BasH 18.01.2011 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No patrzcie kogo można spotkać na forum . Pozdrowienia z Centralnej Polski dla Ciebie BasHu i dla małżonki M. PS. Fajny domek Ci się buduje - widać już głowa pełna pomysłów związana z okablowaniem domu .. jak na osobę techniczną przystało Heh - no nieźle - kolega z tego samego akademika i studiów się trafił : ) Codziennie się przekonuje, że świat jest jednak coraz mniejszy. Pozdrawiam i powodzenia w remoncie ! Witam. Tylko nie piszcie że miałaby być to firma NETbeta, ten to całe piwo sam by wypił jeszcze przed wysyłką,........... zresztą tak jak ja. pozdrawiam No to byłoby nas pewnie trzech : ) Kończę powoli (brak czasu) koncepcję z rozdzielnią i obwodami - rezygnuję z RDC na światło. 8 różnicówek to przesada - zostanie pięć. Po jednej na fazy do zwykłych gniazdek, jedna na łazienki, jedna trójfazowa na kuchnię+garaż. Z nowych pomysłów to wkładam jeszcze dodatkowy zegar sterujący na esa na zewnętrzne oświetlenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.01.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 .. jedna trójfazowa na kuchnię+garaż. Witam. Takie rozwiązanie ma małą ale zawsze wadę , bo np. pożyczysz sąsiadowi na budowę prąd lub zlecisz cięcie np. dech piłą na podwórku lub koszenie trawy a nie będziesz w domu( wakacje lub nie zauważysz zgaśnięcie kontrolki zasilania lodówki) to jak różnicówka wystrzeli to rozmrozi Ci zamrażarkę w lodówce i żonka Ci dopiero da. Lepiej lodówkę mieć osobno ,nie razem z garażem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 18.01.2011 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Trójfazy w garażu i kuchni na jednej RDC, a gniazdka osobno. W razie wybicia trójfazy przez garaż zniknie zasilania tylko w piekarniku. Gniazdka kuchenne na osobnej fazie i esie, lodówka jeszcze na osobnym (do rozmrażania) (i RDC całościowych z poszczególnych faz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.01.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam.BasH jaką masz wykupioną moc przyłączeniową, ile płacisz abonamentu teraz w zimie za ,,zero zużytych kWh'', jaka taryfa?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 18.01.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 TYP POBORU: PLAC BUDOWYGRUPA TARYFOWA: CAŁA DOBAZAB. PRZEDL.: 3X25AMOC UMOWNA: 11kW tu masz skan składników - miałem za zeszły rok małą nadpłatę (bo robiłem tylko fundamenty), ale w czerwcu mi przyłożą dopłatę, bo zużyłem sporo na SSO.Płacę co 2 miesiące stałą stawkę: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/45582977c070dbed.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.01.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 TYP POBORU: PLAC BUDOWY GRUPA TARYFOWA: CAŁA DOBA ZAB. PRZEDL.: 3X25A MOC UMOWNA: 11kW tu masz skan składników - miałem za zeszły rok małą nadpłatę (bo robiłem tylko fundamenty), ale w czerwcu mi przyłożą dopłatę, bo zużyłem sporo na SSO. Płacę co 2 miesiące stałą stawkę: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/45582977c070dbed.html Witam. Ja za 3,5 kpln wykupiłem przyłącze 16 zkW, potem podaniem na czas budowy zmiejszyłem do 10kW i teraz płacę 100zł co dwa miesiące za 0kW. Zlodziejstwo. Rozdzielnicę robiłem sam, elektryk za 100 przybił pieczęć do schematu.Ponoć tańsza jest taryfa S ale u nas takiej nie ma. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 18.01.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mnie przyłącze kosztowało niecałą trójkę, WLZ, RB do blaszaka, schemat robiłem sam, elektryk sprawdził, pokiwał pozytywnie głową, przybił i energia popłynęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.01.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 .................. Z nowych pomysłów to wkładam jeszcze dodatkowy zegar sterujący na esa na zewnętrzne oświetlenie domu. dobry pomysł u siebie mam na zegarze, 3 gniazdka zewnętrzne (daszek nad wejściem, balkon, taras) do ewentualnego podłączenia ozdób świątecznych. Drugi zegar mam do latarni. (w dzienniku jest foto rozdzielni) zegary kupiłem na all... za 25 zł/szt, gość pisał, że z demontażu z wymienionymi aku, wyglądały jak nowe, kupiłem więcej, jeden leży 1,5 roku nie podłączony do sieci i cały czas chodzi (czyli nie kłamał z tym aku) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam. Ja za 3,5 kpln wykupiłem przyłącze 16 zkW, potem podaniem na czas budowy zmiejszyłem do 10kW i teraz płacę 100zł co dwa miesiące za 0kW. Zlodziejstwo. Rozdzielnicę robiłem sam, elektryk za 100 przybił pieczęć do schematu.Ponoć tańsza jest taryfa S ale u nas takiej nie ma. pozdrawiam ja wykupiłem 17 kW, a na czas budowy 3 kW (zabezpieczeń nie zmieniali) płaciłem najpierw 25 zł/2mc, ale potem była jakaś 3% podwyżka energii i płaciłem 60 zł/2mc (same opłaty bez zużycia) Ale prawie rok mam już zwykłą taryfę, w moim ZE nie potrzeba odbioru budynku (budynek musi być zamknięty i otynkowany w środku) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Nie wiem, moim zdaniem zmierzchówka jest chyba zdecydowanie lepsza niż zegar. Wrzucam u siebie 15 lamp w ogrodzeniu typu pochodnia(śmieszna cena 12zł za inox) i 9sztuk na dwie GU10. Wszystko na LED-ach i świetlówkach energo więc pobór nieduży. A zegar Metrona też na alledrogo kupiłem za śmieszną kasę. Może przyda się za parę lat do uruchamiania zraszaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 do latarni mam i zegar i zmierzchówkę (np zapala się jak się ciemno robi, a gaśnie o zadanej godzinie) a do światełek świątecznych dlatego, że nie chce by się całą noc paliły (ale "oszczyndny" się robię, chyba starość ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.01.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Na odludziu oszczędność schodzi czasem na drugi plan, hehe.... Kobiety mniej mi się będą trzęsły w samotne noce..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Na odludziu oszczędność schodzi czasem na drugi plan, hehe.... Kobiety mniej mi się będą trzęsły w samotne noce..... znaczy, jak się choinka na dworze świecić będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.01.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Choinek mam naokoło mnóstwo, ale jeśli chodzi o przyozdobione drzewko pod domem to pewnie jakieś LED-owe zestawy będą świeciły się razem z reszta do świtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam.Co sądzisz o super tanim i prostym elektrycznym wykrywaczu nieszczelności osobno dla każdej pętli podłogówki w betonowej warstwie podłogi? Po co? Zawsze można ( jak cieknie trzeba) odciąć jedną pętle zanim zaleje styro i izolację na chudziaku i wyjdzie zaciekami na ścianie. Zainteresowany?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 19.01.2011 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Chcesz do obwodu wykorzystać folię w pexie? : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.01.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Chcesz do obwodu wykorzystać folię w pexie? : ) Witam. Alu -pex w czasie układania spiralnie owijamy ( ze dwa obroty ma metr , tyle by się zbytnio nie narobić) drutem wiązałkowym ( jak ktoś ma to np.0,8 nierdzewke ze szpulki do spawania po wyżarzeniu w ognisku też można ) który podobnie jak zbrojenie ławy nam w betonie nie zardzewieje, jeden koniec ( ostatni metr) izolując np. termokurczliwa koszulką wyprowadzamy do rozdzielacza drugi zastaje w betonie. W niewielkiej puszce łączymy końce wszystkich pętli i dalej 1 przewód do kotłowni. Teraz zadanie dla Ciebie BasH mają zbiorczy kabel z oplotu wokół każdej pętli pex i wyłącznik czasowy i trafo bezpieczeństwa na np.12V i różnicówkę czułą na 30 mA można (narysuj jak) codziennie raz w nocy na np. 5 sek podać napięcie 12V na ,,kabel kontrolny’’ . Kocioł uziemiony a zatem alu z pex i woda też . jak zacznie gdziekolwiek ciec to zamoknięty beton zrobi zwarcie i różnicówka powinna wystrzelić dając nam tym znak że cieknie ( można dodać mrugającą diodę) . Potem rozpinając kabel w puszce przy rozdzielaczach znajdziemy czy parter czy piętro . Dokładnie pękniętą pętle znajdziemy już tylko sprężonym powietrzem przy pomocy prostego i samoróbnie zrobionego manometru ( bardzo precyzyjny) o dwumetrowej skali od zera do 0.2 bara ,jak? Na jeden koniec pętli pex wciskamy przeżroczysty 2,5 metrowy wąż (taki od pneumatyki , wąż przywiązany pionowo do stojaka i obserwujemy poziom wody) na drugi nakładam kawałek zakończonej zaworem kulowym , dmuchamy ustami a woda na drugim końcu się podniesie o np. 2m ( ja daję radę do 0,2 bara) i zamykamy zawór i poziom zaznaczamy pisakiem Jak po dwóch, trzech godzinach zaznaczony poziom wody stoi to pętla szczelna i sprawdzasz następną. System tani prosty i choć to tylko niesprawdzona koncepcja ma szanse zadziałać , Czekam na opinie ,co Ty na to BasH? Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 19.01.2011 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 No nie wiem czy ma to szanse zadziałania i sens aż takiej kombinacji. Dobre pexy, oczywiście bez łączeń w podłogach, sprawdzone ciśnieniem przed zalaniem i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 20.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Powoli klaruje się finalna wersja rozdzielni, zmieszczę się z malutką rezerwą na 72 modułach. Podoba mi się wykonanie rozdzielni legranda ekinoxe tx 4x18, ale jest nieprzyzwoicie droga - pod 500 PLN http://images8.fotosik.pl/1008/e2be3f6a7015384c.jpg Macie jakieś inne rozsądne propozycje? ....... mam też 4x18 Legranda, ale nie pamiętam ile kosztowała, chyba jakaś tańsza wersja (zajrzyj do moich fotek), jak bardzo Ci zależy to jutro poszperam w papirach, może cos znajdę pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 20.01.2011 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Looknę, a Ty poszukaj alternatyffki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts