Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :) Przyszedłem z rewizytą. Kiedyś oglądałem już Twój dziennik. Widzę, że bardzo dużo pracy włożyliście ze Starszyzną - specjalnie napisałem z wielkiej litery :) Oszczędności bardzo duże i masz pewność, że zrobiłeś porządnie, co do mm prosto.

Pozdrawiamy

Agata i Klaudiusz

witam :)

gratuluję postępów w budowie no i własnych umiejętności - bezcenne :cool:

my jesteśmy dopiero na początku " zabawy" ; chcielibyśmy postawić blaszak ale nie na wylewce tylko coś w ten deseń jak u Ciebie - z gotowych elementów; czy mógłbyś wyjaśnić co wykorzystałeś ( czy są to krawężniki? ) , czym impregnowałeś, no i czy nie przeszkadza, ze jest to dosyć wąski fundament.

pozdrawiam

Witam.

Teść wymieniał płot - wykorzystałem jego stare betonowe słupki - pomimo tego, że są wąskie sprawują się ok. Ubite podłoże, wypoziomowane, pomalowane askowilem i na to papa. Grunt aby fundamencik był dość ciężki - blaszak ma 4 kotwy bite w podłoże + sporo kołków przez konstrukcję w fundament. Jeśli nie miałbym tych słupków - robiłbym z betonowych bloczków fundamentowych - w miarę tanio i solidnie.

blaszka.jpg

ewanz, u nas są stare płyty chodnikowe a do nich przywiercony blaszak. Płyt jest chyba z 10, więc na pewno nie poleci. Nie macie żadnego dojścia do takich elementów? Producent blaszaka zaproponował żebym wkopał jakiś kamień na pół metra w ziemię i drutem przywiązać do garażu. Ale dla mnie to raczej mogło wszystko polecieć jak drut byłby lichawy...

Witam

BasH, szacun wielki, po dachu skaczesz jak @ ;) trza mieć odwagę, na etapie więźby też wlazłem na kalenice pomóc przy montażu płatwi, ale po deskowaniu to już się nie odważę :D .

Gratuluję postępów, w domku ścian przybywa, kiedy planujesz zamieszkać?

Ja dziś kleiłem paski styro na dechy, zapewnienie szczeliny wentylacyjnej między wełną i deskami, fachowcy nie chcą się z takimi drobiazgami piep....yć, mają rozciągnąć sznurki, paski styro będą dodatkowym zabezpieczaniem

pozdrawiam

TINEK

Planuje przeprowadzkę latem 2012, ale jak wyjdzie to zobaczymy. W środę zamykam oknami, wtedy biorę się za instalacje el. i kanalizę na piętro - równolegle ścianki działowe. Na początku lipca tynki, izolacja podłóg, potem CO i woda, wylewki.

Z tematów dodatkowych, które muszą być wykonane, a nie są 'fajne' to czeka mnie izolacja wanny w tarasie nad jadalnią i salonem oraz skończenie i obłożenie komina...

Jak Cie zobaczylam na tym dachu to od razu lapy zrobily mi sie mokre, jakis lek wysokosci chyba mam:)

Co do betuniary jednak jechanie co chwile z zaprawa to masakra i hardcore w jednym i tylko dla takich twardzieli jak NetBet, przekonalismy sie sami Ja mieczak jestem i na reszte sciagam betuniare.

Jak Cie zobaczylam na tym dachu to od razu lapy zrobily mi sie mokre, jakis lek wysokosci chyba mam:)

Spoko - po trzecim razie oswoiłem się ze skosem i latam już prawie tak pewnie jak po swoich masztach :)

Co do betuniary - mussss! Szkoda czasu na ręczne mieszanie. Ja kupiłem i maszyna nie próżnuje - obleciała i moje SSO (fundamenty, 1 warstwy, nadproża, górne wieńce!), i u teścia jako mieszaczka podsypki pod polbruk, czeka ją mój płot i pewnie jeszcze wiele mieszania - nie wyobrażam sobie ręcznie.