Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu szkieletowego letniskowego całorocznego

eddyn

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym ocieplic dach domku letniskowego uczeszczanego od wiosny do jesieni i potrzebuje wsparcia w postaci informacji aby wszystko wyszło ok.

Dach od zewnatrz:

Blacha

Podwojna papa

Deski na płasko3cm na krokwiach 14cm

Miedzy krokwiami boazeria

Otoz chciałbym aby krokwie po lekkim ociepleniu 8cm wełny były w dalszym ciagu widoczne. Moj plan remontu pd zewnatrz:

Blacha

Papa

Deski

Dylatacja 2-3cm

Membrana

Wełna 8cm

Stara boazeria miedzy krokwiami

Tu jednak mam pare pytan:

Jak zmontowac membrane. Czy tzw C miedzy krokwiami skierowane w strone wełny? Czy moze sa jakies patenty na to?

Z racji ze w domku nie bywa sie zima rozumiem ze paroizolacja jest nie potrzebna?

Oraz najwazniejsze jak zrobic poprawna wentylacje miedzy deskami a membrana? Dodam ze dach jest 2spadzisty 60stopni. Nawiewy to wywierce po 3 otwory miedzy krokwiami ø3cm. Jednak czy to wystarczy do poprawnej wentylacji? Poniewaz nie wiem jak wyglada poprawna kalenica ale moge stwerdzic ze ja jej nie mam- prosze mnie nie bic za to stwierdzenie nie znam sie na tych sprawach jak Wy.

Chodzi o to ze zarowno blacha papa i deski szczelnie pokrywaja cały dach. Nie mam opcji jak wmontowac jakis wywietrznik. A nawet jak bym wstawial to musialbym to zrobic w przestrzeni miedzy wszystkimi krokwiami. Dlatego czy same otwory nawiewne wystarcza? Moze zwiekszyc ich ilosc?

I ostatnie pytanie czy 5cm wełny przyniesie jakikolwiek odczuwalny efekt? jak nie ocieplajacy to moze chociaz ciut uchroni przed palacym słoncem - bo na poddaszu jest goraco.

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

I przepraszam za brak polskich literek, ale mam ich brak w telefonie