piszam 12.07.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Witam.Chciałbym ocieplic dach domku letniskowego uczeszczanego od wiosny do jesieni i potrzebuje wsparcia w postaci informacji aby wszystko wyszło ok. Dach od zewnatrz:BlachaPodwojna papaDeski na płasko3cm na krokwiach 14cmMiedzy krokwiami boazeria Otoz chciałbym aby krokwie po lekkim ociepleniu 8cm wełny były w dalszym ciagu widoczne. Moj plan remontu pd zewnatrz:BlachaPapaDeskiDylatacja 2-3cmMembranaWełna 8cmStara boazeria miedzy krokwiami Tu jednak mam pare pytan:Jak zmontowac membrane. Czy tzw C miedzy krokwiami skierowane w strone wełny? Czy moze sa jakies patenty na to? Z racji ze w domku nie bywa sie zima rozumiem ze paroizolacja jest nie potrzebna? Oraz najwazniejsze jak zrobic poprawna wentylacje miedzy deskami a membrana? Dodam ze dach jest 2spadzisty 60stopni. Nawiewy to wywierce po 3 otwory miedzy krokwiami ø3cm. Jednak czy to wystarczy do poprawnej wentylacji? Poniewaz nie wiem jak wyglada poprawna kalenica ale moge stwerdzic ze ja jej nie mam- prosze mnie nie bic za to stwierdzenie nie znam sie na tych sprawach jak Wy.Chodzi o to ze zarowno blacha papa i deski szczelnie pokrywaja cały dach. Nie mam opcji jak wmontowac jakis wywietrznik. A nawet jak bym wstawial to musialbym to zrobic w przestrzeni miedzy wszystkimi krokwiami. Dlatego czy same otwory nawiewne wystarcza? Moze zwiekszyc ich ilosc? I ostatnie pytanie czy 5cm wełny przyniesie jakikolwiek odczuwalny efekt? jak nie ocieplajacy to moze chociaz ciut uchroni przed palacym słoncem - bo na poddaszu jest goraco. Dziekuje za wszelkie podpowiedzi. I przepraszam za brak polskich literek, ale mam ich brak w telefonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts