Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki to patent masz na te skosy - mozemy się zamienić Ty zrobisz mi poddasze a ja Ci wypłytkuje kotłownie

Za to twoje pokręcone poddasze to może podziękuję :) Lukarny, koszyczki itp... Żadnego cudaśnego patentu na skosy nie mam - podstawa to wyznaczenie poziomych linii laserem przy kolankowej i zejściu skosu z sufitem jako punkty odniesienia dla profilu ściennego i tyle. Rezygnuję z bawienia się z koszami - robię zabudowę bez nich (prosta płaszczyzna - blisko koszy mam ścianki działowe).

Filmiki niezłe - w szczególności tempo kładzenia białych płytek :) Mam wyrzuty, że zaniżam normę :D Tyle, że kask fachurze potrzebny, bo boi się, że płytki odpadną :D

Kalio ma rację - problemem były poziomy.

Chcę wstawić kratkę w kotłowni tak "na sztukę" dla odbioru (podobno konieczna przy stałopalnym) z wylotem prosto w grunt pod kotłownią. Wywiercę otwornicą (fi 120) otwór na ponawiercaną rurę fi 110, na dno kamienie do oparcia rury i w jej kielich wstawię kratkę (taki gotowiec z wylotem w dół).

W garażu mam na wylewce wyprofilowany spadek w kierunku bramy - powtórzę go na płytkach, kratki robić nie będę, bo mała i tak nie spełni roli (słusznie piszesz), aczkolwiek bez przesady - z samochodu nie lecą tony piachu czy wody. Użytkuję dwa garaże bez kratek i nie ma tragedii (fakt, że często zostawiam samochody przed domem, a w wjeżdżając na noc zbijam zza kół np. czapy śniegu, jeśli jeszcze same nie odpadły)

Profile jak ta lala... ładnie to idzie... na pełnych profilach... dopiero jak trzeba obrobić szczegół (okno, kosz, itp.) to cały dzień zleci na jeden...

Zlew do kotłowni bardzo ładny...

Powidz, jak wkładasz profile CD między UD... przykręcasz wszystkie grzyby czy jakoś inaczej?

Zaczynam coraz bardziej sie bac poddasza, bo zrozumialam Twoj opis tak od momentu grzybow i śnurka, a po Swietach chce zaczac ;)

Musze sie dodoktoryzowac.

Będzie dobrze :) Jak zawsze. Musi się udać :D

Profile jak ta lala... ładnie to idzie... na pełnych profilach... dopiero jak trzeba obrobić szczegół (okno, kosz, itp.) to cały dzień zleci na jeden...

... i właśnie dlatego lecę póki co na pełnych aby móc pozbyć się wełny (zajmuje miejsce, za chwilę będzie gorąco od dachu). Okna zostawiam na koniec, aczkolwiek na nie co chwilę zerkam i przymierzam koncepcję, a dwóch koszy praktycznie nie liczę, bo obrobię je inaczej :) Prosto. Mam taką możliwość. Nawet lepiej wizualnie wyjdzie w sypialni. Drugi kosz w czeluściach sypialnianej garderoby, więc tym bardziej obrobię prosto :)

Powidz, jak wkładasz profile CD między UD... przykręcasz wszystkie grzyby czy jakoś inaczej?

Przykręcam wszystkie grzyby, wsuwam zdalnie CDeka w skośny UD (tak do 5 metrów nie ma kłopotu ;) ), od strony gdzie jest więcej miejsca między grzybem a ścianą z drugim UD wsuwam CD (wyżej niż planowane dla niego grzyby) po skosie i zjeżdzam CD w UD na właściwe miejsce. Profile z budmatu w miarę się poddają i można na koniec wpiąć je w grzyby. Jeśli jest jednak za ciasno to ostatniego, ciasnego grzyba blisko UD kręcę na koniec.

...ps... kicham i prycham. Wełna jest straszna... Pyyyyli... i cała twarz mnie szczypie.

Wełna rzeczywiście jest straszna... na twarzy ma się wrażenie że się człowiek nie golił z tydzień albo i dłużej...

Ja staram się jak najmniej wykonywać ruchów gwałtownych... żeby to cholertwo się nie pruszyło...

Zobacz sobie przy lampie ile tego lata po robocie... albo połóż kawałek foli na podłogę a później zobaczysz ile opadnie...

Pocieszę się, układałem zdobyczną wełnę twardą... to jak się "złamie" to ma takie twarde włukna, że dopiero gryzie...

A grzyby masz dwoma śrubami przykręcone jak zakładasz CD... czy wyginasz prfil jakby od grzybów żeby na nie nałożyć...

Bo ja montuję UD po obwodzie, później grzyby ale nie wszystkie, jak już powieszę profi CD to dokręcam resztę...

A na koniec sprawdzam całą płaszczycnę rozciągając sznurek od pierwszego do ostatniego prfila i ostatecznie ustawiam CD i wtedy przykręcam grzyby na stałe...

A folię paroizolacyjną dajesz wszedzie?

Bo ja tak...

Edytowane przez Inż.

A grzyby masz dwoma śrubami przykręcone jak zakładasz CD... czy wyginasz prfil jakby od grzybów żeby na nie nałożyć....

Dokładnie - lekko naciągam profil na grzyba.

A folię paroizolacyjną dajesz wszedzie?

Tak, wszędzie - leży w garażu od października. To raczej "paroopóźniacz" - zwykła, cieńka żółta.

:) witam

obrobienie jednego pierwszego okna to 2-3 godz.

drugiego 1-2

trzeciego i czwartego 2godz. :)

Dobrze idzie, dobrze. Zobaczyłem jak zrobiłeś profile przy krokwiach narożnych i tak mnie to męczyło że rozpieprzyłem to co miałem i zrobiłem z dwóch udeków złączonych. Teraz miód malina:)

Pozdrawiam

:) witam

obrobienie jednego pierwszego okna to 2-3 godz.

drugiego 1-2

trzeciego i czwartego 2godz. :)

No zobaczymy - okna na sam koniec, jak się odizoluję wełną od ciepła, które nadejdzie.

Dobrze idzie, dobrze. Zobaczyłem jak zrobiłeś profile przy krokwiach narożnych i tak mnie to męczyło że rozpieprzyłem to co miałem i zrobiłem z dwóch udeków złączonych. Teraz miód malina:)

Pozdrawiam

Aaaaa to chyba do kalio, bo ja narożnych nie planuję pomimo dwóch koszy.