MusiSieUdac 19.08.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wiesz co ja się dziś z Ciebie usmiałam, ja pokrecona jestem, ale ze Ty po dwoch latach, na koniec budowy siatke lesna kladziesz. Przypomniało Ci sie o grodzeniu budowy?? PS. Jak juz Inz zarezerwował sobie narzeczona dla syna to napisze mu ze konkurencja nie spi;) Moj bardziej wpasowany wiekowo, no i styropian umie kłaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 19.08.2011 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wiesz co ja się dziś z Ciebie usmiałam, ja pokrecona jestem, ale ze Ty po dwoch latach, na koniec budowy siatke lesna kladziesz. Przypomniało Ci sie o grodzeniu budowy?? Heh. To raz. Po drugie mam już ulane wszystkie słupki na boczne, docelowe ogrodzenie, po wylewkach będę zakładał więc i od przodu by wypadało domknąć chociaż tymczasowo Irytują mnie po prostu ludzie łażący po budowie, a ogrodzenie jednak trochę powstrzyma, chociażby psychicznie... Zdażają się też dziki, lisy, o psach nie wspomnę... PS. Właśnie wróciłem z budowy (23:00). Byłem tak na wizycie... Z łomem metrowym... Domek przysłał sms'a o alarmie w gabinecie - fałszywy. Styropian pofrunął w czujkę, ale adrenalinę podniósł... pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.08.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 PS. Jak juz Inz zarezerwował sobie narzeczona dla syna to napisze mu ze konkurencja nie spi;) Moj bardziej wpasowany wiekowo, no i styropian umie kłaść No ma fach w ręku - konkret! A ja znowu wróciłem z budowy po fałszywym alarmie. Kot dostał się do domu szparą pod drzwiami, wlazł aż na sam strych i bawił się PIR'em. Pognałem łopatą i zatykałem dziury, ale stracha trochę napędził, jak słyszałem że coś lata po deskach na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 21.08.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Sluchaj, Ty tak sam nie jeździj po tych sms-ach, bo kiedys moze sie okazac, ze to nie kot ani styro i mimo wielkiego szacunku do twoich mozliwosci ( zeby samemu machnac taka chate to trzeba miec krzepę i siłe), ale łom to moze sie okazac za malo. Nie mozesz wziasc kogos ze soba na takie alarmy, nawet falszywe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 21.08.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Irytują mnie po prostu ludzie łażący po budowie, a ogrodzenie jednak trochę powstrzyma, chociażby psychicznie... Zdażają się też dziki, lisy, o psach nie wspomnę... Dlatego my ogrodzilismy to co sie da od razu, reszte po zasypaniu. Sasiedzi po zalozeniu okien mieli trzy włamy, dopoki nie zainstalowali rolet i alarmu A odwiedzajacych mamy bardzo duzo, na szczescie na razie wszystkich sympatycznych, tak czy siak ogrodzenie chocby minimalne dziala psychologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.08.2011 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Sluchaj, Ty tak sam nie jeździj po tych sms-ach, bo kiedys moze sie okazac, ze to nie kot ani styro i mimo wielkiego szacunku do twoich mozliwosci ( zeby samemu machnac taka chate to trzeba miec krzepę i siłe), ale łom to moze sie okazac za malo. Nie mozesz wziasc kogos ze soba na takie alarmy, nawet falszywe? Jak była fałszywka w nocy o 23-ciej w czasie wichury to nie jechałem sam. Nie jestem aż tak szalony aby jeszcze przy okazji furkę stracić. Było wsparcie, a oprócz metrowego łomu na powitanie miałem jeszcze inne extrasy Dlatego my ogrodzilismy to co sie da od razu, reszte po zasypaniu. Sasiedzi po zalozeniu okien mieli trzy włamy, dopoki nie zainstalowali rolet i alarmu. A odwiedzajacych mamy bardzo duzo, na szczescie na razie wszystkich sympatycznych, tak czy siak ogrodzenie chocby minimalne dziala psychologicznie No u nas pielgrzymkowanie raczej też sympatyczne, no ale budynek jest już zamknięty, więc zwiedzać już nie ma czego. Stąd też grodzę, aby zaznaczyć granicę prywatności. A alarm zakładałem równolegle z oknami, aby od razu był straszak na amatorów cudzej własności. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 26.08.2011 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Sluchaj, Ty tak sam nie jeździj po tych sms-ach, bo kiedys moze sie okazac, ze to nie kot ani styro i mimo wielkiego szacunku do twoich mozliwosci ( zeby samemu machnac taka chate to trzeba miec krzepę i siłe), ale łom to moze sie okazac za malo. A tak w ogóle to nie napisałem, że zrobiło mi się bardzo miło, że się o mnie martwisz pozdro!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 27.08.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Słuchaj mam pytanie do Ciebie odnośnie instalacji elektrycznych, telekomunikacyjnych, alarmowych w domku (o te ostatnie pytać się nie będę).Jakie istalacje przewidujesz u siebie, gdzie najlepiej rozlokować systemy itp.Jesteś w końcu specem od tego.Przewiduję u siebie:1) instalację TV/sat z centralnego punktu na poddaszu plus splitter do satelity z dzieleniem na kilka odbiorników tv sat do pokojów,2) alarmówkę z czujnikami:-włamań (np kontraktony lub microswitche w oknach, drzwiach itp, czujki ruchu w komunikacji)-ppoż (czujki PIR we wszystkich pomieszczeniach, gaz propan-butan w kuchni, garażu, kotłowni, czad w garażu, kotłowni, kuchni),3) internet - kablowy LAN w ramkach przy gniazdkach od prądu we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych, garażu i kuchni z routera na poddaszu a tam też radiowy punkt dostępowy od dostawcy,4) sterowanie roletami - jaki system preferujesz??5) sterowanie oświetleniem ale nie zwykłe sterowanie fazowe do żarówek lecz takie aby można sterować elektronicznymi zapłonnikami do swietlówek np balasty philipsa - sterowanie 0-10V,6) sterowanie CO i podłogówka - czy masz rozdzielacz zwykły czy z elektrozaworami sterowany ze stewrownika pokojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 28.08.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A tak w ogóle to nie napisałem, że zrobiło mi się bardzo miło, że się o mnie martwisz pozdro!!! No baaa.. A tak swoja droga fajnie, ze P. Andrzej dotarł do Ciebie. Ktore to bedzie wydanie, pazdziernikowe? Ps. Nie skarzyl sie, ze taka jedna nie dala sie namowic?? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 28.08.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Słuchaj mam pytanie do Ciebie odnośnie instalacji ...Jesteś w końcu specem od tego. Oj bez przesady. Zwykły aj-ti-owiec. Bardziej IT niż automatyka. No ale spoko. Przewiduję u siebie:1) instalację TV/sat z centralnego punktu na poddaszu plus splitter do satelity z dzieleniem na kilka odbiorników tv sat do pokojów, Pierwotnie planowałem multiswitcha na strychu, ale zdecydowałem się na wpuszczenie w ściany więcej kabla z niezależnymi podejściami na poszczególne sygnały bez konieczności sumowania. Wszystkie nitki koncentryka (naziemna, satelitarna, kamery) zbiegają się na strychu przy szczytowej południowo-zachodniej ścianie, gdzie będą zlokalizowane anteny. Tam też jest pociągnięta nitka skrętki, bo od tej strony będę odbierał internet. Dalej leci do głównego punktu dystrybucyjnego na piętrze (nie strychu - minimalizuję ilość zasilanego sprzętu na strychu ze względu na temperaturę latem. Z elektroniki będzie tam tylko router radiowy do odbioru internetu - być może nawet wyląduje na plecach anteny wiszącej pod zadaszeniem tarasu (zasilanie i tak POE)). 2) alarmówkę z czujnikami: -włamań (np kontraktony lub microswitche w oknach, drzwiach itp, czujki ruchu w komunikacji) -ppoż (czujki PIR we wszystkich pomieszczeniach, gaz propan-butan w kuchni, garażu, kotłowni, czad w garażu, kotłowni, kuchni), A miałeś nie pytać o alarm Nie no ok. Wszystko pięknie, oprócz PIR'ów (bo przez nie rozumiem zwykłe podczerwienne) - do garażu, kotłowni lepiej dualne. Planujesz dość dużo różnego typu czujek, więc przewidź sobie system, który da możliwość podpięcia wielu niezależnych wejść. Łatwiej wówczas szukać miejsca usterki, ale też tak prozaicznie można wówczas po kontraktonach widzieć na wyświetlaczu które okna masz uchylone i je domknąć jak wychodzisz. Alarm z samą wyjką generalnie nie ma sensu. Rozważ przynajmniej powiadomienia GSM. Celowo nie podaję szczegółów ani typu sprzętu. Każda lokalizacja ma swoją specyfikę i pod nią się robi instalację. Fajną sprawą jest także możliwość sterowania przez gsm różnymi dodatkowymi urządzeniami typu sterowanie zraszaczami ogrodowymi smsem, albo otwarcie bramy wjazdowej transportowi klinkieru będąc kilkadziesiąt km od domu 3) internet - kablowy LAN w ramkach przy gniazdkach od prądu we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych, garażu i kuchni z routera na poddaszu a tam też radiowy punkt dostępowy od dostawcy, I bardzo dobrze. Jak najwięcej punktów przewodowej sieci. Jako fascynat i obsługujący sieci również bezprzewodowe twierdzę, że "kabel jest kabel". Proponuję rozdział funkcji sprzętu: wysoko router odbiorczy, w centrum fizycznym domu switch zbierający nitki z całego domu - powinno wyjść mniej kabla + bardziej komfortowe warunki dla switcha. Jeśli oczywiście masz jakieś pomieszczenie "techniczne". Ja robię małego racka 19'' z patchpanelami, routerem wewnętrznym, switchem, NAS'em, AP wewnętrznym. Koniecznie przynajmniej dwie dziury rj w salonie przy TV. W gabinecie mam w sumie 6 dziur RJ (wszystkie będą zajęte). 4) sterowanie roletami - jaki system preferujesz??5) sterowanie oświetleniem ale nie zwykłe sterowanie fazowe do żarówek lecz takie aby można sterować elektronicznymi zapłonnikami do swietlówek np balasty philipsa - sterowanie 0-10V, Nie mam zdania. Rolet nie zakładałem. Światło "głupie". Zaskoczony? 6) sterowanie CO i podłogówka - czy masz rozdzielacz zwykły czy z elektrozaworami sterowany ze stewrownika pokojowego? Na podłogówce mam zaworki umożliwiające ewentualne dołożenie sterowania, ale póki co będę kręcił manualnie w kotłowni. Aby sterować podłogówką musiałbyś dołożyć jakąś automatykę pogodową itp. Będę palił (eko)groszkiem w podajnikowym dualnym piecu, a może nawet na początek założę jakiegoś dolniaka do wysuszenia domu. Będę mógł w niego ładować tanie drewno, tańszy zwykły groszek, a za jakiś czas ewentualnie zmienię na automatyczny. A tak swoja droga fajnie, ze P. Andrzej dotarł do Ciebie. Ktore to bedzie wydanie, pazdziernikowe? Ps. Nie skarzyl sie, ze taka jedna nie dala sie namowic?? A nie piekły Cię uszy? Mówiłem, że szkoda że się nie zdecydowaliście na wizytację Co do wydania to nawet nie zapytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 28.08.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Pierwotnie planowałem multiswitcha na strychu, ale zdecydowałem się na wpuszczenie w ściany więcej kabla z niezależnymi podejściami na poszczególne sygnały bez konieczności sumowania. Wszystkie nitki koncentryka (naziemna, satelitarna, kamery) zbiegają się na strychu przy szczytowej południowo-zachodniej ścianie, gdzie będą zlokalizowane anteny. Tam też jest pociągnięta nitka skrętki, bo od tej strony będę odbierał internet. Dalej leci do głównego punktu dystrybucyjnego na piętrze (nie strychu - minimalizuję ilość zasilanego sprzętu na strychu ze względu na temperaturę latem. Z elektroniki będzie tam tylko router radiowy do odbioru internetu - być może nawet wyląduje na plecach anteny wiszącej pod zadaszeniem tarasu (zasilanie i tak POE)). -myslę podobnie jak Ty, umieszczę sobie to na strychu bo będę miał takie pomieszczenie techniczne na poddaszu lub na prawdziwym strychu. U mnie strych będzie być może ocieplony i będzie miał wysokość od jętki do kleszcza kalenicowego 1,8m a szerokość 3,5m więc miejsca jest dużo. Na ocieplenie strychu oraz rezygnację z ocieplenia stropu poddasza poziomego zuzyję ze 4m3 więcej wełny. Słyszałeś o firmie dipol?? mają różne elementy systemów telekomunikacyjnych (anteny, multiswitche, routery, kamery okablowanie). Co sądzisz o nich? kogo możesz mi polecić do złożenia sensownej instalacji TV/SAT/RADIO/LAN. Planuję ze 3-4 kamery w tym 1 kolorowa oraz wszystkie podświetlane IR dużej mocy o zasięgu max 10-15 w tym 1-2 kamery ze zmiennym zoomem oraz możliwością sterowania kierunkowego. Nawet jeśli mnie teraz nie będzie stać na takie kamery to muszę okablowanie poprowadzić - mam troszkę kabla sterowniczego ekranowanego 3x2x0,75mm2 parowanego oczywiście i niestety w krótkich odcinkach. Planujesz dość dużo różnego typu czujek, więc przewidź sobie system, który da możliwość podpięcia wielu niezależnych wejść. Łatwiej wówczas szukać miejsca usterki, ale też tak prozaicznie można wówczas po kontraktonach widzieć na wyświetlaczu które okna masz uchylone i je domknąć jak wychodzisz. Rozważ przynajmniej powiadomienia GSM. Celowo nie podaję szczegółów ani typu sprzętu. Każda lokalizacja ma swoją specyfikę i pod nią się robi instalację. Fajną sprawą jest także możliwość sterowania przez gsm różnymi dodatkowymi urządzeniami typu sterowanie zraszaczami ogrodowymi smsem, albo otwarcie bramy wjazdowej transportowi klinkieru będąc kilkadziesiąt km od domu - powiadomienie GSM - takie musi być docelowe, odnośnie centralki alarmowej. znam nawet proste sterowniki PLC z dużą ilością wejść (np do monitoringu SCADA) mogące pracować z obsługa GSM które dadzą tobie komunikaty jakie zechcesz i mogące się dowolnie konfigurować. Na takim układzie możesz na wyjazdy sterowanie sobie tak ustawić, że nawet przez internet wchodząc do swojego systemu w domu zrobisz dyskotekę, grę swiateł na elewacji, sprawdzisz np na ile % otwarte są rolety itp. Kwestia ceny, kosztów utrzymania GSM, kosztów UPS-a na wypadek ,,zaniku" zasilania i czujników analogowych. I bardzo dobrze. Jak najwięcej punktów przewodowej sieci. Jako fascynat i obsługujący sieci również bezprzewodowe twierdzę, że "kabel jest kabel". Proponuję rozdział funkcji sprzętu: wysoko router odbiorczy, w centrum fizycznym domu switch zbierający nitki z całego domu - powinno wyjść mniej kabla + bardziej komfortowe warunki dla switcha. Jeśli oczywiście masz jakieś pomieszczenie "techniczne". Ja robię małego racka 19'' z patchpanelami, routerem wewnętrznym, switchem, NAS'em, AP wewnętrznym. Koniecznie przynajmniej dwie dziury rj w salonie przy TV. W gabinecie mam w sumie 6 dziur RJ (wszystkie będą zajęte). na co Ci 6szt RJ-45 w gabinecie? masz drukarkę sieciową, serwerownię, 3 komputery, centrum monitoringu SCADA do firmy? u mnie ,,serce" wyszłoby z boku domku więc mam dylemat czy strych, czy zamaskowana dziupla w przedpokoju. Myslę że na strychu będzie ok bo w sypialni centrum dowodzenia instalować jest szczytem głupoty. Z tym rackiem 19'' dobry pomysł podsunąłeś bo dużo sprzętów jest w tym standarcie robionych. Ps. co to za skróty NAS, AP. Nie mam zdania. Rolet nie zakładałem. Światło "głupie". Zaskoczony? Na podłogówce mam zaworki umożliwiające ewentualne dołożenie sterowania, ale póki co będę kręcił manualnie w kotłowni. Aby sterować podłogówką musiałbyś dołożyć jakąś automatykę pogodową itp. Będę palił (eko)groszkiem w podajnikowym dualnym piecu, a może nawet na początek założę jakiegoś dolniaka do wysuszenia domu. Będę mógł w niego ładować tanie drewno, tańszy zwykły groszek, a za jakiś czas ewentualnie zmienię na automatyczny. Co do automatyki CO - jeśli elektrozaworki to koniecznie musisz poprowadzić kable do sterowania nimi z paneli operatorskich które powinny być w każdym pomieszczeniu do którego planujesz mieć sterowanie temperaturą oraz czujniki temp w: - pomieszczeniu - sterowanie temperaturą (na jakiej wysokości się to montuje?), - podłodze - podłogówka Odnośnie świetlówek kompaktowych: one z reguły nie mają możliwości ściemniania bo elektroniczny układ zapłonnikowy (balast elektroniczny) samodzielnie reaguje w pewnych zakresach na zmiany napięcia zasilania. Wyjątek stanowią jak wspomniałem elektroniczne balasty Philipsa i innych firm (produkowane dla nich tylko przez philipsa - rózniące się tylko etykietą i nadrukiem na obudowie) które słuzą do zasilapia świetlówek TL-5, TLD i innych z możliwością regulacji jasności świecenia. Wiem że to działa bo mam ze 3 szt takich balastów i sprawdzałem. Sterowanie 0-10V stałego a regulacja jasności świecenia 15-100%. Napięcie sterowania możesz dać z zewnątrz np z 9V baterii lub zasilacza stabilizowanego oraz zwykłej PR-ki do zmiany napięcia. Możesz dać też sygnał z dowolnego sterownika nawet radiowego ale napięcie to nie może być w formie przebiegu prostokątnego ze zmianą wartości sredniej przez zmianę współczynnika wypełnienia, nie może być trapezem, piłą bądź wyprostowaną sinusoidą. Musi być w miarę stabilizowane np przez filtr LC, RLC,RC itp Poczytaj sobie: http://plc-home.pl/ - sterownik PLC to 1-2tys zł czujki jak wiadowo, Poniżej Gotowe systemy za kilkanascie tys zł : http://www.visionsystem.pl/sklep.html http://www.xcomfort.pl/cotoxcomfort.php http://www.gftid.vel.pl/ http://www.smartech.pl/urzadzenia/panele-i-wyswietlacze.html tutaj masz różne centrale alarmowe Satel np integra oraz dodatki do nich http://www.fonex.pl/produkty/grupy/Centrale_INTEGRA_SATEL_66.html http://www.satel.pl/pl/products Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.08.2011 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) U mnie strych będzie być może ocieplony i będzie miał wysokość od jętki do kleszcza kalenicowego 1,8m a szerokość 3,5m więc miejsca jest dużo. Na ocieplenie strychu oraz rezygnację z ocieplenia stropu poddasza poziomego zuzyję ze 4m3 więcej wełny. Przemyśl to. Tu nie chodzi o trochę więcej wełny, a większą kubaturę do grzania o ten cały strych. Ja ocieplam sufity podwieszane, a może kiedyś docieplę jeszcze dodatkowo skosy strychu ale tylko dla zmniejszenia strat ciepła przez sufity piętra. Słyszałeś o firmie dipol??...Co sądzisz o nich? Szybko przesyłają zamówienia Polecam. Zamawiałem tam "kilka" rzeczy kogo możesz mi polecić do złożenia sensownej instalacji TV/SAT/RADIO/LAN. Polecam rkowala79. Zrobi najlepiej według twoich wymagań Planuję ze 3-4 kamery w tym 1 kolorowa oraz wszystkie podświetlane IR dużej mocy o zasięgu max 10-15 w tym 1-2 kamery ze zmiennym zoomem oraz możliwością sterowania kierunkowego. Nawet jeśli mnie teraz nie będzie stać na takie kamery to muszę okablowanie poprowadzić - mam troszkę kabla sterowniczego ekranowanego 3x2x0,75mm2 parowanego oczywiście i niestety w krótkich odcinkach. Nie polecam łączenia krótkich odcinków. Są kamery dzień/noc przełączające sensory i dające dobrą jakość/czułość w różnych warunkach, ale jak zawsze sprawa się rozbija o finanse. Co do okablowania - może być skrętka - podłączysz na niej nawet kamery analogowe (trafo dopasowujący). Ale ja np do wejścia głównego dałem koncentryk pod kamerę wejściową. Łatwo sobie ją zepnę z instalacją TV i będę miał podgląd na wszystkich TV osobę dzwoniącą dzwonkiem. znam nawet proste sterowniki PLC z dużą ilością wejść ...sprawdzisz np na ile % otwarte są rolety itp. Kwestia ceny, kosztów utrzymania GSM, kosztów UPS-a na wypadek ,,zaniku" zasilania i czujników analogowych... I potrzeby stosowania bardzo rozbudowanych "bajerów" w domku jednorodzinnym... na co Ci 6szt RJ-45 w gabinecie? Stacjonarka żony, drukarka sieciowa, TV (do łączenia z NASem/DLNA), dekoder SAT na multiroom, lokalny switch+AP na potrzeby serwisu, moja stacjonarka serwisowa. Z tym rackiem 19'' dobry pomysł podsunąłeś bo dużo sprzętów jest w tym standarcie robionych. Ps. co to za skróty NAS, AP. Dokładnie. Masz nawet rejestratory kamer rackowe. Taki rack (wiszący) nie jest drogi, a uporządkuje złom. NAS to najkrócej mówią dysk sieciowy na zbiór filmów, multimediów (telewizory w domu będą z niego korzystać po LAN'ie) a AP to access point czyli routerek radiowy Poczytaj sobie: Byłem, czytałem jakiś czas temu Pozdro! Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez BasH wyjaśnienie ap/nas - przegapiłem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 29.08.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisał rkowal79 kogo możesz mi polecić do złożenia sensownej instalacji TV/SAT/RADIO/LAN. ,,Polecam rkowala79. Zrobi najlepiej według twoich wymagań" Sorki, chodziło mi o system a nie o wykonawcę bo sam to będę składał. Z tym AP miałem nosa ale upewniłem sie.Mój dostawca netu radiowego ma AP razem z anteną na maszcie zasilany po LANie z dodatkowegozasilacza wiec ten problem odpada.Odnosnie kamer - koncentryk na wizje planuję bo po co mi trafa dopasowujące i ewentualnie konwertery, ale sterowanie i zasilanie po kablu wielozyłowym będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.08.2011 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 kogo możesz mi polecić do złożenia sensownej instalacji TV/SAT/RADIO/LAN.Sorki, chodziło mi o system a nie o wykonawcę bo sam to będę składał. A co tam jest do sugerowania? Koncentryk na sat triset113, na TV może być nieco gorszy, dobrze zrobiony LAN w standardzie 5+ w zupełności wystarczy. Uważaj na tanie skrętki miedziowane. Z tym AP miałem nosa ale upewniłem sie.Mój dostawca netu radiowego ma AP razem z anteną na maszcie zasilany po LANie z dodatkowegozasilacza wiec ten problem odpada. Nie rozumiem twojej wypowiedzi. O swoim AP pisałem w sensie rozsiewania netu po domu i ogrodzie, ale oprócz tego jeszcze dodatkowy AP (w trybie klienta/wisp) do odbioru netu od prowidera. To miałem na myśli. A ten TWÓJ AP dostawcy to masz po prostu u siebie od niego na odbiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 29.08.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Nie rozumiem twojej wypowiedzi. O swoim AP pisałem w sensie rozsiewania netu po domu i ogrodzie, ale oprócz tego jeszcze dodatkowy AP (w trybie klienta/wisp) do odbioru netu od prowidera. To miałem na myśli. A ten TWÓJ AP dostawcy to masz po prostu u siebie od niego na odbiór? Tak, mam na odbiór ale oprócz tego mam Tp-Linka TL-WR340G który ma 4 wyjscia LAN na kabel oraz może też rozsyłać po Wi-fi sygnał. Dojście do niego od dostawcy jest po kablu LAN (skrętka). Jakie skrętki preferujesz? żyły z drutu czy żyły z linki miedzianej? jak wiadomo drut ma tendencje do łamania przy wtyczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.08.2011 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Jakie skrętki preferujesz? żyły z drutu czy żyły z linki miedzianej? jak wiadomo drut ma tendencje do łamania przy wtyczkach. Do instalacji na stałe tylko drut. Dochodzisz z patchpanela na gniazdko ramkowe, więc nie ma się co łamać. Patchcordy są z linki. (patchcord - odcinek między gniazdkiem a kompem, albo między patchpanelem a switchem/routerem) Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez BasH literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 29.08.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ma ktoś ketonal żel? Hahah, ano ma, ulubiony gadżet samobudujących:D Ale tak swoja droga, jak Ty sam tyle zrobiłes to podziwiam, ze Ci sie jeszcze chce. No i ta konwersacja powyżej z Rkowal , po chińsku.Nic nie zrozumiałam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 30.08.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A rurki to kolega nie kładzia na styro?Oczywiście w otulinie dasz te do grzejników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 30.08.2011 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A rurki to kolega nie kładzia na styro? Oczywiście w otulinie dasz te do grzejników... Pewnie że w otulinie. To te kolorki, które miały się pojawić ale nie zdążyłem. To jest piętro, więc w zasadzie styro nie ma tylko warstewka pianki podwylewkowej dla zmniejszenia przenoszenia stuków. Czeka mnie jeszcze trochę pracy z tym piętrem - izolacja rur, przypięcie ich do podłoża, naciągnięcie i pomocowanie na bokach folii, skończenie łazienki (podłogówka + podejścia pod mały kalafior - ale to na koniec, bo prawdopodobnie będzie robione resztką rury z parteru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.09.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 (edytowane) Kiedyś coś obiecałem a więc Podjeżdżam pytam o inwestora a tu o 16 mówią że za 2 godziny będzie Jakieś obce ludzie na samorobnej budowie komin stawiają ponad dach. Płot naprawdę jest psychologiczny Ale lokalizacji można pozazdrościć, na grzyby przez ulice super Edytowane 2 Września 2011 przez kalio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts