BasH 05.12.2010 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Oj jest jest - netbet zaczarował i sypie co chwilę... Fotek zimowych jeszcze nie robiłem, bo i brak czasu i brak słońca na fajne kadry :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.12.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Witam, ja również z rewizytą, co do dachówki to też bym na twoim miejscu sam kładł. W sumie to nie takie trudne, mój fachowiec tak odwlekał robotę że w trzy dni się nauczyłem jak się to robi i w 7 zrobiłem co prawda prosty dach 120m2 dwuspadowy ale nie było tak źle. Na stronie producenta zawsze jest szczegółowa instrukcja jak to się robi i nawet komin okułem, okna wprawiłem, a efekt widoczny w moim dzienniku. Pomyśl 9 tys w kieszeni a na pewno przyda się na wykończenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 07.12.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 BasH, co do kominów to wiesz że ja nie polecam klinkieru bo cieknie jak cholera ;-( u mnie z dwóch kominów bo panowie obłożyli systemowy dziurawką (nie ma 6 tki z pełnej)- mówię oczywiście o cegle. Płytki wyglądają równie dobrze zresztą dobrze też wygląda tynk marmurkowy. A jak u was dziś z pogodą? Bo my mamy na plusie yupiiii, Patrzę na termometr (nasłoneczniony) i widzę ....+15 stopni Niestety po drugiej stronie mieszkanka tylko +1 ale zawsze to plus http://lh6.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/TP4LuzTsI2I/AAAAAAAACPs/xthp3l9oLbg/s400/merry%20ping.jpg" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 07.12.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o komin nad dachem, to tylko cegła klinkierowa pełna... jak zrobili to dziurawką, i inwestor o tym nie wiedziła... to jest błąd w sztuce... wogóle nie powinno być odebrane... a ile zabuliliście za tak piekne kominy?? Innym sposobem jest obłozenie komina wszystkim co da się przyklić klejem, lub obrobić tynkiem... Bash jak masz więźbę zrobioną przez Cieślów to sprawdz tylko kwadraturą połci i wymiary... wybież dachówkę (nie mówie tu o kolorze ) i postępuj wedle uwag producenta... Zawsze Ci doradzimy... Masz na swoim dachu kosze, to trzeba głównie pod ten elekment dobrać dachówkę, bo jak to bedzie źle wyglądało to dach też... Przemyśl, możesz zawsze zaproponować, żebyśmy wpadli do Ciebie i zrobili imprezę, ułożyli dachówkę, i będziesz miał taniej... chyba:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 07.12.2010 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Przemyśl, możesz zawsze zaproponować, żebyśmy wpadli do Ciebie i zrobili imprezę, ułożyli dachówkę, i będziesz miał taniej... chyba:D Hahahaha... Dobry pomysł - tyle że trzebaby kłaść PRZED imprezą, a jak wpadnie jeszcze netbet to już tak tanio nie będzie : D (skrzynki jasia wędrowniczka : ) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.12.2010 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Oj jest jest - netbet zaczarował i sypie co chwilę... Fotek zimowych jeszcze nie robiłem, bo i brak czasu i brak słońca na fajne kadry :|... no... w zeszłym roku na FM tez mnie ktoś posądzał o czary i modły o śnieg:D:D Hahahaha... Dobry pomysł - tyle że trzebaby kłaść PRZED imprezą, a jak wpadnie jeszcze netbet to już tak tanio nie będzie : D (skrzynki jasia wędrowniczka : ) )..nie przesadzaj... 12 flaszek x 5 dych =6 stówek....cały koszt "robocizny" czyli jak to kiedyś mówili: "... po szklanie i na rusztowanie ..." Ty poważnie myślisz o wywaleniu 9 koła na robotników??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 08.12.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Bash nie będzie drogo, powiedzmy:)Objaśniam: 4500zł / 50zł = 90 flaszek:) (nowa jednostka pracy).Żeby nie było, że bierzemy jakąś kasę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 08.12.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 czyli jak to kiedyś mówili: "... po szklanie i na rusztowanie ..." Ty poważnie myślisz o wywaleniu 9 koła na robotników??? No tak sobie założyłem kiedyś myśląc, że nie będę się tykał dachu. Ale mi mieszacie... W sumie zrobiłem całą resztę, konstrukcja dachu stoi, a 9 tys to kupa kasy. Najbardziej obawiam się obróbek (kalenica, kosze, kominy, veluxy)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 08.12.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Ja bym na twoim miejscu zainwestował te 9tyś w extra okna i ocieplenie budynku. Te dwie rzeczy to podstawa. Inni oszczędzając na tych dwóch rzeczach po paru latach plują sobie w twarz płacąc wysokie rachunki. Extra okna + docieplenie = mniej opału, cieplej w domu i więcej kasy w kieszeni:) Nie martw się obróbkami. Jak coś nie wiesz to wal na forum to ci pomożemy:cool: Widzę że z forum niezła ekipa dachowców by się znalazła:D Każdy niech załaduje bagażnik browarków i wio Jakby się sprężył to w 2 tyg by ten dach trzasnął Edytowane 8 Grudnia 2010 przez amstrong89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 08.12.2010 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 znalazłem fajne stronki: http://www.destro.pl/budownictwo/jak-ukladac-dachowke/ http://www.dom.pl/tag/montaz-dachowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 08.12.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Widzę że się już zdecydowałeś...Trochę uwag na początek... Dla Twojego dachu najlepiej będzie zastosować dachówkę w kolorze naturalnym, lub taką która po przecięciu ma kolor w całej strukturze taki sam... będzie to widać głównie w koszach...Resztę trzeba rozważyć po dokładym zmierzeniu dachu...Wtedy wyjdzie na jaką Cię stać dachówkę, która będzie pasowała to Twojego dacha pod względem wymiaru... albo ile trzeba będzie przerobić dach:)Co do obrubek: to okap jest prosty, boki to trochę więcej zabawy... sam jeszcze tego nie rozwiazałem... ale dach już jest:)Kominy to pikuś, intuicyjnie.... okno hm... sam włożyłem tylko wyłaz dachwowy ale myślę, że nie będzie problemu...Masz jedną przewagę... to możesz dachóke kłaść od wiosny do jesieni.... a kładłem na jesieni... goniący czas jest najgorszym pomocnikiem... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.12.2010 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Z tym zdecydowaniem to jeszcze tak nie do końca - zobaczymy jak wyjdzie z czasem. Robie sam wszystko, planuję też instalacje (el., co., alarm i resztę badziewi), ocieplenie, część płytek, zabudowę poddasza i nie wiem czy po prostu czasowo się z wszystkim wyrobię. Może właśnie pokrycie zostawię dużej ekipie, ale na 100% jeszcze w tym momencie nie wiem. Prawie na 99% na dziś jestem zdecydowany na okna w profilach aluplasta ideal4000 round line zamiast veka. Różnica ponad 20% ceny (zwykłe 5 komór bez szaleństw - mam takie teraz w obecnym domu i jest ok) - ktoś przeciw? Kolor zewnątrz, okucia roto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.12.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 ... i będzie chyba jeszcze zmiana profilu... szczegóły w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 13.12.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Uważaj na bramy z allegro. Cena często odzwierciedla jakość. Nikt nie będzie dopłacał do interesu:rolleyes: Najlepiej zobaczyć ją osobiście lub poprosić o dodatkowe zdjęcia na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 14.12.2010 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 U teścia montowaliśmy bramę skorpion - tanizna, ale działa sprawnie i bezawaryjnie już chyba czwarty rok mimo, że codziennie jest otwierana kilkukrotnie.Nie zamierzam maksymalnie ciąć kosztów, ale 5000 za bramę z punktów z "miasta" to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 14.12.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Coś strasznie duzo te 5tyś. To cena z silnikiem? Ja będe kupował na wiosnę brame segmentową z silnikiem came lub faac. Mam już zamontowany silnik do bramy Faac i chodzi bez zarzutu przez ok 3 lata. Największe mrozy czy lód mu nie straszne. Came podobno też są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 14.12.2010 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Tak, z automatem takie trochę lepsze około 4800, brama np normstahl - około 4000, polskie wychodzą po 3600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 20.12.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 znalazłem fajne stronki: http://www.destro.pl/budownictwo/jak-ukladac-dachowke/ http://www.dom.pl/tag/montaz-dachowki Witam. Ja też uważam że samoróbne położenie dachówki jest jak najbardziej możliwe. Pooglądaj http://www.roben.pl/195510.xml , nie święci garnki lepią. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 20.12.2010 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Oglądałem, bo przymierzam się do monzyplus robena (mam duuuze połacie), chociaż nie wiem jeszcze, czy akurat na moje dwa kosze nie lepsze byłyby mniejsze formatki. Samo kładzenie to pikuś - najgorsze to rozmierzanie aby dobrze się wszystkie zeszły na brzegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 20.12.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Oglądałem, bo przymierzam się do monzyplus robena (mam duuuze połacie), chociaż nie wiem jeszcze, czy akurat na moje dwa kosze nie lepsze byłyby mniejsze formatki. Samo kładzenie to pikuś - najgorsze to rozmierzanie aby dobrze się wszystkie zeszły na brzegach. Witam. Kosze nie przesądzają o wielkości formatu dachówki, szerokość koszy ( wedlug części inwestorów ich ,, optyka'' czy ,,uroda'') zależy od ich długości w konkretnym dachu, Jeżeli wypadną pod tym samym kątem to kosz 0.5 metra tak samo docinasz jak 10 metrowy (10 metrowy będzie oczywiście szerszy ale docinki identyczne) Rozmierzanie między szczytami nie takie straszne , dokładnie opisane w instrukcjach producentów, natomiast sztuka polega na takim rozplanowaniu całych czy ciętych dachówek wokól obróbek lukarn,okien połaciowych , wyłazów czy kominów by uzyskać max harmonię optyczną przy zachowaniu wymogów tech montażu. Klasycznym przykładem braku takiej harmoni u paproków- dekarzy jest np: obróbka z blachy zamiast dachówki brzegowej po bokach lukarny( złe rozmierzenie,) , klejenie nieestetycznych cienkich ścinków do zamka następnej dachówki przy obróbkach okien. Powodzenie przy pokryciu dachówką zaczyna się od dokładności geometrii połaci,prostopadłości lini szczytu do lini okapu, poprzez dokładne i właściwie dobrane obciążeniowo łacenie, na szczelności obróbek kończąc. O trwałości zaś decyduje skuteczność wentylacji pod dachówkami oraz odprowadzania skroplin a dopiero potem deklarowana/gwarantowana przez producenta trwałość samej dachówki . Pozdrawiam. Edytowane 20 Grudnia 2010 przez tomraider błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts