Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaglądają i pilnują czy dobrze wszystko robisz. Powodzenia!

... i nie ukrywam compi, że na twoją doradę teraz liczę - mam taki fyrtel koło kosza na korytarzu, który nie za bardzo wiem jak ruszyć.

Grzyb odsadzi CDeka dość daleko od ściany, płyta będzie za luźna - co dać na żółtym fragmencie? Udek wygięty? Coś innego na kąt rozwarty? Ogólnie obróbka kosza to chyba będzie porażka.

http://img21.imageshack.us/img21/2903/koszowo.jpg

... a tak dla rozluźnienia i małej rywalizacji: Czyj dziennik dał mi inspiracje na dzisiejsze zakupy? :D Ciekawe, czy dobrze znacie forum :D

http://img444.imageshack.us/img444/8361/piwof.jpg

pozdrawiam.. mmmniammmm... mmmm.. i koniec :(

Zerknij na profile kapeluszowe. Odchodzą razem z płytą na nie więcej jak 2,5 cm, a przy płycie 6mm np regitec zejdziesz do 20mm na całości. Ten kosz musisz jeszcze docieplić? Jeśli nie to czołuj do krokwi koszowej całą konstrukcję i zrób tak, aby powstał trójkąt-trapez co tam wymyślisz, albo zostaw odsłoniętą tę krokiew.(edit)

Ten kosz musisz jeszcze docieplić? Jeśli nie to czołuj do krokwi koszowej całą konstrukcję i zrób tak, aby powstał trójkąt-trapez co tam wymyślisz, albo zostaw odsłoniętą tę krokiew.(edit)

Z miejscem na minięcie kosza nie ma większego problemu, bo i tak przewidziałem 10 cm pod krokwiami na wełnę. Nie wiem jednak, czy mocowanie KG na +- 5 do 10 cm od jego brzegu (na niebieskim CDeku) od żółtej linii (płaszczyzna ściany) nie da płycie za dużo luzu na styku ze ścianą...

http://img510.imageshack.us/img510/9135/grzybyproblem.jpg

Dzięki za rady!

Jeśli to gazobeton do wkręt czarny 75mm lub nawet 100 i ognia! Przez płytę i gęsto. Profila tak nie wygniesz

Faktycznie - nie wpadłem na to. Tyle, że będzie to połączenie sztywne, nie pracujące, ale z drugiej strony blisko jest śrubowanie jętek z krokwiami, więc aż tak więźba w tym miejscu nie lata. Dzięki za pomysł...

aha. A od dołu w szczelinę akryl? Czy podkuć tynk, siatka i zaciągnąć razem? Co prawda zabawy flotem dopiero wiosną, ale wolę wiedzieć :)

Jeszcze jedno pytanie - czy stelaże robić pod laser czy w środku rozpiętości jętki lekko podciągać grzyby pod ugięcie jętki pod obciążeniem płyta+wełna?

Edytowane przez BasH

No właśnie pytam o Twoje zdanie odnośnie kręcenia płyty z przyściennymi. Większość fachowców sugeruje kręcić "na miękko" tylko z głównymi zostawiając miejsce na odkształcanie w udekach i nie kręcąc do nich KG. Sam nie wiem jak lepiej... Niby metal się rozszerza, więźba pracuje, więc na miękko ma jakąś argumentację, z drugiej strony ceniony przeze mnie compi pisze, że robić na sztywno... I bądź tu "mondry" ;)

Podejrzewam, że ma to sens w przypadku stosowania na grubo akrylu. Wtedy to pływa, ale wygląda tak sobie(połącz w takim narożu dwa kolory), a jak pęknie to praktycznie pozostaje wyrwać masę z naroża. Ja polecam taśmy perforowane, bo może sobie wtedy ta płyta pękać do woli(oczywiście w rozsądnych granicach) . Będzie to niewidoczne. I oczywiście ważna informacja. Wykończenie akrylem jest szybsze i łatwiejsze. Taśma wymaga czasu i cierpliwości, ale sie opłaci, zobaczysz. Mieszkam już drugi miesiąc, fakt, że bez poddasza, ale naokoło mam płyty g-k. Jedynym miejscem gdzie widać nie tyle pęknięcie co spuchnięcie taśmy to sufit w łazience w okolicach anemostatu od DGP. Przygrzałem za wcześnie po malowaniu w kominku i się odparzyło.

A nie stosujesz profili V do takiego łączenia?

No właśnie w tym kierunku podpytywałem compiego...

A czy nie lepiej dać pomiędzy KG a ścianami szczelinę dylatacyjną i wykończyć łączenie profilami styro nie będzie pękać, a i optycznie pomieszczenie będzie wyższe.

Styro między skosem a pionową ścianą nieco powyżej linii oczu? nie bardzo to widzę. Prędzej myślałem o profilu styro pod sufitem między płytą a sztywnymi ścianami...