tomraider 15.01.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam.Wierzysz że NETbet sam zrobi sobie bufor za 1000zł skoro proste spawanie stojaków pod okna zlecił warsztatowi? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.01.2011 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Nie - nie sprawił sobie betoniary, a murował na grubą zaprawę. Podejrzewam zatem, że spawary dającej jakotaką satysfakcję i efekt też nie ma. Co więcej - do spawania bufora trzeba się przyłożyć - to nie to samo, co spawanie takiego płociku jak u mnie. Jak puścił zawias to się poprawiło. Gorzej, jak strzeli termicznie spaw, jak zasobnik będzie załadowany tak na 90 stopni (częste latem) a właściciel będzie stał niedaleko i lekko niżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Nie - nie sprawił sobie betoniary, a murował na grubą zaprawę. Podejrzewam zatem, że spawary dającej jakotaką satysfakcję i efekt też nie ma. Co więcej - do spawania bufora trzeba się przyłożyć - to nie to samo, co spawanie takiego płociku jak u mnie. Jak puścił zawias to się poprawiło. Gorzej, jak strzeli termicznie spaw, jak zasobnik będzie załadowany tak na 90 stopni (częste latem) a właściciel będzie stał niedaleko i lekko niżej... Witam. Dokładnie tak jak piszesz. O takiej firmie produkującej bufory to fajnie się gada przy piwie. Sam miałem firmę produkcyjną to wiem jak jest, zrobić wszystko można ale sprzedać i dostać kasę to już nie łatwo. Bufora też pewnie nie kupi bo choć to jak solary fajna sprawa ale trzeba na to przygotować kasę a NETbeta czeka dach , instalacje i cała kosztowna wykończeniówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.01.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 O solarach myślałem bardzo konkretnie, ale póki co chcę się wprowadzić w 2012 już na 100%, więc odpuszczam póki co mniej ważne sprawy. Rozkład kotłowni i pomieszczeń pomocniczych powyżej był też pomyślany pod tym kątem i dołożenie w przyszłości solarów nie będzie się wiązało z niszczeniem czegokolwiek - mam przygotowany pion pod glikol, ew. wymieni się zasobnik na biwalentny. W bieżącym roku robię działówki na piętrze, instalacje tynki, podłogi i część zabudowy poddasza. Oprócz tego płot od sąsiada. Zimą będzie robione pokrycie dachówką, reszta zabudowy poddasza i zacznie się wykończeniówka. Jeśli przeżyję 11 lutego, bo tną mnie na przepuklinę (Zaległa sprawa - wyszło noszenie narzędzi instalacyjnych po piętrach w jednej, zblokowanej 50 kg skrzyni, bo szkoda czasu na dwa razy) :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.01.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 O solarach myślałem bardzo konkretnie, ale póki co chcę się wprowadzić w 2012 już na 100%, więc odpuszczam póki co mniej ważne sprawy. Rozkład kotłowni i pomieszczeń pomocniczych powyżej był też pomyślany pod tym kątem i dołożenie w przyszłości solarów nie będzie się wiązało z niszczeniem czegokolwiek - mam przygotowany pion pod glikol, ew. wymieni się zasobnik na biwalentny. W bieżącym roku robię działówki na piętrze, instalacje tynki, podłogi i część zabudowy poddasza. Oprócz tego płot od sąsiada. Zimą będzie robione pokrycie dachówką, reszta zabudowy poddasza i zacznie się wykończeniówka. Jeśli przeżyję 11 lutego, bo tną mnie na przepuklinę (Zaległa sprawa - wyszło noszenie narzędzi instalacyjnych po piętrach w jednej, zblokowanej 50 kg skrzyni, bo szkoda czasu na dwa razy) :/ Witam. Tylko przypilnuj co Ci mają wszyć podczas operacji , jak coś popitolą to będziesz dzwonił na bramce przy kasie w Tesco. pozdrawiam. ps, kiedyś w Tesco z pieczonego kurczaka z plastykowej torby na taśmie przy kasie poleciał tłuszcz. Kasjerka przez mikrofon głośno na całe Tesco wezwała pomoc : proszę do kasy nr.3 służby porządkowe do czyszczenia taśmy : klientowi z ptaka pociekło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.01.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 . Zimą będzie robione pokrycie dachówką :/ Witam. Jaka dachówka i kładziasz sam? pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.01.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam. Wierzysz że NETbet sam zrobi sobie bufor za 1000zł skoro proste spawanie stojaków pod okna zlecił warsztatowi? pozdrawiam. nawet ja w to nie wierzę... bo on za leniwy jest... stojaki pospawał znajomek... bo właściciel za leniwy jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.01.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Witam.Zaraz po (zabezpieczeniach w SL/ZK) bez żadnego Q1( bląd) stosujesz ochroniki dla L1,L2,L3,N, (za ochronnikami zmostkowane) połączne z PE.Multiswitschem połączysz w sieć urządzenia mające modulator , chcą mieć tanio i prosto sat w dwóch pokojach trzeba dwa tunery i dwa konwertery w jednej obejmie na jednej antenie lub drogo jeden konwerter na antenie , i skrzynie z tunerami i modularorami na każdy program( jak w kablówkach). W korytarzach zasilaj światło bez różnicówki. pozdrawiam. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 16.01.2011 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam. Jaka dachówka i kładziasz sam? Nie kładę sam. Kładzie firma znajomego razem z veluxami, oblachowaniem i rynnami. Mam awersję do dachu, nie czuję tego, nie umiem, orientuję się o co chodzi, ale nie mam ochoty wlec tych dwunastu ton jak kozica po łatach - znajomy obrzuci paczkami z podnośnika połacie, wpadnie w siedmiu chłopa i zrobi w miarę szybko, a ja zajmę się innymi sprawami. Namawiali mnie na forum na samodzielne robienie, ale to kilkanaście tygodniu samodzielnego dłubania przy wrażliwym na niedokładności temacie. I tak sporo oszczędzam robiąc inne rzeczy bez ekip - są pewne granice. NETbet może machnie sam, ale ja przy dachu nooo....nie mogę, nie czuję klimatu. W tym czasie wolę zarobić PLNY robiąc swoje ajti (IT). Co do dachówki - prawdopodobnie model większy niż obecnie mam na dachu. Kasztan: http://img690.imageshack.us/img690/1599/dachowka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 16.01.2011 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam. Zaraz po (zabezpieczeniach w SL/ZK) bez żadnego Q1( bląd) stosujesz ochroniki dla L1,L2,L3,N, (za ochronnikami zmostkowane) połączne z PE. Tak sądziłem, że to niepotrzebne udziwnienie, ale wolałem się upewnić. Jak dopracuję swój podział to wrzucę. Multiswitschem połączysz w sieć urządzenia mające modulator , chcą mieć tanio i prosto sat w dwóch pokojach trzeba dwa tunery i dwa konwertery w jednej obejmie na jednej antenie lub drogo jeden konwerter na antenie , i skrzynie z tunerami i modularorami na każdy program( jak w kablówkach). Zamierzam włożyć dualny konwerter + dwa tunery: w salonie fullwypas, w gabinecie rezerwowy tani coś taniego a'la tvnakartę. Z salonu będę miał return do multiswitcha, aby móc puścić w zbiorczy out kanały z pełnopakietowej satelity (+sterowanie przekaźnikiem pilota). Ewentualnie cyfra+ + rozdzielenie pakietu po lanie - jeszcze nie wiem, ale instalację robię elastyczną pod jedno bądź drugą opcję. W korytarzach zasilaj światło bez różnicówki. pozdrawiam. Oświetlenie planowałem na dwóch różnicówkach podzielonych tak, że sąsiadujące pomieszczenia (korytarz i np. salon) są na innych, aby w razie wyrzucenia jednej różnicówki było niedaleko dostępne światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Tak sądziłem, że to niepotrzebne udziwnienie, ale wolałem się upewnić. Jak dopracuję swój podział to wrzucę. Zamierzam włożyć dualny konwerter + dwa tunery: w salonie fullwypas, w gabinecie rezerwowy tani coś taniego a'la tvnakartę. Z salonu będę miał return do multiswitcha, aby móc puścić w zbiorczy out kanały z pełnopakietowej satelity (+sterowanie przekaźnikiem pilota). Ewentualnie cyfra+ + rozdzielenie pakietu po lanie - jeszcze nie wiem, ale instalację robię elastyczną pod jedno bądź drugą opcję. Oświetlenie planowałem na dwóch różnicówkach podzielonych tak, że sąsiadujące pomieszczenia (korytarz i np. salon) są na innych, aby w razie wyrzucenia jednej różnicówki było niedaleko dostępne światło. Witam. jak cyfra i tv na kartę są na różnych satelitach to będzie trzeba dwa duale i odpowiedni uchwyt na konwertery. Dachówka fajna, zwróć uwagę na akcesoria. pozdrawiam. z tymi wieloma różnicówkami to kolega chyba milioner . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 16.01.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Hmmmm.... Podliczyłem - mam osiem różnicówek. 3 na fazy zwykłe na gniazdka.1 na łazienkowe gniazdka (idzie poza tymi wyżej).dwie na oświetleniejedna trójfazowa na garaż + gospodarczyjedna trójfazowa na kuchnię Chyba przesadziłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam.Od razu wiedziałem że mpoplaw nie napisze rozwiązanie zagadki o Archimedesie, do tego trzeba trochę ruszyć szare komórki.A z tym u niego może być problem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Bash sorki ale muszę Witam. Od razu wiedziałem że mpoplaw nie napisze rozwiązanie zagadki o Archimedesie, do tego trzeba trochę ruszyć szare komórki. A z tym u niego może być problem. pozdrawiam. Ja mam wrażenie, że masz tylko zły dzień. Próbujesz chyba coś udowodnić całemu światu, ale ocknij się, nie w ten sposób! Dyskredytowanie ludzi w wymianach doświadczeń i próby ich obrażania raczej splendoru Ci nie przyniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Bash sorki ale muszę Ja mam wrażenie, że masz tylko zły dzień. Próbujesz chyba coś udowodnić całemu światu, ale ocknij się, nie w ten sposób! Dyskredytowanie ludzi w wymianach doświadczeń i próby ich obrażania raczej splendoru Ci nie przyniosą. Masz rację, trochę mnie nosi jak słuszę że tona to Mg , a J dżul to tyle i tyle kW , ja staram się pisać prosto i nie ściemniać. Wiedza sama się broni. Co do formy masz rację spuszczę z tonu. Szkoda nerwów. pozdrawiam. ps. oczywiście sorki BasH Edytowane 17 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 17.01.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Panowie - bardzo cenię wypowiedzi i jednego i drugiego, więc nie obrażać się i nie przekomarzać na siłę - nie wiem skąd jest Compi, ale Jelenia i Bory są raczej daleko od siebie, więc na pojednawcze piwko raczej się nie spotkamy w rozsądnym czasie, więc zostaje wirtualne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Może pora pocztę browarową, na wzór kwiatowej, otwierać? ; D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 18.01.2011 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cienki1980 18.01.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No patrzcie kogo można spotkać na forum . Pozdrowienia z Centralnej Polski dla Ciebie BasHu i dla małżonki M. PS. Fajny domek Ci się buduje - widać już głowa pełna pomysłów związana z okablowaniem domu .. jak na osobę techniczną przystało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.01.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Może pora pocztę browarową, na wzór kwiatowej, otwierać? ; D Witam. Tylko nie piszcie że miałaby być to firma NETbeta, ten to całe piwo sam by wypił jeszcze przed wysyłką,........... zresztą tak jak ja. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts