Wirecki 22.11.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Otwarte okna nie powodowały wzrostu wilgotoności wylewki , dzięki temu był swobodny ruch powietrza i szybciej wysychało wnętrze. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.11.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Od 7 lat mam polozone na podlogowce (ponad 90 m2 otwartej powierzchni) plytki gresowe 40x40cm z fuga o szerokosci 2.5 mm.Klej elastyczny Ceresit, fuga elastyczna Mapei. Oprocz dylatacji przy scianach, cala powierzchnia jej podzielona pasami dylatacji ruchowej na prostokaty o powierzchni 40m2, 22m2, 13.5m2 i 16m2, i dodatkowo jeden maly trojkat na wykusz. Sterowanie ogrzewania jest tak ustawione, aby temperatura pomieszczen wynosila 20°C.Jak na razie wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 22.11.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 jarekkur, przy parkietach sie nie wtrącam ale tutaj troche świrujesz . Próby wilgotnosci podłoża? od kiedy to przy gresie? A co ma zrobic człowiek jak nie ma podłogówki i mozliwosci wygrzania podłogi? czekać rok? Wstawić osuszacz do pomieszczenia? Wazne jest zeby kafle kłaść na beton wysezonowany tzn zeby nie występowały w nim naprężenia poziome co moze przyczynic sie do odspojenia płytek. Trzy dni po położeniu gresu czy tez terakoty nalezy dopiero fugować i to dlatego żeby fuga nie wyciągnęła cementu z mokrego jeszcze kleju i nie zabarwiła sie na szaro. Nie pisz moze tutaj rzeczy, których robic nie trzeba bo niedługo kazdy inwestor bedzie wymagał od wykonawcy protokołu badań wilgotnosci podłoża . piss ałt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.11.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 jarekkur, przy parkietach sie nie wtrącam ale tutaj troche świrujesz . Próby wilgotnosci podłoża? od kiedy to przy gresie? A co ma zrobic człowiek jak nie ma podłogówki i mozliwosci wygrzania podłogi? czekać rok? Wstawić osuszacz do pomieszczenia? Wazne jest zeby kafle kłaść na beton wysezonowany tzn zeby nie występowały w nim naprężenia poziome co moze przyczynic sie do odspojenia płytek. Trzy dni po położeniu gresu czy tez terakoty nalezy dopiero fugować i to dlatego żeby fuga nie wyciągnęła cementu z mokrego jeszcze kleju i nie zabarwiła sie na szaro. Nie pisz moze tutaj rzeczy, których robic nie trzeba bo niedługo kazdy inwestor bedzie wymagał od wykonawcy protokołu badań wilgotnosci podłoża . piss ałt Co ty robisz i jak najmniej mnie interesuje. Odpowiadam tylko na pytania. Szczególnie wymagana jest troska wtedy gdy ma sie do czynienia z ogrzewaniem podłogowym. Zapamietaj to co napisałem w poscie wyzej i popytaj madrzejszych od siebie np. technika Mapei nzy innego producenta chemii pod ceramikę. Ich odpowiedź będzie taka jak moja. Nadmiar wody w ogrzewaniu podłogowym w sytuacji gdzie zaraz nastąpi ogrzewanie pomieszczeń (zima) doprowadzi do tego, że kafle wysadzi. Rób po swojemu ale nie wsadzaj innych na mine. Jezeli pracujesz rzetelnie uczciwie to wiesz, że istnieje coś takiego jak dziennik robót. Do niego inwestior żąda wpisów i to codziennych. Z braku takich wpisów, czy protokołów badania podkładów w razie problemów jesteś pierwszym podejrzanym o nie dopełnienie podstawowych obowiązków związanych z Twoją pracą. Dodam, że naoglądałem się efektów prac tzw. mądralińskich. Były to bardzo kosztowne szkody, które ci mądralińscy musieli pokryć. Opadnięte rogi i krawędzie przy ścianach. Luźne płytki. Pęknięte płytki. Wysadzone i popękane na ogrzewaniu podłogowym. Z kafelkarzami najczęściej jest tak, że przychodzą na umówioną pracę i bez pytania o cokolwiek zaczynają działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 22.11.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Uwag i porad nigdy za wiele. Wybierzemy te, które naszym zdaniem będą odpowiednie do naszej sytuacji, a bacznie przeglądając wszystkie, możemy uniknąć przykrych niespodzianek. Każda uwaga z czegoś wynika. Weżmy to pod uwagę i podziękujmy doradzającemu za to, że chce nam pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 22.11.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Zapamietaj to co napisałem w poscie wyzej i popytaj madrzejszych od siebie np. technika Mapei nzy innego producenta chemii pod ceramikę. Ich odpowiedź będzie taka jak moja. Brałem udział w paru szkoleniach Sopro wiec Mapei sobie raczej podaruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 22.11.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 no ładnie, a nam glazurnik powiedział, ze 1mm będzie ok mam gres rektyfikowany 60x60 na kleju do ogrzewania podłogowego - czy to oznacza, że na pewno mi popękają płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 22.11.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 no ładnie, a nam glazurnik powiedział, ze 1mm będzie ok mam gres rektyfikowany 60x60 na kleju do ogrzewania podłogowego - czy to oznacza, że na pewno mi popękają płytki? zobacz jeszcze ten: post - jest w nim trochę informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Zapamietaj to co napisałem w poscie wyzej i popytaj madrzejszych od siebie np. technika Mapei nzy innego producenta chemii pod ceramikę. Ich odpowiedź będzie taka jak moja. Brałem udział w paru szkoleniach Sopro wiec Mapei sobie raczej podaruję. porozmawiaj o tym co napisałem z technikiem Sopro, Ardexu, Schoenoxa itd. Zapytaj ich jaka wilgotnosc powinna mieć wylewka pod kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 22.11.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 no ładnie, a nam glazurnik powiedział, ze 1mm będzie ok mam gres rektyfikowany 60x60 na kleju do ogrzewania podłogowego - czy to oznacza, że na pewno mi popękają płytki? zobacz jeszcze ten: post - jest w nim trochę informacji... no to masakra - nic tylko czekac az zaczna pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 22.11.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 vilemo to czekamy razem:) u mnie też wąskie fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamila_pokrywka 22.11.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Radzę brac faktury, spisywac umowy, żądac wykonania do protokołu badania wilgotności wylewki ogrzewanej w szczególności itp. Jest wielu na forum, którzy nie panikowali i dzisiaj piszą posty co zrobic bo jest źle! To znaczy że przed kładzeniem płytek powinnam sprawdzić jaka jest wilgotność wylewki? Myślałam, że takie rzeczy robi się przy tylko przy parkietach Mnie dylatacji w salonie 40 m2 w ogóle nie zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 29.11.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Zapamietaj to co napisałem w poscie wyzej i popytaj madrzejszych od siebie np. technika Mapei nzy innego producenta chemii pod ceramikę. Ich odpowiedź będzie taka jak moja. Brałem udział w paru szkoleniach Sopro wiec Mapei sobie raczej podaruję. ty jestes przedstawicielem sopro że tak krytykujesz na każdym kroku mapei ?? według mnie mapei jest najlepszym dostepnym towarem pod każdym względem byłes na szkoleniach ale ja dobrze wiem jak większość uważa na takich szkoleniach i po takim szkoleniu to słysza że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą gdzie jarekkur ma racje pisząc że wilgotność wylewki ma znaczenie prze ułożeniem płytek ja na podłogówke przy płytkach 45x45 mniejszej spoiny jak 2.5mm nie daje.w rzeczywistosci i tak wychodzi spoina bliższa 3mm .największe powierzchnia bez dylatacji pomiedzy płytkami do 40m2 bo wystarcza tylko dylatacja obwodowa ale pod warunkiem że jest ona dobrze zrobiona bo niestety ale rzadko taka spotykam to ze gdzies w poradnikach radza 8 mm fuge to powiedziałbym to że jest to ze sporym zapasem żeby położone płytki na 100% wytrzymały kilkanaście lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 vilemo to czekamy razem:) u mnie też wąskie fugi. nie nalezy od rau panikować. To nie jest mus. Tak się jednak moze zdarzyć. Wszystko zalezy od powierzchni, od wilgotności cyli wody wolnej w podkładzie, która pod wpływem temperatury około 30C utworzy pare pod, która z kolei musi i to pod ciśnieneim wyjsć, Wyjdzie tam gdzie jej najłatwiej i najbliżej. Dlatego grzejcie podłogówka bardzo delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 30.11.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Hej wlasnie tak sobie czytam i chcialbym sie doradzic stan surowy zakmniety wylewki robione w kwietniu tego roku potem wiadomo w wakcje wietrzenie itd....tynki ....teraz zakupilem gres natura NG 60x60 jaka fuge moge zrobic najmniejsza bezpieczna dodam ze piec mam podlaczony i pare raz byl rozpalany drewnem ale tylko narazie na godzine 2 lub 3 nie caly dzien i co teraz mam zrobic poswiecic kilka dni na wygrzewanie betonu? mam salon jadalnie ok 36m2 byla zorbiona dyletacja (naciecie) miedzy salonem a jadalnia ale tak naprawde bede mial na dole ponad 70m2 gresu i wszedzie jest podlogowka rowniez w kuchni , miedzy wejsciami jest dyletacja (naciecie) - pozatym mialem plastyfikator do betonu i siatke na calej powierzchni zbrojona wiec prosze o rady i naco mam zwocic uwage - wiem ze klej elastyczy napewno co dalej ....bo chce pod koniec roku albo na poczatku polozyc kafle ale moge poczekac , dziekuje za rady pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 05.12.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ty jestes przedstawicielem sopro że tak krytykujesz na każdym kroku mapei ?? według mnie mapei jest najlepszym dostepnym towarem pod każdym względem byłes na szkoleniach ale ja dobrze wiem jak większość uważa na takich szkoleniach i po takim szkoleniu to słysza że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą gdzie nie jestem przedstawicielem sopro ale polecam te firmę bo mnie przekupili metrówkami i ołówkami. Aleś wypociny strzelił. Idz mierzyć wilgotnosc przed położeniem kafli, najlepiej metoda karbitową i uzyj wazeliny bo głębiej bez niej juz jarkurowi nie wejdziesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.12.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ty jestes przedstawicielem sopro że tak krytykujesz na każdym kroku mapei ?? według mnie mapei jest najlepszym dostepnym towarem pod każdym względem byłes na szkoleniach ale ja dobrze wiem jak większość uważa na takich szkoleniach i po takim szkoleniu to słysza że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą gdzie nie jestem przedstawicielem sopro ale polecam te firmę bo mnie przekupili metrówkami i ołówkami. Aleś wypociny strzelił. Idz mierzyć wilgotnosc przed położeniem kafli, najlepiej metoda karbitową i uzyj wazeliny bo głębiej bez niej juz jarkurowi nie wejdziesz pozdrawiam Nie ma karbitu jest za to karbid. Ty i twoja pisownia się nie zmienicie jesteście z ciemnogrodu i taki możesz pozostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 05.12.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Nie ma karbitu jest za to karbid. Ty i twoja pisownia się nie zmienicie jesteście z ciemnogrodu i taki możesz pozostać. powinni zabronic pisania na forum po alkoholu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 05.12.2009 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 no ładnie, a nam glazurnik powiedział, ze 1mm będzie ok mam gres rektyfikowany 60x60 na kleju do ogrzewania podłogowego - czy to oznacza, że na pewno mi popękają płytki? zobacz jeszcze ten: post - jest w nim trochę informacji... no to masakra - nic tylko czekac az zaczna pekac nie będzie pękac,u mnie 3 sezon i żadna nie pękła,mam 70m2 położone na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia43 07.12.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 A nam popękała fuga a gres miejscami zaczął robić się głuchy. Firma mapei bo jej produktów używaliśmy odpowiedziała, że winna jest zbyt wąska fuga. (2,5mm przy formacie płytek 60na 60). Radzę więc teraz dobrze przemyśleć tę szerokość spoiny. Nam też mówiono że nic nie będzie się dziać a jednak... Teraz dałabym szerszą fugę i nie zwracałabym tak bardzo uwagi na walor estetyczny. To ponoć nagminny błąd i potem bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts