infiniti 30.10.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Korekta: pisales ze abonamentu placisz 3zl x 25kW (przed zmniejszeniem mocy) i do tego (teraz) 3,84zl x 5kW oplaty stalej. To tak dla precyzji. Oplata stala przesylowa jest przeciez obecna takze w taryfie domowej G11, ba, dla ukladu 3faz jest nawet wyzsza niz w taryfie budowlanej. W zasadzie jedyna istotna bo kilkuzlotowa roznica miedzy tymi dwiema taryfami to w oplacie abonamentowej.-infi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.10.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Przyznam się że zasugerowałem się danymi podanymi przez Grega98, który powiedział, że płacił 100zł za kW. Z kontekstu maila wynikało, że nie chodzi o opłatę przyłączeniową a o normalne miesięczne opłaty za prąd budowlany. Znalazłem link do wyliczeń dla Warszawy (STOEN): http://www.stoen.pl Dokonałem wyliczeń dla taryfy C11, mocy zamówionej 25kW i poborze 8kWh dziennie (tak mi się wydaje tj 2kWh używane przez 4 godziny). Razy 22 dni daje 176 kWh na miesiąc. Koszt wychodzi 153,53 zł W tym:cena za energię elektr czynna(0.1595 zł/kWh)) : 28,07opłata abonamentowa (2.69 zł/mc): 2,69Stawka systemowa opłaty przesyłowej (0.0494 zł/kWh): 8,69Składnik zmienny stawki sieciowej (0.1368 zł/kWh): 24,08Składnik stały stawki sieciowej (3.6 zł/kW/mc): 90 Dla porównania dla G11 wychodzi sumarycznie przy tych samych założeniach: 109,21 i nie zależy od mocy zamówionej Czy teraz jest lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Gregu, Mam przed soba rachunek za moja taryfe C11 i mam tu takie pozycje: 1. zuzycie ( 0,15 zl/kWh) 2. oplata przesylowa zmienna (0,24 zl/kWh) 3. oplata przesylowa stala (2,21 zl/kW) 4. oplata abonamentowa (7,03 zl/m-c) Czy ktorejs z tych pozycji od 1 do 4 nie mialbym w grupie G11??? Poz. 3 - w taryfie G jej brak i to właśnie ona wpływa na wysokość rachunków. Dodam, że znacząco wpływa. Jest to opłata za kW mocy zamówionej i nie zależy od zuzycia- ile razy tłumaczyć ? Weź przeanalizuj dokładnie, cennik. jak myślisz dlaczego ludzi wkurza tak ten prąd budowlany. Kurzcze- podobną konwersację prowadziłem na pl.misc.budowanie i też mi ktoś próbował wmówić, że prąd budowlany wcale nie jest taki drogi. Może i tak jest jesli chodzi o firmy z dużym zużyciem, al indywidualnego to skubie jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Oplata stala przesylowa jest przeciez obecna takze w taryfie domowej G11, ba, dla ukladu 3faz jest nawet wyzsza niz w taryfie budowlanej. W zasadzie jedyna istotna bo kilkuzlotowa roznica miedzy tymi dwiema taryfami to w oplacie abonamentowej. -infi O rany- jest obecna, ale czy masz 25 kW, czy 5 jest stała- w zł/mc, a nie w zł/kW mocy zamówionej/mc. Ponimajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Przyznam się że zasugerowałem się danymi podanymi przez Grega98, który powiedział, że płacił 100zł za kW. Z kontekstu maila wynikało, że nie chodzi o opłatę przyłączeniową a o normalne miesięczne opłaty za prąd budowlany. No, może dałem za duży skrót myślowy. Hi hi- nie podejrzewałem, że podejrzewasz ZE o takie zdzierstwo Znalazłem link do wyliczeń dla Warszawy (STOEN): http://www.stoen.pl Dokonałem wyliczeń dla taryfy C11, mocy zamówionej 25kW i poborze 8kWh dziennie (tak mi się wydaje tj 2kWh używane przez 4 godziny). Razy 22 dni daje 176 kWh na miesiąc. Koszt wychodzi 153,53 zł W tym: cena za energię elektr czynna(0.1595 zł/kWh)) : 28,07 opłata abonamentowa (2.69 zł/mc): 2,69 Stawka systemowa opłaty przesyłowej (0.0494 zł/kWh): 8,69 Składnik zmienny stawki sieciowej (0.1368 zł/kWh): 24,08 Składnik stały stawki sieciowej (3.6 zł/kW/mc): 90 Dla porównania dla G11 wychodzi sumarycznie przy tych samych założeniach: 109,21 i nie zależy od mocy zamówionej Czy teraz jest lepiej? Nie. Dla taryfy G11 wg Energa- Gdańsk (założenia: zużycie 176kWh na mc, prąd trójfazowy jednotaryfowy) Obrót: 1. cena za energię całodobową- 0.1663zł/kWh x 176=29,2688 2. stawka opłaty abo za zł/mc - 0,55zł/mc Przesył i dystrybucja: 3.stawka systemowa opłaty stałej zł/kWh -0,0512 x 176=9,01 4.składnik zmienny stawki sieciowej (całodobowej) zł/kWh- 0,1260 x 176=22,176, 5. Składnik stały stawki sieciowej zł/mc - 5,10 6. Stawka opłaty abonamentowej zł/mc -0,55 (tego nie jestem pewny, bo pod spodem jest * i nie wiem, czy nas dotyczy) Razem: 66,6548zł/mc Różnica (bo dla C11 masz zdaje się wyliczone dobrze) wynosi 153,53zł (C11) - 66,6548zł (G11)= 86,8752 zł/mc- tyle nas skubie ZE Różnice międzu Gdańskiem, czy innym zakładem są na tyle małe, że nie warto sobie nimi zawracać głowy. Tak czy siak są to kwoty rzędu 80zł/mc x 24mc=2080zł przez dwa lata. Nie ma to jak konkurencja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 30.10.2003 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Swoją drogą zobaczcie, jak można klienta zakręcić. Ile tam jest opłat i jak skomplkowany jest cennik- wszystko po to, żeby więcej wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 31.10.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Jest to opłata za kW mocy zamówionej i nie zależy od zuzycia- ile razy tłumaczyć ? Wystarczy raz a dobrze . Poza tym nie tlumaczyc tego, ze oplata stala nie zalezy od zuzycia, bo to jest oczywiste i wynika chocby z semantyki. Co najwyzej tlumaczyc, ze w G11 stala jest za m-c, a nie za kW/m-c. Nie uzmyslawialem sobie tego, zwracam Ci honor i to faktycznie zmienia postac rzeczy. Coz, do katalogu moich licznych żali i zastrzezen wobec mojego macierzystego ZE dojdzie kolejny . (...) podobną konwersację prowadziłem na pl.misc.budowanie i też mi ktoś próbował wmówić, że prąd budowlany wcale nie jest taki drogi. Tym razem to nie bylem ja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 31.10.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Wystarczy raz a dobrze . Poza tym nie tlumaczyc tego, ze oplata stala nie zalezy od zuzycia, bo to jest oczywiste i wynika chocby z semantyki. Co najwyzej tlumaczyc, ze w G11 stala jest za m-c, a nie za kW/m-c. Nie uzmyslawialem sobie tego, zwracam Ci honor i to faktycznie zmienia postac rzeczy. Coz, do katalogu moich licznych żali i zastrzezen wobec mojego macierzystego ZE dojdzie kolejny . Tym razem to nie bylem ja . Ok- im więcej ludzi uświadmi sobie w jakim stopniu jest skubanych przez ZE, tym bardziej wzrasta ryzyko, że ktoś kto zacznie tam pracę w ośrodkach decyzyjnych będzie miał bardziej rynkowe podejście do odbiorców. Jak na razie, to szkoda gadać... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.10.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dlaczego piszecie, że jak korek wywali, to plombowanie kosztuje 60 zł ? Mam klucz od szafki , która nie jest plombowana. Bezpieczniki, to przecież automaty, wystarczy podnieść dźwigienkę i jest o.k. Gdzie jest problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 31.10.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dlaczego piszecie, że jak korek wywali, to plombowanie kosztuje 60 zł ? Mam klucz od szafki , która nie jest plombowana. Bezpieczniki, to przecież automaty, wystarczy podnieść dźwigienkę i jest o.k. Gdzie jest problem ? Zabezpieczenie przedlicznikowe masz automatyczne ? Nie bardzo mi się chce wierzyć. Może masz szafkę za szafką główną i otak dobrane bezpieczniki, że najpierw wywala te za licznikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 03.11.2003 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 No dobrze,ale wracając do tematu pradu docelowego,dalej nie wiem jak mam z tego wybrnąć.Za przyłaczenie mam zapłacić ZE 1300 zł (11 KW,kabel w ziemi)do tego mam dokupić górnaskrzynke (ok 400 zł). Załózmy że to juz stoi, czy mogeim wtedy powiedzieć ok. prąd podłączycie mikiedy będę miał jakiś odbiornik, czyli najwcześniej na wiosnę, czy też musze teraz kombinować erbetkę i robić odbiór zaraz po przyłączeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 04.11.2003 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 No dobrze,ale wracając do tematu pradu docelowego,dalej nie wiem jak mam z tego wybrnąć. Za przyłaczenie mam zapłacić ZE 1300 zł (11 KW,kabel w ziemi) do tego mam dokupić górnaskrzynke (ok 400 zł). Załózmy że to juz stoi, czy mogeim wtedy powiedzieć ok. prąd podłączycie mikiedy będę miał jakiś odbiornik, czyli najwcześniej na wiosnę, czy też musze teraz kombinować erbetkę i robić odbiór zaraz po przyłączeniu? Ja miałem skrzynke w ogrodzeniu. w niej zmontowałem bezpieczniki, przygotowałem do montazu licznika. Zamontowałem gniazda trójfazowe. Z kolei mój sąsiad podłaczył do tej skrzynki swoją już na swoim terenie. Są różne szkoły. Jak masz miejsce na gniazda w środku, to zrób tam, jak nie, to dostaw swoja skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 04.11.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Ja dostawilem swoja skrzynke tuz przy skrzynce przylaczeniowej, tej w ogrodzeniu. Co do terminu odbioru, to moj ZE przylacze zrobil i czekal z ostatecznym "puszczeniem" pradu do czasu, az zrobie swoja skrzynke i podpisze z nimi umowe na dostawe-odbior energii. To czekanie nie trwalo dlugo, moze ze dwa tygodnie, bo zalezalo mi na tym, aby prad miec jak najszybciej. Nie wiem, czy w Twojej sytuacji, ZE bedzie sklonny czekac kilka miesiecy na podpisanie umowy. -infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Pwiedzcie mi co zrobić, dopiero co podpisałam umowę na 15kW, teraz widzę, ze to za dużo. Do końca grudnia musze zapłacić 1560 zł. Prad maja podłączać w marcu 04. Jak myslicie mozna coś jeszcze zrobić, moze zmienic na mniejszą moc np. 10 KW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 06.11.2003 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Spróbuj renegocjować umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 06.11.2003 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 czas leci a ja dalej jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 06.11.2003 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 czas leci a ja dalej jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grzegorz&c 06.11.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 WitamMoże uporządkujemy niektóre sprawyOpłata przyłączeniowa wynosi dla kabla 122 PLN x moc[kW]a dla linni napowietrznej 95 PLN x moc[kW]W ramach tego ZE wykonuje przyłącze(do złącza w ogrodzeniu)Pozostała część należy do odbiorcy(robi na swój koszt)W warunkach przyłączenia do sieci jak i w umowie są podane terminyile czasu po wybudowaniu złącza przez ZE użytkownik musi wykonać swoją część i odbierać energię(choć jeden odbiornik-może być to zasilenie placu budowy)Trzeba dokładnie przeczytać podpisaną umowę z ZE i próbować dojść z nimi do porozumienia, bo nie wykonanie wlz przez odbiorcę(tej swojej części) jest podstawą do zerwania umowy(aby miec prąd trzeba bedzie zacząć wszystko od nowa , traci się również pieniądze)Oczywiście przed odbiorem budynku ma się droższą taryfę ( G11) i trzeba płacić abonamentPatrz też w drugą stronę - od podpisania umowy ZE ma dwa lata na ostateczne wywiązanie się z umowy (postawienie złącza)Chciałbyś korzystać z tej obcji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 07.11.2003 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Właśnie przeczytałem dokładnie umowę. ZE ma termin,aby wykonac mi swoja część przyłącza do 28 lutego 2003. Ponieważ ZE chce sie wywiązać z tej umowy w terminie,to chce mi to wykonac już teraz, bo w lutym może byc różnie (zima). Z kolei ja mam wykonac swoja część w terminie podanym w punkcie ósmym umowy. W punkcie ósmym nie ma natomiast żadnego terminu, więc z umowy nie wynika kiedy mam wykonać swoją część, choć domyślam się że powinno to być nie wcześniej niż 28 luty. W związku z tym chyba wykonam telefon do ZE, może to mi cośrozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grzegorz&c 07.11.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Oczywiście zadzwoń do nich W mojej umowie jest napisane, że mam 2 tygodnie po postawieniu złącza (aby podłączyć swoją część) Termin montażu złącza przez ZK uzgadniany jest z odbiorcą w ramach konsultacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts