BasH 13.03.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 ... dlatego dopłacałem do podwójnego białego, bo przynajmniej rok tak powisi. Na docelowy tynk potrzebuję ponad 10 tysi, więc niech póki co będzie klejowy, bo są inne wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 A gruntujesz ten klej? Bo szary plus biały grunt to może być ta sama cena, ale nie wiem czy biały klej się gruntuje, aby nie chłonął wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Wykonawca, który na tym podkładzie klejowym będzie naciągał za rok tynk zapewniał, że nie trzeba gruntować. Klej to solbet gabit. Używałem go także wcześniej i zauważyłem, że po wyschnięciu woda raczej spływa po nim niż wsiąka, więc jeszcze zobaczę czy będę gruntował. Ale na pewno sam grunt na szarym kleju nie da takiego efektu wizualnego jak biały klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nie nie, elewacja jest zamiast szara to popielata po gruncie. Ale nie o jakąś wielką estetykę mi chodzi, a o koszty obu wersji. Pamiętasz cenę worka? Wtedy łatwiej będzie porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 22-23 brutto - coś koło tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 To dobra cena w takim razie i dobre rozwiązanie, oczywiście jeśli takiej powierzchni nie trzeba gruntować. Sam żałuję, ze nie wpadłem na takie rozwiązanie. Grunt kosztował parę złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 A jaki grunt tak ogólnie polecasz na KG, tynki gipsowe pod farbę? (latex KABE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja trzymam się swojego systemu, a więc jeśli szpachla na ścianę to coś grubszego gdy nierówno i jako drugi finiszowy Shetrock Coumpan w gotowej masie. Szlifowanie przy halogenie porządną kostką ścierną (polecam Dynamic w salonach Dekorian/Para), solidne odkurzeni/odpylenie i malowanie, gdzie pierwsza warstwa jest lekko rozrobiona wodą. A więc bez gruntu. Jeśli tylko malowanie tynków gipsowych maszynowych to gruntuj czymś tanim. Ja kupiłem w Liroyu najtańszy grunt w bańkach 10l i pod resztki lateksu w kotłowni i garażu wyszło ładnie, ale rozrobiona farba też byłaby ok. Przy Duluksie trzeba już uważać bo ich grunt pierońsko drogi, a reklamacji nie uznają gdy go nie stosujesz. Kabe fajna firma, ale chyba droga. Przetrenuj jedno pomieszczenie, bo gdy wyjdzie Ci kłopot z ilością farby to zamiast gruntu warto wstępnie malować rozrobioną białą farbą. Wtedy krycie kolorem masz zapewnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 W jakich ogólnospotykanych sklepach/marketach można dostać tego sheetrocka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 W porządnych : ). Cena w granicach 95-105 zł za 25kg w wiadrze, ale wydajne toto, łatwo się kładzie i szlifuje, ale zarazem i przede wszystkim jest mocne pod właśnie silnie wiążące farby. Jedyne z czym się kiedyś pogryzło to biały VinylMat Duluxa. Po kupieniu otwierasz, wrzucasz część do drugiego wiaderka, dodajesz wody i rozrabiasz do takiej konsystencji jaka Ci pasuje(można nawet taśmy papierowe na to wklejać) i kładziesz najlepiej długim 60cm tzw piórem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Skoro mocne to nie odrywa płatów tynku gipsowego? Kładzie się od razu na gipsiaka bez gruntu? Pytam pod kątem ewentualnych poprawek (mam spartoloną jedną ścianę kolankową do szlifu i naciągnięcia cieńkiej warstwy na nowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jeśli masz słabe podłoże to gruntowanie jest nieuniknione. Ta szpachla nie puści, ale to co jest pod nią to nie wiem. Ja kładłem bezpośrednio na płytę, ale dosyć grubo, bo inaczej przy przecieraniu praktycznie całość można kostką zdjąć. Jeśli to ścianka kolankowa, nieoświetlona to szpachle kładłbym tylko na łączenia i wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ścianka kolankowa jest murowana i na to poszedł tynk maszynowy gipsowy, ale pracownik wykonawcy dał ciała i muszę ją zeszlifować z grubsza i naciągnąć jakiś finisz. Sam tynk trzyma jak diabli, nie odspaja się ani nie rozwarstwia. A tak w ogóle to fajnie piszą o tym sheetrocku (zielonym). Dość drogi, ale fajny w użyciu - jak gdzieś spotkam to przetestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 13.03.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Wrzuć jakieś foto zabudowy skosów jesli masz już zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 13.03.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Zabudowa wstrzymana - czekam na ruchy więźby pod obciążeniem dachówki - mam tylko stelaże na trzech sufitach. Wrzucę jeszcze wełnę międzykrokwiowo, ale najpierw muszę wyciąć w styro szczeliny pod nadbitką i wstawić kratki wentylacyjne: http://folnet.pl/towar/okapowa-kratka-wentylacyjna Dopiero wtedy mogę zamykać wełnę. Z dekarzami nie dogadałem się o wykończenie przestrzeni między rynną a deskami i będzie trzeba wstawić coś takiego: http://folnet.pl/towar/kratka-okapowa-100mm-x-5mb Zamaskuje nieestetyczną dziurę i pozostawi przelot powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatDomi 14.03.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ja tez planuje deskować cały dach wiec ładnie proszę o dokładne fotografowanie twoich działan zwiazanych z wentylacją pod dechy dachu. :) Rozumiem ze nie nabijałes juz nic dodatkowego w formie podbitki tylko ładnie pamalowałes dechy na brazowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 14.03.2012 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ja tez planuje deskować cały dach wiec ładnie proszę o dokładne fotografowanie twoich działan zwiazanych z wentylacją pod dechy dachu. :) OK, zgodnie z życzeniem Rozumiem ze nie nabijałes juz nic dodatkowego w formie podbitki tylko ładnie pamalowałes dechy na brazowo?? Tak, tyle że te dechy, które były przewidziane jako widoczne zostały wyheblowane i zrobione na tak zwany półfelc, aby przy rozsychaniu nie było widać przerw - coś takiego: http://img192.imageshack.us/img192/4467/polfelcbash.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 15.03.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Czesc Druhu, mam pytanie. Dali Ci siatke pod tynk na terivie, czy tylko zagruntowali strop? Musze wyczaić moich ananasów, czy dali mi siatkę, ale pewnie jak wróce do domu, bedzie juz za późno, bo skończa parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.03.2012 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Tylko gruntowali. Pytałem czy dawali gdziekolwiek siatki - mówili że jeden inwestor się uparł i dawali, ale mówili że to bez sensu tym bardziej przy moim gipsiaku. Prędzej strop się zawali niż odspoi gipsiak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 15.03.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Tylko gruntowali. Pytałem czy dawali gdziekolwiek siatki - mówili że jeden inwestor się uparł i dawali, ale mówili że to bez sensu tym bardziej przy moim gipsiaku. Prędzej strop się zawali niż odspoi gipsiak. No to mnie uspokoiles, tez mam tylko zagruntowane. Zapytalam sie czy dali siatke to powiedzieli, ze sie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts