kalio 30.10.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 nie bój się zaglądają ale tylko szpiedzy z krainy deszczowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.10.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zaglądają i pilnują czy dobrze wszystko robisz. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 30.10.2011 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zaglądają i pilnują czy dobrze wszystko robisz. Powodzenia! ... i nie ukrywam compi, że na twoją doradę teraz liczę - mam taki fyrtel koło kosza na korytarzu, który nie za bardzo wiem jak ruszyć. Grzyb odsadzi CDeka dość daleko od ściany, płyta będzie za luźna - co dać na żółtym fragmencie? Udek wygięty? Coś innego na kąt rozwarty? Ogólnie obróbka kosza to chyba będzie porażka. http://img21.imageshack.us/img21/2903/koszowo.jpg ... a tak dla rozluźnienia i małej rywalizacji: Czyj dziennik dał mi inspiracje na dzisiejsze zakupy? Ciekawe, czy dobrze znacie forum http://img444.imageshack.us/img444/8361/piwof.jpg pozdrawiam.. mmmniammmm... mmmm.. i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zerknij na profile kapeluszowe. Odchodzą razem z płytą na nie więcej jak 2,5 cm, a przy płycie 6mm np regitec zejdziesz do 20mm na całości. Ten kosz musisz jeszcze docieplić? Jeśli nie to czołuj do krokwi koszowej całą konstrukcję i zrób tak, aby powstał trójkąt-trapez co tam wymyślisz, albo zostaw odsłoniętą tę krokiew.(edit) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 30.10.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ten kosz musisz jeszcze docieplić? Jeśli nie to czołuj do krokwi koszowej całą konstrukcję i zrób tak, aby powstał trójkąt-trapez co tam wymyślisz, albo zostaw odsłoniętą tę krokiew.(edit) Z miejscem na minięcie kosza nie ma większego problemu, bo i tak przewidziałem 10 cm pod krokwiami na wełnę. Nie wiem jednak, czy mocowanie KG na +- 5 do 10 cm od jego brzegu (na niebieskim CDeku) od żółtej linii (płaszczyzna ściany) nie da płycie za dużo luzu na styku ze ścianą... http://img510.imageshack.us/img510/9135/grzybyproblem.jpg Dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.10.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Kurcze, jesli dobrze rozumiem to obawiasz się sytuacji gdzie płaszczyzna płyty wejdzie w wewnetrzny obrys pionowej ścianki? Uzupełnisz to styro, zasiatkujesz i zapomnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 31.10.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Zmajstrowałem wizualizację mojego problemu: http://img5.imageshack.us/img5/2976/grzybowo.jpg W miejscu wskazywanym przez strzałkę dać jakieś usztywnienie (jaki profil?) czy naciąć ścianę i zjechać jeszcze z 4-5 cm z grzybem przystawiając CD prawie do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.10.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Jeśli to gazobeton do wkręt czarny 75mm lub nawet 100 i ognia! Przez płytę i gęsto. Profila tak nie wygniesz(prosto) i kłopot będzie z mocowaniem go do ściany. Aż tyle planujesz odejścia od krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 31.10.2011 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Jeśli to gazobeton do wkręt czarny 75mm lub nawet 100 i ognia! Przez płytę i gęsto. Profila tak nie wygniesz Faktycznie - nie wpadłem na to. Tyle, że będzie to połączenie sztywne, nie pracujące, ale z drugiej strony blisko jest śrubowanie jętek z krokwiami, więc aż tak więźba w tym miejscu nie lata. Dzięki za pomysł... aha. A od dołu w szczelinę akryl? Czy podkuć tynk, siatka i zaciągnąć razem? Co prawda zabawy flotem dopiero wiosną, ale wolę wiedzieć Jeszcze jedno pytanie - czy stelaże robić pod laser czy w środku rozpiętości jętki lekko podciągać grzyby pod ugięcie jętki pod obciążeniem płyta+wełna? Edytowane 31 Października 2011 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.10.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Płytę na styku ze ścianą po prostu zetnij - sfazuj. Wszytko wal pod laser i zrób na sztywno. Łączenie porządną taśmą papierową z alu wkładku lub perforowaną. Jest teraz tyle tych wynalazków, że hej. Jak pęknie to pod taśmą a nie nad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 31.10.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Na sztywno czyli zalecasz tez skrecac plyty z udekami przy scianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.10.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale sugerujesz aby nie skręcać krawędzi płyt z profilem przyściennym, a jedynui z głównym? Wg mnie należy kręcić gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 31.10.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 No właśnie pytam o Twoje zdanie odnośnie kręcenia płyty z przyściennymi. Większość fachowców sugeruje kręcić "na miękko" tylko z głównymi zostawiając miejsce na odkształcanie w udekach i nie kręcąc do nich KG. Sam nie wiem jak lepiej... Niby metal się rozszerza, więźba pracuje, więc na miękko ma jakąś argumentację, z drugiej strony ceniony przeze mnie compi pisze, że robić na sztywno... I bądź tu "mondry" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.10.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Podejrzewam, że ma to sens w przypadku stosowania na grubo akrylu. Wtedy to pływa, ale wygląda tak sobie(połącz w takim narożu dwa kolory), a jak pęknie to praktycznie pozostaje wyrwać masę z naroża. Ja polecam taśmy perforowane, bo może sobie wtedy ta płyta pękać do woli(oczywiście w rozsądnych granicach) . Będzie to niewidoczne. I oczywiście ważna informacja. Wykończenie akrylem jest szybsze i łatwiejsze. Taśma wymaga czasu i cierpliwości, ale sie opłaci, zobaczysz. Mieszkam już drugi miesiąc, fakt, że bez poddasza, ale naokoło mam płyty g-k. Jedynym miejscem gdzie widać nie tyle pęknięcie co spuchnięcie taśmy to sufit w łazience w okolicach anemostatu od DGP. Przygrzałem za wcześnie po malowaniu w kominku i się odparzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 02.11.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A nie stosujesz profili V do takiego łączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.11.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A czy nie lepiej dać pomiędzy KG a ścianami szczelinę dylatacyjną i wykończyć łączenie profilami styro nie będzie pękać, a i optycznie pomieszczenie będzie wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 02.11.2011 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A nie stosujesz profili V do takiego łączenia? No właśnie w tym kierunku podpytywałem compiego... A czy nie lepiej dać pomiędzy KG a ścianami szczelinę dylatacyjną i wykończyć łączenie profilami styro nie będzie pękać, a i optycznie pomieszczenie będzie wyższe. Styro między skosem a pionową ścianą nieco powyżej linii oczu? nie bardzo to widzę. Prędzej myślałem o profilu styro pod sufitem między płytą a sztywnymi ścianami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Gdzieś widziałem takie profile z kontem chyba 135* wyglada to tak http://www.murapol.pl/pliki/galerie/11/__Wykonczenie-skosu-powlokamalarska.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.11.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Jeśli BasH ma możliwość przykręcenia bespośrednio płyty do ściany to co mu da profil metalowy między tymi materiałami? Może równie dobrze tę płytę przykleić na klej do płyt. Też się będzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 03.11.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tak ale dach swoje i mury swoje a potem pękające skosyjeśli przykręci płyty do ściany to albo płyta albo ściana puści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts