Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HELIKE II na kujawach - realizacja naszego domku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wylewki u góry

http://i734.photobucket.com/albums/ww342/toomekr/DSC01085.jpg

Niestety posadzka u góry była tak nierówna, że przy zachowaniu tego samego poziomu na całej powierzchni w łazience wylewka nie pokryłaby rur, które były ułożone w peszlu!!! Musielismy zrobić schodek....

http://i734.photobucket.com/albums/ww342/toomekr/DSC01086.jpg

Jutro będziemy szykować fundament pod taras, potem schody wejściowe i będzie można wszystko wyrównać. Przed świetami wielkanocnymi mają przyjść Panowie dokończyć tynki i zacznie się najgorze - dobieranie kolorów, podług itd........ Kuchnie żona już zaprojektowała, ale niestety co chwilę coś poprawia i .... szkoda pisać. Pewnie ostatecznie wyglądajaca kuchnia będzie dopiero wtedy jak będzie zamontowana... :lol:

I oczywiście zapraszam do wygłaszania opinii na temat naszej budowy :lol: Pozdrawiam

Toom!

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad projektem helike II. Biorę pod uwagę wymiary salonu i sypialni na górze ( chodzi mi o oryginalną wersje projektu).

Czy teraz z perspektywy pomieszczeń, do których można wejść ocenić przestrzeń, możesz powiedzieć że są wystarczające biorąc pod uwagę np. skosy w sypialniach, jak również zastanawia mnie wielkość salonu i kuchni w orginalnym projekcie.

Jeżeli to nie jest tajemnicą , ile wyniósł koszt domu na stan obecny?

Małgosiu

Jeśli chodzi o salon w oryginalnym projekcie to trudno mi się wypowiedzieć. Nam wydawał się mało ustawny i dlatego wprowadzilismy kilka zmian. Szczerze powiem, że ze zmian jesteśmy brdzo zadowoleni. Salon jest teraz naprawdę przestronny i jasny. Kuchnię przenieśliśmy tam gdzie w oryginale był gabinet i jest ona również bardzo jasna (ściana połódniowa). Pokoje u góry nie są jeszcze podzielone, ale jak robiliśmy "przymiarkę" co do ścian to wychodzą one bardzo duże dość ustawne (ścianka kolankowa u mnie to 2 suporeksy + wieniec). Czego troszkę żałuję to to, że nie wydłużyłem garażu i nie zrobiłem na jej końcu kotłowni :( Koszt na ten moment to około 205.000 zł (z gotową instalacją ogrzewania) Aha!! Zapomniałem dodać, że mamy bardzo duży strych (około 45m2)

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
Własnie trafiłam na twoje forum :D też jestesmy zainteresowani budawa helike II albo Cezara i się jeszcze zastanawiamy ktory wybrac. Moglibyście zdradzi gdzie w kujawskopomorskim budujecie domek?? nasz stanie w okoliach tczewa:) Nie otwierają się zdjęcia ktore umiesciliscie na forum ale to chyba wina po mojej stronie kompa czy nie?? :-?

• 2 weeks później...
Autor wątku chyba o nim zapomniał, albo nie ma czasu bo budowa go pochłania. :( A szkoda... Przydałyby się jakieś fotki, bo stare u mnie też się nie otwierają. Do moich przedmówców- dużo informacji i fotek o Helike znajdziecie na stronce extradom. Ja jestem daleko przed budową, jestem z kujawsko-pomorskiego.

Witam,

my z mężem też planujemy budowę Helike II. Jesteśmy dopiero na etapie adaptacji i tu juz pojawiają się problemy. Podobno zakres naszych zmian wchodzi juz w projekt indywidualny. Nasze zmiany:

-likwidacja wykusza i bocznego balkonika i tym samym poszerzenie salonu,

-zabudowanie półcienia,

-wstawienie kotłowni i łazienki w miejsce gabinetu, a pokój od frontu,

-podniesienie strychu o jakieś 3 pustaki,

-likwidacja tylnego balkonu i wsawienie tylko barierki,

-skrocenie scianki na prawo od wejscia z wiatrolapu.

Martwia mnie jeszcze schody. Chyba sa dosc strome i balkon od frontu, ale nie mamy pomyslu jak zrobic inne zadaszenie nad wejsciem.Oprocz tego jakies drobne zmiany: okna,kolumny przy wejsciu. Zastanawiam sie czy nie przydalby sie troche wyzszy salon...

Szkoda,ze nie moge zobaczyc zdjec...My tez bedziemy budowac w kujawsko-pomorskim, okolice Bydgoszczy. Czy nie moglibysmy umowic sie kiedys na obejrzenie Waszego domku. No i czy znacie kogos kto w okolicy robi adaptacje i bedzie mu sie chcialo naniesc nasze zmiany...Pozdrawiam