Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

Wg mnie to przede wszystkim ważne, aby ten wewnętrzny narożnik był idealnie w poziomie. Wtedy oryginalną część płytki można ładnie zeszlifować pod kątem po wewnętrznej stronie, będzie super się układało i ładnie to wyjdzie. Natomiast jeśli wyjdzie tam cięta krawędź, lub poziom zgubisz przy płytowaniu to jedyne wyjście jakie mi przychodzi do głowy to zastosowanie profila T 8mm z alu lub mosiądzu, w zależności od potrzeb, ale wtedy czasem pionową belkę z litery T trzeba chociaż częściowo usunąć flexem. Dostaniesz wtedy taką mini listwę maskującą i wkleisz ją w "szparkę" ; ). Możesz też na skos dokręcić wspomnianą wcześniej płytę 6 lub 9mm i wtedy powstanie nawis. Różnicę wypełnisz glazurą.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eee, no taki fachura jak Ty da radę to ładnie dociąć. Później oklejasz taśmą płytki z zapasem w dół na 2mm i doszpachlowujesz zakańczając robotę akrylem. Potem farba i z bańki. Aha, na bank będziesz kładł silikony wokół wanny. Nie rób tego na pusto, tylko wszystko ładnie oklej taśmą malarską, przygotuj się do akcji i nalej pełna wannę wody. Dopiero wtedy silikonuj. Działanie odwrotne zapewnia odspajanie się akrylu od uszczelnienia.

... ładnie dociąć. Później oklejasz taśmą płytki z zapasem w dół na 2mm i doszpachlowujesz zakańczając robotę akrylem. Potem farba i z bańki.

Podpowiedz jeszcze jak w górnej łazience estetycznie wykończyć spotkanie płytek ze skosem schodzącego sufitu. Na styk+silikon?

No właśnie chciałem się upewnić, czy nie ma innych magicznych sztuczek. Co do wanny to kłopot odpada bo jej nie będzie - tylko prysznic z pogłębionym brodzikiem.

Brodzik przed silikonami tez trzeba obciążyć. Dobre są paczki z płytkami.

Wtopiłem trochę z dolną łazienką. Nie przywiązywałem wagi do szerokości wnęki na prysznic podczas murowania, robiłem zgodnie z projektem, a teraz jak szukam drzwi szklanych okazuje się, że jest kłopot. Z tynkiem mam na razie 108 cm, po płytkach zejdzie do około 105-106, a drzwi łapią z listwami na max. rozsunięciu 103 cm... Będzie trzeba poczarować dodatkowymi profilami albo na zamówienie (=drogo). Żonka przesuwnych nie chce (z nimi byłoby bez kłopotu - można dociąć górną prowadnicę...)

Swoją niewykończoną, jeszcze drugą łazienkę, zwaną męską, też mamy z prysznicem we wnęce. Planowałem jakie drzwi szklane tam wejdą, planowałem, planowałem i w końcu z synem doszliśmy do wniosku, że jest na tyle duża ta wnęka(chyba 110x80), że nie montujemy drzwi w ogóle. Belkę z prysznicem tak zamontujemy, aby woda lała się na wnętrze, a czas poświęcony na ewentualne wytarcie wody z podłogi będzie równy czasowi poświęconemu na wycieranie szkła po kąpieli(inaczej mamy zacieki). Oczywiście jeśli planujesz panel z biczami itp wynalazkami to drzwi są raczej konieczne.

Uhmm mnie tez to czeka, ale zeby sie nie obudzic z reka w nocniku powoli zaczynamy sie przymierzac do "inspirek" i ukladac w glowie, zeby potem nie bylo wszystko na raz. Nawet przez przypadek dwie lampy sobie znalazłam, na co Michu skwitował. "Jedna wyglada ja stara miska, a druga jak podswietlane majtki". Ehh faceci.

A jaka roznica w cenie, gotowej, a na zamowienie szyba?

Ps. weszli na dach?

A jaka roznica w cenie, gotowej, a na zamowienie szyba?

Nie pytałem jeszcze, ale widząc 1kPLN za bajerancką setkę spodziewam się minimum 1,3 kPLN na zamówienie.

A z pomysłem zwężenia będę miał w tej cenie szybowejście z brodzikiem... + oczywiście kilka bloczków i trochę murowania...

Ps. weszli na dach?

Prawdopodobnie jutro przyjeżdżają łaty+kontrłaty, a majstry za tydzień, ponabijają i wtedy HDSem se rozwiozą po dachu dachówkę.

No ja jestem właśnie po burzliwych dyskusjach z żoną i ustaliliśmy zwężenie otworu wejściowego do taniej w zakupie drzwi 90-tki. Wymuruję słupek + półeczka na szampony z KG (albo bloczka) + bodzik 90-tka i będzie GOOD.

Nie ma rzeczy niemozliwych, trzeba tylko dluzej pomyslec, no nie:)

I ktore tynki mam brac.Dżizas :(