malysmok 30.01.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Witam, Pisałem w wątku o kominkach, ale nikt się nie wypowiedział. Może tutaj będzie lepiej. Stoję przed wyborem wkładu kominkowego. Zależy mi na drzwiczkach prostych, podnoszonych do góry. Dom to parter + użytkowe poddasze (160m2). Główne źródło ogrzewania to kocioł na gaz. W kominku będę raczej palić weekendowo, ale chciałbym też mieć możliwość palenia ciągłego. Nie chciałbym też za bardzo przekroczyć 6500zł.Na razie moje typy to:1. LAUDEL 6876-542. Fonte Flamme - SPECIALVISION 760SP/054+3. SUPRA Supra 168 (Supra UNIVERS II 201 A PN jest niestety za drogi)4. Hajduk Prisma 1V h - jedyny stalowo-szamotowy i jedyny z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz Bardzo proszę o poradę, który wkład byłby najlepszy. Czy może jakiś inny wkład spełniający powyższe wymagania? Czy doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest takie ważne? Będę wdzięczny za wszystkie rady. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 30.01.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 malysmok napisał: Czy doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest takie ważne? Pozdrawiam, Jeżeli kominek nie będzie miał doprowadzenia powietrza z zewnątrz to będzie pobierał powietrze potrzebne do spalania z pomieszczenia w którym go zainstalujesz - prawda? Tak więc będzie powiedzmy "wysysał" powietrze z pokoju, na miejsce tego wyssanego przez kominek będzie musiało napłynąć nowe - przez wentylację lub rozszczelnione okna. Czyli na mój rozum będzie zwiększał liczbę wymian powietrza w domu - będzie napływało więcej świeżego ale przede wszystkim zimnego. Czy planujesz rekuperator? Jeżeli tak to kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 30.01.2009 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Cześć, Zapomniałem dopisać, że nie mam wentylacji mechanicznej, tylko normalną grawitacyjną.Pisząc o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz chodziło mi o szczelne doprowadzenie 100% powietrza z zewnątrz poprzez połączenie rurki z powietrzem bezpośrednio do wkładu.Inna możliwość to zwykła kratka pod wkładem z przepustnicą na przykład, nie połączona bezpośrednio z wkładem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 31.01.2009 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Pozwolę sobie podnieść temat. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts