Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła IVT - chętni do zakupu i instalacji wystąp!

mk CocaYna

Recommended Posts

To rzeczywiście ciepły dom, chociaż do standardu domu pasywnego muj jeszcze sporo brakuje. Tempo budowy też imponujące, przy technologii tradycyjnej praktycznie nierealne.

Co do zuzycia prądu, założyłem osobny licznik na obwód pompy ciepła aby mierzyc realne koszty C.O. i CWU pierwszy pomiar za luty wychodzi 580Kwh za miesiąc, chyba nie najgorzej?. Poprosiłem też wykonawce o pomiary temperatury i regulacje przepływów wentylacji, pomiar temperatury powietrza z GWC potwierdził moje pomiary +5C , jedna wymiana powietrza na godzine ok 220m3

Brałem to pod uwagę. Jednak GWC z 50mb rury fi 200mm nie zapewni 3,5kW mocy potrzebnej do pompy ciepła, przynajmniej w dłuższym okresie czasu.

Z tego co tłumaczył mi wykonawca i ja zrozumiałem u mnie GWC nie jest tzw dolnym źródłem a tylko wspomaganiem, a dolnym źródłem jest powietrze wywiewne z domu a ono się ogrzewa po wejściu do domu od rożnych rzeczy, ludzi, psa, kuchni, lodówki,zmywarki halogenów, czasami kominka podłogówki i na wylocie jest z niego co odzyskać, np teraz 20:15 pompa pobiera powietrze z domu +18C wyrzuca na dwór -14C, GWC podaje +7C,woda w podłogówce podgrzana do +28C.Szwedzi twierdza ze moja instalacja jest pierwsza w Polsce.

Nie wiem jak ale to działa i jestem zadowolony z efektów:)

A to bardzo ciekawe. Moc z GWC 3,5 KW i te 220m3 / h

Można wyjaśnić bliżej o co chodzi???

Rożnica temp.powietrza 32 st.C i prędkość 220m3/h

Ilość wywiewanego powietrza potrzebnego do ogrzania pomieszczenia do temperatury tw:

V [m3/h]

Q = V x Cp x pp x (tn - tw)

to Q = 220 x 0,28 x 1,12 ( -14 - 18 ) = 2207 W /h

gdzie:

Q - straty/ zysk mocy cieplnej ogrzewanego pomieszczenia [W]

cp - ciepło właściwe powietrza: można tu przyjąć 0,28 [Wh/kgK]

pp - gęstość powietrza; można tu przyjąć 1,12 [kg/m3]

tn -- temperatura powietrza wywiewanego [°C]

tw - temperatura powietrza wewnętrznego [°C]

Wydajność ciepła z powietrza z domu to 2kW/ h .

A co w takim razie z wodą zawartą w tym powietrzu, przy schładzaniu

( z lodem )??

Jakie jest zapotrzebowanie na ciepło domu przy - 20 stopniach, bo nie kumam jak dobrana była moc pompy bez obliczenia zapotrzebowania???

Dla mnie z grubsza dla tego szkieletowca max .Pz ok. 5,5 -6,0 kW, to brakuje do zrownowazenia zapotrzebowania ok.3,3 do 3,8 kW

Jakie jest zapotrzebowanie na ciepło domu przy - 20 stopniach, bo nie kumam jak dobrana była moc pompy bez obliczenia zapotrzebowania???

Dla mnie z grubsza dla tego szkieletowca max .Pz ok. 5,5 -6,0 kW, to brakuje do zrownowazenia zapotrzebowania ok.3,3 do 3,8 kW

Lubisz zagadki ;).

Tutaj do policzenia brakuje Ci wielu danych. Wziąłeś np. pod uwagę to :

dodatkowo kominek Kornak 12kW +nadstawka tzw"jeż" wspomagający oddawanie ciepła,

To trochę więcej niż 3,8kW.

Pompa ciepła skutecznie odzyskuje wszystkie zyski energetyczne poprzez powietrze wentylacyjne. Przy dobrej izolacji i szczelności budynku jest to możliwe.

Skąd wiesz, że nie liczyli zapotrzebowania budynku na ciepło do ogrzewania ?

Lubisz zagadki ;).

Tutaj do policzenia brakuje Ci wielu danych. Wziąłeś np. pod uwagę to :

dodatkowo kominek Kornak 12kW +nadstawka tzw"jeż" wspomagający oddawanie ciepła,

To trochę więcej niż 3,8kW.

Pompa ciepła skutecznie odzyskuje wszystkie zyski energetyczne poprzez powietrze wentylacyjne. Przy dobrej izolacji i szczelności budynku jest to możliwe.

Skąd wiesz, że nie liczyli zapotrzebowania budynku na ciepło do ogrzewania ?

Może i wielu danych brakuje :lol: :lol:

ale to co bylo to mi wystarczyło i nie siedze wierząc we wszystko co fachowcy od maeketingu mówią :

. Dom ma extra ocieplenie, oprócz 20 cm wełny mam jeszcze folie Altuthermo. Goście od audytu energetycznego wyrazili się ze "jest pasywny"

To jakie dom ma zapotrzebowanie roczne na energie , jakie EP?? :o :o :o

A żeby być palaczem na pół etatu wcale nie trzeba kupować PC :lol: :lol: :lol:

Wystarczy sam kominek , bo on przy moich obliczeniach pokazuje żespokojnie ogrzeje dom :lol: :lol: :lol:

A co do pompy tej PC powietrznej to znajdź jej dane techniczne na int. to podyskutujemy o ekonomice zakupu "tego" dla warunków polskich :D :D :D

Polecam przemyśleć inna pompę http://www.mecmaster.se/pl/ ja taką używam od 2 miesięcy, jest super, polski przedstawiciel http://www.famar.xlnet.pl/ Pan Markiewicz

Tusiekdit czy Ty napewno masz pompę Mecmaster dzisiaj dzwoniłem do

Pana Markiewicza i wprawiłem go w dziwne zakłopotanie i zaniepokojenie.

Najpierw musiałem się wytłumaczyć skąd się o nim dowiedziałem a potem stanowczo zaprzeczał że montuje takie pompy a tak wogóle to wg. Pana Markiewicza Mecmaster przestał istnieć jako firma.

Polecam przemyśleć inna pompę http://www.mecmaster.se/pl/ ja taką używam od 2 miesięcy, jest super, polski przedstawiciel http://www.famar.xlnet.pl/ Pan Markiewicz

Tusiekdit czy Ty napewno masz pompę Mecmaster dzisiaj dzwoniłem do

Pana Markiewicza i wprawiłem go w dziwne zakłopotanie i zaniepokojenie.

Najpierw musiałem się wytłumaczyć skąd się o nim dowiedziałem a potem stanowczo zaprzeczał że montuje takie pompy a tak wogóle to wg. Pana Markiewicza Mecmaster przestał istnieć jako firma.

To PrimaAprilis :)

Tak poważnie to głównym wykonawcą była firma DomyiDomki, a podwykonawcą Pan Markiewicz może mają jakąś umowę i podwykonawca się nie ujawnia ?

Pompa jest na pewno MecMaster http://www.mecmaster.se/pl/FL59_pl.pdf

Firma na pewno istnieje , sprawdzałem w Szwecji, tylko były zmiany własnościowe więc było zawirowanie i przez jakiś czas nie były dostępne pompy. Tyle wiem na dziś.

• 1 month później...
Wyłapałem ten temat z forum bo myślałem, że będzie merytorycznie (czyli o IVT). Założyciel miał bardzo dobre intencje - niestety idea została wypaczona. Trudno to nazwać inaczej jak "szkodzeniem". Jedyna pociecha, że temat toczy się dalej przynajmniej wokół PC a nie konstelacjach gwiazd. Zastanówcie się czy takiego forum oczekujecie : ktoś wstawi konkretny temat, a za chwilę będzie już o d.... Maryny. Jako potencjalny przyszły nabywca IVT życzyłbym sobie poznać opinie i wszystko na ten temat, a że PC to sprzęt drogi - warto chyba podyskutować nad rozwiązaniami proponowanymi przez założyciela tego tematu. Pozdrawiam.

Wartość EP=147,26 EK=44,8

a co to oznacza to na razie nie wiem, muszę doczytać

EK w dużym przybliżeniu odpowiada rocznemu zużyciu energii elektrycznej w kWh na 1m2 powierzchni ogrzewanej. Czyli dla 130m2 zużyjesz rocznie 5824kWh energii elektrycznej, co przy wykorzystaniu II taryfy będzie kosztować ok. 1700 zł.

Dotyczy to ogrzewania i przygotowania ciepłej wody.