BasH 30.08.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 I dzisiaj śmiało można stwierdzić, że jest to najbardziej praktyczna płytka w domu i kompletnie nie razi przeciętnością. Goście i tak podziwiają zazwyczaj ściany, półki i oświetlenie : ) Szukałem praktycznej płytki na duży korytarz, bo po wejściu do domu 7 metrów dalej na końcu jest wyjście tarasowe, które ślizga światło po płytkach - jestem ciekawy jak się sprawdzi półpoler z paradyża, który mamy położony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 08.09.2012 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Hej Bash.Salon masz w panelach AC5 a pokoje w AC4?? tak mi logika podpowiada.Gdzie kupowałeś jeśli można wiedzieć?? W Gamie w Tucholi czy na alledrogo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 08.09.2012 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Hej Bash. Salon masz w panelach AC5 a pokoje w AC4?? tak mi logika podpowiada. Gdzie kupowałeś jeśli można wiedzieć?? W Gamie w Tucholi czy na alledrogo?? Hej - salon i gabinet na parterze w ac5, piętro w ac4. Kożuch Tuchola - materiał z montażem wyszedł podobnie jak w sklepach netowych. Zleciłem kładzenie, bo wiem ile czasu zabiera bawienie się z docinaniem w szczególności zakamarków, których mam trochę, a ja i tak mam co robić Plusem firmy jest monter, którego nie mam ochoty zabić (=myślący - był u mnie również na montażu okien, potem parapetów wewnętrznych, a później zewnętrznych - indywidualna ekipa ) Myślałem o zamówieniu przez neta, ale oszczędności nie byłyby wielkie, pracy sporo, a i zdażyła się przygoda. Około 6 oryginalnych paczek AC5 było z drobnymi wadami produkcyjnymi. Firma zabrała w piątek, po weekendzie przywiozła nowe paczki i było po kłopocie. Gdybym zamówił przez net byłaby jazda z cofaniem (waga, czas...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 08.09.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Oki, dzięki.Wiem gdzie Kożuch ma swój zakład (no niech bedzie sklep). Przy rondzie koło centrum ogrodniczego. Przedemną zakładanie okien - myślę że wiosną, więc pewnie wybiorę się tam i do innych punktów.Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 08.09.2012 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Ja polecam, chociaż koleżanka biorąca u niego okna narzekała z jakiegoś powodu, ale nie brałbym tego jako miarodajne narzekanie. Z moich doświadczeń lokalnych to Kożuch miał najtaniej porównywalne technologicznie konfiguracje dwuszybowe na szerokich profilach - niedaleka firma na E... ma beznadziejne podejście do klienta, M&. wyszło w energooszczędnym standardzie bardzo drogo, bio.... w podobnej do kożuchowskiej konfiguracji trochę drożej. O bladowie nie będę nic pisał, bo jeszcze pozwą o antyreklamę Zresztą pisałem przy okazji szukania okien na dzienniku o niedomykających się drzwiach pvc w firmie A o cenie to lepiej nie mówić A dziś dostałem już mapkę powykonawczą - dom i media wrysowane Kolejny papier za kilka stów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 09.09.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Do mnie ze 3-4 razy w tym roku zawitali ,,akwizytorzy" od okien (z okolic Kościerzyny, gdzieś z Twoich stron, i jeszcze inni z Pomorza). Teraz szukają klienta bo rozpoczetych budów coraz mniej. Powiedziałem im jakie mają mieć parametry -parametry termiczne, odpowiednia ilość kotew w ościeżnicy (jakby nie mówić to dodatkowy koszt) pakier 3-szybowy, jakie okucia (winkhaus activ pilot lub roto) i po 11 rygli na okno (antywyważeniowe) i jaki profil to pytają się skąd wiem o tym. Nie wiem na czym robią okna bo sensownych ulotek nie zostawiają. Pierdoły tylko. Nawet parametrów termicznych okien nie podają bo po co. Dobre okna miał taki pan w pobliżu rynku w Tucholi (Veka) ale zrezygnował bo zbyt mało osób było zaiteresowanych nimi (drogie). Teraz ma chyba aluplast z Poznania. 2 lata temu robiłem wyceny okien pod ,,nasz" projekt w kilku firmach i ten Pan z Tucholi z okolic rynku miał dość tanio w porównaniu z innymiPo nowym roku będę robił ostateczne wyceny w conajmniej 5-6 firmach bo bedzie już czas na montaż okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.09.2012 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Długo myślałem nad 3-szybowymi, ale w tak wilgotnym otoczeniu (las) jak ja buduję, to w okresie od jesieni do wiosny miałbym wiecznie zamglone szyby przez zbyt mały ubytek ciepła przez szybę do jej odparowania. Po drugie jeśli już 3-szybowe to pewnie i ciepły montaż, a i ciężar zestawu jest poważny=obawa o stabilność profili... Zima pokaże, czy dobrze wybrałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 09.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Czesc zapracowany, jak Ci ida prace....ja sie raczej nie wyrobie z terminem, ogrania mnie jakas totalna niechec i zmeczenie, wiec coraz czesciej lapie sie na tym, ze odpuszczam sobie, a szkoda, bo juz bym chciala mieszkac. Jak znajdziesz czas to zrob maly update dziennika. Aaa i zaczelam zalatwiac papiery, jakas masakra Ps. co do okien mam trzy szyby -sie okaze w praniu PS. Jak Zosia Samosia - daje popalić rodzicom, czy grzeczna po cioci ? Edytowane 9 Września 2012 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.09.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 3-szybowe pakiety mamy u siebie. Również las, zacienienie i nic nie paruje. Brugmann bez kłopotu pozwala na montaż okien 150 x 150 bez ryzyka, że rama się powygina. Stojąc zimą(-28) w krótkim rękawku przy oknie w salonie, gdzie akurat się za bardzo nahajcowało w kominku i temperatura wynosiła 25 stopni, nie mogłem odczuć że za oknem jest tak zimno, a różnica temperatur wynosiła ponad 50 stopni. Sama szyba wewnętrzna była tylko lekko chłodna. Ale największa zaleta takiego pakietu to cisza w domu. Szczekające trzy psy za oknem nie robią na nas wrażenia : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.09.2012 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Czesc zapracowany, jak Ci ida prace....ja sie raczej nie wyrobie z terminem, ogrania mnie jakas totalna niechec i zmeczenie, wiec coraz czesciej lapie sie na tym, ze odpuszczam sobie, a szkoda, bo juz bym chciala mieszkac. Jak znajdziesz czas to zrob maly update dziennika. Aaa i zaczelam zalatwiac papiery, jakas masakra Zrobię update w tygodniu, bo nawet nie zabieram aparatu na budowę, a komóra za wąsko łapie... Papiery to jakaś masakra - mapka 450, certyfikat, pomiary, protokoły kupowe ehhhh... A niemoc nie może ogarniać - po prostu i już. Bo Ci Jarek wyjątka z łajzą podeśle to od razu holter zacznie Ci pikać A tak przy okazji - jak zdrówko? PS. Jak Zosia Samosia - daje popalić rodzicom, czy grzeczna po cioci ? No trochę wstaję na rzęsach po nocnych karmieniach Magdy, ale to i tak dla niej szacun - karmi po pół godziny, ja w tym czasie po krótkim płaczu przytnę komara, ale i tak ciężko rano wstać. U nas deadline to chrzciny 21 października, ale chcemy się wciągnąć z dwa tygodnie wcześniej. Póki co robię to co niezbędne w mieszkaniu - na akryle sryle pierdyle będzie cała zima. Powoli też padam na pysk. Ale będzie dobrze. 3mkajcie się - aha - oczekuj nieoczekiwanego ciotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.09.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Ale największa zaleta takiego pakietu to cisza w domu. Szczekające trzy psy za oknem nie robią na nas wrażenia : ). Trochę żałowałem poskąpienia kasy na szyby w pewnym momencie budowy. Ładowałem teraz kupę kasy w wełnę i grafit na ściany, ale z drugiej strony dwuszybowe mają lepsze g do pozyskiwania ciepła zimą. Co do hałasu to u nas akurat nie grozi - kalio widział i słyszał Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 O, pozyskiwanie ciepła. Wiosną gdy już kocioł był na OFF wolałem jednak, aby słonko mocniej grzało przez szybę. Ale to się jednak równoważy latem. My też mamy cicho, ale moment gdy przeleci jakiś John Deree albo właśnie sierściuchy zaczną kłapać, jest dla dalszego snu czasem decydujący. Cena to ważna rzecz. Miałem możliwość kupić swoje bardzo tanio i ją wykorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 09.09.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Zrobię update w tygodniu, bo nawet nie zabieram aparatu na budowę, a komóra za wąsko łapie... Papiery to jakaś masakra - mapka 450, certyfikat, pomiary, protokoły kupowe ehhhh... A niemoc nie może ogarniać - po prostu i już. Bo Ci Jarek wyjątka z łajzą podeśle to od razu holter zacznie Ci pikać A tak przy okazji - jak zdrówko? Nie mam czasu myslec o zdrowiu, wiec musi sie trzymac kupy, zeby dotrwac do konca No trochę wstaję na rzęsach po nocnych karmieniach Magdy, ale to i tak dla niej szacun - karmi po pół godziny, ja w tym czasie po krótkim płaczu przytnę komara, ale i tak ciężko rano wstać. U nas deadline to chrzciny 21 października, ale chcemy się wciągnąć z dwa tygodnie wcześniej. Póki co robię to co niezbędne w mieszkaniu - na akryle sryle pierdyle będzie cała zima. Powoli też padam na pysk. Ale będzie dobrze. 3mkajcie się - aha - oczekuj nieoczekiwanego ciotka Ehh no to napisz mi kiedy bedziesz/bedziecie to sie ograne choc troche.W sobote Inzynier zrobil mi nalot, a na budowie taaaaki syf, ze az wstyd bylo pokazac cokolwiek:oops: Do tego jeszcze leniuchowałam:cool: Trzymaj sie i byle do konca resztkami sil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.09.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Nie mam czasu myslec o zdrowiu, wiec musi sie trzymac kupy, zeby dotrwac do konca To zacznij myśleć o zdrowiu. W wakacje zwinęła mi się dobra przyjaciółka po 1,5 miesięcznym ujawnionym raku... Do dziś nie mogę się otrząsnąć Jak kruche jest nasze życie... Ehh no to napisz mi kiedy bedziesz/bedziecie to sie ograne choc troche.W sobote Inzynier zrobil mi nalot, a na budowie taaaaki syf, ze az wstyd bylo pokazac cokolwiek:oops: Do tego jeszcze leniuchowałam:cool: Trzymaj sie i byle do konca resztkami sil Loooz - nalotu nie będzie, bo na szczeciny nie latam - jakiś czas temu w żórawiach nocowałem z trzy nocki na berlinowe ataki, no ale nie byłem jeszcze na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.09.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) To zacznij myśleć o zdrowiu. W wakacje zwinęła mi się dobra przyjaciółka po 1,5 miesięcznym ujawnionym raku... Do dziś nie mogę się otrząsnąć Jak kruche jest nasze życie... Ja w kwietniu pozegnalam kolezanke z pracy, 30-paroletnia. Jej corka jest w wieku mojego Mlodego, w tym samym roku bralysmy slub, wybudowala dom, wprowadzila sie i dowiedziala sie ze ma raka piersi, dalej juz wszystko potoczylo sie bardzo szybko. Wiem o czym mowisz...w takich momentach przewartosciowujesz swoje cale zycie. Ja pękłam totalnie Loooz - nalotu nie będzie, bo na szczeciny nie latam - jakiś czas temu w żórawiach nocowałem z trzy nocki na berlinowe ataki, no ale nie byłem jeszcze na FM Eee szkoda, myslalam, ze bede miala w koncu pretekst zeby posprzatac i ogarnac wszystko Zartuje, szkoda ze nie zawitacie, ehh a ja juz myslalam ze sie wybieracie w moje strony, a z checia bym sie z Wami spotkała. A w tych Zorawiach koło Gryfina byles, czy których? No i zdradź co knujesz.. Edytowane 10 Września 2012 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 10.09.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Wiem o czym mowisz...w takich momentach przewartosciowujesz swoje cale zycie. Ja pękłam totalnie Dokładnie... A w tych Zorawiach koło Gryfina byles, czy których? No i zdradź co knujesz.. Tak, koło Gryfina. Ja i knucie? No cooo Tyyyy Edytowane 10 Września 2012 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Tak, koło Gryfina. No to jakbys mocniej rzucił butem, to moze bys mi w okno trafil, ze tez telepatycznie nie odczuwales kosmicznej sily tak blisko Ja i knucie? No cooo Tyyyy A co knujesz to mi sie tu na predce przyznawaj, ja za stary wiarus jestem, zeby Ci uwierzyc ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 15.09.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 fajne masz panele V- fuga robi dobre wrażenie jakiś czas temu jakieś parkieciaż mówił mi aby kłaść panele z V fugą prostopadle do długiego boku pokoju - optycznie się poszerza, u Ciebie chyba się wydłużył tak mi na fotce jakoś wasko i długo sie zrobiło, bo salon masz przecież duzy Pozdrowienia dla kruszyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 16.09.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 fajne masz panele V- fuga robi dobre wrażenie jakiś czas temu jakieś parkieciaż mówił mi aby kłaść panele z V fugą prostopadle do długiego boku pokoju - optycznie się poszerza, u Ciebie chyba się wydłużył tak mi na fotce jakoś wasko i długo sie zrobiło, bo salon masz przecież duzy Pozdrowienia dla kruszyny Hej! Może takie wrażenie na fotce. Na żywo jest ok, a panele kładzie się do przeważającego kierunku światła. V-fuga może i fajna, ale już widzę, że będzie przechowalnią naniesionych ziaren piasku i kurzu - już szukam robocika sprzątającego, co by sobie jeździł gdy jesteśmy w pracy. Albo każdej z cór po odkurzaczu i podzielić sektory pracy Za pół roku można nawet kruszynę wykorzystać - jak zacznie raczkować to ponaszywać na kolan łaty i może froterować korytarz na czworaka BTW - wrzuć jakieś foty co u Was... p0zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.09.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 V-fuga wcale nie brudzi się szybciej od gładkich podłóg. Sprawdzone u nas. Oczywiście w wiatrołapie bym jej nie położył : ). Panele zazwyczaj kładzie się prostopadle do okien, ale przy fudze nie ma to już raczej znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts