Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mógłbyś rozwinąć swój pomysł?

Witam.

W drzwiach każdej sypialni do garderób u dołu kratka lub ze 4 kółka wentylacyjne , sypialnie 2/4 połączyć zabudowaną dołem (w ścianie kolankowej łazienki) rurą prostokątną z garderobą 2/6, powietrze np. z okiennych nawietrzaków ogrzane kalafiorem po nagrzaniu pokoju i stygnięciu opadnie i przez otwory drzwi garderób ( rurą przez łazienkę) poleci (ciąg grawitacyjny w zimie,wentylator latem) do garderoby 2/6 a z niej swobodnie już bez rury do kratki wentylacji w ciągu kominowym. Można to wszystko oczywiście zrobić nad sufitem ale wtedy pomimo ocieplenia będzie problem z wykraplaniem wody w rurze(pleśnie ) i możliwym zalewaniem kratek i ścian , poza tym kratki u góry zabierają nagrzane powietrze a to żadna ekonomia.

Szczerze - nie powiem ci, bo zamówiłem sobie rozdzielnicę i kable przez mojego ojca u jego znajomego elektryka, a Tata załatwił i nie chciał ode mnie kasy mówiąc, że to prezent dla nas :) Taki golf kosztuje około 400. Trochę tańszy od legranda tx ekinoxe.

Swoimi kanałami kupiłem w tym tygodniu wyposażenie rozdzielnicy - esy, przepięciówki, porażeniówki, apf, fr, grzebienie, puszki podtynkowe wyniosły 1600. Brakuje jeszcze kilku drobiazgów - jak skompletuje to pokaże w dzienniku. pozdrawiam

aha. Pytałeś jakie kable. Wstępnie mam 400m 3x 2.5, 100m 3x 1.5, 100m 4x1.5, 50m 5x 2.5.

• 2 weeks później...
Pewnie czuję się na drabinkach, stopniach, kratownicach, ale jak wlazłem na 45stopniowy skos po deseczkach i zaczęło konkretnie wiać to zrobiło jednak wrażenie - żadna tragedia, ale nowe doświadczenie :) W zeszłym roku jak jeszcze nie było deskowania to śmiało biegałem dookoła po płatwiach i jętkach - zima resetuje : )

Strecz jest taniutki i wygodny do rozwijania, sam się czepiał wszystkiego, więc był używany co chwilę do jakiś zabezpieczeń. W szalunku ma tą zaletę, że łatwo wyciągać dechy bez ich uszkadzania no i bez niszczenia drewna przez mleczko cementowe.

ps.

do rozwijania strechu zrobiłem takie urządzonko - zakrętka od słoika nabita na trzonek od połamanej łopaty do śniegu. Jeden leci przodem rozwija, drugi tackeruje. Po zalaniu i wyjęciu desek z ziemi wyczyścić i zesztaplować - niech schną - szanować materiał :)

rozwijaczka-stretch.jpg

Edytowane przez BasH

Mam już standard 30mA. Gniazdka tylko dla pralki i poza strefą niebezpieczną dla ładowarek do szczoteczek do zębów :) Ciepłego elektrycznego nawiewu na klejnoty podczas skupiania się nie planuję, a zresztą ja bez różnicówek wytrzymuję porażenie. :) Raz mnie strzeliło z uszkodzonego obwodu, gdy gołym lewym kolanem dotykałem kaloryfera a prawą ręką złapałem fazę z uszkodzonego przewodu... (oczywiście nie u mnie :) )

Sprzataj inwestorze, sprzataj:) Strop po rozszalowaniu super, my to chyba z miesiac swoje lawy bedziemy rozszalowywac:)

Eeeetam - ze śwagrem jedno popołudnie i szalunki były rozszalowane. A było tego ze 100 mb x 2.

Bash powiedz, montujesz bramę garażową przed wylaniem podłogio właściwej... Stelaże montujesz do wysokości tej podłogi?

Mam wyznaczony poziom podłóg na gotowo i tego się trzymam i z balkonowymi i z bramą garażową. Z wylewkami się uceluje :) Przyjmuję wylewkę na 7 cm (+izolacje) Montuję bramę przed wylewkami, bo chce mieć całą budowę zamkniętą przed włożeniem miedzi (instalacje) - a po drugie będę miał komfortowe warunki do pracy (przewiewy).

Edytowane przez BasH

Witam, bo mnie jeszcze tutaj nie bylo, a mialam zamiar...:cool:

Widze, ze jestesmy na podobnym etapie, tylko, ze my mamy juz podlogowke:P

Domek prezentuje sie pieknie...ciekawe jak bedzie wygladal z dachem, oknami, drzwiami.... :popcorn:

Bede zagladac i podgladac, bo u mnie jak dach poloza w tym roku to moze jeszcze zdecydujemy sie na okna i finito na ten rok, trzeba bedzie dalej odkladac kasiurke ehh...