Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie. Nie mam styro tylko centymetrową piankę podwylewkową, na to folia a rury w otulinach. Wszędzie będą panele, a więc nawet jak trochę zbyt cienka wylewka na rurze się zarysuje to się nie zmartwię, bo nie będzie widoczne. Walczyłem o każdy centymetr wysokości - miałem mało miejsca na schody.

Heheh - nic ci nie umknie uwadze :) Ze Świecia - paki po pół kubika :) Załatwiłem za 130 / kubik. Nie wnikałem w paczkowanie :)

ps. Znajomek skończył komin, a ja przy okazji kręcenia się po budowie przygotowałem górną łazienkę pod pexowanie... 2 tygodnie do wylewek... Nikt jeszcze nie odpowiedział na moje pytanie: czy wylewka (wysypka) jakkolwiek wypiera pexy? Podejrzewam widząc konsystencję w dziennikach (raczej piaskowa niż wodna) że nie wypiera i spokojnie pex leży niż pływa, ale wolę się upewnić...

Edytowane przez BasH

Jak pex z woda to bedzie lezal spokojnie

jak z powietrzem to zalezy

jak bedzie mialo duzo PB to bedzie lezal spokojnie

ja nie to zależy

jak bedzie bedzie zimne to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak malza calosk docisnie to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak dziecioki beda u babci to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak bedzie ladna pogoda to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak dziecioki beda sie bawic zwykłymi balonami to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak beda z helem i bedą go wdychać to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak dadza helu ojcu to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak dadza majstrom to bedzie lezal spokojnie

jak nie to zalezy

jak im helu zabraknie to bedzie lezal spokojnie

jak nie to wpuszcza go do pexy bo bash zaoszczedził na wodzie :)

Jak pex z woda to bedzie lezal spokojnie

jak z powietrzem to zalezy

...

jak nie to wpuszcza go do pexy bo bash zaoszczedził na wodzie :)

Normalnie drugi tomraider wierszoklecący nam rośnie :)

Chodzi o to, że nie za bardzo chcę wpuszczać wodę, a potem pracowicie się jej pozbywać z instalacji przed zimą. Mam kompresor i nie zawaham się go użyć :) Pex powinien leżeć w wysypce nawet z powietrzem, ale wolę się upewnić u was :)

Co do styro - mogę jutro strzelić fotkę, ale dopiero wieczorem wrzucę. Albo sam sobie weź namiar z folii składowanych na tyłach domu, skoro już wiesz gdzie to jest :D Nie wiem, czy uda ci się w tej cenie załatwić, bo ja tą cenę miałem przy okazji dużego transportu dla kumpla firmy. EPS 100/38

... póki co jedyne zdjęcie z teoretycznie możliwymi do odszyfrowania namiarami (Świecie, chmielniki 21 czy jakoś tak:) ) Pewnie to już ci wystarczy detektywie :D

Jutro wrzucę lepsze (jak nie zapomnę)

styro.jpg

Edytowane przez BasH

Prawie 70 litrów? Bo tyle mi wejdzie w same pexy...

Dobrze radzą, serio

Do mojej podłogówki "weszło" Ergolitu za 600 zł, teraz będzie montowana reszta instalacji i zostanie dolana woda zdemineralizowana (kotłowa)

układ oddzielony od "małego układu" (otwartego) kotła poprzez wymiennik płytowy

Woda zdemineralizowana z ergolitem daje to, że nic się nie osadza za wody w instalacji (zwłaszcza na armaturze), oraz właściwości "smarne" ergolitu utrzymują w doskonałym stanie wszystkie zawory. (rotametry zawsze czyściutkie i przezroczyste)

No i masz płyn niezamarzający w instalacji.

(u mnie podłogówka robiona w lutym, ale gdyby lato było, też by była napełniona tak samo)

robisz dla siebie, nie żałuj

pozdrawiam :D

Chyba się jeszcze nie wpisywałem:) ale dziennik śledzę od dawna:) Fajnie wykończony komin:)

Witamy :) Za komin nie dziękuję za bardzo, bo to jedna z niewielu prac robionych nie "tymi ręcami" :) Ale wyszedł w miarę. Wziąłem znajomka, bo czasu do przymrozków coraz mniej, a ja jestem zajęty przy wnętrzu (instalacje, izolacje...) a się nie rozdwoję. Systemowy leiera z dołożonymi wentylacjami obłożony płytkami klinkierowymi wienerbergera, korona z pełnej wienerbergera.

Jak tam akcja wylewania? Gdzie foty? :)

ps. Jadę izolować pomieszczenia techniczne (spiżarnia, garaż, kotłownia)...

Edytowane przez BasH

Jak tam akcja wylewania? Gdzie foty? :)

ps. Jadę izolować pomieszczenia techniczne (spiżarnia, garaż, kotłownia)...

Za nic w świecie nie byłbym stanie nic napisać o 6.33. Jesteś hardkorem xD

a jeśli chodzi o fotki z wylewania...nie mam czasu zgrać z tela na PC:/ ale myślę że ogarne niebawem:)

jaki dokładnie masz model tego leiera?? ja muszę zacząć się powoli rozglądać za materiałami na przyszły rok:) może warto coś kupić teraz by na wiosnę nie przepłacać:)

5000 kcal :D Gryll musi byc, chyba juz jeden z ostatnich w tym sezonie??

Oj moja kochana - zdarzało się robić grila w lutym przy minus 10 stopniach :) Jestem szalony na tym punkcie (zresztą nie tylko :D ).

Jako że wyrobię się do dnia zero (wylewki za 1,5 tygodnia) z pracami, dziś budowa miała wolne i pojechałem do casto na "inspirki" :)

Wrzucę sobie w komenty, co by nie śmiecić dziennika:

http://img585.imageshack.us/img585/1346/imagee002.jpg

To mnie dobiło w casto:

http://img651.imageshack.us/img651/7230/imagee001.jpg

... płaciłem coś koło 6,50 na alledrogo kupując przy okazji tanie pexy wavina.

A celem wyprawy było m.in. to:

http://img202.imageshack.us/img202/3118/imagee003.jpg

Niech teraz pexy w łazience spróbują się ruszyć. Nie ma siły :) Sama siatka zbrojeniowa to za mało, ale znalazłem fajne mocowania. W tygodniu trzeba zainsztalować... pozdro