Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Priorytety są dokładnie takie, jak napisałeś.Czyli instalacja ewoluuje ]

Witam.

Właśnie tak, żeby grawitacja miała łatwiej do pompy (powrotu CO) daj równolegle zawór różnicowy , ale trzeba dokładnie sprawdzić czy pódzie poziomo czy ,,do góry nogami" bo choć niektórzy producenci deklarują że tak, to część się nie otwiera poza pionową pozycją( temat opisany na paru forach np.info-ogrzewanie). Zk zbędny, każdy rozdzielacz i pompa ma dwa swoje.

pozdro

ps. trzeba pamiętać że drabinki są ładne i estetyczne ale : A)prawie wcale nie grzeją łazienki bo zawsze z przyzwyczajenia( trzeba nie trzeba) wiesza się na nich ręczniki, B)mają tendencję do zapowietrzania się więc dobrze w niewidocznym miejscu( np.gdzieś gdzie idą rurki na piętro) powyżej drabinki na zasilaniu dać odpowietrznik automatyczny.

pozdro.

Dziękuję pięknie za wszelkie porady - są bardzo cenne.

W jaki sposób sugerowałbyś wykonać podejścia pod te drabinki?

Planowałem kotłownię zrobić na stali skręcanej (prawdopodobnie będę miał grzejniki aluminiowe, stąd chęć minimalizowania ilości miedzi w instalacji), ale nie uśmiecha mi się robienie podejść pod drabinki stalą. Biorąc pod uwagę umożliwienie grawitacji pex 16 jako podejście odpada. Co zatem w zamian?

Dziękuję pięknie za wszelkie porady - są bardzo cenne.

W jaki sposób sugerowałbyś wykonać podejścia pod te drabinki?

Planowałem kotłownię zrobić na stali skręcanej (prawdopodobnie będę miał grzejniki aluminiowe, stąd chęć minimalizowania ilości miedzi w instalacji), ale nie uśmiecha mi się robienie podejść pod drabinki stalą. Biorąc pod uwagę umożliwienie grawitacji pex 16 jako podejście odpada. Co zatem w zamian?

Witam.

Wrzuć rzut parteru i piętra z zaznaczeniem kotła , zasobnika cwu, kalafiorów , prześć przez strop itp. to nie będzieli pisać po próżnicy.

pozdro.

ps. grawitacja głównie zależy od różnic temp i wysokośći , opory przepłwu w pex są małe( bo gładkie i brak kolanek), pex 16(fi 14wew) to odpowiednik 3/8 cala stalowej( ok,fi 13 wew) i takie zdaża się widzieć w starych działających grawitacyjnych istalacjach więc od razu je nie dyskwalifikowałbym, natomiast w poziomo położonej podłogówce na grawitacje nie ma szans nawet przy pex 22.

Wrzuciłem wszystko do dziennika...

Witam.

Grawitację na parterze: zasobnik CWU, kalafior w garażu, kalafior w klatce schodowej ( na ścianie z kotłownią w połowie wysokości klatki schodowej)

Grawitacja na piętrze: łazienka na ścianie z garderobą ( np.na sedesem) , w garderobach w pokojach dzieci( kalafior wpuszczony w ściankę działową lub zamontowany w obudowie po stronie garderoby u dołu z kratką nawiewową i u góry z nawiewem ( oczywiście grawitacyjnie. Dzieci jak troche podrosną to większość czasu w domu będą przebywać w swoich pokojach , warto je dogrzewać , sami do sypialni zachodzimy na czas spania więc dopiero wieczorem odpalać całe ogrzewanie piętra.

Przejście przez strop lepiej dać po lewej stronie komina, rura 2 cale wzbiorcza nie wypadnie na skosie, naczynie wzbiorcze w garderobie , na rurze wzbiorczej trójnikiem odgałęzić grawitację na piętro, powrót PP. Niezabudowane rury prowadzić po lekkim wzniosie( zasilanie) i ze spadkiem ( powrót) na ścianach garderób w których nie będzie ich widać. Jutro coś narysuję.

Pozdro.

ps. masz idealne warunki do rozprowadzania i ukrywania rur, warto od razu przemyśleć ZWU i CWU.

Witam. kalafior w klatce schodowej ( na ścianie z kotłownią w połowie wysokości klatki schodowej)

Nie myślałem o nim ale w sumie dobry pomysł na lekkie grawitacyjne dogrzanie całej góry.

Przejście przez strop lepiej dać po lewej stronie komina, rura 2 cale wzbiorcza nie wypadnie na skosie, naczynie wzbiorcze w garderobie

Jest tam szach niezabudowany pozostawiony głownie na pion kanalizy, ale inne rury też tam się zmieszczą.

To ta lewa czerwona kropa nad zasobnikiem.

http://images37.fotosik.pl/653/04b0780a59e10875.jpg

o tu:

http://images8.fotosik.pl/1391/fe9067c4489ed3d3.jpg

Jutro coś narysuję.Pozdro.

Super. Dzięki!

pozdrawiam!

http://images8.fotosik.pl/1391/86b572988733cf12.jpg

Witam.

Najpierw koncepcja co do grawitacji:

Na parterze podłogówka w korytarzu ( przeciągi i szybkie zmiany temperatury) ze względu na bezwładność słabo działa więc można dać dodatkowo kalafior( normalnie zasilany z pompy) w korytarzu. Na spoczniku klatki schodowej, po lewej stronie ( nie widać od razu z dołu) dać kalafior(grawitacja), ten załatwi ogrzewanie korytarza piętra.

Na piętrze: Kalafiory w sypialniach dzieci pójdą grawitacyjnie jak z szachu koło komina poprowadzisz rury ze spadkiem a nie podłogą (na ścianie kolankowej) potem szczytową , wewnątrz sypialni na odcinku jakiegoś metra schować(wkuć) w ścianę ( rure pp czy alu pex nie trzeba ocieplać, więc nie będzie taka gruba do ukrycia) , Kalafior w łazience musiałby być na ścianie działowej na której jest komin, wtedy rury pójdą wewnątrzgarderobą , w łazience wystawisz tylko króćce do przyłączenia.Reszta rozwiązań tak jak masz

Przemyśl takie rozwiązanie bo jest korzystne, grawitacja jest regulacją analogową i jak jest sprawna instalacja CO to działa bardzo dobrze i tanio i się samoreguluje. Dzieciaki będą przesiadywać w swoich pokojach na górze, warto tanio i prosto im dogrzac pomieszczenia wiosną i jesienią. Napisz jakie masz przemyślenia i co planujesz ,jakie masz pytania , a wtedy skupimy się na rurach.

Puzdro.

PS. układ łazienki aż prosi się by spłuczkę i stelarz zamontować wewnątrz garderoby, masz wtedy w łazience prostą=elegancką ścianę z przyciskiem i sedesem a nie wielki okafelkowany prostopadłościan ( zakrywający zreszta dostęp do spłuczki przy ewent. naprawach) jak wszyscy

PS. jeżeli zdecydujesz się na proponowane rozwiązania piętra to rozdzielacz dla piętra wcale nie jest potrzebny, jak już ( dla środkowej sypialni i podłogówki łazienki) to można śmiało go zamontować u góry w kotłowni co bardzo uprości montaż i regulację.

Rysunek1.jpg

Rysunek2.jpg

Jeśli chodzi o korytarz to zostawiam na nim dwa pola podłogówki - nie chcę za bardzo grzać wysokotemperaturowo tego molocha, bo i tak większość ciepła uciekałaby na piętro pobliską klatką schodową. Kalafior i podłogówka będzie tylko w wiatrołapie.

Przewymiarowane kalafiory po lewej stronie parteru mają wymuszać ruch powietrza pod płytą tarasową. Podłogówka zapewni lepszy komfort dla stóp. Pomysł z kalafiorem na spoczniku jest niezły - muszę pomierzyć, czy nie przeszkodzi mi wymiarowo w noszeniu większych rzeczy na piętro.

Co do grawitacji dla dzieciaków - fajny pomysł, tyle że w garderobach wówczas musiałbym puścić rury po ściance kolankowej (nie mogę wkuć - stolce i zbrojenie) i zabudować KG .

Co do górnej łazienki - pomysł ze schowaniem stelaża jest ok, ale co z przestrzenią nad nim - zabudowywać całość kg? Tam gdzie umieściłeś stelaż chciałem aby ścianki działowe na rogach były związane, aby je usztywnić.

Na ścianie z kominem miała być umywalka na stelarzu a pod skosem pralka - planowałem tak pod kątem bliskości pionu kanalizacyjnego i wody - bliskie podejścia.

Co do grawitacji dla dzieciaków - fajny pomysł, tyle że w garderobach wówczas musiałbym puścić rury po ściance kolankowej (nie mogę wkuć - stolce i zbrojenie) i zabudować KG .

Co do górnej łazienki - pomysł ze schowaniem stelaża jest ok, ale co z przestrzenią nad nim - zabudowywać całość kg? Tam gdzie umieściłeś stelaż chciałem aby ścianki działowe na rogach były związane, aby je usztywnić.

Na ścianie z kominem miała być umywalka na stelarzu a pod skosem pralka - planowałem tak pod kątem bliskości pionu kanalizacyjnego i wody - bliskie podejścia.

Witam.

Ggrderoby u dzieciaków same się nie ogrzeją ,kładąc odkryte rury ( może tylko powrót) wyrównasz choć trochę tem, inaczej wiecznie będzie zaciągać chłodem i kurzem z garderoby na pokój. Półki czy szafy i tak chyba ustawisz od strony ścianki kolankowej , inaczej nie doidziesz wygodnie do nich i nić wygodnie nie wniesiesz czy wyniesiesz. Tak czy srak można rury pex czy PP zasłonić meblem lub ragispem( wkońcu coś tam dasz.). Pomyśl o wentylacji tych dwóch pomieszczeń przy wykorzystaniu garderób.

W łazience kalafior można dać na ściance kolankowej (niski ale szeroki) zaraz przy ścianie z kominem, stelarz i spłuczkę można śmiało zrobić samemu, paru moich znajomych już skorzystało z takiej opcji i każdy chwali że tanio i ładnie. Rozrysuj łazienkę na górze z podaniem wymiarów i grubości ścian i położeniem wanny,sedesu,umywalki,pralki itp. to narysuję Ci jak to można prosto i tanio zrobić, sam u siebie w bloku sobie zrobiłem i super działa wiele lat.

pozdro

ps. jak masz czas i ochotę to szczegóły można omówić kiedyś na skype.

Wstępnie mam taki pomysł na rozłożenie. Małżonka chce wannę zintegrowaną z prysznicem (taka obudowana wanna), na kominie będzie ścianka BK i na niej (pewnie na stelażu umywalka. Pomysł z przestawieniem ubikacji niezły, ale może być trochę ciasno dla facetów : )

http://images50.fotosik.pl/702/f462070b6b8119a8.jpg

Witam.

Pewnie już masz przemyślane ale aż korci przedstawić koncepcję ,znajomi dokładnie tak maja i wyglada to w realu bardzo fajnie i jest bardzo praktyczne.

Więc pod skosem wanna, w kącie prysznic ( można kabinę 90x90) , pralka ( ja mam tak schowana 40cm głębokości w mebelku )w szafce czarnej lub tej z umywalką wpuszczana w blat ( mebelek sam tanio zrobisz, fronty w dużym wyborze, wyjdzie taniej i lepiej niż gotowa ze sklepu) ,pod ścianą ( z sypialnia dziecka) w zabudowie sedes i bidet. Odpływ z sedesu idzie za wanna. Taka kompozycja wygląda zgrabnie , pomieszczenie się optycznie powiększa, jest praktycznie na blacie umywalki pozrzucać ciuchy wziąć krótki szybki 15 min przysznic , a od czasu do czasu wygrzać się w wannie. Przemyśl.

Pozdrawiam.

PS. blat i wpuszczana umywalka są bardzo praktyczne i eleganckie.

Rysunek3.jpg

Podobnie miałem w oryginale projektu, ale żonce zmieniła się koncepcja i chce tylko zabudowaną wysoko wannę, która nie wejdzie pod skos.

Na szybki prysznic mamy dolną łazienkę lub przeskoczenie przez próg wannoprysznica i prysznicowanie się pod deszczownią. :)

Podobnie miałem w oryginale projektu, ale żonce zmieniła się koncepcja i chce tylko zabudowaną wysoko wannę, która nie wejdzie pod skos.

Na szybki prysznic mamy dolną łazienkę lub przeskoczenie przez próg wannoprysznica i prysznicowanie się pod deszczownią. :)

Witam.

W takim razie na kalafior z grawitacja zostaje ścianka kolankowa ( niski i szeroki dosunięty do sciany z kominem ) zawsze można z tyłu łazienki suszarkę z praniem postawić obok takiego kalafiora.

pozdrawiam.

Czyli coś takiego ? Wanna z parawanem i deszczownicą na jednej ścianie ; wc , bidet , 2 umywalki na drugiej i część magazynowo-blatową z miejscem na pralkę - pod skosem

DSC00353..jpgDSC00366..jpgDSC00358..jpgDSC00361..jpgDSC00355..jpg

Witam.

Przy montażu stelarza sedesu do ścianki 12 z BK dobrze zwrócić uwagę na:

1. zaraz za sedesem musisz dać kolano i rurę 110 + grubość stelarza+ repis+ kafel = tyle będzie Ci wystawać od ściany prostopadłościan zakrywający całość.

2. najważniejsze jest mocowanie do podłogi, tam będą największe siły, warto dać ze 4 wkręty, śruby itp.

3. Mocującą sedes śrubę M16 (chyba) zafiksować na stelażu dwoma nakrętkami B (żółte) i mocować do ściany , nakrętki i sztywność stelarza zapobiegnie ,,wyrywaniu’’ śrub ze ściany z BK.

4. W pkt A od korytarza , dać zakonserwowane kawałki blachy, płaskownik itp. by rozłożyć siły wyrywające na większą powierzchnię, śruby z łbem stożkowym wpuszczonym w blachę i całość wpuszczona i wklejona klejem w ścianę z BK.

5. do zasilania spłuczki poprowadź bezpośrednio ( ze śrubunkiem)PP bez wężyka bo te lubią po 10 latach strzelić

6. Wiedząc jakie przyjdą na to kafle rozplanuj wymiary obudowy by nie wyszło ci np. 10 całych kafli i 2 cm pasek i kulawo to wygłąda, lepiej 9 całych i ostatni lekko ucięty od ściany.

7. Kafle narożne można szlifować i kleić na styk i elegancko to wygląda na połączeniach, niestety, lekie niechcący puknięcie( na takich obudowach zwykle żonka stawia jakies ozdoby, często ze szkła czy innych twardych materiałów itp.) wykrusza taki róg więc lepiej dać listwy plastikowe.

8. mająć wybór w stelarzach wybież taki z masywniejszą ramą, ocieploną styro spłuczką(wykraplanie-roszenie), 2 funk przyciskiem( musi być duży, przez mały-zgrabny nic za 10 lat nie maprawisz w środku bez rozwalania całości bo Ci się łapy nie zmieszczą), z matą pożlizgowo-wygłuszającą przy siadaniu trzeszczenie sedesu o kafle, jak jesteś przezorny to kup od razu(chociaż zapytaj) o zestaw uszczelek do mech napełniania i uszczelkę główną w zaworze spustowym ( jak ta nie trzyma to masz wiecznie zółtą wnerwiającą smugę na sedesie) , spawdż tą co teraz masz , spuść wodę i po 10 min połóż np.niebieską serwetkę na część którą spływa woda, szczelna? Jak znam życie to mało kiedy i mało u kogo.

Pozdro.

ps. jakbyś się zdecydował na montaż sedesu na prostopadłym do osi wanny kawałku ściany ( zaraz przy umywalce) to stelarz można zrobić samemu a spłuczkę i resztę dać w garderobie obok komina.

Rys.jpg

Edytowane przez tomraider