Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

Rób rozdzielaczowo, każda pętla, podejscie do grzejnika odpodziely obwód,

a w kotłowni na skręcane do rozdzielacza i po robocie...

Nie chowaj złączek w beton i będzie ok.

Rodzisz układ mieszany podłogówka i grzejniki?

ja przewiduję podwójne rodzielacze:

jeden dla podłogówki - 4 obwody

drugi na grzejniki - 8 obw.

Do tego dwie pompy zarządzane oddzielnie...

Będziesz sam rozkładał podłogórkę?

P.S.

http://pex-al-pex.pl/c/1/rury-pex.html

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Są takie rozdzielacze zblokowane w jedną skrzynkę z ustawialną temperaturą w pętlach. Tyle że nieprzyzwoicie drogie - około 1500 pln.

Tak - podłogówkę i CO będę robił sam (może oprócz kotłowni... zobaczymy)

ps.

aha - na dole 4 obwody + 6 kalafiorów (na dualnym rozdzielaczu, chyba że ktoś mnie nprowadzi na inne rozwiązanie), na piętrze 4 kaloryfery + podłogówka w łazience na RTLu (nieduża pętla) na zwykłym rozdzielaczu.

Przymierzam się do wavina netu - 200 m za niecałe 500. 3 krążki powinny mi styknąć na wszystko. Podłogówka ma u mnie pełnić raczej rolę wspomagającą, ocieplającą nogi i jako bufor na spowolnienie wychładzania domu w razie wygaszenia pieca.

ja przewiduję podwójne rodzielacze:

jeden dla podłogówki - 4 obwody

drugi na grzejniki - 8 obw.

Do tego dwie pompy zarządzane oddzielnie...

Weź to rozwiń - szkic jakiś, grupa mieszająca?

Edytowane przez BasH

Rozwijam....

Wszystkie obwody: grzejniki i podłgówka mają swój koniec i poczętek w kotłowni.

Tam zostaną podzielone na dwa oddzielne rozdzielacze, które będą zasilana oddzielnymi pompami i czujnikami temp.

Rozdzielacz podłogówki będzie połaczony na zasilaniu z powrotem z grzejników.

Schemat na priv.

... dotarł schemat... Wow... Robisz bufor CO?

kolejna sprawa.

Gdzie umieścisz rozdzielacz do podłogówki, skoro z niego zasilasz wszystkie (też tą na piętrze) - powininen być nad podłogówką, aby umożliwić odpowietrzenie!

Naczynie wzbiorcze może być na piętrze pod sufitem - nie znajdziesz miejsca? A przelew można podłączyć do kanalizacji albo cofnąć do kotłowni do wiadra :)

Na podłogówkach dobrze byłoby mieć grupę mieszającą, aby wyrównywać temperatury na pętlach - nie widzę w twoim schemacie.

Edytowane przez BasH

Gdzie umieścisz rozdzielacz do podłogówki, skoro z niego zasilasz wszystkie (też tą na piętrze) - powininen być nad podłogówką, aby umożliwić odpowietrzenie!

- między dachem garażu a podłogą pietra mam z 40cm luzu, tak powiesze rozdzielacz powrotny i na nim odpowietrznik.

Naczynie wzbiorcze może być na piętrze pod sufitem - nie znajdziesz miejsca?

A przelew można podłączyć do kanalizacji albo cofnąć do kotłowni do wiadra

- wariant wogóle nie akceptowalny pod względem funkcjonalnym, co w przypadku awarii, co gdy woda się zagotuje...

Obudować to g-k bedzie wygladało jak pudło po TV tylko nie w tym miejscu....

Powrótki z przelewu do kanalizy nie mam szans zrobić bo kanaliza jest w drugim końcu domu

i jeszcze nie dochodzi do wysokości sufitu tylko wychodzi przez dach...

Do kotłowni też się już właściwie nie wróce, bo są okna, ściany mi już kable zabrały,

a poza tym nie chce chować cos możliwie gorącego w ścianach pokoju.

Na podłogówkach dobrze byłoby mieć grupę mieszającą, aby wyrównywać temperatury na pętlach - nie widzę w twoim schemacie.

-Temp. podłogówki steruje zawór 3D, a poszczególne przepływy badę ustawione poprez zawory na pętlach...

Poza tym i tak bez wzgledu na wszystko chcę podawać na podłogówkę do 30st. i jak temperatura powrotu będzie o 2-5st mniejsza to pompa staje, po pewnym czasie miesza, czy rozbiór się już dokonał to popma rusza dalej...

Zastanawiem się tylko czy pomiat uczunić na powrotach z wszystkich pętli podłogi i usrednić, czy tylko na belce rozdzielacza...

Wiele rzeczy wyjdzie podczas montażu, schemat tłumaczy tylko sposób o wzajemne powiązania miedzy urządzeniam...

Bufor nie planuję, ja go już ma, stoi w garażu:) jest u mnie w dzienniku pod datą 22-04-2011; rury obok niego mają 3mb:)

Ostatnio dochodzę do wniosku, ze budowę, planowanie domu powinno się zaczynac do wyboru szczoteczki do mycia kibla...

A później pozotałe urządzenia i kafelki, okna.... a na samym końcu sciany....

I tak samo powinno sie budować... kupic wyposażenia i jak już jest wnętrze, ustawiasz i wiesz jak pozostałe rzeczy zrobić...

Chyba robię się zbyt dokładny:)

Edytowane przez Inż.
fgds

• 2 weeks później...
A MSU dostanie po uszach za donos na mnie do redakcji muratora Będę musiał ogarnąć trochę otoczenie budowy...

Niech pisza o tym co warto, przynajmiej ludziska beda mieli co podziwiac

Sama kupie :)

Co do ekip, to chyba najwiekszy pożeracz psychiczny, uzeranie sie z wykonawcami.

Dlatego jesli chodzi o samorobna budowe to jestem zmeczona fizycznie kompletnie, ale psychicznie luz

Wiesz co - naprawdę wyczerpałem już zapas przekleństw na półrocze... Dziś w ogóle byłem jakiś wyluzowany, spoko i w ogóle do rany przyłóż. I pewnie ekipa się jutro (sobota) nie pojawi - jakoś tak czuję. Nie chcę gdybać i przewidywać ale chyba trzeba być jednak członkiem, czyli ch$%em.

Jakbym wszystko robił za pomocą ekip, to chyba bym się już wykończył :)

Dziś - o dziwo - byli wcześnie rano, teraz jeszcze robią i jutro podobno skończą piętro i klatkę schodową, a do przyszłego czwartku dół... Zobaczymy... No ale jest gładko, nie ma co gadać - potrafią. Na to pójdzie dwa razy biała z gruntem i powinno być cacy.

Przyznam Ci rację... jakby miała robić u mnie ekipa,

to bym wyjechał na wakacje bardzo długie wakacje...

a przyjechał jak wszystko byłoby gotowe...

Moi tynkarze odrazu powiedzieli, że oni w kieracie nie robią,

jak uważają że dziś koniec będzie o 13.00 to tak jest...

Ale poweim że robotę widać...

Zobaczymy jaki bedzie efekt końcowy...

Ehhh, narzekasz na tych tynkarzy, a to calkiem fajnie zaczyna wygladac. Szczerze to po cichu Ci zazdraszczam, ze Ty juz na tym etapie - i pokoje zaczynaja sie juz udomawiac. Niezle, naprawde fajnie. Co do wody to znow wynieslismy kilkanascie wiader wody z chudziaka. Leje, leje, leje a my stoimy z robota. Juz dawno skonczylabym ta cholerna izolacje gdyby nie deszcz. Wszystko jest juz nasiakniete jak gąbka:( A ulice bardziej przypominaja potoki

PS Mam nadzieje, ze masakra pila nie dziala sie u mnie. Ja tylko najwyzej moge sie flexem pochlastać :lol: