Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czesc. Ja tez buduje m02a, jestem na etapie więdzby (tzn drewno kupione i schnie w oczeiwaniu na wiosne).

Piszę, bo tez sie zastanawiam nad tym, czy robic ten balkon/taras z sypialni- fajnie by go bylo miec, ale martwie sie stratami ciepla no i wilgocia...

I doszedlem do wniosku, ze da sie to zrobic dobrze-mocno (grubo) ocieplic, zaizolowac na wszystkie sposoby i trzymac kciuki :)

Plusem jes to, ze jest to zadzaszone w 100%, wiec o tyle deszczu/sniegu mniej. Zobaczymy, decyzja jeszcze nie podjeta.

Pozdrawiam!!

No właśnie - też tak sobie tłumaczę - przyłożyć się do izolacji i ocieplenia i będzie ok.

Piszesz, że jesteś na etapie więźby - czyli masz już strop i wyprowadzone szczyty.

Robiłeś strop pod ewentualnym tarasem jako płyta, aby zmieścić styropian? Jaką grubością planujesz docieplić? Jakie warstwy?

Całą płytę zrobilem zel-bet, bo dla mnie jest lepszy od Terrivy.

A zupelnie przy okazji zyskujesz pare centymetrow pow. uzytkowej-bo robisz wieniec, zeby murłata byla na takiej wysokosci jak przy terrivie. Cala podloga jest wtedy nizej, wiec i scianka, ktora ma wyznaczac wysokosc 1,4 m bedzie głębiej (wiec pomieszczenia beda wieksze :) Moze to rozwiaze problem z wysokoscią drzwi na poddaszu-ponoc malo tam jest miejsca na normalne drzwi-pare osob robilo u stolarza na zamowienie (mniejsze).

Co do izolacji, to jeszcze sie nie rozgladałem za nowoczesnymi technologiami (ktore tu trzeba bedzie zastosowac, zeby nie bylo duzego stopnia z sypialni na balkon). Napewno sturodur no i cala masa hydroizolacji.

Nie znam dobrze stropow systemowych, ale wydaje mi sie, ze moze to byc problem, ze bedziesz mial tylko balkon z sypialni z zel-bet. Jak planujesz zwiazac zbrojenia z terrivą??

Problemów z drzwiami absolutnie nie będzie - mam +2 bloczki + wieniec + kąt 45stopni, więc spokojnie zmieszczę się z drzwiami nawet z dodatkowym ociepleniem pod krokwiami. Połacie dachu stały się nieco bardziej widoczne, ale wg. mnie dom nie wygląda na przytłoczony czapką dachu. Oryginalny m02a jest ładniejszy od mojego, no ale coś za coś.

O jakie wiązanie terivy z monolitem pytasz?

Terivę oprę o zrobiony wcześniej krzyżowy podciąg nad jadalnią i salonem (zobacz na rysunek w dzienniku) i na tym samym podciągu będzie opierała się płyta.

Całą płytę zrobilem zel-bet, bo dla mnie jest lepszy od Terrivy. Co do izolacji, to jeszcze sie nie rozgladałem za nowoczesnymi technologiami (ktore tu trzeba bedzie zastosowac, zeby nie bylo duzego stopnia z sypialni na balkon). Napewno sturodur no i cala masa hydroizolacji.

Właśnie po to jest płyta, a nie teriva pod tarasem, aby było miejsce na warstwy ocieplające (teriva 24 cm, płyta poniżej 10). Poziomy podłogi z wykończeniem w sypialni i na tarasie mają być podobne. No przynajmniej w teorii :)

• 2 weeks później...

Witam,

Też przekonywałem żonę abyśmy budowali bez balkonu, ale uparła sie i balkon jest. Powiem tak... Jeżeli masz fajne widoki z balkonu - to warto. Można posiedzieć , pranko wywiesić, herbatki sie napić w sobotę ranem ;). Fakt że zmniejsza się powierzchnia pokoju ale to juz kwestia gustu. Natomiast jeżeli widzisz psią budę sąsiada z balkonu lub inne dziwności to nie wiem czy jest warto. Z kosztów dojdą izolacja balkonu - jakiś system uszczelnienia pod płytki, barierka, podbitka (zamiast ocieplenia). Fajną sprawą w przypadku wersji bez balkonu wg. mnie jest to że masz lepiej ocieplony pokój na dole, bo przecież podłoga balkonu jest nad sufitem w kuchni i salonie, a zatem eliminujesz przeciek wody w przypadku spapranej wylewki i złej izolacji balkonu. U mnie balkon jest od strony wschodniej, zatem nie będę miał problemu z nadmiarem wody i wiatru. Powierzchnia balkonu jest duża więc powinno być komfortowo.

Pozdrawiam Norman25

czesc. Ja tez buduje m02a, jestem na etapie więdzby (tzn drewno kupione i schnie w oczeiwaniu na wiosne).

Piszę, bo tez sie zastanawiam nad tym, czy robic ten balkon/taras z sypialni- fajnie by go bylo miec, ale martwie sie stratami ciepla no i wilgocia...

I doszedlem do wniosku, ze da sie to zrobic dobrze-mocno (grubo) ocieplic, zaizolowac na wszystkie sposoby i trzymac kciuki :)

Plusem jes to, ze jest to zadzaszone w 100%, wiec o tyle deszczu/sniegu mniej. Zobaczymy, decyzja jeszcze nie podjeta.

Pozdrawiam!!

• 5 months później...

Po zbrojeniu przyjechał kierbud i dostaliśmy ochrzan że... za dokładnie :)

No ale możemy spokojnie trzymać się centrum ław i kąty są jak ta lala. Geodezja itp. co do prawie milimetra :) Po pracy umysłowej taka budowa to coś wspaniałego - pozdrawiam! Można śmiało rezygnować z siłowni :)

• 1 month później...
  • 1 year później...

..ja to tu częściej wpadam.. ino raz mi sie zapomniało i siem ujawniłem....:cool: nosz kur@#$ starzeję sie.. zapominam o anonimowości...:cool:..

pisz.. pisz... i przekazuj wiedzę innym....niech się dowiedzą!!

pozdro

NETbet'_na_dzis_nie_ma_dla_siebie_określenia

Cześć,

no, no... śmierdząca sprawa... Faktycznie dobrze, że teraz pojawił się ów śmierdzący problem. Nie to jednak przykuło moją uwagę, dwa razy sprawdzałam, czy to na pewno aktualne wpisy, kiedy zobaczyłam Was w krótkich rękawach. Ludzie, gdzie Wy ten dom budujecie???

Gratuluję "zalanego" stropu.

Pozdrawiam

... i znowu nie dotrzymałem słowa - pisałem w zeszłym roku, że będę regularnie dodawał komenty i jakoś nie wystarczyło czasu

Jako, że powoli sezon się kończy a jest sporo osób atakujących mnie o uzupełnienie dokłądnego dziennika - niniejszym nadrabiam zaległości

Tu cała tajemnica - relacja jest z małym poślizgiem :) Stąd ta jeszcze w miarę ładna zieleń w tle na niektórych fotach i temperatura pozwalająca na krótkie rękawki :)

Budujemy w Borach Tucholskich.