BasH 12.06.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 .. ja też doczytałem (dla nieczających tekstów - kalio był dziś u mnie na budowie i przegadaliśmy układ kotłowni ) Ale przed boilerem dam jeszcze jakiś zawór - np klapowy w poziomie na tej miedzi - nie powinien wnieść dużego oporu, jak sądzisz? Czy bezpośrednio na tej gałązce przed pompą kolejny różnicowy/zwrotny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 12.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 1:1 - trzeba było odstawiać jeśli boisz się rozładowania to ok, ale klapowe to raczej do dużych średnic, lepiej zastanów się czy naczynie jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.06.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 jeśli boisz się rozładowania to ok, ale klapowe to raczej do dużych średnic, lepiej zastanów się czy naczynie jest dobrze Na razie zostawię - mam dość roboty, a podajnikowy nie przeciągnie mi temperatury. Jak będzie wolna chwila (po śmierci) wlutuję w gałązkę idącą na piętro. Póki co działa faktycznie tylko jako kompensacja rozszerzalności medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.06.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 update dla kalio: Rozmawiałem z innym hydrą - potwierdził poprawność montażu zaworu do góry nogami, a także sposób podłączenia naczynia wzbiorczego.O naczyniu rozmawiałem jeszcze dodatkowo z kierbudem i też potwierdził, że jest ok - ciśnienie, jeśli się pojawi, spokojnie wepchnie się powrotem i ucieknie przelewem wzbiorczego. To żaden opór, skoro przegrzana instalacja przy zamkniętym obiegu potrafi rozdymać piece... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 13.06.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Hehe no nie wiem mnie czegoś innego uczyli http://www.rakoczy.pl/img/zawory.jpghttp://obrazki.elektroda.pl/6255948600_1291666617.jpgA tu tak od serca kolorowo http://www.defro.pl/serwis/materialy/schemat-instalacji Co do zaworu to ok, ale te naczynie mhhhh, jak by tak było można to każdy by tak montował bo przecież to mniejsza strata ciepła. Ale aby Ci uświadomić to opowiem tak. zagotuje się woda (odstukac od pukać) pójdzie para do najlepszego miejsca - u ciebie bedzie to grzejnik w łazience -ile kocioł bedzie się gotować zanim para ujdzie na zewnątrz ??? W Twoim przypadku napełni się prawie cała instalacja parą, bo masz naczynie wzbiorcze wpięte na powrocie przed piecem, kierdub nie musi się znać na instalacji CO ale takie BYKI powinien wychwycić. Tak na dobrą sprawę to masz układ zamknięty - zawór 4d przełączy się na mały obieg i co wtedy?? Zrób fotke i napisz do defro zobaczymy co odpowiedzą. jeszcze to http://www.defro.pl/serwis/materialy/zawor4drogowyoraz http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2070-naczynie-wzbiorcze/ - doczytaj do końca Edytowane 13 Czerwca 2012 przez kalio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.06.2012 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 ale te naczynie mhhhh, jak by tak było można to każdy by tak montował bo przecież to mniejsza strata ciepła. Ale aby Ci uświadomić to opowiem tak. zagotuje się woda (odstukac od pukać) pójdzie para do najlepszego miejsca - u ciebie bedzie to grzejnik w łazience -ile kocioł bedzie się gotować zanim para ujdzie na zewnątrz ??? W Twoim przypadku napełni się prawie cała instalacja parą, bo masz naczynie wzbiorcze wpięte na powrocie przed piecem, kierdub nie musi się znać na instalacji CO ale takie BYKI powinien wychwycić. Tak na dobrą sprawę to masz układ zamknięty - zawór 4d przełączy się na mały obieg i co wtedy?? Zrób fotke i napisz do defro zobaczymy co odpowiedzą. Mam jeszcze założony zawór bezpieczeństwa powyżej pieca na obiegu bezpośrednim (gałązka z CWU) - ciśnienie będzie miało kolejną drogę ujścia, zawór 4d w razie wzrostu temp na piecu otworzy się siłownikiem, aby wypuścić nadmiar ciepła w obwód CO. Zresztą - ciężko zagotować wodę w podajnikowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 04.07.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Halo. halo, zyjesz??Jak tam piękna finalistka Top Model 2030? Już się urodziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 07.07.2012 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Hej Obszerniejsza relacja w niedzielę, jak pojadę robić obmiary pod kupno farb na poniedziałek. Ciężarówka ledwo zipie, ale ciągnie - lada dzień, lada chwila... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 08.07.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Oj jest co robić... Oj dokładnie,codziennie mi to chodzi po glowie i niewiadomo za co sie zabrac Pozdrawiam i powodzenia i na budowie i na porodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 09.07.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Napisz może coś więcej o piecyku. Jestem właśnie na etapie wyboru pieca i trafiłem na Defro AKU 2 . Wszystkie uwagi będą cenne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 09.07.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Pełen szacunek za wycinanie otworów w płytach na okna, normalnie profeska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.07.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Pełen szacunek za wycinanie otworów w płytach na okna, normalnie profeska Aj wiesz - jak robić to robić w miarę porządnie z nadzieją, że nie popęka za mocno. A nuż nawiedzi mnie Rom-Kon albo flashback i przynajmniej bie będą marudzić. Wziąłem do siebie twoje ostatnie uwagi i pozsuwałem profile na zejściu skosu i sufitu zmniejszając maksymalnie ich dystans. Dziś zrobiłem stelaż w przedostatniej garderobie - jutro biorę się za naszą sypialnianą, ale najpierw puszczenie wentylacji z kuchni i zrobienie lewych krokwi, bo znowu w koszu nie będzie do czego mocować profili w koszu (który robię "na prosto"). Napisz może coś więcej o piecyku. Jestem właśnie na etapie wyboru pieca i trafiłem na Defro AKU 2 . Wszystkie uwagi będą cenne. Pozdrawiam Za dużo nie napiszę, bo nie ma mrozów aby go pędzić. Wpadnij to pogadamy na miejscu. Nie masz daleko. Ma w miarę dużą komorę awaryjną, wygodny do czyszczenia, mocny tłok, spory zasobnik. Na razie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 11.07.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 W sumie to bym podjechał. Bo z tym piecem muszę już myśleć ostro. Zobaczę jak mi się tydzień ułoży i dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 11.07.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Ok - na priva prześlę ci namiary i nr komóry, bo nie wiem, czy nie wybędę nagle z ciężarówką do wyładunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 18.07.2012 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Witaj ziomalu. Nie znalazłem w dzienniku informacji więc mam pytanie do Ciebie odnośnie deskowania i papy. Jaką papę kładłeś na deskowanie u siebie? Stoję przed dylematem czy brać zwykłą na tekturze W400/1200 czy podkładową modyfikowaną SBS termozgrzewalną jak radzi Wilhelmi. Odnośnie termozgrzewalnej to mam upatrzoną albo na welonie poliestrowym albo na TKANINIE szklanej (to nie to samo co zwykły welon szklany). Tkanina jest kilkukrotnie bardziej wytrzymała na rozdarcie od welonu. Są papy SBS na tkaninie np G200 S3 do S4.Wiem, że np Netbet kładł zwykłą na tekturze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 18.07.2012 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Też kładłem zwykłą z posypką, ale lekko mi ją pofalowało po roku leżenia - przecieki były pojedyncze w miejscu kilku nietrafionych w deskę tylko przerwę między deskami papiaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 19.07.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Też kładłem zwykłą z posypką, ale lekko mi ją pofalowało po roku leżenia - przecieki były pojedyncze w miejscu kilku nietrafionych w deskę tylko przerwę między deskami papiaków. Odnośnie przecieków - na pewno będę smarował wszystkie łebki papiaków lepikiem na zimno podobnie jak kontrłaty z boku aby woda nie podsiąkała pod nie. Zobaczymy jaki efekt będzie. Jeśli nie masz jeszcze dachówki to polecam posmarować bo warto. 2 wiadra po 18l to około 200zł. Nasz MISZCZU Netbet smarował. Papiaków ocynkowanych 6kg kupiłem przez neta podobnie jak wszystkie inne gwoździe - płaciłem 5-7zł za kg (do więźby pierścieniowe). Myślę że wystarczy. Edytowane 19 Lipca 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 19.07.2012 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Wiem, że smarował Ja już mam od marca dachówkę, ale wcześniej obleciałem po dachu i uszczelniłem wszystkie uwidocznione od środka przecieki. Chciałem mimo dachówki z wysokimi zamkami mieć szczelne dolne krycie. pozdro z tucholskiego szpitala - trzecia córa od 24h na zewnątrz Ciężarówka wyładowana - parametry 3700/57 Słodziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Trzecia córa, powiadasz?.... No tak. Wszystko się zgadza. Ty z "branży", a mikrofale dziurawią... Gratulacje! J. (co pracował jedynie z dość konkretnym pasmem mikrofal, który nie dziurawi, a wręcz przeciwnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.07.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Gratulacje... pozdrowienia dla "już nie ciężarówki" i całusy dla córci.. zdrówka życzymy.. oh to teraz zastój chyba będzie na budowie.. mi mąż i mama przez prawie miesiąc pomagali, bo jednak po cesarce nie mogłam dźwigać a synek (wtedy 1,5 roku) także wymagał uwagi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts