Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zamierzam za bardzo nią sterować, bo głównie ma eliminować chłód na kaflach na korytarzu + łazienki. Będzie ograniczenie temperatury na powrocie podłogówki, a główna moc ma iść w kalafiory z termostatami. Drabinki w łazienkach i grzejnik w garażu bez termostatów, zawór czterodrożny. piec na początek - wszystkożerny.

Będzie ograniczenie temperatury na powrocie podłogówki, a główna moc ma iść w kalafiory z termostatami

Witam.

Temperaturę na powrocie z podłogówki najtaniej ograniczyć zaworem rtl , choć są opinie że w praktyce rozsądne-skuteczne zastosowanie ogranicza powierzchnia do 12m2. kalafiory z termostatami wspomagane podlogówką , tak trzymaj.

pozdrawiam.

Ta korytarzowa podłogówka to bardziej jako taki mini akumulator ciepła - jak piec z małym ładunkiem wygaśnie aby trzymała nieco ciepła w płycie - duży korytarz jest wzdłuż całego domu, więc liczę na pomoc podłogówki w spowalnianiu wychładzania.

Witam.

Tylko pamiętaj o zaworze zwrotnym za pompą ładującą zasobnik CWU, inaczej ,tak jak teraz masz, kalafiory ( i podłogówka) spowodują mini klejnoty (jak u kaczki) przy rannym myciu zimną wodą. ;)

pozdrawiam.

ps. pomysł z korytarzem niezły.

No właśnie zadziwiająco dobrze mi idzie, co prawda z fi 20 ale ogólnie - po zgrzaniu zgrzelina wręcz idealna, nie mogę pieroństwa za nic rozerwać, złamać, rozebrać. Skręcałem w imadle z żabką, rzucałem o ściany, jeździłem samochodem po tym, waliłem młotkiem i nie chce się rozszczelnić, a przekrój w świetle bez zmian :| Czyli w sumie nie takie złe to pepe.

....nie mogę pieroństwa za nic rozerwać, złamać, rozebrać....

witam.

Daj starszemu dziecku do zabawy, zaraz popsuje. Nie da rady? To niech żonka się z nim razem pobawi, razem napewno dadzą radę, kobity wszystko potrafią popsuć nawet metalową kulę, a jak nie popsuć to przynajmniej zgubić.

pozdrawiam.

Witam,

Czy na filarze podtrzymującym strop nad wejściem i tarasem nie będzie się tworzył mostek termiczny? Czy ktoś już rozwiązał problem mostków w takim miejscu?

Pozdrawiam

Krzysiek

PS. Ja właśnie czekam na pozwolenie na budowe. Projekt: m02a(L).

Na pewno będzie to miejsce o większym wychłodzeniu - jeśli się chce mocno energooszczędnie to bierze się sześcian : )

Ja obkładam słupy izolacją, na to tynk. Niestety nie da się go zaizolować tak dobrze jak resztę ścian (2x 15 wystające na słupie o pewnej grubości wynikającej z obciążeń byłoby kuriozalne...)

Witam.

Zauważyłeś że jakoś po zapytaniu NETbeta o C.O. najlepszy doradca od megagramów nawet nie ,,pisnął słówka'' chociaż był on-line. Tak zawsze jest jak kończy się teoretyczne bicie piany a zaczynają pytania o konkretne rozwiązania.

pozdrawiam.

ps. swoje skille uzupełnij o: grafik - wizjoner regipsotrzymacza i malarz - poltrecista naturalistycznego szkicu ,,Matka Dyrektorka w wannie a NETbet na tronie" a martwa natura- ptaszysko na dachu. :)

Wiesz co - podoba mi się Twoja finezja a'la walec drogowy - powoli a drąży temat i konkretnie wykańcza. Nie omieszkałem sprawdzić statutu online wyżej wymienionego :) Podłogówke jest o'key ale jako uzupełnienie przy stałopalnych. Nie dam się inaczej przekonać. Ewentualnie stałopalny + bufor (=drogo). Ja jestem, pomimo fachu nowoczesnego - IT, konserwatywny - kalafiory + trochę podłogówki. Czuję jak to działa na co dzień....