki drewna gazem amomiakalnym w podcisnieniu i nadcisnieniu. Drewno jest wtedy czarne lub brunatne na wskroś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 01.02.2009 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 http://img147.imageshack.us/img147/2696/1dbwdzony1xi2.jpghttp://img147.imageshack.us/img147/3977/2wedzony8xo7.jpghttp://img159.imageshack.us/img159/3360/3wedzony4nl6.jpghttp://img159.imageshack.us/img159/6731/4wedzonyjg8.jpghttp://img147.imageshack.us/img147/4306/5wedzony1dg9.jpghttp://img145.imageshack.us/img145/9907/6wedzony3uf6.jpg zdjęcia parkietu obecnie, co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 niczego zdroznego nie widze z pang-panga byłoby bardzo podobnie..intesywniejszy kolor..ma wenga..pod olejem czy podkladem poliuretanowym..moim zdaniem jest mniej wiecej ok chyba ze zacznie szarzeć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 jak wygląda przekrój klepek?Na zdjeciach jest to dąb wędzony. Kolorystyka dębu wędzonego zalezy od czasu trwania tego zabiegu i głębokości wnikniecia gazów. Im czarniejszy tym szybciej płowieje.Na zdjęciach jak na zdjęciach. Ty wiesz najlepiej co kupiłeś jak wygladała posadzka a jak wygląda teraz. Jeżeli była czarna to w ciągu pół roku zbyt szybko wypłowiała. Przeczytaj mój poprzedni post i działaj. Napewno nie da się kolorowac bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 to samo pisze...ale róznice kolorystyczne na klepkach ..w wedzonym debie sa jak najbardziej normalne..tyle ze nie widział tego nikt z nas na dzien dobry tylko teraz..Wiec nie mamy porównania jesli róznica jest znaczna, a mozna smiało założyc ze jest, inaczej postów Twych zdaje sie by nie było..poł roku to zbyt szybko tak czy tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 02.02.2009 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ok, dzięki za cenne uwagi W takim razie jeśli podłoga na poczatku była czarna, nie było przebarwień, to jesli teraz wyjaśniała do takiego koloru, to chyba cos nie tak z parkietem, czy jest to spowodowane przez użyty lakier ????? bo dla mnie parkiet ewidentnie zjaśniałjeśli chodzi o przekrój klepek, w środu są tez elementy jasne, ale chyba to jest bielnie jest cały czarny w środku, jest łaciaty w przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychud77 02.02.2009 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 z tego co widzę to producent nie chce rozmawiać, ma to gdzieś....twierdzi że taki parkiet odebraliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts