Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie ytong, a prefabet na klej piórowpust + uchwyty montażowe. Kupowałem w styczniu 2009 po fali spadkowej cen po booomie cenowym z 2008 roku i wcześniejszych (Suporeks po 12 a nawet 15 zł) - kupiłem po 8 zł i sądziłem, że to niezły interes. Ceny w 2010 były podobne a nawet nieco niższe, a teraz zimą zwykły suporeks z uchwytami i klejem można wyhaczyć za okolice 6,5. Cóż...

Klejenie jest całkiem łatwe i przyjemne. Podstawowy sprzęt to nakładaczka kleju, tarka, zmiotka, poziomica, sznurek, młotek gumowy i przy ponad +25 stopniach wąż z wodą do zlania warstwy aby za mocno nie piła. Kleiłem tylko spoiny poziome (piórowpust)- idzie piorunem.

Oby nie był gorszy niż 2010... to będzie super : )

i tego się trzymajmy, czego Tobie i sobie życzę :D

podczytuję Twój dziennik od pewnego czasu, podziwiam Cię, że tak dużo własnej pracy a właściwie po Netbetowemu sam budujesz, takich ludzi doceniam

Ładne okna - bo prosty wzór,

ładne drzwi - bo proste (mam z kmt i też proste ;) )

ładna brama - bo prosta

też nie lubię "ozdobników"

Życzę powodzenia i wytrwałości

pozdrawiam

TINEK

Ja bym na twoim miejscu zainwestował te 9tyś w extra okna i ocieplenie budynku. Te dwie rzeczy to podstawa. Inni oszczędzając na tych dwóch rzeczach po paru latach plują sobie w twarz płacąc wysokie rachunki. Extra okna + docieplenie = mniej opału, cieplej w domu i więcej kasy w kieszeni:)

Nie martw się obróbkami. Jak coś nie wiesz to wal na forum to ci pomożemy:cool:

Widzę że z forum niezła ekipa dachowców by się znalazła:D

Każdy niech załaduje bagażnik browarków i wio :D

Jakby się sprężył to w 2 tyg by ten dach trzasnął

Witam.

Skoro podstawową receptą na oszczędne ogrzewanie domu są Extra okna + ocieplenie to proponuję mały eksperyment opisany gdzieś wcześniej na innych forach. Na głowę kładziemy grubą warstwę waty ociepleniowej , na całość nakładamy reklamówkę i zaklejamy ją szczelnie wokół szyi. Teraz mamy tak jak proponuje autor odpowiedzi : szczelnie i ciepło. No właśnie. Takie podejście nie zapewni nam komfortu klimatycznego w naszym domu czyli świeżego powietrza o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Myślę że jednak można zaoszczędzić na (zwykle zbędnie przesadzonym) ociepleniu ścian i extra drogich oknach ( wcale nie extra lepszych) na korzyść często dziwnie niedocenionych wysokosprawnych prawidłowo zbudowanych instalacji c.o. , wysokosprawnych kotłów na paliwa stałe z prawidłowo dobranym kominem( wielka rzadkość) oraz systemów wentylacji z odzyskiem reku zamiast grawitacyjnej. W praktyce to one żle funkcjonując (bądź ich brak) generują największe straty : np: strata kominowa, strata z niezupełnego spalania węgla, strata ogrzanego powietrza wylatującego na zewnątrz itp.. To tu jest kasa i opał do zaoszczędzenia. Co do browarków to się zgadzam obydwiema rencyma.

Pozdrawiam.

Przed budową myślałem, że włożę megaoszczędne okna, z 25 cm izolacji na ścianach, pół metra w dachu, obowiązkowo rekuperator, z 4 płyty solarów - po podliczeniu bilansu zysków i potencjalnie wydanych pieniędzy w zderzeniu z tanim źródłem ogrzewania odpuściłem zostając przy standardzie (szerokie 5 komorowe, 15 izolacji, 25 dach, grawitacja z łazienek, kotłowni, garażu i kuchni + nawiew oknami. Nie dajmy się zwariować.

PS: Uzupełnijcie lokalizację w swoich profilach : )

Przed budową myślałem, że włożę megaoszczędne okna, z 25 cm izolacji na ścianach, pół metra w dachu, obowiązkowo rekuperator, z 4 płyty solarów - po podliczeniu bilansu zysków i potencjalnie wydanych pieniędzy w zderzeniu z tanim źródłem ogrzewania odpuściłem zostając przy standardzie (szerokie 5 komorowe, 15 izolacji, 25 dach, grawitacja z łazienek, kotłowni, garażu i kuchni + nawiew oknami. Nie dajmy się zwariować.

PS: Uzupełnijcie lokalizację w swoich profilach : )

Właśnie to nazywam zdrowo-rozsądkowym ekonomicznym myśleniem . Jeżeli w przenośni wyobrazimy sobie że uciekające z domu ciepło to woda wylewająca się z wiadra otworami wywierconymi w dnie wiertarką to straty z okien ( np. k=1,0) to pięciokrotnie lub więcej większy otwór niż straty z ścian ( np.k=0,2) . Na wielką dziurę większość się zgadza, np..stosując wielkie powierzchnie okien tarasowych , a na zmiejszenie tej już małej nagle chcemy na siłę wydać kupę kasy by zmiejszać k ścian choćby 5% . Gdzie tu logika? Odnośnie wentylacji grawitacyjnej : w lecie nie działa, w zimie jest czasem trzykrotnie zbyt intensywna i generuje do 40% strat ciepła uciekającego wraz z ogrzanym powietrzem na zewnątrz czyli reku jak najbardziej. Solarami grzejemy raczej CWU niż dom, drogie w budowie i relatywnie do ceny mało trwałe instalacje, w okresach niedostatecznego nasłoniecznienia często CWU dogrzewane drogim prądem ,wieloletni zwrot inwestycji polecam raczej w naszych realiach zapaleńcom i koneserom. Na koniec dodam , pewnie wkładając kij w mrowisko, że dogrzewanie domu podłogówką przez jakieś 6 miesięcy w roku (najczęściej za pomocą pieca na paliwo stałe z instalacją z zaworami mieszającymi) czyli w okresie wiosny i jesieni ( np.wieczorami w łazience żonie czy dziecku zimno po prysznicu)

to jest dopiero jest marnotrawstwo.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomraider
błąd

Myślisz o ucieczce ciepła w dół z parteru przez słabo izolowaną podłogę czy niedopasowaniu temperaturowym pieca na stałe paliwo i (siłą rzeczy) niskotemperaturowej podłogówce?

Ja podłogowe zakładam tylko tam gdzie płytki, czyli korytarz parteru, może wjadę na kuchnię, no i oczywiście będzie w łazienkach. Reszta na grzejnikach.

edit:

Właśnie to nazywam zdrowo-rozsądkowym ekonomicznym myśleniem . Jeżeli w przenośni wyobrazimy sobie że uciekające z domu ciepło to woda wylewająca się z wiadra otworami wywierconymi w dnie wiertarką to straty z okien ( np. k=1,0) to pięciokrotnie lub więcej większy otwór niż straty z ścian ( np.k=0,2) . Na wielką dziurę większość się zgadza, np..stosując wielkie powierzchnie okien tarasowych , a na zmiejszenie tej już małej nagle chcemy na siłę wydać kupę kasy by zmiejszać k ścian choćby 5% . Gdzie tu logika?

Masz rację - schodzenie mocno poniżej 0,2 na ścianach przy ponad 1,0 na oknach nie jest uzasadnione, a szczególną uwagę wg mnie należy poświęcić bezbłędnej izolacji poddasza.

Zauważcie, że strata ciepła u mnie przez okna k=1 i szkleniu ponad 30 m^2 jest porównywalna do straty przez ściany ponad 200 m^2 k=0,2 (24+15 styro). Na trójszybowe się nie zdecydowałem (koszty, światło, obciążenie okuć).

Edytowane przez BasH

W odpowiedzi trochę przerysowany przykład. Wiosennym lub zimowym wieczorem mocno się ochłodziło więc chcesz skoczyć do baru na rozgrzewającego browarka. Masz dwa wyjścia :

Możesz wskoczyć na rower ,pokręcić pedałami ( wrzucić parę dech do pieca i szybko zagrzać kaloryfery ) i za parę chwil cieszyć się chmielową pianką na ustach

ALBO

wyjechać wielkim TIREM z garażu (trzeba długo palić w piecu węglem - bezwładność podłogówki) , spalając dużo paliwa przyjechać pod bar i zamiast pić browara jak reszta od razu mieć problem z zaparkowaniem kolosa ( częsty problem z nadmiarem ciepła nie rozwiąże ekonomicznie żaden zawór mieszający, bez drogiego bufora tylko ogrzejemy kominem okolicę).

Czyli bez kalafiorów ani rusz , a zwłaszcza w łazienkach( kalafior + podłogówka)

A teraz napiszę Ci jak zmieniają się pory roku: z nadejściem zimy ludziska bez pojęcia marnując opał zaczynają ogrzewać kominami ,lepiej niż własne domy, kulę ziemską, a że wciąż robią to skutecznie po pewnym czasie robi się cieplej i cieplej , w końcu tak ciepło, że robi się lato i ludziska przestają palić w piecach, a wtedy po jakimś czasie znów robi się zimno i zimniej , i nadchodzi zima , a wraz z nadejściem zimy…………..

Pozdrawiam.

tomraider-

Do uzyskania domu pasywnego potrzebne są nie tylko dobre okna i ocieplenie ale także tak jak wspomniałeś wentylacja i wiele innych ważnych rzeczy np. sposób wykonania. Masz rację. Dla osób które przebywają w domu cały czas opłacalne jest zainstalowanie ogrzewania podłogowego. Wolno się nagrzewa ale podtrzymuje długo ciepło(piec kondensacyjny przy 40 C ma najlepszą wydajność) Kocioł CO to dobre rozwiązanie przy grzejnikach. Temp minimalna kotła 60C żeby nie wyrzucić go po paru latach na złomowisko z powodu rozszczelnienia. Masz wysoką temp w kotle i w grzejnikach dzięki czemu uzyskujesz szybkie nagrzanie pomieszczenia i mniej opału ci pójdzie a komin nie będzie ogrzewał klimatu.

BasH przykręć KG po tynkowaniu. Nie będziesz musiał skrobać tynku po ich robocie z płyt.

BasH przykręć KG po tynkowaniu. Nie będziesz musiał skrobać tynku po ich robocie z płyt.

(z cedryka netbeta) W komentach Basha, Amstrong89 słusznie zauważył, że płyta będzie upaprana zaprawą. A z niej się skrobie wszystko razem z papierem. Musiałbyś chyba tackerem folię tłuc.

Doskonały pomysł!!! Łatwiej nałożyć cieńką folię i tackować w miejscu przyszłych spoin niż męczyć się potem z montażem płyty w ciasnym pomieszczeniu - przy okazji nałożę folię z zapasem aby maksymalnie uchronić zabudowę przed wilgocią - proste a skuteczne... Folii mam opór, tacker też, więc pomysł przedni : )

Szczelna folia tackowana i klejona (chwilka) na zakładach na czas tynkowania, co by nie zachlapać.

Od drugiej strony będzie miała paroizolację. Wełna będzie miała megaprzewiew szczeliną między deskowaniem a nią - wilgoć nie powinna wejść. Będę sprawdzał co się dzieję pod folią, spoko, nie będzie na ciebie : ) Jakoś nie wpadłem na zafoliowanie płyt, kurczę : ) Dobre : )