Gość ratu 29.10.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 W grudniu 2001 rozpocząłem oszczędzanie w kasie mieszkaniowej BPH PBK. Zgodnei z ustawą i regulaminem kasy posienione w ciagu 3 kolejnych lat wydatki na kasę mogę odpisać od podatku. Niedawno okazało się że mam założoną przez rodziców starą ksiazeczkę mieszkaniową w PKO BP, która z kolei uprawnia do otrzymania premii gwarancyjnej w przypadku zakupu mieszkania. Na książeczkę tą rodzice przestali wpłacać w zesżłym roku. Moje pytanie: Czy w związku z zaprzestaniem opłacania "starej" kasy mieszkaniowej nadal mam uprawnienia do skorzystania z premii?? oraz Czy w przypadku jeśli mam nadal uprawnienie do otrzymania w starej kasie premii powinienem skorzystać ze starej czy z nowej kasy? Na starej kasie po doliczeniu premii powinno być ok. 6-7tys zł, na nowej kasie uprawniającej do odpisywania od podatku mam ok. 3 tys., ale obecnie mógłbym wpłacać większe raty i w ciągu najbliższego roku (do upłynięcia terminu umowy) uzbierać sporą kwotę po pierwsze, a po drugie jednocześnie 30% tej kwoty odpisać od podatku. Wiem że nie można skorzystać z obu kas jednocześnie, ale czy jest jakiś sposób aby obejść ten zapis??? Proszę o radę bo zgłupiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 29.10.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Czy w związku z zaprzestaniem opłacania "starej" kasy mieszkaniowej nadal mam uprawnienia do skorzystania z premii?? Ta stara, to nie jest kasa mieszkaniowa - tylko książeczka. W każdym razie nie mów tak o niej, bo to ludzi myli. Żeby dowiedzieć się czy i jaką premię dostaniesz (a pewnie coś dostaniesz) musisz zanieść książeczkę do banku PKO BP - do oddziału zajmującego się książekami. Daję się im książeczkę, a oni wyceniają ile premii i w ogóle ile pieniędzy się z niej dostanie. to że dostaniesz premię z książeczki nie związku z oszczędzaniem w kasie mieszkaniowej. Jeśli teraz zwiększysz wpłaty do kasy mieszkaniowej, to owszem odłożysz więcej, ale od podatku więcej nie odliczysz. Żeby zwiększyć wpłatę i móc sobie to odliczać trzeba to było zrobić do końca bodajże 2001 roku. Teraz to po ptakach. Odliczysz 30% tylko od tej kwoty, której wpłatę zadeklarowałeś przed 1.01.2002. Albo ja czegoś nie rozumiem, albo nie wiem o korzystaniu z jakich dwóch kas mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 30.10.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Mieczotronix dlaczego twierdzisz że zmiana wysokości raty powoduje utratę ulgi z tytułu oszczędzania w kasie mieszkaniowej. W tym wątku przytaczałem n.p. dwa pisma US które potwierdzają że mozna zmienic wysokość ratyhttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 30.10.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Rata wpłaty do KM moze być zmieniana zgodnie z warukami umowy prowadzenia kasy jednak nie później niż na 7 miesięcy przed zakończeniem deklarowanego okresu oszczędzania.zmiana kwoty wpłat nie powoduję utraty zwrotu 30% poniesionego wkładu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.10.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 U nas w BPH PBK nie było takiego ograniczenia jak w poście wyżej. Do ulgi podatkowej liczy się każda zwyżka i bez względu na czas. Ale żeby raty w nowej wysokości mogły być brane pod uwagę przy obliczaniu przysługującego kredytu kontraktowego nie powinny być większe niż 3-krotność poprzedniej raty lub wpłacane nie krócej niż 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 01.11.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Mieczotronix dlaczego twierdzisz że zmiana wysokości raty powoduje utratę ulgi z tytułu oszczędzania w kasie mieszkaniowej. W tym wątku przytaczałem n.p. dwa pisma US które potwierdzają że mozna zmienic wysokość raty http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15982 Ja też zmieniałem wysokość rat w trakcie oszczędzania, wielokrotnie i odliczyłem wszystko, z uwzględnieniem zmian. Jak likwidowali ulgę za oszczędzanie w kasie mieszkaniowej, to powiedzieli że i owszem prawa nabyte zostaną zachowane po likwidacji ulgi, i ci którzy zaczęli oszczędzać w kasie będą mogli odliczyć sobie 30% tego co oszczędzili, pod warunkiem że nie zmienią wysokości wpłacanych kwot po zniesieniu ulgi (czyli bodajże od 1.1.2002 - wzwyż). Tak było - pamiętam, że do 31.12.2001 musiałem się zastanowić, czy podwyższyć sobie ratę, czy nie - bo to był ostatni moment, żeby taka zmiana mogła się liczyć w odliczeniach podatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 03.11.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 mieczo... w jakim banku miałeś kasę?Nigdy nie slyszałem o czyś takim.Jest przeciez regulamin prowadzenia kasy i prawa nabyte, więc wydaje mi się to mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 03.11.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mieczotronix dlaczego twierdzisz że zmiana wysokości raty powoduje utratę ulgi z tytułu oszczędzania w kasie mieszkaniowej. W tym wątku przytaczałem n.p. dwa pisma US które potwierdzają że mozna zmienic wysokość raty http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15982 Ja też zmieniałem wysokość rat w trakcie oszczędzania, wielokrotnie i odliczyłem wszystko, z uwzględnieniem zmian. Jak likwidowali ulgę za oszczędzanie w kasie mieszkaniowej, to powiedzieli że i owszem prawa nabyte zostaną zachowane po likwidacji ulgi, i ci którzy zaczęli oszczędzać w kasie będą mogli odliczyć sobie 30% tego co oszczędzili, pod warunkiem że nie zmienią wysokości wpłacanych kwot po zniesieniu ulgi (czyli bodajże od 1.1.2002 - wzwyż). Tak było - pamiętam, że do 31.12.2001 musiałem się zastanowić, czy podwyższyć sobie ratę, czy nie - bo to był ostatni moment, żeby taka zmiana mogła się liczyć w odliczeniach podatkowych. Przytaczam brzmienie art. który zniósł ulge na oszczędzanie w Kasie Mieszkaniowej 3. Podatnikom, którzy zawarli umowę o kredyt kontraktowy z bankiem prowadzącym kasę mieszkaniową o systematyczne gromadzenie oszczędności, według zasad określonych w przepisach o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego, i przed dniem 1 stycznia 2002 r. nabyli prawo do odliczania od podatku wydatków poniesionych na cel określony w art. 27a ust. 1 pkt 2 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2002 r., przysługuje, na zasadach określonych w tej ustawie, prawo do odliczania od podatku dalszych kwot wpłaconych oszczędności na kontynuację systematycznego gromadzenia oszczędności wyłącznie na tym samym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w tym samym banku prowadzącym kasę mieszkaniową, poniesionych od dnia 1 stycznia 2002 r., do upływu określonego przed dniem 1 stycznia 2002 r. terminu systematycznego gromadzenia oszczędności, wynikającego z umowy o kredyt kontraktowy. nie ma tu takiego ograniczenia o jakim mówisz. Swiadczą o tym także pisma US które przytoczyłem - może żle zrozumiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mieczotronix pomylił ulgę z podatkiem od odsetek. naliczone odsetki od wpłat w dotychczasowej wysokości są nieopodatkowane a po zmiane wysokości wpłat już należy od nich odprowadzić podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts