Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Bash. Skąd jesteś i gdzie się budujecie jeśli można się spytać. Podobnie jak Wy my też budujemy się systemem gospodarczym na skraju Borów tucholskich w okolicach Tucholi (14km w stronę Bydgoszczy). Planujemy zbudować całość sami z ewentualną pomocą rodziny ( na szczęście cieślę mamy w rodzinie podobnie jak murarzy). Po przejrzeniu dziennika budowy zauważyłem znaną ekipę - gruchy od Rampa z Tucholi. Ja akurat miałem konkurencję czyli Pawłowskiego bo od nich biorę żwir i usługi koparką.

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do współpracy

Edytowane przez rkowal79

No witam. Brałem z rampa w cenach niższych lub równych pawłowskiemu - mój skład, który z nimi współpracuje załatwiał dobre ceny, gratisy (pompa) i ustawiał transporty na moje życzenie. Kontrolnie sprawdzałem oczywiście u pawłowskiego ;) A buduję 30 km na północny-wschód od Tucholi. Pozdrawiam.

ps. Ale masz wypasioną stopkę - dłuższa niż niektórych wypowiedzi :)

No to jak z kominem, robisz czy biwakujesz na zielonej trawie z zielonym??:D

Biwakuję ze sprawami zawodowymi :/ Na razie na budowie tylko wietrzę tynki wieczorami i pospinałem już na stałe alarm w docelowym miejscu. Czekam też na grzejniki, aby powiesić tymczasowo i porobić precyzyjnie bruzdy podejść. Dziś przywiozłem też fajną drabinkę do dolnej łazienki (w górnej podejście będzie w zabudowie, więc mam czas). Póki co priorytetem do prac są wszystkie prace znikające pod wylewką, aby zdążyła wyschnąć przed mrozami. Tyle, że czasu na budowę mało :(

Edytowane przez BasH

A buduję 30 km na północny-wschód od Tucholi. Pozdrawiam.

Witaj Skoro tak to pewnie okolice Czerska lub Śliwic. Skłaniam się ku drugiemu patrząc na ,,pannicę" którą serwisujesz w dzienniku. Zapewne to maszyna do obróbki drewna a w Śliwicach kilka zakładów tego typu jest.

Co do Rampa. Miałem bardzo przykre doświadczenia z nimi już na samym starcie budowy. Wyglądało na to że mają mnie w du...... Czekałem 6 tyg za stalą i słupkami betonowymi na ogrodzenie które u nich zakupiłem i za nie zapłaciłem w chwili zakupu. Dodatkowo zamiast słupków przelotowych do siatki (takie miały być) przywieźli mi słupki do ogrodzeń betonowych (za każdym razem gdy ponaglałem ich telefonicznie przypominałem im o słupkach do siatki). Mieli to przygotowane dla mnie ale nie było komu zawieźć. Telefony nie dawały rezultatu oraz to, że chciałem zacząć budowę. Ostatecznie kupiłem stal w Sępólnie i z niej zrobiłem zbrojenie ław a stal zamówioną u Rampa dowieźli dopiero po ich zalaniu. Tak więc skończyła się nasza współpraca. I więcej jej już chyba nie będzie.

Ja biorę materiał od Rycha Szczepańskiego z Sępólna. Ma betoniarnię i wytwórnię prefabrykatów - ceny nie są najniższe ale materiał dobrej jakości. Jest na każde pierdnięcie (25km odemnie). Dzwonię, mówię co potrzeba, na kiedy i przyjeżdżają. Raz dał Ciała bo umówiliśmy się na pewien dzień na Solbet i zamiast dzień wcześniej wysłać auto to wysłał w południe dnia umówionego do Solca a tam kolejka 30 Tirów pod autoklawem. Miałem w ten dzień zaplanowany wyjazd przed południem i dupa.Przywieźli mi jeszcze ciepły Solbet około 20:00 a na koniec padło sterowanie stopami od HDSa - nie było zasilania na elektrozawór otwierający przepływ oleju. Dałem go na krótko z lampy i na szczęście o 22:00 samochód wyjechał na bazę. Wszystkie faktury wysyłają mi pocztą lub je odbieram jak przejeżdżam w drodze do pracy lub przy okazji nieraz po tygodniu lub później. Zawsze mam termin 2 tyg na przelew od daty wystawienia.

Skąd brałeś terrivę jeśli można spytać?? muszę kupić już niedługo (w ciągu 3tyg).

Edytowane przez rkowal79

Celny strzał z lokalizacją :D

Materiały brałem przez lokalny skład i a ceny były rozsądne. Podawali swoją, ja swoją po wywiadach środowiskowych w necie i była ustalana lepsza.

Niestety taki układ skończył się w zeszłym roku, bo miałem go z córką szefa (nota bene baardzo ładna, sympatyczna i w ogóle :) ). Córka wyszła za mąż, wyjechała a "nowa" obsługująca nie jest tak ... khm... otwarta ;) Np. płyty KG z 22 w detalu na 19 za sztukę dla mnie na dziś to żaden cud, bo da się załatwić taniej... No ale są na każde pierdnięcie, jak to określiłeś, i mogę robić sobie cofki materiału nawet gdzieś tam zapomnianego i leżącego długo na budowie.

Komin i strop miałem z LEIER'a (bodajże malbork).

Edytowane przez BasH

Liroy ma chyba dzisiaj po 12-13 za Nordgipsa.

No to jest cena :szok: Pełną zabudowę będę robił dopiero po zimie jak wstawię piec - wtedy będę szukał dostawce na około 200 kwadratów zabudowy. Póki co potrzebowałem pojedyncze sztuki. No ale cena z leroya jest niezła. Dzięki za info.

Strop był brany z Leier'a Malbork - dostawę koordynował "mój" skład. Parametry stropu (bo to ważne do porównań z innymi):

- wysokość stropu 24,5 cm (5 cm nadbetonu - poszło 21,5 kubika), zabudowa 130 metrów gęstożebrowca (+12 metrów monolitu na tarasie)

- pustak 65, lekki, H=19,5; 4,92 netto

- belka 2,1m 22,13 zł netto

- belka 2,7m 27,46 zł netto

- belka 3,3m 36,89 zł netto

- belka 4,2m 57,38 zł netto

- belka 4,8m 65,57 zł netto

Ceny z sierpnia 2010.

Podsumowując 8 kPln brutto za 130 kwadratów, czyli 61,5 zł/m^2 brutto.