Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykonawca, który na tym podkładzie klejowym będzie naciągał za rok tynk zapewniał, że nie trzeba gruntować. Klej to solbet gabit. Używałem go także wcześniej i zauważyłem, że po wyschnięciu woda raczej spływa po nim niż wsiąka, więc jeszcze zobaczę czy będę gruntował. Ale na pewno sam grunt na szarym kleju nie da takiego efektu wizualnego jak biały klej.

Ja trzymam się swojego systemu, a więc jeśli szpachla na ścianę to coś grubszego gdy nierówno i jako drugi finiszowy Shetrock Coumpan w gotowej masie. Szlifowanie przy halogenie porządną kostką ścierną (polecam Dynamic w salonach Dekorian/Para), solidne odkurzeni/odpylenie i malowanie, gdzie pierwsza warstwa jest lekko rozrobiona wodą. A więc bez gruntu. Jeśli tylko malowanie tynków gipsowych maszynowych to gruntuj czymś tanim. Ja kupiłem w Liroyu najtańszy grunt w bańkach 10l i pod resztki lateksu w kotłowni i garażu wyszło ładnie, ale rozrobiona farba też byłaby ok. Przy Duluksie trzeba już uważać bo ich grunt pierońsko drogi, a reklamacji nie uznają gdy go nie stosujesz. Kabe fajna firma, ale chyba droga. Przetrenuj jedno pomieszczenie, bo gdy wyjdzie Ci kłopot z ilością farby to zamiast gruntu warto wstępnie malować rozrobioną białą farbą. Wtedy krycie kolorem masz zapewnione.

W porządnych : ). Cena w granicach 95-105 zł za 25kg w wiadrze, ale wydajne toto, łatwo się kładzie i szlifuje, ale zarazem i przede wszystkim jest mocne pod właśnie silnie wiążące farby. Jedyne z czym się kiedyś pogryzło to biały VinylMat Duluxa. Po kupieniu otwierasz, wrzucasz część do drugiego wiaderka, dodajesz wody i rozrabiasz do takiej konsystencji jaka Ci pasuje(można nawet taśmy papierowe na to wklejać) i kładziesz najlepiej długim 60cm tzw piórem.

kubala-szpachla-fasadowa-pioro-kosa-60cm-sklejka.jpg

compound.jpg

Jeśli masz słabe podłoże to gruntowanie jest nieuniknione. Ta szpachla nie puści, ale to co jest pod nią to nie wiem. Ja kładłem bezpośrednio na płytę, ale dosyć grubo, bo inaczej przy przecieraniu praktycznie całość można kostką zdjąć. Jeśli to ścianka kolankowa, nieoświetlona to szpachle kładłbym tylko na łączenia i wkręty.

Ścianka kolankowa jest murowana i na to poszedł tynk maszynowy gipsowy, ale pracownik wykonawcy dał ciała i muszę ją zeszlifować z grubsza i naciągnąć jakiś finisz. Sam tynk trzyma jak diabli, nie odspaja się ani nie rozwarstwia.

A tak w ogóle to fajnie piszą o tym sheetrocku (zielonym). Dość drogi, ale fajny w użyciu - jak gdzieś spotkam to przetestuję.

Zabudowa wstrzymana - czekam na ruchy więźby pod obciążeniem dachówki - mam tylko stelaże na trzech sufitach. Wrzucę jeszcze wełnę międzykrokwiowo, ale najpierw muszę wyciąć w styro szczeliny pod nadbitką i wstawić kratki wentylacyjne:

http://folnet.pl/towar/okapowa-kratka-wentylacyjna

Dopiero wtedy mogę zamykać wełnę. Z dekarzami nie dogadałem się o wykończenie przestrzeni między rynną a deskami i będzie trzeba wstawić coś takiego:

http://folnet.pl/towar/kratka-okapowa-100mm-x-5mb

Zamaskuje nieestetyczną dziurę i pozostawi przelot powietrza.

ja tez planuje deskować cały dach wiec ładnie proszę o dokładne fotografowanie twoich działan zwiazanych z wentylacją pod dechy dachu. :):)

OK, zgodnie z życzeniem :)

Rozumiem ze nie nabijałes juz nic dodatkowego w formie podbitki tylko ładnie pamalowałes dechy na brazowo??

Tak, tyle że te dechy, które były przewidziane jako widoczne zostały wyheblowane i zrobione na tak zwany półfelc, aby przy rozsychaniu nie było widać przerw - coś takiego:

http://img192.imageshack.us/img192/4467/polfelcbash.jpg

Tylko gruntowali. Pytałem czy dawali gdziekolwiek siatki - mówili że jeden inwestor się uparł i dawali, ale mówili że to bez sensu tym bardziej przy moim gipsiaku. Prędzej strop się zawali niż odspoi gipsiak.

No to mnie uspokoiles, tez mam tylko zagruntowane. Zapytalam sie czy dali siatke to powiedzieli, ze sie nie :no: