Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Prawie konkursowy, ale nasz :) m02a BasH'owy

BasH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kanały wentylacyjne masz w koszach ???

Mam prześwity w deskowaniu pomiędzy przestrzenią bez wlotu w koszu a tym z wlotem - nie będzie jakiegoś przeciągu, ale ruch powietrza powinien być - okna będę wentylował bocznymi obróbkami (słabo, bo słabo).

no ja robiłem sufit na poddaszu na łatach ustawianych na sztorc i powiem że na 1-1,5m uginały się:(. Wzmacniałem je tzn. łapałem pionowymi do jętek oddalonych gdzieś tam:).

Zauważyłem też dziś wiotkość - zrobiłem z pionowo ustawionych desek.

..... a juz myslałam, ze machnąłes i kotlownie i skosy az oczy zaczelam przecierac ze zdumienia:) Dobry tesc, to dobra instytucja

... w szczególności, że z tematem płytek to tak się za bardzo nie lubię - teść jest cierpliwy i dokładny - robota jak znalazł. Ja się cieszę, że front robót idzie w dwóch miejscach - jutro mam nadzieję machnąć w stelażach i wełnie sypialnię :D A teść zadeklarował chęć dalszego klejenia, więc jest GOOD. :) Trzeba spakować do kombiaka browarek i grilka :)

A ty czasem na urlopie nie siedzisz? bo coś mi za szybko to u ciebie idzie... mo chyba że to tylko złudzenie... ale rzeczywiście tempo jest ok... a płyty będziesz zlecał czy sam wykończysz??

No co ty x2.

Jaki urlop? Ehhh... Po środowo-czwartkowych wichurach i przepięciach poniszczyło mi trochę sprzętu na wieżach, a więc jeszcze ten temat trzeba załatwiać. A na budowie idzie jak idzie - jak to kalio napisał proste płaszczyzny idą szybko, a czas schodzi na drobiazgach - np. wykończenie zakończenia wyciągniętego skosu:

http://img854.imageshack.us/img854/7230/imagee001.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/9886/bashkoszowa.jpg

Płytowanie zlecać?? No cooo ty - to już sama przyjemność domykać pomieszczenie - na to sheetrock albo coś podobnego. Z fachowców będzie tylko gość do podpięcia pieca (i klepnięcia papierów CO) oraz kumpel-fliziarz do łazienek, korytarza i kuchni.

Przyznam rację, że powierzchnia idzie jak burza...

Co do płytawania, to widzieć jak kawełek po kawałku powstaje pomieszczenie, jak każda płyta którą przykrecisz to twój sufit, skos - bezcenne...

A co powiesz o MP75 tez można to jechcać... bo zastanawiam się nad megaronem... tego sheetrock to nigdzie nie widziałem u mnie tylko smig jest...

A co powiesz o MP75 tez można to jechcać... bo zastanawiam się nad megaronem... tego sheetrock to nigdzie nie widziałem u mnie tylko smig jest...

Ale co MP75? To nie jest rozrabialny normalny tynk gipsowy? U mnie z sheetrockiem też jest problem, znalazłem jakiś wynalazek atlasa - wezmę na próbę wiadro do testowania.

MP75 knaufa to raczej gips tynkarski a nie szpachla, coś jak goldband, ale jak po lekkim związaniu zwilżysz gąbką i przeciągniesz krawędzią blichty/pióra to wyjdzie prawie gładź. To raczej do grubych zadań zaprawa.

No właśnie ja tak go używam (MP75) - mam kilka worków po tynkowaniu i używam jako zapchajdziurę do bruzd. Ale w bruździe i tak nie wygąbkuję za ładnie, więc finish na to i tak musi pójść.

Na etapie tynków kładzionych na gazobeton czy ytong np w łazienkach, warto nie wpuszczać tam tynkarzy tylko samemu liznąć bloczki tą zaprawą. Oczywiście pod warunkiem, że są równe i równo wymurowane. Idzie gładko a powierzchnia pod ceramikę jest elegancka. Jednak zawsze to trochę trwa i nie każdemu długa paca ładnie w rękach leży : ).

To jest zaprawa tynkarska.. nie nadaje się do papieru i raczej nie do siatki.Do zbrojenia to brałbym zaprawy typu uniflot knaufa, vario regipsa lub inne, ...

MPek - nie widzę go jako zatapianie zbrojenia, tym bardziej na KG - odpada przez ziarno i wytrzymałość. Na bruzdę jako wypełnienie ok, na ścianę grubowarstwowo - ok, ale nawet jak zaciągałem styro siatką na murłacie, to zaciągałem klejem z siatką, a nie MP75 - nie ta klasa wytrzymałości...