Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy ocynku zwróćcie uwagę na to aby cementem, klejem, betonem nie pobrudzić powierzchni. Zacieki gwarantowane. Ja nie dopilnowałem, a właściwie za wcześnie zamontowałem w kotłowni i mleczko z lanego stropu pokapało akurat na uchylone skrzydło. Poza tym fajne drzwi, ja mam hormanowskie kupowane w liroyu za chyba 270zł. Ale to wewnętrzne.
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sztuciec - rewelacja, moje gratulacje! :)

Koniecznie zostaw na pamiątkę, będziesz miał czym na starość wnuki zamęczać ("tak, dziadku, naprawdę już na o tym opowiadałeś, ostatni raz nie dalej jak tydzień temu") ;)

J. (co w podobnej sytuacji poradził sobie kiedyś po prostu płaskoszczypami z multitoola)

Sztuciec - rewelacja, moje gratulacje! :)

Nie miałem w kieszeni multitoola :) Ale za to nóż dedry był do cięcia :D

Poza tym fajne drzwi, ja mam hormanowskie kupowane w liroyu za chyba 270zł. Ale to wewnętrzne.

Kupiłem w casto białe za 298 x 2, w LM były ponad 330 i to tylko lewe a chciałem dwie sztuki prawych. Obi po 329. Przewiozłem dwie sztuki przełożone papierem na belkach dachowych :o (150 km - musiałem jeszcze coś odebrać na północy).

81 kontra 95 :) 1. Torunia nie odwiedzam 2. Jeśli bym odwiedził, to nie oparłbym się wjazdu na twoje włości, a wtedy na bank się nie wyrobię :D

Boisz się ojca dyrektora ??? czy jak

Kupiłem w casto białe za 298 x 2, w LM były ponad 330 i to tylko lewe a chciałem dwie sztuki prawych. Obi po 329. Przewiozłem dwie sztuki przełożone papierem na belkach dachowych :o (150 km - musiałem jeszcze coś odebrać na północy).

No i jesteś jakieś 120 w plecy - jesli kupiłeś takie same drzwi jak w były w LM ( drzwi są uniwersalne L/P)

No i jesteś jakieś 120 w plecy - jesli kupiłeś takie same drzwi jak w były w LM ( drzwi są uniwersalne L/P)

Uniwersalne były chińczyki a nie hormany - inna budowa ościeża góra-dół.

Zacząłbys obrabiac okna dachowe, bo ja nie wiem jak ;)

Kalio trochę przekombinowuje bo ma pełno wełny i blisko krokiew narożną - zobacz Rom-Kona z jego udekami:

http://www.fotosik.pl/u/rom-kon/albumy

Edytowane przez BasH
literówka

Witam.

Warto zapewnić wentylację między deskowaniem a wełną przestrzeni pod oknem połaciowym i nad oknem , te przestrzenie muszą być połączone bo wlot masz e okapie a wylot w kalenicy , jak nie to za pare lat dachówki pod oknem połaciowym zielone od mchu , widok często spotykany. pozdrawiam.

1. Czy wąska wentylacja pomiędzy obróbką okna a krokwiami wystarczy? (po kilka cm)

2. W tym miejscu zaraz przy oknie będzie miejsce praktycznie bez izolacji termicznej przy pozostawieniu przelotu - rozwiązanie to zrobienie pola na okno z wymianem w krokwiach, aby poszerzyć dostępne miejsce, no ale na to już za późno.

Kalio trochę przekombinowuje bo ma pełno wełny i blisko krokiew narożną - zobacz Rom-Kona z jego udekami:

http://www.fotosik.pl/u/rom-kon/albumy

Eee tam poczekam na Twoje step by step :)

1. Czy wąska wentylacja pomiędzy obróbką okna a krokwiami wystarczy? (po kilka cm)

Witam, napewno nie bo pewnie nie masz tam 200cm2/m okapu , najprościej zastosować wentylację połaciową( można samemu zrobić) dla pap czy gontów nad i pod oknem lub dachówki wentylacyjne (dużu koszt ,mała estetyka) dachówki pod oknem nie wysychają,a wilgość to zaproszenie dla mchu,jak olejesz temat to możesz mieć mesh tak jak na zdjęciu ( a to dopiero nowy dach), pooglądaj dachy w okolicy , wiele olało temat bądż w ogóle nie wiedzieli że istnieje. Jako ciekawostkę napiszę że jeżeli na dachówce(dla prób) zamontujemy naczynie i wlejemy 5 cm wody to jak zacznie przesiąkać i kapać od spodu po 3 godzinach to już norma uznaje taką ceramikę za nieprzemakalną, jeszcze gorzej jest ze śniegiem , tylko w 60 % dachówka jest skuteczna przed nawiewaniem drobnego pyłu śnieżnego , więc nad oknem musi być szczelnie dla skroplin.pozdrawiam.

ps. nad połacią nad wejściem poniżej okna połaciowego brakuje płotka przeciwśnieżnego ,tak na wszelki wypadek: dziecko,goście, mogą oberwać lodem z dachu .

mech.JPG

Edytowane przez tomraider
najprościej zastosować wentylację połaciową( można samemu zrobić) dla pap czy gontów nad i pod oknem

Rozwiń temat, jeśli możesz.

ps. nad połacią nad wejściem poniżej okna połaciowego brakuje płotka przeciwśnieżnego ,tak na wszelki wypadek: dziecko,goście, mogą oberwać lodem z dachu .

Główne wejście jest od strony szczytu - nie ma jak dostać lodem. A po lewej stronie słupa (patrząc od frontu domu) nie będzie nawet chodnika, aby zimą kusiło gości na obchodzenie domu. Ale dzięki za czujność i swoją reaktywację :)

ps. Widzę mech, ale zastanawia mnie fakt, że powietrze idące "po sąsiedzku" nie powoduje wystarczającego ruchu powietrza w strefie przyokiennej... Przecież to tylko niecały metr szerokości...

tomr.jpg

Edytowane przez BasH
Widzę mech, ale zastanawia mnie fakt, że powietrze idące "po sąsiedzku" nie powoduje wystarczającego ruchu powietrza w strefie przyokiennej... Przecież to tylko niecały metr szerokości...

Witam.

w przypadku ze zdjęcia zbyt słabą wentylację spowodowało: długa połać (24 rzędy dachówek), zapewne za niskie konrtłaty, stosunkowo płaskie( od spodu) betonowe dachówki , (niewidoczne na wycinku) kolejne obok zapory : komin i wyłaz kominowy.

Witam.

Mamy dwie szczeliny wentylacyjne ; ,,połaciową’’ i ,,ociepleniową’’ do obu powietrze wpada okapem i wylatuje kalenicą, jak na drodze stanie komin, wyłaz , a najgorzej okno połaciowe to brak went. Połaciowej uniemożliwia suszenie zawsze mokrych po deszczu dachówek od spodu , wilgoć= mech. Brak wentylacji ociepleniowej uniemożliwia osuszanie wełny w której wiosną i jesienią zawsze się nazbiera co nie co , nawet jak papa super szczelna, paraizolacji nie da się zrobić idealnie szczelnie ( wkrety KG i łączenie ze ścianami ) ,wentylacja jak dobra to nieekonomiczna i odwrotnie. Zawilgocona wełna i deskowanie przewodzi ciepło czyli ogrzewa dach co np. szybciej topi nad i pod oknem śnieg, lecz metr dalej i po bokach już nie, więc powstają progi z lodu i zastoiny stopionej wody. Oczywiście szlak trafia drewno. Trzeba połączyć obie szczeliny pod i nad oknem przez wycięcie otworów , zakrywamy je drobną siatką przeciw owadom a na to kawalek wygiętej blachy ( rozwiązanie Mistrza Jana, blacha np.z Alu na papę-pamiętaj -korozją bitumiczna) coś Ala wole oczko o wysokości 1-2 cm zamontowane na wkręty i uszczelniacz dekarski, zamontowane tak że powietrze może wentylować a skropliny nie wlecą pod deski na wełnę, są gotowe ,,grzybki’’ wentylacyjne stosowane np. w dachach kopertowych produkowane jako systemowe do pap , poszukaj w necie. Napisz jak długą masz połać i jak grube kontrłaty.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomraider
Witam.

Mamy dwie szczeliny wentylacyjne ; ,,połaciową’’ i ,,ociepleniową’’ do obu powietrze wpada okapem i wylatuje kalenicą, jak na drodze stanie komin, wyłaz , a najgorzej okno połaciowe to brak went.

To wiem :)

Trzeba połączyć obie szczeliny pod i nad oknem przez wycięcie otworów , zakrywamy je drobną siatką przeciw owadom a na to kawalek wygiętej blachy ( rozwiązanie Mistrza Jana, blacha np.z Alu na papę-pamiętaj -korozją bitumiczna) coś Ala wole oczko o wysokości 1-2 cm zamontowane na wkręty i uszczelniacz dekarski, zamontowane tak że powietrze może wentylować a skropliny nie wlecą pod deski na wełnę, są gotowe ,,grzybki’’ wentylacyjne stosowane np. w dachach kopertowych produkowane jako systemowe do pap , poszukaj w necie.

A'la wole oczko o wysokości 1-2 cm też nie da wymaganej szczeliny, bo musiałoby mieć metr szerokości, a więc tyle co okno :| Pomyślę jeszcze nad tym.

Napisz jak długą masz połać i jak grube kontrłaty.

Pozdrawiam

7 metrów połać, kontr. 25x60, łaty 40x60

Pomyślę jeszcze nad tym

Witam.

Przemyślisz i zrobisz jak trzeba, teraz przed montażem KG łatwiej wyciąć otwór w deskowaniu. Nie da się zrobić idealnie 200cm2/m, ale nie można nie zrobić nic. Jak wytniesz w desce wzdłuż jej brzegu prostokątną szparę szeroką na 3-4 cm , długą na 50 cm , zabezpieczysz otwór siatką na owady a na to ,,wole oczko’’ z blachy Alu uszczelnione silikonem dekarski to będzie dobrze. Problemem jest demontaż dachówek, jeżeli są przykręcone na wkręty. Do tego potrzebujesz pomocy i rady dekarza jak zdemontować dolny kołnierz. Prędzej czy później sumienie nie da Ci spokoju i ruszysz temat, znam Cię za dużo pracy ,kasy, godzin w necie, zbyt ,,zkrzywiony’’ technicznie by odpuścić. Ale gdyby jednak zabrakło czasu i chęci to zawsze są środki grzybo-pleśniobójcze a człowiek nie żyje przecież 200lat , do grobu nie zabierzesz. Kontrłaty dla połaci do 6m gr.25mm, do 7m gr.30mm + dachówka wentylacyjna między każdą parą krokwi w przedostatnim rzędzie.

Pozdrawiam

... Prędzej czy później sumienie nie da Ci spokoju i ruszysz temat, znam Cię za dużo pracy ,kasy, godzin w necie, zbyt ,,zkrzywiony’’ technicznie by odpuścić. ....

Nawiązujesz do wycinania skosów szczytowych na zapomniane ocieplenie? ... masz rację z tym powyżej :| Czasem przesadzam, bo zapominam, że

... człowiek nie żyje przecież 200lat , do grobu nie zabierzesz.

pozdrawiam :)

To ja napisze prosty sposób

kupuje się rurki instalacyjna pcv lub kanał płaski średnica lub wysokość może być ok 3 cm dajemy to pod deski a nad wełnę w rogu przy krokwi z jednej i drugiej strony całość można nawiercić ale już przepływ powietrza jest nie będzie to 200cm2/m.

Jeśli mamy za mały rozstaw krokwi to można zawsze nawiercić krokiew w dwóch miejscach podobnie jak to robi się w koszach czy krokwiach narożnych