Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam.

Pytanko: jakie bloczki i klej (nazwa i koszt) dajesz na działówki?

Widziałem Twój komin systemowy, otwór pod trójnikiem do spalin można powiększyć by miał min 3,4 cm luzu u dołu do bloczka , całość ( wyczystkę też) potem zabudować sztywną wełną tak jak innych kominach markowych, nie wolno unieruchamiać zaprawą czy czasem rozpalić ( sprawdzić cug) kawałek drewna, bo szlag trafi trójnik a to najsłabszy element ceramiki. Pierwsze rozpalenie ,po montażu kotła , też spokojnie powoli węglem ,nie drewnem,by nie było długiego płomienia i szoku temperatury. Oczywiście u góry ceramika lużno , nie połączona z czapą , niezaciekająca wentylacja wełny, i żadnych za długich metalowych nasad bo będzie się tworzył kondensat.

jaka nazwę handlowa maja te siatki do obcinania paluchów ??

Zwykła stalowa siatka podtynkowa (rapitza czy jakoś tak)

witam.

Pytanko: jakie bloczki i klej (nazwa i koszt) dajesz na działówki?

12-tki solbetowskie (12x24x59) okolice 4 zł/szt.

klej solbetowski na białym cemencie 16 zeta / 25 kg. Na szarym jakieś wynalazki kosztują około 11 zł, ale ten biały jest estetyczny, super się kładzie i trzyma jak diabeł.

Widziałem Twój komin systemowy, otwór pod trójnikiem do spalin można powiększyć by miał min 3,4 cm luzu u dołu do bloczka , całość ( wyczystkę też) potem zabudować sztywną wełną tak jak innych kominach markowych, nie wolno unieruchamiać zaprawą czy czasem rozpalić ( sprawdzić cug) kawałek drewna, bo szlag trafi trójnik a to najsłabszy element ceramiki... Oczywiście u góry ceramika lużno , nie połączona z czapą , niezaciekająca wentylacja wełny, i żadnych za długich metalowych nasad bo będzie się tworzył kondensat.

Wszystko będzie tak jak piszesz.

W działówkach nadprożem są całe bloczki dopasowane na styk - po zaschnięciu klinują się i trzymają - podpatrzone na innych budowach.

Działówki były ciągnięte równolegle z nośnymi, ale sięgają o niecałe pół centymetra niżej stropu. Nie dotykają - szczelina będzie wypełniana pianką, na to przyjdzie tynk.

Na piętrze są przestrzelone minimalnie powyżej poziomu płyty kartongips, aby mieć do czego profile kręcić.

ps...

o tu widać nawet podbite deseczki na czas montażu.

imagee001.jpg

Edytowane przez BasH

WITAM.

Fajnie byłoby polecieć do Netbeta na zlot ale ten wybudował się na końcu świata........... trzeba coś powkręcać bo smutno tu na FM , widziałeś cwaniara MSU już nie zamieszcza swoich zdjęć w dzienniku ............ tylko ściany pstryka...no fajne te ściany ale jakieś takie szare i równe , żadnych okrągłości...........

pozdrawiam.

widziałeś cwaniara MSU już nie zamieszcza swoich zdjęć w dzienniku ............ tylko ściany pstryka...no fajne te ściany ale jakieś takie szare i równe , żadnych okrągłości...........

Dotarly do mnie sluchy, ze ktos tu mnie plotkuje:cool:, najpierw loże szyderców sobie urządziliście i teraz mialabym wejść na minę i zdjecia wrzucac, te z upałów, na minimum - jaaaasne;)

Ja do Netbeta, tam skad kot pochodzi chyba mam najdalej z najdalszych, a tez bym pojechala

PS. Ale za to ja widzialam Twoje zdjecia z kolezankami u NetBeta, wiec nie do konca tak szaro na forum:)

Edytowane przez MusiSieUdac

teraz mialabym........zdjecia wrzucac, te z upałów, na minimum

Witam.

No nie daj się prosić , te młode pokolenie jakieś takie niekoleżeńskie........... , dobra narodowe się normalnie marnują o niekorzystnym PIR-ze nie wspomnę , jakby jakiś kolo z zagranicy zaglądną na FM do MSU to sobie może co najwyżej proste ściany z bloczków pooglądać ...... i bandę miśka.

pozdro.

ps. kształtki wieńcowe to kolejny bajer w budownictwie, jak masz kasę to czemu nie , ale wtedy wibrator na pewno niezbędny będzie a kształtki trzeba równo wymurować co nie jest takie proste jakby się wydawało.

, jak masz kasę to czemu nie

no teraz to pojechałeś, aż mi rzodkiewka z rąk wypadła normalnie.....

jakby jakiś kolo z zagranicy zaglądną na FM do MSU to sobie może co najwyżej proste ściany z bloczków pooglądać ...... i bandę miśka.

Co mi tam kolo z zagramanicy...ja co najwyzej moge zaimportowac to i owo, ale na eksport sie nie nastawiam

Też chciałem kształtki ale mi przeszło po obejrzeniu cen. Deski rządzą :) Ale widziałem też próby producentów przekonania do kształtek na podstawie wyliczeń na + kształtek uwzględniając mniejszą pracochłonność wykonawczą, mniej odpadów (100% desek) i mniejszą ilość beton zużytego na wieniec (!) - normalnie jakby te kształtki wypełniały z pół wianka...

Z minusów - padła mi ulubiona wiertarka liniowa skila, dogorywa kątówka 230, przegrzałem nówkę tarczę 230 turbo (bije), bo mi się nie chciało iść piętro wyżej po piłę do drewna aby przeciąć stempel :/

I kto tu mnie uczył jak używać elektronarzedzi :cool:

Swoją drogą idzie dobrze, opuszkowane, podciete pod hebem,kanaliza, a ty piszesz ze nic nie zrobione. Jak dla mnie to duzo

Tomraider zeby nie bylo Ci tak szaro - to Bash ma fajne zdjecie w oldskulowych okularach:) Normalnie tap madl

Heh - skil zdiagnozowany - padło tylne łożysko za złotówkę z netu, w kątówce zebrało się sporo pyłu po cięciu bloczków na cały dom, więc miał prawo zakasłać, a tarcza - daje radę. :) Dziś wywiozłem 4 taczki gruzu po wycinankach w kotłowni, dopracowałem wycięcie, opuszkowałem kotłownię, dorobiłem brakujące puchy w gabinecie pod lany i tv. uff

ps....

Szukam dobrego miejsca na rozdzielacz na parterze - kotłownia jest problematyczna z miejscem, a nie bardzo go widzę w nogach kibla. Any ideas? Chyba będę musiał wcisnąć do kotłowni...

http://img713.imageshack.us/img713/8287/copartermini.jpg

Idę się zagłębić w koncepcję ramkowo-gniazdkową pod IT/TV/SAT/PRUNT za szafką rtv. Wymyśliłem sobie wpiz$#%^$du przewodów i muszę jakoś to rozsądnie pozakańczać.

ps2.....

help. Po lipcowych tynkach chcę jeszcze wylewki a więc muszę szybko porozwijać CO - podejścia na grzejniki i podłogówkę robić w pexie 16 czy 20?

Edytowane przez BasH