Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość fugi na ogrzewaniu podłogowym

imperator

Recommended Posts

A nam popękała fuga a gres miejscami zaczął robić się głuchy. Firma mapei bo jej produktów używaliśmy odpowiedziała, że winna jest zbyt wąska fuga. (2,5mm przy formacie płytek 60na 60). Radzę więc teraz dobrze przemyśleć tę szerokość spoiny. Nam też mówiono że nic nie będzie się dziać a jednak... Teraz dałabym szerszą fugę i nie zwracałabym tak bardzo uwagi na walor estetyczny. To ponoć nagminny błąd i potem bywa różnie.

jeśli tak piszesz że miejscami robi się głuchy to nie jest tu winna szerokośc fugi tylko błąd w układaniu,nierównomienie kładli klej,lub brak dylatacji,mój znajomy kafelkarz jak mi kładł to tego kleju dawał dużo i na całej powierzchni.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pewnie że powyciągali. Do majstrów nie mam cienia zastrzeżeń. Początkowo przylegało elegancko. Nie było ani jednego głuchego miejsca. Mam polską arkesię nie pamiętam czy to tubądzin czy inna wytwórnia. Napisałam ten post, żeby inni nie mieli takiego zonka jak ja i tyle. Na dziś już się z tym stanem pogodziłam.Faktem jest jak powiedzieli w dziale technicznym mapei, że dawanie zbyt wąskiej fugi jest zjawiskiem nagminnym .

• 1 month później...
Witam

Proszę o podpowiedz. położyłem gres w kuchni , w której jest zainstalowane ogrzewanie podłogowe. Jak długo musi schnąc klej zebym mógł załaczyc ogrzewanie?

wystarczy 2-3 doby czy wiecej trzeba zaczekać?

-------------------

U mnie trwalo to kilka miesiecy, a ogrzewanie wlaczane bylo sukcesywnie, co kilka dni mocniej. Nigdy podloga nie byla ciepla, lecz temperatura powietrza podnosila sie takze sukcesywnie. Musi byc dobrze wyschniete i pomalu ocieplone, bo plytki wstana.

No nie straszcie mnie! Chciałam do łazienki płytki rektyfikowane, żeby było bez znienawidzonych przeze mnie fug, a tu jednak trzeba będzie je zrobić?

--------------

Jesli polozysz bez fug plytki poniszcza sie, fuga elastyczna musi byc. Zwaz, ze cieplo powoduje, ze one prawie caly czas pracuja. Musza byc amortyzowane.

ja mam plytki 45x45, fuge 2mm, ogrzewanie podlogowe
No i co???? (napisz kapkę więcej)

Dobrze wygląda / źle wygląda ?

długo już masz ? były jakieś problemy, w związku z tym, że jest ogrzewanie podłogowe?

nastepnym razem - zrobisz tak samo / dasz inną / jaką ?

pozdr

Napisalam wyzej i nie chcaialm sie powtarzac.

Fuga 2-milimetrowa jest wg mnie optymalna, bo nie jest za bardzo widoczna, a spelnia swoja role. Oczywiscie jest to fuga elastyczna, o ile dobrze pamietam Mapei i swietnie sparwuje sie przy ogrzewaniu podlogowym zarowno w nowym domu, jak i w poprzednim. I w nastepnym tez zrobie tak samo.

• 6 months później...