Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

O tyyyyyyyyyy - nie trzeba było dzwonić? Musiałem akurat wyskoczyć na dwie godziny odebrać małży samochód z naprawy a tu niespodziewana wizyta. Chwile przed 16-tą wyjeżdzałem z budowy, bo jeszcze gnałem po cement i brakujące ramki rusztowania do siebie. Nawet widać na twoich fotkach.

Wziąłem do wykończenia komina znajomka, bo ja muszę w tym czasie walczyć z wnętrzami na wpuszczenie wylewkarza - sam się bym nie wyrobił z kominem - zima coraz bliżej, a po zimie muszą wejść dachówki, okna dachowe i ja z wykończeniem poddasza. Jak ty w ogóle wyszukałeś budowę???? No nie wybacze że byłeś i nie dzwoniłeś...

A znajomek dołożył ostatni segment dymnego i będzie budował koronę komina z klinkieru - nie miałem konceptu, jak się do tego zabrać.

Edytowane przez BasH

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak łaczysz folie pod styro z izlolacja poziomą?

To nie piwnica, więc jakoś specjalnie nie łączę. Jest spory zakład papy i zawinięta podwójnie folia na ściany. Na początku chciałem jakimś lepiszczem smarować, ale to chyba nie ma sensu przy podłogach powyżej poziomu gruntu. W piwnicy dawałbym na całość papę termo. pozdro

Ojjj Bashu...

Izolację na rury nie rozcinaj wzdłoż, bo co tak właściwie osiągasz...

Izolację tnij na kawałki do 1,5m i naciagaj na peksa...

Tylko nie bądz zachłanny, im krótsze potniesz ok. 0,8m tym szybciej ci pójdzie...

Następnie łącz je tasmą szarą tą amerykańską...

Jeżeli tak nie pójdzie to chyba masz za ciasną izolację...

U mnie na pexa 16 normalnie wchodziła izol. 15/6.

Spróbuj...

Ciąłem takie dwumetrowe i myślałem, że dostanę łapy jak papay wciągając. Teraz po rozcięciu wzdłuż sklejam po obwodzie taśmą (nie ma na fotkach). Tyle, że to rozcinanie+nakładanie+sklejanie trwa podobnie jak wciąganie... ehhh... Powroty też izolować? Jak ciepło z powrotu ucieknie to w górę i tak do grzanego pomieszczenia (bez obniżania wydajności kalafiora, bo to w końcu powrót...)

spróbuj krótsze odcinki, mniej klejenia, mniej taśmy idzie...

Podziwiam za sklejanie wzdłuż...

Powroty też izolowałem, bo ja zakładam na podłogi drewno...

nie chcę żeby podłoga grzała...

A poza tym ta izolacja straszne pieniadze nie kosztuje...

Dodatkowo dajesz rurze więcej luzu w betonie,

a bedzie tak woda o temp. nawet do 90st.

Zauważyłem, że nie zaślepiasz pexa w szawkach...

Ja zaklejałem taśmą, zawsze coś może wlecieć...

Dodam jeszcze, że najszybciej idzie zakładanie izolacji we dwóch...

Jeden ciagnie a drugi pcha ten kawałek izolacji...

Samemu jest ciężko, ale dasz radę...

spróbuj krótsze odcinki,

Byłem wcześnie rano na budowie i w dwie godzinki skończyłem wciągać resztę krótkimi odcinkami. Faktycznie powyżej metra drastycznie rośnie opór... Chciwość nie popłaca :) Chciałem za dużo na raz.

Zauważyłem, że nie zaślepiasz pexa w szawkach...

Ja zaklejałem taśmą, zawsze coś może wlecieć...

Fakt. Jak z teściem rozciągaliśmy pexy na parterze i trzeba było wyciągać koniec na zewnątrz zaklejałem, aby nic nie naleciało. A przy szafce póki co nie zaślepiałem, bo sam robię przy niej i raczej nic nie wepchnę, a za chwileczkę i tak pexy będą w złączkach do nabicia ciśnienia przed wylewkami. Przed uruchomieniem instalacji i tak będę ją przepłukiwał.

Dodam jeszcze, że najszybciej idzie zakładanie izolacji we dwóch...

Jeden ciagnie a drugi pcha ten kawałek izolacji...

Samemu jest ciężko, ale dasz radę...

No fakt - wiele rzeczy dużo łatwiej robi się we dwójkę, ale samemu jest łatwiej terminy dograć :) pozdro i dzięki za czujność i rady

Nie ma sprawy... ważne że działa i uprasza życie...

Ja też co prawda przed napełnianiem inst. będę płukał...

Ale bardziej mi zależało, żeby pył nie wszedł do rurek

przy przepychaniu przez bruzdy...

Działaj, działaj z tymi wylewkami...

powiem Ci, że jak już jest ta podłoga właściwa,

od razu człowiekowi chce się kupowac kafelki, deską...

bo już czuć DOM...

Będziesz odpalał inst. C.O. przed zimą??

Czy kotłownia na wiosnę??

Będziesz odpalał inst. C.O. przed zimą??

Czy kotłownia na wiosnę??

Na wiosnę. Nie mam elewacji ani ocieplenia dachu, więc nie ma sensu przepalać zimą. Zamontuję kocioł po zejściu większych mrozów i na wiosnę będę wygrzewał dom równolegle z robieniem zabudowy poddasza, robieniem przez ekipę dachu i wykańczaniem kolejnych pomieszczeń.

No a ja jak papaj łapy bym dostał umięśnione... Nie chciałem niczym smarować ani sypać bez 100% wiedzy o wpływie środka na tłuszcze na bądź co bądź plastik. Niby wavin ale kto go tam wie... Izolacje rur skończone, z 20% parteru w styropianie... Edytowane przez BasH

Chłopaki - mam pytanie techniczne. Rura w izolacji ma minimalnie mniejsze wymiary niż grubość warstwy styro, a jeżeli prowadzi się np. dwie razem to między nimi jest kolejne wgłębienie. Czy wypełniacie je przed przykryciem folią jakimś materiałem sypkim (suchy piasek?) albo pianujecie czy po prostu zakrywać folią pod wylewkę i będzie ok?

Sugestia...

U kalia napiesałeś, że chcasz założyć dachówkę duża ribena....

Sprubój rozmiścić sobie tą dachówke na dachu, bo masz dość połamany dach...

Małą dachówką lepiej chowa się takie różne skasy,

przy dużej mogą kombinować z obróbkali nadmiernymi a w wtedy wygląda to różnie...

aha-pytanko: jak mocujecie podłogówkę w miejscach, w których przechodzi pełno rur w warstwie styro i nie ma jak wcisnąć klipsa? Kleję mocną taśmą do folii licząc, że wylewka przyciśnie folię razem z przyklejoną rurą, ale może macie inny patent...

Zawsze możesz gwoździem w styro badając rurki lub przewiercić kołkiem i do chudziaka

Zawsze możesz gwoździem w styro badając rurki lub przewiercić kołkiem i do chudziaka

No właśnie już mam na tyle dość tej zabawy z białym (styro), czarnym, srebrnym gów$#@%em, że zaczynam iść na skróty. Na ile wysypka wylewek wypiera te rurki? Nie widziałem wysypywania na żywo stąd te wątpliwości. Rurki raczej leżą ciężarem czy je może wypierać? Będę miał nabite powietrzem, a nie wodą.