Damro 07.12.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 A nam popękała fuga a gres miejscami zaczął robić się głuchy. Firma mapei bo jej produktów używaliśmy odpowiedziała, że winna jest zbyt wąska fuga. (2,5mm przy formacie płytek 60na 60). Radzę więc teraz dobrze przemyśleć tę szerokość spoiny. Nam też mówiono że nic nie będzie się dziać a jednak... Teraz dałabym szerszą fugę i nie zwracałabym tak bardzo uwagi na walor estetyczny. To ponoć nagminny błąd i potem bywa różnie. jeśli tak piszesz że miejscami robi się głuchy to nie jest tu winna szerokośc fugi tylko błąd w układaniu,nierównomienie kładli klej,lub brak dylatacji,mój znajomy kafelkarz jak mi kładł to tego kleju dawał dużo i na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia43 07.12.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 klej na 100 był rozłożony równo, dylatacje zgodnie ze sztuką. Dział techniczny stwierdził że wina właśnie fugi bo nie przenosiła naprężeń czy jakoś tak. I że w takim wypadku jedna płytka popęka a inna będzie się odspajać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 07.12.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 a krzyzyki majstry powyciągały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 07.12.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 a jakiej firmy masz płytki?Ja mam 2mm fugi,gdybym mogła cofnąc czas dałabym 1,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia43 08.12.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 pewnie że powyciągali. Do majstrów nie mam cienia zastrzeżeń. Początkowo przylegało elegancko. Nie było ani jednego głuchego miejsca. Mam polską arkesię nie pamiętam czy to tubądzin czy inna wytwórnia. Napisałam ten post, żeby inni nie mieli takiego zonka jak ja i tyle. Na dziś już się z tym stanem pogodziłam.Faktem jest jak powiedzieli w dziale technicznym mapei, że dawanie zbyt wąskiej fugi jest zjawiskiem nagminnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario1000 08.01.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 WitamProszę o podpowiedz. położyłem gres w kuchni , w której jest zainstalowane ogrzewanie podłogowe. Jak długo musi schnąc klej zebym mógł załaczyc ogrzewanie?wystarczy 2-3 doby czy wiecej trzeba zaczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 09.01.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 w pokoju dziennym mam plytki 45x45 i fuge 2mm. Z reszta w calym domu mam fugi 2-milimetrowe. Nie wyobrazam sobie bym mialal szersza, a juz fuga 8mm to jakas abstrakcja! NIe popekala, nie wykrusza sie. Fuga i klej elastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 09.01.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam Proszę o podpowiedz. położyłem gres w kuchni , w której jest zainstalowane ogrzewanie podłogowe. Jak długo musi schnąc klej zebym mógł załaczyc ogrzewanie? wystarczy 2-3 doby czy wiecej trzeba zaczekać? ------------------- U mnie trwalo to kilka miesiecy, a ogrzewanie wlaczane bylo sukcesywnie, co kilka dni mocniej. Nigdy podloga nie byla ciepla, lecz temperatura powietrza podnosila sie takze sukcesywnie. Musi byc dobrze wyschniete i pomalu ocieplone, bo plytki wstana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 09.01.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 No nie straszcie mnie! Chciałam do łazienki płytki rektyfikowane, żeby było bez znienawidzonych przeze mnie fug, a tu jednak trzeba będzie je zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 10.01.2010 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 No nie straszcie mnie! Chciałam do łazienki płytki rektyfikowane, żeby było bez znienawidzonych przeze mnie fug, a tu jednak trzeba będzie je zrobić? -------------- Jesli polozysz bez fug plytki poniszcza sie, fuga elastyczna musi byc. Zwaz, ze cieplo powoduje, ze one prawie caly czas pracuja. Musza byc amortyzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 10.01.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A czy te 2 mm wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 10.01.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A czy te 2 mm wystarczą? -------------------- No ja mam w calym domu 2mm i wszystko jest ok. Dylatacje ma przy samych scianach, ale pod cokolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 10.01.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A czy te 2 mm wystarczą? To zalezy czy na ogrzewaniu podlogowym i od formatu plytek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 10.01.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Tak, na ogrzewaniu. Format coś koło 30 cm/30cm. A jak by było z większymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 10.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 ja mam plytki 45x45, fuge 2mm, ogrzewanie podlogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 10.01.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Tak, na ogrzewaniu. Format coś koło 30 cm/30cm. A jak by było z większymi? Przy tym formacie minimalna szerokosc fugi to 2mm . Przy formatach wiekszych odpowiednio poszerzamy fuge . Jezeli kolor fugi bedzie zgodny z kolorem plytek , to optycznie ja zmniejszymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 11.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 11.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 ja mam plytki 45x45, fuge 2mm, ogrzewanie podlogowe No i co???? (napisz kapkę więcej) Dobrze wygląda / źle wygląda ? długo już masz ? były jakieś problemy, w związku z tym, że jest ogrzewanie podłogowe? nastepnym razem - zrobisz tak samo / dasz inną / jaką ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 12.01.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 ja mam plytki 45x45, fuge 2mm, ogrzewanie podlogowe No i co???? (napisz kapkę więcej) Dobrze wygląda / źle wygląda ? długo już masz ? były jakieś problemy, w związku z tym, że jest ogrzewanie podłogowe? nastepnym razem - zrobisz tak samo / dasz inną / jaką ? pozdr Napisalam wyzej i nie chcaialm sie powtarzac. Fuga 2-milimetrowa jest wg mnie optymalna, bo nie jest za bardzo widoczna, a spelnia swoja role. Oczywiscie jest to fuga elastyczna, o ile dobrze pamietam Mapei i swietnie sparwuje sie przy ogrzewaniu podlogowym zarowno w nowym domu, jak i w poprzednim. I w nastepnym tez zrobie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 24.07.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Mam kafle 60 x 60 o grubosci 1 cm na ogrzewanej podlodze z dylatacjami . Czy zastosowac fuge 8 mm czy 9 mm jak wyczytalem . Czy po przyklejeniu zostawic na 4-5 dni a potem fugowac czy jeszcze w miedzy czasie wygrzac ! Kiedy wygrzewac po przyklejeniu czy jakis czas musi minac ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts