Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

Czesc i czołem

Kolejna sprawa do odhaczenia - obklejony murłat. Pozostało zaciągnąć klejem z siatką, ale skończył się klej i prąd do mieszania - burza odcięła zasilanie.

http://img844.imageshack.us/img844/7230/imagee001.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/1346/imagee002.jpg

Mam pytanie, jak kleiłeś styro, tylko spód czy mocowałeś czymś do murłaty. Wystraczy takie coś zaciągniete siatka z klejem pod tynk??

PS. To tak przy okazji, bo ogladałam Twoje tynki i wrazenie 'before and after" robi niesamowite

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie, jak kleiłeś styro, tylko spód czy mocowałeś czymś do murłaty. Wystraczy takie coś zaciągniete siatka z klejem pod tynk??

Musi wystarczyć - klejony spód do wieńca i plecki do murłaty - trzyma jak jasna choinka (biały klej do siatkowania styropianu z solbetu).

PS. To tak przy okazji, bo ogladałam Twoje tynki i wrazenie 'before and after" robi niesamowite

... a na żywo jeszcze bardziej :D Tym bardziej jak jesteś emocjonalnie z domkiem związana :)

Edytowane przez BasH

Witam.

Brawo , widzę że ,,dorosłeś do tej bardzo dobrej decyzji, pamiętasz kto u Nedbeta pierwszy o tym pisał ( post1497) . Na Twoim miejscu dałbym 12 cm styro na pianę z pistoletu ,pamiętaj o szczelinie wentylującej min 2 cm między styro

a deskowaniem (nawet na szerokości 24cm ściany jest to ważne) . No i nie zapomnij ocieplić 12cm ,,trójkąta '' od wewnątrz na ociepleniem poddasza , to też jest bardzo ważne, mało kto o tym pamięta.

pozdrawiam.

ps.Na murłatę dobrze byłoby nabić pionowo listewki o grubości ok 10mm co jakieś 10 cm i dopiero do nich zamontować styro , takie cóś (ruszt dystansowy) umożliwia suszenie i wentylację drewna murłaty, stryro na styk można zostawić jeżeli masz pewność że nigdy nie będzie tam przecieku czy wilgoci.

Edytowane przez tomraider

Witam.

Brawo , widzę że ,,dorosłeś do tej bardzo dobrej decyzji, pamiętasz kto u Nedbeta pierwszy o tym pisał ( post1497) . Na Twoim miejscu dałbym 12 cm styro na pianę z pistoletu ,pamiętaj o szczelinie wentylującej min 2 cm między styro

a deskowaniem

Zgadza się - pamiętam i męczy mnie to za każdym razem, gdy wchodzę na budowę i widzę dojechane blisko deskowania skosy. Nie wiem na ile mam paranoję, a na ile warto: styro klejone na skos zabezpieczać też "od góry" (od strony deskowania) zaciągając przed wklejeniem siatką i klejem? (antymyszowo, antyowadowo, nie wiem czy coś tam w szczelinę w ogóle wejdzie i ewentualnie zacznie podjadać styro...

na ile warto: styro klejone na skos zabezpieczać też "od góry" (od strony deskowania) zaciągając przed wklejeniem siatką i klejem? (antymyszowo, antyowadowo, nie wiem czy coś tam w szczelinę w ogóle wejdzie i ewentualnie zacznie podjadać styro...

klej z siatką -raczej bezcelowe,można ale nic nie da, nic nie wejdzie bo dasz drobną siatkę na wlocie pod okapem, a jak się mysz wgryzie w styro to klej i tak nie pomoże.Raczej skupiłbym się jak wygodnie połączyć (ile wystawić styro z obu stron) go z wełną ocieplenia poddasza i styro elewacji.

pozdrawiam.

szczelinę,dystans wygodnie wykonać ze listewek mocowanych do boków krokwi lub do deskowania.

Bash'u a miełeś tego nie robić :)) mnie to czeka w ceramice i na razie brak chetnego co by się za to wzioł

tomraider - myszy chyba kleju nie ruszają bo po co było by kleić fundament jak się by tam miały zadomowić

W moim styro zaległy się BĄKI ale czy norke same sobie zrobiły czy zrobił to ktoś inny nie wiem :)

Jesień kurcze u mnie do -10 staw mi zamarzł na łyżwach można mykać ale w domku poniżej zera nie spadło

bash testowałęś jakoś kable prze instalacja lub przed tynkami podlaczam ostarnio lampy do 4x1,5 podłączyłem samą fazę a na wszystkich neonówka świeci miernik przejścia pomiędzy przewodami nie ma ale prąd płynie dziwne rzeczy

Edytowane przez kalio

podlaczam ostarnio lampy do 4x1,5 podłączyłem samą fazę a na wszystkich neonówka świeci miernik przejścia pomiędzy przewodami nie ma ale prąd płynie dziwne rzeczy

Witam.

Jak na podłodze czy ścianie masz przebicie fazy ( przypadkowe zalanie i/lub zatynkowanie uszkodzonego i podłączonego przewodu z fazą) i stoisz w zwykle mokrawych zimą butach to neonówka w Twojej ręce w zetknięciu z niepodłączonym do niczego przewodem może zaświecić. Co robić? można ,,mierzyć'' różnicówką i wykryć upływy rzędu np 25 mA jak się dobrze znasz i dokładnie wiesz co robisz jak nie to elektryk i przyrząd do pomiaru izolacji i uziomów , z prądem nie ma żartów, jak coś jest żle to teraz łatwiej naprawić.

pozdrawiam.

ps. BasH frezarką do kabli,wzdłuż np alu listwy natnij BK z dwóch stron ,będą ładne równe krawędzie ,potem zwykła piła z hartowanymi zębami za 50 zł lub cóś na prąd, spróbuj do zwykłej wyrzynarki fleksem dorobić brzeszczot np.z piły ,, lisi ogon'' powinna dać sobie radę z BK, ciąć kawałkami.

Edytowane przez tomraider

Jesień kurcze u mnie do -10 staw mi zamarzł na łyżwach można mykać ale w domku poniżej zera nie spadło

bash testowałęś jakoś kable prze instalacja lub przed tynkami podlaczam ostarnio lampy do 4x1,5 podłączyłem samą fazę a na wszystkich neonówka świeci miernik przejścia pomiędzy przewodami nie ma ale prąd płynie dziwne rzeczy

Sprawdzaj porządnym miernikiem lub zwykłą żarowką w oprawce. Te neonówki wyczują zazwyczaj każdą indukcję w kablach. Obstawiam, że masz wszystko OK.

Tak, mam takie zboczenie zawodowe, że testuję kable przed włożeniem. Każdy krążek napięciowych sprawdzałem. Nawet skrętkę w całym kartonie sprawdzam reflektometrem, aczkolwiek nigdy nie zdażył się uszkodzony krążek. Łatwiej sprawdzić przed wbudowaniem, niż potem kombinować. A co do twojej sytuacji - co w tym dziwnego, że neonówka (w sensie próbnik, tak?) świeci na fazie? Takie ma zadanie :)

stoje w suchych butach, nie mam wilgotno przewody o ktorych pisze nie sa zatynkowane - byly ok 30cm,

mierze brymen fulke i przejścia nie mam

mam cztery żyły podłączam faze pod jedna i teraz pomiar napięcia na każdej żyle 0d 150v - 240v sprawa dotyczy tylko przewodu 4x1,5 - wszystkie lampy

jak by neonowka swieciła na fazie to ok ale jak swieci na zylach nie podlaczonych do fazy a znajujacych sie obok zyly z faza to jest problem

stoje w suchych butach, nie mam wilgotno przewody o ktorych pisze nie sa zatynkowane - byly ok 30cm,

mierze brymen fulke i przejścia nie mam mam cztery żyły podłączam faze pod jedna i teraz pomiar napięcia na każdej żyle 0d 150v - 240v sprawa dotyczy tylko przewodu 4x1,5 - wszystkie lampy

jak by neonowka swieciła na fazie to ok ale jak swieci na zylach nie podlaczonych do fazy a znajujacych sie obok zyly z faza to jest problem

Będzie pewnie ok - miej podłączoną fazę tam gdzie masz, wkręć żarówkę w oprawkę, podłącz zacisk do zera a drugi do tej "nibyfazy" na innym przewodzie w kablu 4x. Zapewne nie zaświeci. Mój miernik (taka nowoczesna neonówka) przy dużej czułości też pokazuje wzbudzanie się fazy po sąsiednich przewodach, ale aby "zwykła" neonówka była tak czuła - nie wiem, nie stosuję... Sprawdź żarówą dla pewności.