Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

ooooo Alarma widze :D:D:D

nom te okienka dodaja juz tego "uroku" domkowi... pewnie serducho sie raduje co? u mnie by tak bylo:D

budujesz sie pod lasem...to po budowie jak przyjdzie wam zamieszkac w waszym gniazdku, bedziesz mial gdzie skakac jak ten jelonek.... juz nie po dachu a np po drzewkach lub biegac po runie lesnym :D

sama przyjemnosc przy lesie ale tez i pewien minus... komary! my mamy dom przy lesie ehhh nie daja zyc latem,ale co tam...zabije sie jednego to reszta pojdzie na jego pogrzeb i spokoj :p:lol2::lol2:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nom te okienka dodaja juz tego "uroku" domkowi... pewnie serducho sie raduje co? u mnie by tak bylo:D

No ba - pewnie!

przy lesie ale tez i pewien minus... komary! my mamy dom przy lesie ehhh nie daja zyc latem,ale co tam...zabije sie jednego to reszta pojdzie na jego pogrzeb i spokoj :p:lol2::lol2:

Też to już zauważyłem :/ Nie tylko komary ale sporo innego robactwa - niektóre gatunki robali to pierwszy raz w życiu widziałem. A bywały i sarny i dzik i lis.

Załozysz sobie siatki w oknach...

Na dzika kupisz flintę:) bedziesz miał dziczyznę na kolację...

Bedzie dobrze... jak Ci dzieciaki poprzynoszą żuków majowych...

Sama przyjemność...

Mi osobiście robale nie przeszkadzają, fajnie podględa się ich życie...

A jeszcz jak można wykorzytać ich obecność, żeby warzyw nie pryskać, itd...

...robale ... A jeszcz jak można wykorzytać ich obecność, żeby warzyw nie pryskać, itd...

A to ciekawe... Rozwiń myśl, bo nie wiem jak mogę wykorzystać mnogość gatunków wędrujących po moim gruncie : ) Fotki zawieszeń bram (mojej i teścia) prześlę ci w weekend, bo dziś nie zdążyłem porobić. Kablowałem dalej czujki.

CZeść,

Już rozwijam, są takie muchy wielkości osy, tylko chudszy i czałkowicie czarne - łowiki -

jak złapię u siebie na działce, to zrobię zdjęcie... I te muchy to prawie jak amerykańskie apacze wyglądają, a żarłoczne to niesamowicie... Latają sobie patrolując teren, łąki, skraje lasów... I każdego komara, muche, a nawet osy potrzfią przechwycić... Są też robale z rodziny biegaczowatych, te to mają dynamit w nogach zasuwają jak rakieta... Nie które z nich są kolorowe jak tęcza... Czym to sie zajmuje, a biega po terenie i zrzera wszelkie dziadostwo...

Inne opowieści później...

Teraz brama...

Dzięki za zdjęcia, i już widzę, że bedę musial grono prosić o pomoc - sugestię...

W garażu u mnie sufit będzie pod skosem, podwieszany do krokwi dachu...

Różnica między jednym końcem do drugim ok. 2,0m.

Jak będę na budowie, to machnę zdięcia... będzie o czym pomówić...

Inż. --

Zwiesisz na 4-rech kątownikach prowadnice (dwa krótsze od strony ściany, dwa dłuższe o te 2 metry), miejsca powyżej mocowań do prowadnic wzmocnisz trzema poprzeczkami (takie zet powstanie), od strony ściany usztywnienie między murem a prowadnicą (po lewej patrząc z wnętrza twojego garażu na otwór).

Ja też będę miał pytania - jaki konkretnie zestaw WC podtynkowy polecacie do zalania wylewką (najlepiej jeszcze dziś chciałbym zamówić chociażby na alledrogo - nie mam na działce toitoiki :/ ) a drugie pytanie będzie w dzienniku, jak zrobię fotę na budowie aby zwizualizować problem.

Żonka zapragnęła mieć jednak dwie umywalki w górnej łazience (dwie córy) - pech chce, że jedyne miejsce gdzie można je jakoś rozsądnie umieścić jest na ścianie przeciwnej od miejsca wyprowadzenia pionów kanalizacyjnych. Opcje:

a) podkucie trochę nadbetonu na terrivie i puszczenie rury 50 na płasko częściowo w stropie, częściowo w styro (2cm) i częściowo w górnej wylewce (będzie trzeba kombinować z podłogówką)

b) objechanie na około (bruzdą) przez ściankę kolankową i ścianę oddzielającą od pokoju - problem - jest ona z suporka 12 a rura ma 5. Nie zawali się?

Edytowane przez BasH

Też myślałem o tym żeby bezpośrednio podwiesić konstrucję bramy do krokwi, ale...

Szkoda zrobiło mi się takiej przestrzeni nie do wykorzystania....

Więc powoli zaczyna dojrzewać koncepcja żeby zbudować ramę z drewna,

do niej podwiesić bramę... a nad nią zbudować składzik na wszelkie przydasię... nawet kajakiem będę mógł tam zaparkować...

Jak wkleję foto, to zapraszam do mnie o koment...

Teraz co do Twoich pytań...

hm nie wiem po co chcesz zalewać zestaw podtynkowy wylewką, skoro bezprobemu przykręcisz go do podłogi...

Pytanie drugie...

Ściana sie nie zawali, oczywiście mówisz o bruździe na całej jej długości?!

Mam nadzieję, że przewiązujesz ścianki działowe z nośnymi... stosujesz jakieś płaskowniki lub pręty....

Rurę kan puściłbym po obwodzie pomieszczenia, jak się uda to w grubości styro i wylewki...

Nie wiem czy da sie tak prosto pojechać z tym kuciem w stropie...

A w wypadku jakiejś nie szczelności łatwo będzie znaleść...

Jak się zdecydujesz to polecę jeszcze zrobienie rewizji powyżej posadzki a przed podłączeniam podejści do umywalek...

Jak coś sie zablokuje nie będzie trzeba rozbierać umywalek tylko odkręcisz korek, wsadzisz co trzeba zrobisz co trzeba i gra...

Inż.

Też myślałem o tym żeby bezpośrednio podwiesić konstrucję bramy do krokwi, ale...

Szkoda zrobiło mi się takiej przestrzeni nie do wykorzystania....

Straciłbyś tylko kilka centymetrów kwadratowych zajmowanych przez pionowe kątowniczki przymocowane do solidnej więźby. Nie widziałem u ciebie fotek z garażu, więc na razie dywaguje. Wrzuć u siebie foty.

Teraz co do Twoich pytań...

hm nie wiem po co chcesz zalewać zestaw podtynkowy wylewką, skoro bezprobemu przykręcisz go do podłogi...

Aby nie latać za potrzebą do lasu? Teraz jestem prawie codziennie na budowie chociaż na godzinkę i kibelek by się przydał - chciałem już go na gotowo osadzić, nawet na czas robienia wylewek i tynków - nie chciałbym go już wyjmować niepotrzebnie.

Pytanie drugie...

Ściana sie nie zawali, oczywiście mówisz o bruździe na całej jej długości?!

Mam nadzieję, że przewiązujesz ścianki działowe z nośnymi... stosujesz jakieś płaskowniki lub pręty....

Tak - prawie na całej długości. Co do wiązania, to nie za bardzo jest jak - z jednej strony niska ścianka kolankowa, po drugiej to samo. Ściana jest usztywniona na boki dwiema prostopadłymi. Zerknij do dziennika - wymyśliłem jeszcze coś innego.

Jak się zdecydujesz to polecę jeszcze zrobienie rewizji powyżej posadzki a przed podłączeniam podejści do umywalek...

Jak coś sie zablokuje nie będzie trzeba rozbierać umywalek tylko odkręcisz korek, wsadzisz co trzeba zrobisz co trzeba i gra...Inż.

Rewizje są dość tanie a ważne - będę wsadzał gdzie się da : )

..ale kombinujesz z tym podejściem pod umywalki...

mam mniej więcej tak samo - pion na jednej ścianie i planowane umywalki na ścianie przeciwległej...

puść te rury po podłodze - częściowo w styro ( ile tam tego będzie - 3 cm? ) i częściowo w wylewce ( na górze 5 cm? )... i masz problem z bani.

ja wczoraj się złapałem właśnie na pionach ... zanim zakryłem rurę kan w kuchni musiałem w łazience nad nią wyjść trójnikiem po podłodze... skracanie tego co było o jakieś 15 cm...

aaa.. no i mam jeszcze pytanie - jak pociągniesz tak jak chcesz, czyli po ścianach to jak się przegryziesz przez ten pionowy zbrojony? słupek betonowy pod wieńcem?... nie szkoda konstrukcji?

Edytowane przez netbet

Chciałem puścić po wierzchu ściany i zabudować KARTONGIPSEM :) Tam i tak będzie stała pralka oraz niska szafka. Nie muszę tam się wgryzać w ścianę. Nowy koncept eliminuje bruzdy - wszystko wierzchem po ścianie w zabudowie KG.

Trochę obawiam się w mojej sytuacji wpuszczać w podłogę - na piętrze liczyłem schody na 2 cm styro + 4 wylewki - i teraz nie wiem czy nie za bardzo optymistycznie :/ Przy kolejnej budowie przynajmnie 3, 4 cm na styro wyrównujące i dla instalacji. Ile w ogóle daje się minimalnie wylewki z kreta aby nie pękała?

- na piętrze liczyłem schody na 2 cm styro + 4 wylewki - i teraz nie wiem czy nie za bardzo optymistycznie :

bardzo optymistycznie... lepiej jest mieć problem " mogę zejść z całego wymiaru jeszcze 2 cm" niż szukać tych 2 cm..

gdzies słyszałem że wylewka to min 5 cm bez podłogówki.... 6,5 z podłogówką..

Ja mam od 2cm(nad kanałem do kominka) po 7 w największej "dziurze". Średnio 5centów, włókna rozproszone, siatka, plastyfikator itp. wygrzewałem właśnie posadzki i nic nie pękło oprócz sporej kasy za olej. Teraz brama garażowa. Prowadnice podwiesiłem do stalowych, perforownych profili z systemów do G-K, które są chyba elementami wzmacniającymi ościeżnice. Fajnie się to wiesza na prętach, a już teraz widzę, że porządnie wykonany ramiak posłuży mi z ułożonymi na nim deskami za schowek na opony, bagażniki itp.

Co do stelaży pod kibelki to podobno unifixy geberita, które w promo wyłapałem, nie sa dedykowane do zalewania(duofix już chyba tak). Sam nie wiem co zrobię, bo jak na złość w miejscach montażu nóżek mam rurki pod posadzką. Zostawiłem tam wystający styropian i posadzkarze ładnie to obrobili. Teraz głowię się czy nacisk miejscowy na rurki C.O. nie będzie zbyt duży gdy będzie nad nimi tylko 2-3cm kleju czy czegos tam czym zaleje te nogi. Może wyrównać do zera i kręcić normalnie na krótkie kołki?

bardzo optymistycznie... lepiej jest mieć problem " mogę zejść z całego wymiaru jeszcze 2 cm" niż szukać tych 2 cm..gdzies słyszałem że wylewka to min 5 cm bez podłogówki.... 6,5 z podłogówką..

Mądry polak po szkodzie. Teraz już to wiem - położę cieniutko styro (1-2cm), wylewkarz zrobi swoje 5 a nadprogramowy centymetr lub dwa najwyżej wygubię na grubości okładziny schodów. Mam liczone na 4 cm drewno.

Teraz głowię się czy nacisk miejscowy na rurki C.O. nie będzie zbyt duży gdy będzie nad nimi tylko 2-3cm kleju czy czegos tam czym zaleje te nogi. Może wyrównać do zera i kręcić normalnie na krótkie kołki?

A grubszy płaskownik pod nóżki, skręcić płaskownik z nóżkami i kręcić go na kołki do podłoża w miejscach bez rurek?

- położę cieniutko styro (1-2cm), wylewkarz zrobi swoje 5 a nadprogramowy centymetr lub dwa najwyżej wygubię na grubości okładziny schodów.

..słabo widzę przypinanie pex do tej warstwy styro - w przypadku podłogówki - no chyba że idziesz na łatwiznę:lol:

To tak od emnie

Jak by Ci przyszło do głowy a może fi 32 to sobie to wybij. Ja bym spróbował tak bez styro i bez podkuwania; położył rurki na stropie na każdej ścianie zrobił spadek 0.5cm wkuł się w suporex w ściankę kolankową za pralką na max 60 cm do góry. wyprowadził kolankiem rurkę do zlewów ok 40 cm spioł to do rury głównej fi110 i teścik duży lej i na hop zalewasz z wiadra lub dwóch najpierw rurę od pralki i patrzysz czy nie wywali w zlewie potem na odwrót jak wywali woda to trzeba zmienić spadki. jak jest ok to rurki ustawiasz na klej do płytek czy inny i koniec na to wylewka potem pewnie glazura i nic nie pęknie.

Jak zrobisz to tak jak narysowałeś to w pralce będziesz miał to co w zlewie spuścisz.

Pochwal się co za alarm założyłeś czy na razie sama syrena ;)

Edytowane przez kalio

Jak by Ci przyszło do głowy a może fi 32 to sobie to wybij.

Przez chwilę o tym myślałem, ale to malutka średnica - na dwie umywalki zdecydowanie za mało.

Jak zrobisz to tak jak narysowałeś to w pralce będziesz miał to co w zlewie spuścisz.

Racja - puszczę rury zbiorcze maksymalnie nisko tak aby tylko wyjść ze spadkiem, a do pralki puszczę jeszcze osobne, równoległe podejście fi 50.

Pochwal się co za alarm założyłeś czy na razie sama syrena ;)

Syreny są trzy :) Po jednej na każdy szczyt : )

Buduję sobie system na satelowskiej versie - dla moich potrzeb wystarczający. Mam dołożone powiadomienie gsm na elmesie z możliwością zdalnego sterowania czterema urządzeniami smsem. A system zgłasza przez sms dwie informacje - stan alarmu, inne awarie (np brak zasilania).

kanal.jpg