caleb 29.10.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 We wrześniu podpisałem umowęo wykonanie przyłącza docelowego do domu z terminem realizacji 28luty.podając termin korzystania z pradu na październik 2004. Wczoraj zadzwonił do mnie wykonawca wyłoniony z przetargu, krtóry chce mi wykonacprzyłącze w przyszłym tygodniu,ale gdy siedowiedział,żemam w tej chwili tylko stan zero (fundament) zaczął mi mówićże oszukałem ŻE,i żeby przyłączyć muszemieć przynajmniej 1 odbiornik. Powiedzcie mi bo sie pogubiłem, Czy w tej chwili mogewykonać przyłącze docelowe, czy dopierojak będzie stał dom.czy zakład możemnie ukarać że nie mam jeszcze budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 ZE w Płocku robi przyłącze docelowe nawet jak nie ma fundamentu. Stawia szafę w ogrodzeniu lub miejscu, w którym bedzie ogrodzenie. Prad włączają w momenie jak z szafki wyprowadzisz kabel do chociażby pomieszczenia gospodarczego (barakowóz, buda na materiały, blaszak itp.) w którym masz tymczasową porzadną erbetke. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 29.10.2003 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Jest to jakieś rozwiązanie,aile kosztuje taka erbetka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 29.10.2003 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Jeszcze raz ja. Wcałej tej sprawie chodzi mi o to żeby jak najszybciej mieć skrzynkę na swoim terenie,nie musze jeszcze koniecznie mieć włączonego prądu.Czy ZE może mi zrobić skrzynke w ogrodzeniu, a z włączeniem prądu poczekać do wiosny,kiedy będęmiałjużten odbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 29.10.2003 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Jeszcze raz ja. Wcałej tej sprawie chodzi mi o to żeby jak najszybciej mieć skrzynkę na swoim terenie,nie musze jeszcze koniecznie mieć włączonego prądu.Czy ZE może mi zrobić skrzynke w ogrodzeniu, a z włączeniem prądu poczekać do wiosny,kiedy będęmiałjużten odbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 No własnie oto chodzi, że po wszystkich formalnościazch kończy to się montażem skrzynki w ogrodzeniu... a prąd "wpięty "jest wtedy gdy masz pierwszy odbiornik. Czyli może być "erbetka". W sklepach elektr. są od powiedzmy 100 zł w górę. Plastikowa pucha z gniazdem siłowym i na 220/230 V + bezpiecznik. Od koloru do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 29.10.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Nie bardzo rozumiem, gdzie widzi problem wykonawca z ramienia ZE. Sam piszesz, ze termin odbioru pradu okresliles na pazdziernik 2004 czyli dopiero za rok. Jesli tak masz w umowie przylaczeniowej, masz wiec jeszcze rok zanim ZE ewentualnie moglby Ci naliczac kary za brak odbioru pradu, a scislej za brak umowy na dostawe energii (bo oni wtedy nie moga sciagac z Ciebie oplat stalych, ktore im rekompensuja koszty gotowosci dostarczenia ci tego pradu, np. utrzymanie i konserwacja sieci). Jesli ZE ma zyczenie zrobic ci przylacze juz teraz, na rok przed deklarowanym terminem, to jego sprawa. Ciesz sie! Niech ci stawiaja skrzynke w linii ogrodzenia, a prad puszcza Ci za rok - czy to do szafki, czy do budynku, nie wazne.-infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.10.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Rozumiem, że nie muszę mieć żadnego budynku/baraku aby odbierać taki prąd. Postawienie RB-tki na dzień, zwijanie jej na noc to jest to o co mi chodzi. Tj nie chcę się wdawać w jakiś prąd budowlany.Chyba nie ma przymusu korzystania z prądu budowlanego na czas budowy. Tym bardziej że i tak płacisz ryczałtowo za każdy zamówiony kW, a więc opłacasz koszty przyłącza.Może ktoś kto to przeszedł wypowie się - czy rzeczywiście nie możemy od razu mieć prądu docelowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 29.10.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Tj nie chcę się wdawać w jakiś prąd budowlany. Chyba nie ma przymusu korzystania z prądu budowlanego na czas budowy. Tym bardziej że i tak płacisz ryczałtowo za każdy zamówiony kW, a więc opłacasz koszty przyłącza. Może ktoś kto to przeszedł wypowie się - czy rzeczywiście nie możemy od razu mieć prądu docelowego? He, he ależ to proste drogi Watsonie- po prostu regulamin hamuje ;-( Znajdź na stronach swojego ZE Taryfę. Tam są objaśnienia co do tego kto może mieć taryfę G, bo o tę taryfę przecież chodzi. Prąd budowlany, czyli niesławna taryfa C11 ma tą paskudną przypadłość, że kasują za każdy kW mocy zamówionej wg stawki zł/kW/mc. Wielu inwestorów się nabiera na to i chcąc mieć wyższą moc (spawarki, ubijarki, betoniarka), a więc i zabezpieczenie przedlicznikowe zamawia zbyt dużo kW płacąc przy tym ok 100zł/kW jako ryczałt. I wszystko jest ok do czasu jak nie przyjdzie pierwszy rachunek Też sobie myślałem, że skoro mam już skrzynkę w granicy, to dostanę normalną taryfę dla osób indywidualnych. Zamówiłem sobie moc docelową- 25 kW i za tyle zapłaciłem. dostałem umowę i ... gdy przyszedł pierwszy rachunek, to z miejsca poleciałem zmienić na mniejszą moc- 5 kW- nie będę złodziejom dawał zarobić. Podsumowując- inwestorze jesteś skazany na bycie przedsiębiorcą- nawet jeśli prąd zużywasz tylko do celów indywidulanych. Min. dlatego ludzie tak szybko robią odbiory chociaż częściowe- mając adres jesteś traktowany po ludzku (sam w to nie wierzę ) Pozdrawiam PS Taryfa jest do pobrania tu: http://www.energa.gda.pl/taryfa1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.10.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dzięki. To może jeszcze poradzisz, co przy mocy (na czas budowy) takiej jak twoja (5kW) opłaca się zamówić - jednofazowy czy trójfazowy. A może mniej tej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.10.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 I jeszcze ile płaciłeś za te 20kW i jak dawno to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 29.10.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dzięki. To może jeszcze poradzisz, co przy mocy (na czas budowy) takiej jak twoja (5kW) opłaca się zamówić - jednofazowy czy trójfazowy. A może mniej tej mocy? Trójfazowy oczywiście- bez tego, to dużo nie zrobisz. Płaciłem wg stawek na dany rok po ostatnich podwyżkach, to jest toto zdaje się ok 100zł za kW. Ceny mogą się wachać nieznacznie w różnych częściach kraju. Wszak mamy konkurencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Pozdrawiam Caleb, Ja to mam w ogóle sytuacje. Podłączyc chcą mnie w marcu 2004 , podpisałam taką umowę na 15 kW, mam zapłacic 1560 zł. i teraz wiem dlaczego .. bo to 15*104 zł., ale ja jeszcze nie mam pozwolenia na budowę, nie chce mi sie pisac dlaczego bo sie denerwuje... Opisałam to obok na Forum w temacie pt. Czy mnie podłączą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.10.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Dzięki Greg98 Nie jestem pewny czy cię zrozumiałem z opłatami.Nie chodziło mi o opłatę za przyłączenie (u mnie w rejonie energetycznym jest ok dziewięćdziesiąt kilka lub ok 120 zł w zależności czy przyłącze napowietrzne czy kablowe).Chodziło mi o rachunek jaki płaciłeś miesięcznie za pobór prądu wtedy gdy jeszcze miałeś zamówione 20kW. Czy rzeczywiście płaciłeś to na poziomie 2000zł(!!!!!!!!!). Nie ma to jak dobrze przemyślana konkurencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 30.10.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Szanowni Greg98 i remx: A czy slyszeliscie, ze energetycy zjadaja male dzieci? Jakby przesledzic moje posty, to widac, ze jestem ostatnim, ktorego moznaby podejrzewac o sympatie do ZE. Niemniej, czy nie demonizujemy wysokosci taryfy C11 (budowlanej) wzgledem taryfy G11 (domowej)?Oczywiscie C11 sumarycznie wyjdzie drozej o kilkanascie (kilkadziesiat najwyzej) zlotych miesiecznie. Popatrzmy na strukture oplat w obu taryfach (ENERGA):za zuzycie placimy 0,1553zl /kWh w C11, a 0,1696 zl/kWh w G11, składnik zmienny stawki przesyłowej w budowlanym jest o 4gr droższy, oplata abonamentowa jest o kilka zlotych drozsza (ale za to nie zalezy od zuzucia ani mocy zamowionej), za to skladnik staly stawki sieciowej za trzy fazy jest o 1,5zl nizszy w taryfie w budowlanej niz w domowej.Oczywiscie, ze zmniejszenie mocy zamowionej spowoduje obnizenie wysokosci rachunkow, ale nie zatracajmy miary, nie mieszajmy rzedow wielkosci. Gdzie tu miejsce na rachunki za 2000zl?!?! -infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Dzięki Greg98 Nie jestem pewny czy cię zrozumiałem z opłatami. Nie chodziło mi o opłatę za przyłączenie (u mnie w rejonie energetycznym jest ok dziewięćdziesiąt kilka lub ok 120 zł w zależności czy przyłącze napowietrzne czy kablowe). Chodziło mi o rachunek jaki płaciłeś miesięcznie za pobór prądu wtedy gdy jeszcze miałeś zamówione 20kW. Czy rzeczywiście płaciłeś to na poziomie 2000zł(!!!!!!!!!). Na szczęście nie. Płaciłem samego abonamentu ok 3zł x 25 kW. do tego oczywiście zużycie, opłata przesyłowa itp. itd. W tej chwili na podstawie cennika płacę 3,84zł x 5kW i ta kwota to jest właśnie haracz dla ZE. Aż mnie nosi jak o tym mówię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 30.10.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Gregu, cos tu sciemniasz, jednostka miary dla oplaty abonamentowej jest "miesiac" a nie kilowat mocy zamowionej. Czy oby nie mylisz abonamentu z oplata przesylowa stala?-infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Szanowni Greg98 i remx: Popatrzmy na strukture oplat w obu taryfach (ENERGA): za zuzycie placimy 0,1553zl /kWh w C11, a 0,1696 zl/kWh w G11, składnik zmienny stawki przesyłowej w budowlanym jest o 4gr droższy, oplata abonamentowa jest o kilka zlotych drozsza (ale za to nie zalezy od zuzucia ani mocy zamowionej), za to skladnik staly stawki sieciowej za trzy fazy jest o 1,5zl nizszy w taryfie w budowlanej niz w domowej. Oczywiscie, ze zmniejszenie mocy zamowionej spowoduje obnizenie wysokosci rachunkow, ale nie zatracajmy miary, nie mieszajmy rzedow wielkosci. Gdzie tu miejsce na rachunki za 2000zl?!?! -infiniti Nigdy nie pisałem, że rachunki miałem na poziomie 2000zł. Myślę, że jednak zapomniałeś o składniku stałym stawki sieciowej, który wynosi 3,84zł/kW - za kW. Nie za kWh. Czyli jest to składnik obciążający odbiorcę niezależnie od wysokości zużycia. W moim przypadku byłoby to 96zł/mc. budowa nie trwa pół roku, tylko przeciętnie 24mc. Co w sumie jak łato policzyć daje 2304zł. do tego należy dodać 5,92/mc i zużycie za kWh wg licznika. to jest rozbój w biały dzień. W taryfie G mamy opłat abonamentowych raptem ok6-7zł/mc plus oczywiście zużycie. Pomnóżmy 7zł x 24mc. Wychodzi 168zł. 2304- 168=2136- na tyle inwestor budujący jest przeciętnie rżnięty przez ZE. I nie zmienia tu nic fakt, że można zamówić mniejszą moc (zabezpieczenie przedlicznikowe), bo w razie wywalenia korków płaci się ekstra ok60zł za ponowne zaplombowanie. Nie muszę dodawać, że na budowie wywalanie korka nie zdarza się rzadko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Gregu, cos tu sciemniasz, jednostka miary dla oplaty abonamentowej jest "miesiac" a nie kilowat mocy zamowionej. Czy oby nie mylisz abonamentu z oplata przesylowa stala? -infiniti Pocztaj dobrze,przemyśl i policz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 30.10.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Gregu, przeciez to Ty napisales, ze samego abonamentu placiles 3,84x25kW, wiec ja tylko grzecznie zwrocilem uwage, ze oplaty abonamentowej nie mnozy sie przez moc zamowiona. Oplate stala przesylowa mnozy sie przez moc (kW), owszem, i dlatego nazywa sie stala, bo nie zalezy od zuzycia (kWh) - czy ja gdzies pisalem, ze stawke stala przesylowa nalezy mnozyc przez kWh???Mam przed soba rachunek za moja taryfe C11 i mam tu takie pozycje:1. zuzycie ( 0,15 zl/kWh)2. oplata przesylowa zmienna (0,24 zl/kWh)3. oplata przesylowa stala (2,21 zl/kW)4. oplata abonamentowa (7,03 zl/m-c)Czy ktorejs z tych pozycji od 1 do 4 nie mialbym w grupie G11???Oczywiscie, pozycje 2-4 bylyby nizsze w taryfie domowej o kilka zlotych miesiecznie. Nie ma natomiast sporu, ze kilka(nascie) zlotych miesiecznie po 2 latach jest juz znaczaca kwota, ale chodzilo mi tylko o przykladanie wlasciwej miary do problemu. W przeciwnym razie, jak sam sie przekonujesz, ludzie mysla (przyklad rems-a), ze w taryfie budowlanej placi sie 2000zl miesiecznie, a w domowej tylko stowke.Pozdrawiam,-infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts