compi 22.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Wg mnie to przede wszystkim ważne, aby ten wewnętrzny narożnik był idealnie w poziomie. Wtedy oryginalną część płytki można ładnie zeszlifować pod kątem po wewnętrznej stronie, będzie super się układało i ładnie to wyjdzie. Natomiast jeśli wyjdzie tam cięta krawędź, lub poziom zgubisz przy płytowaniu to jedyne wyjście jakie mi przychodzi do głowy to zastosowanie profila T 8mm z alu lub mosiądzu, w zależności od potrzeb, ale wtedy czasem pionową belkę z litery T trzeba chociaż częściowo usunąć flexem. Dostaniesz wtedy taką mini listwę maskującą i wkleisz ją w "szparkę" ; ). Możesz też na skos dokręcić wspomnianą wcześniej płytę 6 lub 9mm i wtedy powstanie nawis. Różnicę wypełnisz glazurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 ... a na "bocznych" ścianach, gdy z płytki trzeba robić trapez albo trójkąt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Nie wiem czy kumam o co biega, ale tam chyba podobnie. Szlifowanie, zakańczanie listwą, a ewentualne wewnętrzne nieudane naroża wspomnianym teownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Konkretnie o to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Eee, no taki fachura jak Ty da radę to ładnie dociąć. Później oklejasz taśmą płytki z zapasem w dół na 2mm i doszpachlowujesz zakańczając robotę akrylem. Potem farba i z bańki. Aha, na bank będziesz kładł silikony wokół wanny. Nie rób tego na pusto, tylko wszystko ładnie oklej taśmą malarską, przygotuj się do akcji i nalej pełna wannę wody. Dopiero wtedy silikonuj. Działanie odwrotne zapewnia odspajanie się akrylu od uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 ... ładnie dociąć. Później oklejasz taśmą płytki z zapasem w dół na 2mm i doszpachlowujesz zakańczając robotę akrylem. Potem farba i z bańki. Podpowiedz jeszcze jak w górnej łazience estetycznie wykończyć spotkanie płytek ze skosem schodzącego sufitu. Na styk+silikon? No właśnie chciałem się upewnić, czy nie ma innych magicznych sztuczek. Co do wanny to kłopot odpada bo jej nie będzie - tylko prysznic z pogłębionym brodzikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Brodzik przed silikonami tez trzeba obciążyć. Dobre są paczki z płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Z kolejnych sprawy - planuję wykonać zetkę nawiewną w kotłowni z prostokątnych plastikowych kanałów po wnętrzu kotłowni pion i przebicie na zewnątrz. Czy powiększać przekrój powyżej normowych 200cm^2 ze względu na 2 kolana 90*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Tu Ci nie pomogę, ale wg mnie nie trzeba się tym zbytnio martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Brodzik przed silikonami tez trzeba obciążyć. Dobre są paczki z płytkami. Wtopiłem trochę z dolną łazienką. Nie przywiązywałem wagi do szerokości wnęki na prysznic podczas murowania, robiłem zgodnie z projektem, a teraz jak szukam drzwi szklanych okazuje się, że jest kłopot. Z tynkiem mam na razie 108 cm, po płytkach zejdzie do około 105-106, a drzwi łapią z listwami na max. rozsunięciu 103 cm... Będzie trzeba poczarować dodatkowymi profilami albo na zamówienie (=drogo). Żonka przesuwnych nie chce (z nimi byłoby bez kłopotu - można dociąć górną prowadnicę...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Swoją niewykończoną, jeszcze drugą łazienkę, zwaną męską, też mamy z prysznicem we wnęce. Planowałem jakie drzwi szklane tam wejdą, planowałem, planowałem i w końcu z synem doszliśmy do wniosku, że jest na tyle duża ta wnęka(chyba 110x80), że nie montujemy drzwi w ogóle. Belkę z prysznicem tak zamontujemy, aby woda lała się na wnętrze, a czas poświęcony na ewentualne wytarcie wody z podłogi będzie równy czasowi poświęconemu na wycieranie szkła po kąpieli(inaczej mamy zacieki). Oczywiście jeśli planujesz panel z biczami itp wynalazkami to drzwi są raczej konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Nie chcę żadnych biczy, normalny natrysk. I tak chcesz bez żadnej zasłonki? Po aktualnie posiadanej łazience z prysznicem 90x90 jednak do połowy drzwi mam kropki z wody=bez drzwi pół łazienki zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Dla tego zaznaczyłem, że ja mam zaplanowany system bezbrodzikowy i sporo większy. Syn właśnie mnie poprawił, że wnęka to 100x110 bo planujemy rozkładane krzesełko mocowane do ściany : ). Więc u mnie sytuacja jest nieco inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Mimo wszytko - mam wnękę 104x108 i bez kurtyny to raczej hardcore z lataniem na szmacie/mopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 W sumie ja to teoretyk w tym temacie jestem, więc mogę się mylić. Robiłem już jednak mały eksperyment w kabinie 120x80 bez zamkniętych drzwi i wyszło nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 22.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Uhmm mnie tez to czeka, ale zeby sie nie obudzic z reka w nocniku powoli zaczynamy sie przymierzac do "inspirek" i ukladac w glowie, zeby potem nie bylo wszystko na raz. Nawet przez przypadek dwie lampy sobie znalazłam, na co Michu skwitował. "Jedna wyglada ja stara miska, a druga jak podswietlane majtki". Ehh faceci. A jaka roznica w cenie, gotowej, a na zamowienie szyba? Ps. weszli na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 No ja jestem właśnie po burzliwych dyskusjach z żoną i ustaliliśmy zwężenie otworu wejściowego do taniej w zakupie drzwi 90-tki. Wymuruję słupek + półeczka na szampony z KG (albo bloczka) + bodzik 90-tka i będzie GOOD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 A jaka roznica w cenie, gotowej, a na zamowienie szyba? Nie pytałem jeszcze, ale widząc 1kPLN za bajerancką setkę spodziewam się minimum 1,3 kPLN na zamówienie. A z pomysłem zwężenia będę miał w tej cenie szybowejście z brodzikiem... + oczywiście kilka bloczków i trochę murowania... Ps. weszli na dach? Prawdopodobnie jutro przyjeżdżają łaty+kontrłaty, a majstry za tydzień, ponabijają i wtedy HDSem se rozwiozą po dachu dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 22.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 No ja jestem właśnie po burzliwych dyskusjach z żoną i ustaliliśmy zwężenie otworu wejściowego do taniej w zakupie drzwi 90-tki. Wymuruję słupek + półeczka na szampony z KG (albo bloczka) + bodzik 90-tka i będzie GOOD. Nie ma rzeczy niemozliwych, trzeba tylko dluzej pomyslec, no nie:) I ktore tynki mam brac.Dżizas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2012 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 I ktore tynki mam brac.Dżizas ... te które WAM bardziej pasują. Nikt inny tego nie rozstrzygnie... Wybierzecie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts