Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc :)

Tak sobie czytam ostatni wpis, o co chodzi z tymi kratkami pomiedzy krokwiami? Mozesz mnie uswiadomic

No ale zanim wełna to czeka jeszcze wycięcie szczelin na kratki wentylacyjne między krokwiami,

Ps.Mam jeszcze pytanie odnosnie elewacji, zalozylam sobie pewna kwote na elewacje (ocieplenie+tynk) w kosztorysie ale raczej jestem juz pewna, ze bede musiala dolozyc. Pokusiles sie przeliczyc ile za 1mkw wyjdzie Ci calosc na gotowo z tynkiem. Jak sami ocieplalismy piwnice, to za same materialy (styro twardy 10cm, siatka, klej, dysperbity ) wyszlo nam cos ponad 30 zl/ 1mkw. Przy elewacji nie mam pojecia jak sie rozklada koszt. Moglbys cos podpowiedziec?

Ps.Jutro wchodza w koncu tynkarze :)

Pozdrawiam

No hej.

Jeśli chodzi o kratki wentylacyjne to myślę o wpuszczaniu powietrza pod nadbitkę/deskowanie nad wełnę - jak u siebie masz FWK to tego nie robisz:

http://img716.imageshack.us/img716/9018/krokwiewent.jpg

Co do kosztów - założyłem sobie koszty elewacji na gotowo na +-30 tys. / 300 metrów (stówka za metr) razem z materiałami i robocizną.

Licząc teraz na kolanie (bo jeszcze za nic nie płaciłem, mam tylko notki +- z zużycia + znam metry) wychodzi mi około 60 zł / metr ze stryro grafitowym 15 cm lambda 31 (ja sciągałem), a sama robocizna bez styropianu ale z wszystkimi innymi pierdołami (klej, kołki, listwy, siatki itp.) +- około 33 zł za metr, czyli wychodzi 10 zł / metr kosztów siatki, kołków, kleju (szary pod styro, 2x biały z siatką na stryro + kołki + narożniki).

To tak na gorąco. Sam tynk silikonowo-akrylowy wychodzi około 13 zł / metr, ale nie wiem czy taki będę kładł i za ile dostanę robociznę... pozdrawiamy i raz jeszcze dziękujemy :)

Hej BasH, mam pytanie...po siesiedzku:cool:

Czy Ty gniazdka/pstryczki planujesz kupic lokalnie czy moze rozgladales sie juz jak to stoi cenowo i sklep internetowy bylby tanszy? To samo pytanie jezeli chodzi o sanitariaty....latem bylam w Topoli, ale tak ceny takie ze hej! :D

Niestety rodzina jest w tych sprawach malo pomocna i nikt nie moze mi poradzic.... jaka jest Twoja opinia, masz jakiegos faworyta?

Wydac kase szybko jest latwo, ale wydac ja madrze....to niestety inny problem:D

Pozdrowienia,

Maja

Hej!

Docelowe pstryczki elektryczki, gniazdka i reszta osprzętu od października jest częściowo zamontowana, a reszta grzecznie siedzi w pudełkach czekając na malowanie.

Kupowane na http://www.eldor.net.pl/ - przekonały mnie ceny, możliwość wyboru i nietracenie czasu na jeżdżenie i szukanie.

Co do kibelków - razem ze stelażem przyjechały oczywiście kurierem - prawie wszystko zamawiam przez net - taka okolica, że ceny w necie i przez telefon z dojazdem wychodzą korzystniej, niż u lokalnych dostawców...

No hej.

Jeśli chodzi o kratki wentylacyjne to myślę o wpuszczaniu powietrza pod nadbitkę/deskowanie nad wełnę - jak u siebie masz FWK to tego nie robisz:

Zpomnialam, ze Ty masz deskowanie i na wszelki wypadek sie zapytalam, zeby czegos nie przeoczyc przy robieniu poddasza;) Jak widac zakrecona jestem:yes:

Co do kosztów - założyłem sobie koszty elewacji na gotowo na +-30 tys. / 300 metrów (stówka za metr) razem z materiałami i robocizną.

Licząc teraz na kolanie (bo jeszcze za nic nie płaciłem, mam tylko notki +- z zużycia + znam metry) wychodzi mi około 60 zł / metr ze stryro grafitowym 15 cm lambda 31 (ja sciągałem), a sama robocizna bez styropianu ale z wszystkimi innymi pierdołami (klej, kołki, listwy, siatki itp.) +- około 33 zł za metr, czyli wychodzi 10 zł / metr kosztów siatki, kołków, kleju (szary pod styro, 2x biały z siatką na stryro + kołki + narożniki).

To tak na gorąco. Sam tynk silikonowo-akrylowy wychodzi około 13 zł / metr, ale nie wiem czy taki będę kładł i za ile dostanę robociznę...

No to poplynelam w wycenie o polowe :( Widze juz siebie jak pajak na szczycie sciany frontowej jak kleje styropian.

pozdrawiamy i raz jeszcze dziękujemy :)

Uwierz, że cała przyjemność po mojej stronie:)

Przy okazji sobie zapisze:)

Hej!

Docelowe pstryczki elektryczki, gniazdka i reszta osprzętu od października jest częściowo zamontowana, a reszta grzecznie siedzi w pudełkach czekając na malowanie.

Kupowane na http://www.eldor.net.pl/ - przekonały mnie ceny, możliwość wyboru i nietracenie czasu na jeżdżenie i szukanie.

Co do kibelków - razem ze stelażem przyjechały oczywiście kurierem - prawie wszystko zamawiam przez net - taka okolica, że ceny w necie i przez telefon z dojazdem wychodzą korzystniej, niż u lokalnych dostawców...

Wielkie dzieki za szybka odpowiedz!

Tez z niedowierzania przecieram oczy cenami w lokalnych sklepach. Nie sadzilam, ze beda az takie wysokie. Za pstryczkami bylam w 3 miejscach: na Angowickiej i przy Czluchowskiej, ale ceny byly niesamowite....chcialam sie Ciebie zapytac, bo ja bedac tylko z doskoku myslalam, ze przeoczylam jakies miejsce albo zle patrzylam....na tej stronie co podales maja tez inne fajnie rzeczy.... nad jeziorem nie mamy kablowki, wiec musze sie zainteresowac satelita....

Jeszcze raz dziekuje Ci pieknie...ide grzebac w internecie bez zadnego wahania!:D

Maja

Tez z niedowierzania przecieram oczy cenami w lokalnych sklepach. Nie sadzilam, ze beda az takie wysokie.Jeszcze raz dziekuje Ci pieknie...ide grzebac w internecie bez zadnego wahania!:D

W hurtowni dobrze rozmawiając lub mając znajomka elektryka biorącego dużo sprzętu można osiągnąć niewiarygodne ( stosunku do półkowych) rabaty, ale i tak nie dostaniesz (przynajmniej u nas) w normalnych cenach nieco bardziej "egzotycznego" osprzętu np. podwójnych rj45... Net rządzi :)

Widze juz siebie jak pajak na szczycie sciany frontowej jak kleje styropian.

A tak przy okazji to muszę jeszcze pomyśleć o jakiś estetycznych kratkach wentylacyjnych na stryszek w ścianach szczytowych - dekarz zalecał :/ A przy okazji nie wyciął mi kalenicy tak jak chciałem (też dla zwentylowania). Jeszcze przyjedzie, więc będzie okazja na poprawki.

Też myślałem, że będę sam kleił elewację i tylko na naciągnięcie tynku kogoś wezmę (bo nie jestem w stanie w pojedynkę zaciągnąć bez śladu całej ściany), ale zaczyna mi brakować na wszystko czasu a po drugie nie chciałem, aby tynkujący narzekał na niby źle przygotowane ocieplenie i klej ;)

Uwierz, że cała przyjemność po mojej stronie:)

Nie omieszkam podesłać fotki z zawartością zapakowaną w prezent :) No ale to w lipcu :)

Edytowane przez BasH

A tak przy okazji to muszę jeszcze pomyśleć o jakiś estetycznych kratkach wentylacyjnych na stryszek w ścianach szczytowych - dekarz zalecał :/ A przy okazji nie wyciął mi kalenicy tak jak chciałem (też dla zwentylowania). Jeszcze przyjedzie, więc będzie okazja na poprawki.

Na ten sam pomysl wpadlismy z Miskiem, kratki w scianach szczytowych + kratki w sufitach sypialni i lazienki na poddaszu cos na wzor korka, zeby przy -20 mozna bylo je przymknac. Fajny patent ma tez Inz z rurami spiro

też myślałem, że będę sam kleił elewację i tylko na naciągnięcie tynku kogoś wezmę (bo nie jestem w stanie w pojedynkę zaciągnąć bez śladu całej ściany), ale zaczyna mi brakować na wszystko czasu

Wcale sie nie dziwie, tyle pracy samemu a najgorzej przy końcowce, jak juz zaczyna dopadac zmeczenie materialu

Na ten sam pomysl wpadlismy z Miskiem, kratki w scianach szczytowych + kratki w sufitach sypialni i lazienki na poddaszu cos na wzor korka, zeby przy -20 mozna bylo je przymknac. Fajny patent ma tez Inz z rurami spiro

Ja prawdopodobnie będę wstawiał pewnie anemostaty, albo faktycznie kratki z regulacją na poddaszu. Każdy z trzech pokoi ma swoją garderobę, więc tam będę wyciągał powietrze na strych + komin w łazience. Masz coś na oku z kratek na elewacje?

Wcale sie nie dziwie, tyle pracy samemu a najgorzej przy końcowce, jak juz zaczyna dopadac zmeczenie materialu
To nawet nie to bo zapindalam jak samochodzik, ale moja doba ma tylko 24h, a jakoś prace teraz zajmują dużo czasu. Jak leciałem z klejeniem ściany to widać było konkretne postępy w każdą godzinę spędzoną na budowie, a teraz... Grzebanie a przede wszystkim kategoryzowanie prac na niezbędne i "na po wprowadzeniu".

Co jak co, ale samodzielnie docieplenia i elewacji nie proponuję robić. ...Do tej roboty, aby nie trwała tygodniami potrzeba przynajmniej 3-4 ludzi.

Absolutne minimum to dwie osoby, w trzy byłoby ok. Chociażby głupie naciąganie siatki... Trudne w pojedynkę :) W szczytowym momencie miałem na placu budowy 10 osób - 4 dachowców i 6 elewacyjnych. Nieswoja sytuacja dla samorobnego, no ale się cieszę. Gorzej, gdy trzeba wyciągnąć portfel, no ale coś za coś.

ps. Compi - a Ty swój dziennik w końcu pokażesz?

Przy wysokiej ścianie to do docieplenia dwie dadzą radę, ale do wykończenia elewacji to już hardkor.

Dokładnie - przy naciąganiu tynku bez śladów łączeń trzy osoby na ruszcie to optimum - czwarta do mieszania i podawania. No chyba, że elewacja ma dużo okien i miejsc do ukrycia łączeń to może i para da radę...