Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaśniejący parkiet dąb amoniakowany wędzony proszę o poradę

krzychud77

Recommended Posts

czy są jakies normy albo standardy na parkiet wędzony???

jak to powinno byc wędzone albo do jakiego stopnia ???

Niestety niema. Są normy na deszczułki parkietoawe ich wymiary i tolerancje i ich wygląd tzn. co mogą posiadac a co jest traktowane jak wada.

Opisałem Tobie jak są wędzone. Przemysłowo w autoklawach-zabarwienie pełne przez całą grubośc. Chałupniczo w pomieszczeniu zamkniętym w oparach amoniaku - zabarwienie na głębokośc kilku milimetrów do 10mm.

W Twoim przypadku producent powinien Cię poinformowac, że tego typu produkt z czasem jaśnieje. Nie zrobił tego to jest jego wina. Ty mógłbyś go nie kupi gdybyś o tym wiedział, prawda.

Przy Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Parkieciarzy możesz dosta telefon rzeczoznawcy. Również w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej mają rzeczoznawców. Skąd jesteś.

Poza tym to wcale nie musi byc biel w środku. Na ilu klepkach to sprawdziłeś?

jak się nazywa ta firma?

• 2 months później...

I jak się sprawy posunęły?

Rozumiem, że Krzychu jesteś inwestorem...

Złożyłeś jakąś reklamację?

Według mojej wiedzy wygląda mi na to, jak patrzę na zdjęcia i czytam o zapachu amoniaku, że trochę pospieszono sie z robotą. Do klienta nie powinie trafić parkiet, który czuć amoniakiem. Pospieszono się z robotą i amoniak nie ulotnił się z drewna. Położenie lakieru spowodowało, że amoniak nie ma się gdzie ulatniać i zareagował z lakierem, stąd przebarwienie.

Z tego co widze, np. tu

http://img147.imageshack.us/img147/3977/2wedzony8xo7.jpg

klepka druga od dołu w prawej części wygląda na dobrą. Na innych zdjęciach też jest parę klepek dobrych, co moim zdaniem świadczy o tym, że producent wymieszał drewno. Część klepek masz jakby z innej partii, dobre wysuszone i odgazowane. Niestety większość taka nie jest.

Według mnie jeżeli nie odpowiada ci taki pstrokaty parkiet, to jedyne wyjście jest niestety bardzo bolesne. Wymiana na inny.

Czy możesz podac producenta tego parkietu?

• 7 months później...
  • 3 months później...
Temat odświeżony, ciągle aktualny. Na właściwe "uwędzenie" drewna dębowego ma wpływ technologia procesu ale nie tylko. Duży wpływ ma skład organiczny drewna, który w większym lub mniejszym stopniu wpływa na wybarwienie drewna dębowego. Osobiście nie spotkałem się z płowieniem wędzonego dębu, natomiast z zapachem podczas cyklinowania jak najbardziej. Pozdrawiam.

• 11 months później...

Odświeżam temat, bo sprawa się zakończyła. Zakończyła się prawomocnym wyrokiem sądu. Przeciągający się proces reklamacyjny zmusił mnie do skierowania sprawy do sądu. Biegła potwierdziła usterki, fatalnej jakości "amoniakowanie" i dodatkowo fatalne przyklejenie parkietu. Sprawa trochę trwała ale zakończyła się dla mnie pozytywnie.

Pozdrawiam użytkownika "krzychud77", który tą sprawę opisuja jako "swoją", zamieszcza zdjęcia, które ja wykonałem i dostęp do nich był zawężony do firm bezpośrednio związanych z procesem produkcyjnym.